Web Analytics Made Easy - Statcounter

«مصلحت» در بطن جدال بین عدالت(حقیقت) و مصلحت شکل می‌گیرد و تلاش می‌کند تا عدالت را به عنوان پیروز این دوگانه معرفی کند. تلاشی که هرچند قابل تحسین است و فیلم را از هم داستان‌های خودش جلوتر می‌برد اما در نهایت ضعف در سینمایی بودن، صدای فیلم را در گلو نگه می‌دارد.

گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو- رعنا مقیسه؛ «مصلحت» سومین فیلم جشنواره امسال است که در جدال بین مصلحت و عدالت/حقیقت، پا می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
قبل‌تر بی همه چیز و ابلق در بستر همین دوگانه شکل گرفتند و هر دو مصلحت را بر حقیقت/عدالت ترجیح دادند. «مصلحت» اما تلاشی جدی برای سربلند شدن عدالت است.

سمت عدالت ایستادن، طبیعتا و به خصوص در مدیوم سینما، لاجرم نزدیکی به شعار و شعارزدگی را همراه دارد و به همین میزان دوری از واقعیت زندگی و ظواهر جامعه را. جایی که در بطن زندگی روزمره، هر روز و در هر انتخاب بار‌ها نتیجه به نفع مصلحت رقم خورده/می‌خورد تا عدالت. و درست به همین دلیل به هم خوردن این نتیجه دور از واقعیت می‌نماید. «مصلحت» بار‌ها تلاش می‌کند تا در ورطه شعار نیفتد و گرفتار ضدواقعیت‌ها نشود. تلاشی که اغلب نتیجه هم می‌دهد و جز در چند صحنه و دیالوگ می‌تواند خودش را از شعار دادن نجات دهد.  
فیلم در ایجاد تعلیق به شدت می‌لنگد. نه جایی که می‌خواهد گره اصلی داستان یعنی حکم مشکاتیان (قاضی) به مختومه کردن پرونده پسرش را به مخاطب بقبولاند و باقی داستان را در سایه تردید و نفرت پیش ببرد، موفق می‌شود و نه زمانی که در دقایق پایانی قصد دارد مخاطب را در دلهره بخشش یا قصاص توسط مادر افشین آریا (قربانی) نگه دارد. پایان‌بندی از ابتدای شروع سکانس قابل حدس است؛ بخشش و پیروزی عدالت و البته وجه ایدئولوژیک فیلم بر مصلحت.

ضعف جدی فیلم در ایجاد تعلیق باعث شده که کاراکتر‌ها در بی‌شخصیتی معلق شوند تا بتوانند کمی بار تردید ذهنی مخاطب را به دوش بکشند. شخصیت مشکاتیان به عنوان یک قاضی پاکدست ساخته نمی‌شود و ما نمی‌توانیم بی‌خبری او از اتفاق رخداده و بعد از آن چرخش داستان را درک کنیم. او فقط ظواهر تیپیکال یک روحانی را دارد و نه بیش از این. شخصیت پسر مشکاتیان هم به عنوان رقم‌زننده ماجرای اصلی داستان، در مسیر ساخته شدن رها می‌شود. فارغ از این بقیه کاراکتر‌ها هم در حد تیپ باقی می‌مانند و ما حتی دقیقا اطلاعی از رده شغلی دقیق کاراکتر‌های اصلی به عنوان پررنگ‌ترین وجه‌شان به دست نمی‌آوریم.  
بازی‌های ضعیف هم به این بی‌شخصیتی دامن زده. بازی همسر مشکاتیان به شدت مصنوعی است و حتی در صحنه‌ای که درباره حکم اعدام پسرش با همسرش صحبت می‌کند، مخاطب را پس می‌زند. مادر افشین آریا نیز جز در یکی دو پلان کوتاه بازی قابل قبولی ارائه نمی‌کند، به شدت خنثی است و احساس یک مادر چوان از دست داده را به هیچ وجه منتقل نمی‌کند. شاید تنها بتوان بازی وحید رهبانی را به نسبت دیگران قابل قبول دانست.
با این همه، اما می‌توان گفت در «مصلحت» با سینما طرف هستیم، هرچند کمرنگ. دوربین نسبتا خوبی دارد. موسیقی نیز. قصه دارد و تلاش می‌کند داستانش را روایت کند، هر چند با لکنت. ریتم فیلم هم بد نیست و جز در یکی دو سکانس که فیلمساز از روی داستان رد می‌شود و اتفاقا همین موضوع به منطق فیلم ضربه می‌زند، بقیه داستان با ضرباهنگی نسبتا خوب روایت می‌شود.  
«مصلحت» تلاش می‌کند حرفش را از دل تقابل قهرمان و ضد قهرمان داستان به گوش مخاطب برساند. با وجود اینکه قهرمان داستان در طول فیلم چندبار تغییر می‌کند و از کاراکتر حسین جلالی، تا یحیی و مشکاتیان هر سه جایی در روند فیلم قهرمان هستند، اما در نهایت و خصوصا با سکانس اعدام علی مشکاتیان مخاطب از فیلم دور می‌شود. حس می‌کند که نتیجه با آنچه در واقعیت اتفاق می‌افتد فاصله دارد و این یعنی حرف اصلی فیلم (وجود افرادی که در برابر مصلحت طرف عدالت را بگیرند) در گلو مانده و صدایش علی رغم بلندی، به گوش مخاطب نرسیده است.   با همه این‌ها، اما «مصلحت» از فیلم‌های سال‌های اخیر سینمای ایران با پشتوانه ایدئولوژیک حتما جلوتر است. چه در سینمایی بودن و چه در چگونه گفتن.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: جشنواره فیلم فجر جشنواره فجر سازمان اوج مصلحت فیلم سینمایی سینمای ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۲۲۳۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرزمین محبوب من ؛ محمد نوری

تعداد بازدید : 0 کد ویدیو دانلود فیلم اصلی کیفیت 480 کیفیت 284


ای عزیزترین عزیزان ای سرودی عاشقانه
سرزمین محبوب من شعر پاک لاله هایی
لاله هایی جاودانه سرزمین محبوب من
تو امید بودن من از بهارانت بهایم
با صدای بودن تو از سکوت خود رهایم
با صدای بودن تو از سکوت خود رهایم
من به شوق آسمانت پر پرواز می گشایم
حتی با بال شکسته ای همیشه بودن من
با نام پاک تو بودن روح و جانم به تو بسته
چه غم از طوفان دریا تا تویی تنها کرانه
تو همان صدای جاوید ماندنی ترین ترانه
تو همان صدای جاوید ماندنی ترین ترانه
بی خزان بادا بهارت همه ی هستی نثارت
سرزمین محبوب من تو طلوع بی غروبی
شاد و تابان روزگارت سرزمین محبوب من
باران باران کن وجودم من کویری بی قرارم
تشنه ی فریاد بودن تا تو باشی در کنارم
تشنه ی فریاد بودن تا تو باشی در کنارم
سرزمین محبوب من ایران
ای عشق جاویدان ایران خوب من ایران
محمد نوری سرزمین محبوب من

بازدید 7 سرزمین من قطعه‌ای از محمد نوری درباره ایران است. اجرای زنده این قطعه را می‌بینید و می‌شنوید.

دیگر خبرها

  • پورتو فریاد مهدی طارمی را قاب گرفت |‌ عکس
  • فریاد مهدی طارمی در پورتو قاب شد
  • مصلحت قطعی همچنان در انتظار تصمیم مجمع تشخیص مصلحت نظام
  • سر دادن شعار «شرمت باد» روبروی خانه رئیس دانشگاه کلمبیا
  • مولد سازی در گناوه باید با در نظر گرفتن مصلحت شهر باشد
  • سرزمین محبوب من ؛ محمد نوری
  • وقتی سرگرمی، قربانی بزرگ شعار دادن می‌شود /چرا «نون خ» در فصل پنجم مورد استقبال قرار نگرفت؟
  • «مصلحت» در شبکه دو
  • فیلم‌های سینمایی و تلویزیونی آخر هفته
  • تجدید خاطره با «جاده‌های سرد»/«مصلحت» به تلویزیون رسید