Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-07@10:33:32 GMT

تأخر فرهنگی نمایش‌های انقلابی در جشنواره دهه فجر

تاریخ انتشار: ۱۸ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۹۲۲۹۲۵

تأخر فرهنگی نمایش‌های انقلابی در جشنواره دهه فجر

مهدی فتحی گفت: با توجه به تأکید مقام معظم رهبری بر تأثیرگذاری تئاتر در حوزه مفاهیم انقلابی فکر می‌ کنم که در این راستا کار خاصی انجام نشده است و می توان گفت وا پس ماندگی نمایشنامه نویسی در این نوع تئاتر واقعیتی است که مورد قبول همگان بوده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛  "مهدی فتحی" و "مریم رضازاده" زوج هنری ای هستند که همه ساله در ایام و مناسبت ها در سطح شهر نمایش های خیابانی اجرا می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این زوج هنری، اهل نظرآباد هستند و امسال نیز به مناسبت دهه فجر سه نمایش انقلابی را در دهه فجر در فضای باز فرهنگسرای نظرآباد روی صحنه می برند.

"مهدی فتحی" در گفتگو با خبرنگار "تیتریک" گفت: نمایش "زیر خط" نمایش اولی است که اجرا می شود. این نمایش در مورد آسیب های اجتماعی است و این مهم را بیان می کند که چگونه ضعف ایمان و فقر باعث می شود یک شخص از خانواده معمولی جامعه راه را به اشتباه رفته و کارش به سرقت، زورگیری و عاقبت مجازات و اعدام کشیده شود.

این هنرمند استانی ادامه داد: امروز بحث پیرامون اینگونه سوژه ها یعنی بیان حقایق جامعه و ضعف اعتقادی و سستی در ایمان کم شده است.

وی افزود: این نمایش، تلنگری جدی به جوانان و نوجوانانی دارد که در چنین موقعیت هایی عنان اخلاقی را از دست می دهند و گام در راهی بیهوده می گذارند.

فتحی با بیان اینکه نمایش بعدی "برای همیشه" نام دارد، تصریح کرد: این نمایشی تک نفره است که حکایت از انتظار مادرانی دارد که سالها چشم به راه بازگشت عزیزان خود از جبهه هستند.

وی با اشاره به اینکه نمایش سوم "ما کاری نکرده ایم" نام دارد، ادامه داد: این نمایش با موضوع مردانی است که سالها با ظلم و استبداد مبارزه کرده اند و هیچ ادعایی ندارند.

این هنرمند استانی گفت: این مردان در دوران ستم شاهی مبارزه کردند و مورد شکنجه قرار گرفتند، اما هیچ ادعایی نداشتند و حتی ایدئولوژی آنها نسبت به مبارزه برای اسلام و خدا تغییری نکرد و همیشه خود را مدیون انقلاب می دانند و همیشه این جمله را تکرار می کنند: "ما کاری نکرده ایم."

فتحی افزود: مقام معظم رهبری تئاتر را به مثابه منبری برای رشد و تعالی و هدایت مردم می دانند. اما واقعا برای تحقق این خواسته چه کرده ایم؟ مخصوصاً برای شناساندن انقلاب اسلامی به مردم چقدر هزینه کردیم و چقدر در این زمینه سرمایه گذاری کردیم؟

وی ادامه داد: تولید سوژه و مجموعه داستان های دراماتیک درباره تئاتر انقلاب اسلامی به شدت ضعیف است و همه ساله از رونق این تئاتر که قدمت دیرینه ای دارد و در جبهه های جنگ نیز برای روحیه دادن به رزمندگان اجرا می شد، کاسته می شود.

این هنرمند البرزی تأکید کرد: بعضا شاهد هستیم این تعداد تئاتر انقلابی محدودی هم که اجرا می شود بیشتر سفارشی و فقط مخصوص روزهای خاص مناسبتی است، در صورتی که بسیاری از آموزه ها را می توان با زبان تئاتر اجرا کرد و تأثیرگذاری آن از چندین منبر نیز بیشتر است.

فتحی گفت: در واقع بزرگ ترین مشکل در مورد تئاتر انقلاب اسلامی تولید سوژه و مجموعه داستان های دراماتیک درباره این نوع تئاتر است چون ضعف جدی در زمینه داستان‌پردازی داریم یعنی در واقع می توان گفت که هیچ فعالیت پژوهشی در این زمینه صورت نگرفته و یا اگر صورت گرفته باشه اجرایی نشده است.

وی با اشاره به اینکه ادبیات دفاع مقدس گنجینه با ارزشمندی برای نمایشنامه نویس هاست، گفت: ادبیات دفاع مقدس سوژه های بسیار نابی دارد که هنوز نمایش نامه نویسان از آن بهره نجسته اند لذا اگر این منبع را غنیمت شمارند شاهد رونق و شکوفایی این هنر در استان هستیم.

این هنرمند افزود:  با توجه به تأکید مقام معظم رهبری بر تأثیرگذاری تئاتر در حوزه مفاهیم انقلابی فکر می‌کنم که در این راستا کار خاصی انجام نشده است و می توان گفت وا پس ماندگی نمایشنامه نویسی در این نوع تئاتر واقعیتی است که مورد قبول همگان بوده است.

فتحی تصریح کرد: حالا چرا جشنواره ای به نام فجر که باید در راستای تحقق و شناسایی انقلاب به نسل جدید گام بردارد و تلاش کند، هیچ بخش اختصاصی از نمایش های دوران انقلاب ندارد جای بسی سوال دارد.

فتحی ادامه داد: جشنواره ای که با نام فجر و در ایام دهه فجر راه اندازی شده و هدف آنها باید در راستای تحقق اهداف و شناساندن این ایام  و انتقال موضوع و هدف یعنی انقلاب به همه است نباید یک بخش اختصاصی از نمایش های دوره انقلاب داشته باشد؟

وی در خاتمه خاطرنشان کرد: به فرموده مقام معظم رهبری چرا ما نباید بگوییم تئاتر اسلامی؛ تئاتر در جبهه های جنگ برای روحیه دادن به رزمنده ها اجرا می شد و پس از انقلاب تاکنون نیز رشدهای خوبی داشته است ولی هنوز تا ایده آل فاصله داریم.

 

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: مقام معظم رهبری دهه فجر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۲۲۹۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استقبال از «آن برد» غافلگیر کننده بود/ دغدغه همیشگی «مهاجرت»

آیدین تمبرچی کارگردان نمایش «آن برد» نوشته مشترک تمبرچی و مهدی زندیه که این روزها با استقبال قابل توجه مخاطبان در سالن قشقایی مجموعه تئاتر شهر در حال اجرا است، درباره روند تولید این اثر نمایشی به خبرنگار مهر گفت: از سال ۹۵ به همراه مهدی زندیه درگیر نوشتن این متن شدیم اما زمانی طولانی آن را کنار گذاشتیم. در آن مقطع زمانی دست‌نویسی از متن تهیه شد تا با ۲ بازیگر در سالن کوچک مولوی روی صحنه برود ولی اثر به اجرا نرسید. بعد از چندین سال رجعت به متن «آن برد»، دست‌نویس جدیدی تهیه شد. از مهر سال ۱۴۰۲ بازنویسی متن را انجام دادیم و از اوایل دی سال گذشته نیز تمرین‌ها را شروع کردیم.

وی درباره اینکه آیا نمایش «آن برد» به شیوه کارگاهی تولید شده است یا خیر، توضیح داد: متن از پیش تهیه شده بود و تمامی ایده‌های کارگردانی در آن مدنظر قرار گرفته بود اما اسلوب‌هایی که منصوب به کار کارگاهی می‌شوند به شکل موقعیت نمایشی در اثر وجود دارند. در شیوه‌ای که «آن برد» را تولید و اجرا کردیم، مکان مدام تغییر می‌کند و زمان سیال است و اسلوب‌ها منصوب به کار کارگاهی است اما ما پیش‌تر به این ایده‌ها و موضوعات فکر کرده بودیم.

تمبرچی درباره دغدغه پرداختن به ایده مهاجرت در نمایش «آن برد»، یادآور شد: ایده مهاجرت دست‌کم برای قشر و نسل ما همیشه به عنوان یک امکان مورد توجه قرار می‌گیرد. در دست‌نویس اول «آن برد» نگاه به مهاجرت مثبت بود اما متن نهایی بر علیه مهاجرت شکل گرفت. در واقع در متن نهایی به شناخت عواقبتی که مهاجرت در پی دارد، پرداختیم. آنقدر موضوع مهاجرت زیرساختی و پیچیده است که فکر نکنم به این زودی‌های دغدغه آن برای نسل ما و طبقه متوسط جامعه برطرف شود.

کارگردان نمایش «آن برد» درباره استقبال قابل توجهی که مخاطبان از اجرای این اثر نمایشی دارند، بیان کرد: می شود ادعا کرد که قالب بازخوردهای مخاطب نسبت به نمایش خیلی مثبت و برای ما ارزشمند بوده است. تولید و اجرای نمایش سختی‌ها و پیچیدگی‌های فراوانی دارد که بازخورد غالبا مثبت مخاطبان از اجرا تنها نکته دلگرم‌کننده برای گروه ما است.

وی درباره اینکه چه ویژگی‌هایی در نمایش «آن برد» باعث جذب مخاطبان و همراهی آن‌ها شده است، تاکید کرد: با اینکه بازخورد مخاطبان غالبا مثبت است اما ما را غافلگیر کرد. مخاطب با موضوع «آن برد» به راحتی ارتباط می‌گیرد زیرا در زندگی خود و اطرافیانش با موضوع مهاجرت مواجه شده است. هر گروهی بیش‌تر دوست دارد که شیوه اجرایی‌اش مورد توجه مخاطب قرار بگیرد ولی صادقانه بخواهیم صحبت کنیم، موضوع «آن برد» مخاطب را جذب می‌کند. البته شاید فرم اجرای نمایش هم درست درآمده که مخاطب می‌تواند با موضوع ارتباط برقرار کند.

تمبرچی ادامه داد: بعد از پایان هر اجرا، غالب مخاطبان تحت تاثیر قرار گرفته و برخی نیز اشک می‌ریزند. بسیاری از مخاطبان بعد از پایان نمایش آنقدر منقلب هستند که نمی‌توانند صحبت کنند. فکر می‌کنم موضوع و فرم اجرایی کار توانسته با مخاطب ارتباط درستی را برقرار کند.

این کارگردان تئاتر درباره چالش‌های تولید و اجرای «آن برد» به لحاظ اقتصادی، تصریح کرد: چالش اقتصادی همیشه برای تئاتر وجود دارد و تنها با همراهی و حمایت همه اعضای گروه می‌توان این چالش‌ها را پشت سر گذاشت که خوشبختانه من از این همراهی و حمایت برخوردار بودم. ما تلاش کردیم به‌ویژه در طراحی صحنه به سمت ایده‌هایی برویم که کم‌ترین فشار مالی را روی گروه داشته باشد.

وی متذکر شد: مشکل اساسی این است که اکثر سالن‌های تئاتری در آن واحد میزبان ۲ یا ۳ گروه نمایشی هستند و این امر دپوی دکور را با مشکل همراه می‌کند. حتی اگر گروهی توان مالی ساخت دکور ایده‌آل خود را داشته باشد، سالن به عنوان میزبان چند گروه امکان دپوی دکور را ندارد.

تمبرچی اظهار کرد: امیدوارم شرایط برای تئاتر بهتر شود. البته احساس می‌کنم که شرایط در حال بهتر شدن است و اقبال مخاطبان هم نوید روزهای بهتری برای تئاتر ایران را می‌دهد.

وی در پایان سخنان خود درباره اینکه آیا اجرای نمایش «آن برد» تمدید یا در سالنی دیگر ادامه پیدا می‌کند یا خیر، گفت: ما تا ۲۱ اردیبهشت به اجرای «آن برد» ادامه می‌دهیم. صحبت‌هایی در گروه برای ادامه اجراها انجام شده و در حال مذاکره با تئاتر شهر هستیم که امیدوارم این اتفاق بیافتد.

نمایش «آن برد» با حضور مهدی زندیه و نیکو بستانی، ساعت ۱۸ در سالن قشقایی مجموعه تئاتر شهر اجرا می‌شود.

عکس از رضا معطریان است.

کد خبر 6097371 فریبرز دارایی

دیگر خبرها

  • نوزدهمین جشنواره ملی هنرهای نمایشی کانون پرورش فکری در رشت آغازشد
  • علیرضا کوشک‌جلالی به تماشاخانه ایران‌شهر می‌آید
  • کوشک جلالی با «آرت» به تماشاخانه ایرانشهر می‌آید
  • استقبال از «آن برد» غافلگیر کننده بود/ دغدغه همیشگی «مهاجرت»
  • کج‌سلیقگی‌ مدیران فرهنگی نوجوانان را از مسجد فراری کرد
  • راهیابی نمایش خسوف از کاشان به جشنواره تئاتر مردمی بچه‌های مسجد
  • قطار جشنواره هنر‌های نمایش کانون همدان در ایستگاه پایانی
  • قطار جشنواره هنرهای نمایش کانون همدان در ایستگاه آخر
  • آیا سلبریتی‌ها جای کسی را در تئاتر تنگ کرده‌اند؟
  • برگزاری یادواره شهدای طلبه و فرهنگی در شهر خرو