Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-29@11:49:26 GMT

۴ توصیه مدیریتی پیامبر(ص) در تعامل با زیردستان

تاریخ انتشار: ۱۹ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۹۳۰۷۵۵

۴ توصیه مدیریتی پیامبر(ص) در تعامل با زیردستان

معیار سنجش انسانیت نباید پست یا مقام باشد بلکه این اخلاق و رفتار نیکو است که سبب محبوبیت و صمیمیت می‌شود.

به گزارش قدس آنلاین، سیداحسان دهسار، کارشناس مبلغ سطح عالی حوزه علمیه قم در اهمیت رعایت حقوق زیردستان از سوی کارفرمایان و مدیران گفت: مسئله برخورد با زیردستان از نظر شغل و شهرت، همیشه در طول تاریخ با حواشی همراه بوده است؛ با نگاهی گذرا به سیره معصومین علیهم‌السلام متوجه این مسئله خواهیم شد که این بزرگوران با اینکه برترین مخلوقات عالم‌اند، اما همیشه در برخورد با زیردستان بر دو اصل مهمّ یعنی برابری انسان‌ها و مهربانی و دلسوزی نسبت به یکدیگر تأکید داشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: ائمه معصومین علیهم‌السلام همواره انسان‌ها را برابر دانسته و فرقی بین سیاه و سفید و یا عرب و عجم نگذاشته و تنها ملاک برتری انسان‌ها را در میزان تقوا دانسته‌اند، چنان‌ که رسول‌الله صلی الله علیه و آله و سلم فرمود «لا فَضلَ لِعَرَبیٍّ علی عَجَمیٍّ، و لا لعَجَمیٍّ علی عَرَبیٍّ، و لا لأحمَرَ علی أسوَدَ، و لا لأسوَدَ علی أحمَرَ، إلاّ بِالتَّقوی؛ هیچ عربی را بر هیچ عجمی برتری نیست و هیچ عجمی را بر هیچ عربی و هیچ سفیدی را بر هیچ سیاهی و هیچ سیاهی را بر هیچ سفیدی، مگر به تقوا.» این اصل برگرفته از این آموزه قرآنی است که فرمود «یا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْناکُمْ مِنْ ذَکَرٍ وَ أُنْثی‌ وَ جَعَلْناکُمْ شُعُوباً وَ قَبائِلَ لِتَعارَفُوا إِنَّ أَکْرَمَکُمْ‌ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاکُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلیمٌ خَبیرٌ؛ ای مردم، ما شما را از مرد و زنی آفریدیم و شما را ملّت ملّت و قبیله قبیله کردیم تا با یکدیگر شناسایی متقابل حاصل کنید. در حقیقت ارجمندترین شما نزد خدا پرهیزگارترین شماست. بی‌تردید، خداوند دانای آگاه است.» (الحجرات ۱۳) پس همه ما از این جهت که بنده خداوند هستیم برابریم و نباید نسبت به هم فخر بورزیم و یا در حق یکدیگر ظلم کنیم و ملاک برتری تنها جایگاه داشتن نزد خداست که با تقوای الهی حاصل می‌شود و لاغیر.

این پژوهشگر دینی با اشاره به این نکته که همه ما از این جهت که انسانیم برابریم و نباید نسبت به افراد زیر دست خود فخرفروشی یا بی‌احترامی کنیم، افزود: چه بسا زیردستان، از استعداد و اخلاقی نیکو برخوردار باشند که در نزد خدا و خلق بسیار باارزش‌تر از جایگاه و مقام ما باشد. خداوند متعال، شغل و مقام را دلیل برتری افراد بر یکدیگر نمی‌داند و تنها معیار برتری را رعایت تقوای الهی می‌داند.

سزای مسئولی که به زیردست خود ترحم نکند

دهسار با تأکید بر اینکه معیار سنجش انسانیت نباید پست یا مقام باشد بلکه این اخلاق و رفتار نیکو است که سبب محبوبیت و صمیمیت می‌شود، گفت: در دین مبین اسلام و سیره معصومین علیهم‌السلام، بی‌حرمتی و بی‌احترامی با زیردستان معنایی ندارد و حتی خدواند متعال افرادی را که نسبت به زیردستان بی‌رحم‌اند، از بهشت محروم کرده است، همان‌گونه که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می‌فرماید: «أَیَّما راعٍ لَمْ یَرْحَمُ رَعیَّتَهُ حَرَّمَ اللّه ُ عَلَیْهِ الْجَنَّةَ؛ هر مسئولی که به زیردست خود رحم نکند، خدا بهشت را بر او حرام می‌کند.»

این کارشناس دینی درباره آثار برخورد مناسب با زیردستان در محیط کاری گفت: بی‌شک برخورد مناسب با زیردست کارایی مجموعه را بیشتر کرده و باعث می‌شود فساد از بین برود. مدیر باید خودش را جزو مجموعه بداند، با آنان غذا بخورد، به فکر مشکلات آنان باشد و هیچ‌گاه خودش و جایگاهش را از آنان بالاتر نداند. از همین رو پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمود «اِخْوانُکُمْ جَعَلَهُمُ اللّهُ تَحْتَ اَیْدیکُمْ، فَمَنْ کانَ اَخُوهُ تَحْتَ یَدِهِ فَلْیُطْعِمْهُ مِمّا یَأْکُلُ وَلْیُکْسِهِ مِمّا یَلْبِسُ وَلا یُکَلِّفْهُ ما یَغْلِبُهُ فَاِنْ کَلَّفَهُ ما یَغْلِبُهُ فَلْیُعِنْهُ؛ خداوند بعضی از برادران شما را زیردست شما قرار داده است؛ هر کس برادر و همنوعش را زیردست دارد باید۱ـ از آنچه خود می‌خورد به او بخوراند ۲ـ و از آنچه می‌پوشد به او هم بپوشاند ۳ـ و هیچ وقت کاری که خارج از قدرت اوست به او نسپارد ۴ـ و اگر کار دشواری را به او سپرد او را کمک کند.»

 

دهسار افزود: بنابراین در نگاه اسلامی ما در قبال اطرافیان و به خصوص زیردستان مسئولیم و نباید به آنان فخر فروشی کنیم و خودمان را از آنان بالاتر بدانیم و همچنین نباید با بی‌احترامی و بی‌حرمتی نسبت به آنان، باعث دلسردی‌شان و تنزل رتبه خودمان نزد خداوند متعال شویم. باید قدر مسئولیت‌ها و جایگاهی که خدواند به ما داده است را بدانیم و از آن برای به دست آوردن رضایت خداوند و خلق استفاده کنیم.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: پیامبر ص تعامل زیردستان بر هیچ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۳۰۷۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم ایجاد فضا‌های آموزشی و تربیتی در آموزش و پرورش


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، صادق ستاری فرد در آیین افتتاحیه صعود پانصد معلم کوهنورد هشت استان جنوب کشور به قله «بل» در شهرستان اقلید استان فارس، گرامیداشت هفته معلم و یادواره شهدای فرهنگی کنگره ملی ۱۵ هزار شهید استان فارس گفت: معلمان قله‌های بسیاری همچون قله های؛ علم، عطوفت، مهربانی، نجابت، ایثار و از خود گذشتگی را فتح  و وجودشان را برای دانش آموزان هزینه می‌کنند.
وی افزود: در ابتدای انقلاب اسلامی توجه به سرمایه انسانی بود که پیروزی را ممکن ساخت لذا گردهمایی معلمان حول یک محور باعث تحول در جامعه می‌شود.
معاون تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش تصریح کرد: پیامبر اسلام در ابتدا برای نیل به هدف تربیت نیروی انسانی، مسجد را بنا کرد لذا اکنون ما هم در آموزش و پرورش نیاز به ایجاد فضا‌های مختلف آموزشی و تربیتی مطلوب داریم تا تربیت به معنای واقعی کلمه محقق شود.
صادق ستاری فرد ادامه داد: گام بعدی پیامبر (ص) ارائه محتوا بود و قرآنی را که از جانب خداوند بر او نازل شد به جامعه معرفی کرد و امروز ما باید بر اساس سند تحول بنیادین، محتوای خوب ارائه دهیم.
گفت: نظام محاسبه‌ای که پیامبر (ص) انجام دادند همان نظام ارزشیابی امروزی است که ما باید در دستور کار قرار دهیم، زیرا جهت دهنده همه ارکان تربیتی، نظام ارزشیابی است.
معاون تربیت بدنی و سلامت وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: رهبر معظم انقلاب ، پارسال به صراحت از هزینه کردن در آموزش و پرورش به عنوان سرمایه گذاری یاد کردند،  بنابراین ضروری است که سهم بودجه‌ای آموزش و پرورش از بودجه عمومی کشور، افزایش یابد.
۵۰۰ معلم کوهنورد از هشت استان اصفهان، بوشهر، کرمان، هرمزگان، چهارمحال و بختیاری، کهکیلویه و بویراحمد، یزد و فارس صبح امروز به قله «بل» بلندترین قله استان فارس صعود کردند.

دیگر خبرها

  • مدارا با مردم، یک اصل مهم اسلامی و اصلی برای شهرداری‌ها است
  • پیامبر منطقه محروم بشاگرد کیست؟! + فیلم
  • لزوم بازشناسی بقیع به جهان اسلام
  • ائمه معصومین(ع) سرآمدان گفت‌وگو بودند/نباید به مقدسات توهین شود
  • توسعه شهری و روستایی باید مبتنی بر سامانه‌های مدیریتی باشد
  • ائمه معصومین(ع) سرآمدانِ گفت‌وگو بودند/ احساس مسئولیت مسلمانان، نسبت به تمام بشریت
  • سرمربی سپاهان مسلمان شد
  • مورایس مسلمان شد
  • سکوت مجامع بین المللی نسبت به کشتار مسلمانان از حد وجدانی فراتر رفته است
  • لزوم ایجاد فضا‌های آموزشی و تربیتی در آموزش و پرورش