Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه جامعه خبرگزاری فارس- در ادامه شائبه‌های مطرح‌شده درخصوص فوت باورنکردنی و غم‌انگیز «علی انصاریان»، بازیکن پیشکسوت تیم ملی و پرسپولیس، در ساعات گذشته توییت عجیبی توسط حجت‌الاسلام محمدرضا زائری درباره زمان مرگ این بازیکن محبوب و ماجراهای پس از آن منتشر شد که البته مدت زیادی هم دوام نیاورد و پاک شد و یک توییت عذرخواهی جای آن را گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما آیا آثار مخرب این قبیل اظهارنظرهای عجولانه، غیرکارشناسی و غیرمسئولانه از ذهن مردم و جامعه هم به همین سادگی پاک می‌شود؟

*حال این روزهای ما شبیه حس و حال روزهای بعد از باخت به بحرین در مسابقات مقدماتی جام جهانی 2002 است؛ همان‌قدر خراب و زخمی و سرگشته. قرار بود مثل آب خوردن بحرین را ببریم و به‌عنوان تیم اول گروه برویم کنار کره و ژاپن میزبان اما راحت‌تر از آنکه تصورش را کنیم، با بدترین نتیجه به رقیب نامحترم باختیم و افتادیم در کانال فرسایشی بازی‌های پلی‌آف و... بازخوانی ماجراهای آن بازی همیشه تلخ را کنار بگذاریم. برای ما آنچه بیش از آن باخت و همه باخت‌های باورنکردنی شبیه آن، سخت و سنگین بود، شایعات ریز و درشتی بود که در روزهای بعد از شکست در جامعه پخش می‌شد؛ «یکی از بازیکنان حریف دو اخطاره بوده و غیرقانونی بازی کرده. بازی 3 بر صفر به نفع ما میشه و میریم جام جهانی»، «فلان بازیکن حریف دوپینگ کرده‌بوده، نتیجه بازی به نفع ما برمی‌گرده و صعود می‌کنیم و...»، و آنقدر از این شایعات بی‌اساس روی ذهنمان هوار می‌کردند که حتی فرصت نمی‌کردیم یک دل سیر برای خراب شدن کاخ آرزوهایمان غصه بخوریم و اشک بریزیم. دست آخر هم بعد از چند روز دست و پا زدن در باتلاق شایعاتی که هیچ‌وقت خدا هم به نفع ما محقق نمی‌شد، تنها چیزی که نصیبمان می‌شد، خشم و سرخوردگی عمیقی بود که تا مدت‌ها روی کار و زندگی‌مان سایه می‌انداخت.

*بله، مهم است بتوانی در فضایی آرام و منصفانه و انسانی، برای چیز مهمی که از دست داده‌ای، غصه بخوری و اشک بریزی و ذره‌ذره با جای خالی آن کنار بیایی. حالا فکر کن آن ازدست‌رفته، یک عزیز باشد؛ انسانی که برای تو و برای خیلی‌های دیگر، مهم و باارزش بوده. و این، همان چیزی است که در 2 هفته گذشته از ما دریغ شده.

*از دست دادن ناگهانی «مهرداد میناوند» و «علی انصاریان»، دو بازیکن سابق تیم ملی و پرسپولیس در اثر ابتلا به کرونا آن هم به فاصله یک هفته، آنقدر شوک‌آور و باورنکردنی بود که هضمش نه‌فقط برای دوستداران فوتبال و هواداران این دو پیشکسوت همیشه خندان و بانشاط بلکه برای تمام جامعه به مدت‌ها زمان نیاز داشت. اما به‌محض انتشار خبر غم‌انگیز فوت این بازیکنان، با تزریق انواع و اقسام شایعات درباره مراحل درمانی آنها و علت مرگشان، شوک احساسی دیگری به جامعه وارد شد.

*ماجرا با پرچمداری برخی چهره‌های شناخته‌شده هنری و ورزشی و با ارتباط دادن مرگ میناوند و انصاریان به تأخیر در خرید واکسن کرونا شروع شد و هر کس از راه رسید، در آتش این شبهه بی‌اساس دمید و در درخشان‌ترین مورد، کتایون ریاحی در پست اینستاگرامی‌اش به انصاریان لقب «شهید واکسن» داد! لابد غلبه اندوه و ماتم بر قوای منطق باعث شده‌بود سلبریتی‌های عزیز فراموش کنند در هیچ‌کجای دنیا حتی در کشورهای تولیدکننده واکسن کرونا هم که از 2 ماه قبل واکسیناسیون را شروع کرده‌اند، اولویت تزریق واکسن کرونا با ورزشکاران و افراد رده سنی 40-45 سال نیست و در بهترین حالت، ماه‌ها طول می‌کشد تا نوبت به این افراد برسد. چیزی که چند روز بعد – شاید هم ناخواسته - توسط یکی از سلبریتی‌های خارج‌نشین مورد تأیید قرار گرفت. یادشان رفت در آن کشورها هم واکسیناسیون در این زمان کوتاه نتوانسته مانع از مرگ و میرهای گسترده شود و بالاتر از این، تزریق واکسن، تلاشی برای پیشگیری از ابتلا به کروناست نه داروی درمان آن. پس حتماً خبر بهبود کرونای آن پیشکسوت محترم در یک کشور دیگر با تزریق واکسن، یک شوخی بوده.

*گرچه با اعتراضات کاربران فضای مجازی و توضیحات چندباره کارشناسان، کم‌کم این موج اظهارات غیرکارشناسی فروکش کرد و پست «شهید واکسن»! هم پاک شد، اما نوبت به شایعات عجیب و غریب و گاه ترسناک درباره روند درمان میناوند و به‌ویژه انصاریان رسید و آرام‌آرام صفحات مجازی را پر کرد و کار به جایی رسید که پزشک معالج این دو بازیکن (فارغ از انتقاداتی که به رفتارهای خود او و همکارش در نحوه اطلاع‌رسانی درباره وضعیت دو ورزشکار مرحوم وارد است) ناچار شود از این لایو اینستاگرامی به آن برنامه تلویزیونی برود و به مصاحبه با خبرگزاری‌ها متوسل شود تا از خود و همکارانش در مقابل شایعات و تهمت‌ها و ناسزاها دفاع کند. این بار، اطلاعات ضد و نقیضی که درباره وضعیت سلامتی انصاریان در آن روزهای تلخ پایانی مطرح می‌شد، به صحبت‌های غیررسمی دوستان نزدیکش که در آن روزها در بیمارستان حضور داشتند، نسبت داده می‌شد.

*عجیب‌ترین و جدیدترین اظهارنظر در این باره اما از طرف کسی صورت گرفت که کمتر انتظار می‌رفت. حجت‌الاسلام محمدرضا زائری در رشته توییتی، مدعی شد علی انصاریان 2 روز زودتر از زمان اعلام فوتش یعنی در روز دوشنبه از دنیا رفته‌بود! اما با ممانعت دو نفر، این خبر اعلام نشد و تازه از فردای آن روز کمپین نذر و دعا برای شفای او به راه افتاد!، اتفاقی که تمام کشور را برای طلب سلامتی او بسیج کرد اما خیلی طول نکشید آن حال دعای آمیخته با امید معجزه و شفا به یک ناامیدی عمومی بدل شد... انتشار این توییت‌های عجیب که حاوی اتهامات سنگینی به تیم درمان انصاریان و مسئولان بیمارستان محل بستری او بود، باعث حیرت مخاطبان شد و سئوالات و شبهات فراوانی ایجاد کرد.

*اما زودتر از آنچه تصور می‌شد، حجت‌الاسلام زائری از موضع خود عقب‌نشینی کرد و توییتش را پاک کرد با این توضیح که: «توییت مرحوم انصاریان را پاک کردم چون من در نقل مطلب عجله کردم و این اشتباه بود. نمی‌توانم کسی را که با اطمینان از او نقل کرده‌ام، معرفی کنم و از این بابت عذر می‌خواهم...» اما آقای زائری که خود سابقه طولانی در حوزه رسانه دارد، تصور می‌کند آثار مخرب اطلاعاتی که با عجله منتشر کرد، به سادگی پاک کردن توییتش از ذهن مردم هم پاک می‌شود؟ آیا ایشان در لحظه انتشار این توییت، به تاثیرات منفی القای حس بی‌اعتمادی نسبت به کادر درمان در میان مردمی که یک سال پرالتهاب را گذرانده‌اند و هرکدام عزیزی در بخش‌های کرونا دارند و روز و شبشان با دلهره و نگرانی برای سرنوشت سلامتی آنها می‌گذرد هم فکر کرده‌بود؟

طبق قاعده «هر راست نشاید گفت»، آیا ایشان قبل از انتشار این رشته توییت، لحظه‌ای با خود فکر نکرد حتی اگر این اطلاعات درست هم می‌بود، فضای مجازی نمی‌تواند محل مناسبی برای مطرح کردن چنین مسائلی باشد و پیگیری آن باید از کانال‌های قانونی و تخصصی انجام شود تا حق جامعه درمانی کشور که در یک سال گذشته زیباترین صحنه‌های ایثار و فداکاری را برای محافظت از سلامت مردم به نمایش گذاشته‌اند هم محفوظ بماند؟ آیا ایشان در روزهای گذشته شاهد رخنه کردن موج گسترده نگرانی و غم در جامعه و در میان اقشار مختلف مردم نبود و به‌واسطه گزارش برخی متخصصان، از افزایش حس اضطراب در میان بیماران بستری در بخش‌های کرونا بعد از فوت دو قهرمان ورزشی مطلع نشده‌بود و نمی‌دانست انتشار این تویتت‌ها می‌تواند باعث گسترش همه این احساسات ناخوشایند و فرساینده شود؟

*شاید از کاربران عادی فضای مجازی و حتی برخی از سلبریتی‌ها که آشنایی چندانی با سواد رسانه‌ای و لوازم و ضرورت‌های حضور و فعالیت در این فضای پرمخاطره ندارند، انتظار چندانی نباشد اما از چهره‌هایی مانند آقای زائری که در مقام کارشناس رسانه فعالیت می‌کنند، قطعاً پذیرفتنی نیست بی‌توجه به تبعاتی که یک پیام می‌تواند بر اقشار مختلف مخاطبان و به‌دنبال آن بخش بزرگی از جامعه داشته‌باشد، نسبت به انتشار آن اقدام کنند. و نکته آخر اینکه، گرچه هرکدام از کاربران فضای مجازی اختیار چهاردیواری شخصی خود را دارند اما نباید ذهن مردم و فضای روانی جامعه را با صفحه شخصی خود اشتباه بگیرند.

 

انتهای پیام/

           

منبع: فارس

کلیدواژه: محمدرضا زائری کارشناس دین و رسانه عذرخواهی توییت سلبریتی علی انصاریان مهرداد میناوند فضای مجازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۴۶۱۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکسن کرونای آسترازنکا چقدر تهدیدتان می‌کند؟ | اشتباهاتی که مردم را به تزریق این واکسن ترغیب کرد

همشهری آنلاین - مریم سرخوش: بروز عوارض نادر با تزریق واکسن آسترازنکا شامگاه دوشنبه (10 اردیبهشت 1403) مورد تایید شرکت سازنده آن هم قرار گرفت. عوارضی که پیشتر از سوی کشورهای مصرف‌کننده به ویژه‌ اروپایی‌ها مطرح و حتی در کوران واکسیناسیون جهانی علیه پاندمی کرونا، تزریق آن را متوقف هم کرده بودند. حالا شرکت آسترازنکا گفته که این واکسن می‌تواند باعث بروز عوارض نادر جانبی از جمله لختگی خون یا کاهش پلاکت‌های خونی (TTS) شود. آنها گفته‌اند که خطر مرگ ناشی از TTS با ترزیق واکسن آسترازنکا یک در یک میلیون نفر است.

این در حالی است که تقریبا 12درصد واکسن‌های وارداتی به ایران هم آسترازنکا بود، چیزی حدود 25 میلیون دوز، به همین دلیل یک نگرانی جدید از تزریق این واکسن در اذهان عمومی شکل گرفته. نگرانی‌ای که البته به گفته متخصصان تنها در صورت بروز عوارض در همان روزها و هفته‌های ابتدایی تزریق واکسن جدی است اما با گذشت دو سال از زمان تزریق و نبود علائم، دیگر خطری وجود ندارد.

به جز این نگرانی، پیگیری همشهری آنلاین از چند متخصص حوزه واکسن‌ها عیان‌کننده یک وضعیت عجیب دیگر هم هست، این‌که انتشار این خبر باعث شده که بسیاری از دریافت‌کنندگان آسترازنکا، اکنون سایر مشکلات جسمانی‌شان را هم با این واکسن مرتبط بدانند، اما کارشناسان حوزه سلامت می‌گویند که چنین چیزی مورد تایید نیست و در حال حاضر یک عارضه درباره این واکسن مورد تایید قرار گرفته؛ لختگی خون یا کاهش پلاکت‌های خونی. هر چند که فواید تزریق واکسن‌ها نسبت به عوارض آن آنقدر بالاست که در بحران پاندمی‌ها نادیده گرفته می‌شوند. صبج امروز هم بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت در پاسخ به خبرنگاران درباره عوارض واکسن‌های کرونا گفته «واکسن‌ها از روش‌های مختلف تامین شد و از عمده‌ترین واکسن‌ها سینوفارم چینی بود که نزدیک به 155 میلیون دوز در کشور تزریق شد و کم‌عارضه‌ترین هم بود. کمیته واکسن هم عوارض را رصد می‌کند و حداقل ضایعات را در کشور داشتیم.»‌

اولین مرگ‌های آسترازنکایی

موج توقف تزریق واکسن‌های آسترازنکا در اروپا از اسفند 99 آغاز شد، ابتلا نروژ، ایسلند، بلغارستان، اتریش، هلند،‌ دانمارک و ایرلند و پس از آنها، فرانسه، آلمان و بریتانیا، استونیا، لیتوانی، لوکزامبورگ، رومانی و لاتویا دستور توقف واکسیناسیون با این واکسن را دادند.

همان زمان اتریشی‌ها از مرگ یک پرستار به دلیل اختلال انعقاد خون بعد از تزریق آسترازنکا خبر دادند، پس از آن هم مصرف‌کننده دیگری در این کشور دچار آمبولی ریه شد. همزمان در دانمارک هم یک مرگ و بروز خونریزی مغزی در بیمار دیگر ناشی از تزریق واکسن ثبت شد. مرگ‌هایی که به صورت موردی در دیگر کشورها هم گزارش می‌شد و توقف واکسیناسیون با آسترازنکا.

آکادمی علمی استرازنکا البته از همان زمان که بحث عوارض قلبی و مرگ‌های ناشی از ترزیق واکسن آسترازنکا مطرح شد، اعلام کرد خطر مرگ ناشی از TTS (ایجاد لخته خون و کاهش تعداد پلاکت‌های خون) یک در یک میلیون نفر است و خطر ریسک ابتلا به TTS هم در کل جهان کمتر از 30 در یک میلیون نفر.

این در حالی است که تا پاییز 1402 و بر اساس آمارهای جهانی ۱۳ میلیارد و ۲۷۰ میلیون و ۱۷۰ هزار و ۳۳۲ واکسن کرونا در کشورهای مختلف تزریق شده که بخش زیادی از آنها را سینوفارم چین و رتبه دوم هم به آسترازنکا تعلق دارد. البته آسترازنکا رتبه‌دار توزیع واکسن در کشورهای مختلف (185 کشور) است و پس از آن فایزر، مدرنا، جانسون‌جانسون و سینوفارم قرار دارند.

هشدار تزریق واکسن در ایران

در ایران هم در ماه‌های نخست شروع واکسیناسیون و ارزیابی‌های اولیه توصیه‌هایی به عدم تزریق واکسن آسترازنکا برای گروه‌های سنی خاص -افراد زیر 40 تا 50 سال به ویژه زنان مطرح شد. البته که با توجه به واردات قابل توجه واکسن چینی (سینوفارم) و بدقولی سازمان جهانی بهداشت در اعطای واکسن‌های سبد کووکس (عمده آنها واکسن‌ آسترازنکا بود) به ایران باعث شد که نزدیک به 70 درصد مردم ایران واکسن‌ چینی را تزریق کنند و آسترازنکا در رتبه دوم قرار بگیرد.

کیانوش جهانپور، سخنگوی سابق وزارت بهداشت در این باره به همشهری توضیح بیشتری می‌دهد و می‌گوید: شرکت آسترازنکا به بروز عوارض نادر جانبی از جمله لختگی خون یا کاهش پلاکت‌های خونی با تزریق این واکسن اشاره کرده که مساله جدیدی هم نیست. این موضوع در ماه‌های نخست شروع واکسیناسیون و ارزیابی‌های اولیه در برخی افراد به ویژه در گروه‌های سنی و جنسیتی خاص مطرح شد.

او ادامه می‌دهد: اساسا مجوز تلقیح این واکسن و سایر واکسن‌های کرونا در بدو امر تا ماه‌ها چه در بریتانیا چه اروپا و آمریکا، حتی سایر کشورها مجوز مصرف اضطراری بود که شرایط خود را دارد. همان زمان هم کمیته ملی وقت واکسیناسیون علیه کووید19 در ایران هشدارهایی به ویژه برای افراد زیر 40 سال را مطرح کرد. چون واکسن آسترازنکا به دلیل همین عوارض ولو نادر در همان ماه‌های نخست در کشورهای اروپایی نیز با فراز و نشیب‌هایی روبرو شد و در بسباری از کشورها برای گروه‌های سنی زیر 40 بعضا 50 سال هشدار داده شده بود.

آثار یک سیاست‌ اشتباه

جهانپور در این باره به یک سیاست‌گذاری اشتباه هم اشاره می‌کند و می‌گوید: فضای غبارآلود رسانه‌ای و تلاش برخی افراد برای وارونه‌نمایی موضوع، برخی سوء‌برداشت‌ها را در پی داشت. چنان که حتی برخی افراد را به سمت تزریق این واکسن در کشورهای همجوار با صرف هزینه بالا کشاند. از سوی دیگر برخی افراد برای این‌که آسترازنکا تقریبا در فهرست مورد تایید اغلب کشورها برای مسافرت قرار داشت، حتی در گروه‌های سنی زیر 50 یا 40 سال داوطلبانه و مصرانه مبادرت به تهیه این واکسن و تلقیح آن کردند.

او درباره میزان تزریق این واکسن در کشور هم بیان می‌کند: حدود 10درصد واکسن‌های تزریق شده در کشور به آسترازنکا تعلق داشت. مبدا این واکسن شرکت آسترازنکا در بریتانیا بود و به نوعی ابتدا تحت عنوان آکسفورد-آسترازنکا مشهور بود. در کشورهای مختلف بیش از یک میلیارد دوز از این واکسن تولید و ترزیق شده. کشورهای اروپای شرقی و جنوبی حتی جنوب شرقی آسیا هم این واکسن تولید کرده‌اند. سهمیه ایران از کووکس هم عمدتا آسترازنکا بود که محموله‌های آن از ایتالیا و مجارستان و ژاپن و کره‌جنوبی وارد ایران شد.

فواید واکسن‌ها را نمی‌توان نادیده گرفت

این پزشک تاکید می‌کند: نباید از نظر دور داشت که هر واکسنی می‌تواند، عوارضی جانبی داشته باشد اما در عین حال باید بپذیریم، همین واکسن‌ها بسیاری از اپیدمی‌های مزمن را نابود کرده‌اند، این عوارض نه چندان شایع، خاص این واکسن نبوده چنانکه در مورد واکسن آمریکایی جانسون و جانسون هم بروز عوارض بیشتری مطرح شد و این واکسن عملا در خود ایالات متحده محدود و متوقف شد. تبعا مجوز مصرف اضطراری در شرایط خاص و اضطراری پاندمی و همه‌گیری کرونا صادر شده و این قابل قیاس با وضعیت عادی یا مطالعات پسینی در مورد یک واکسن نیست.

جهانپور با بیان این که مقایسه میزان حفاظت ایجاد شده از این واکسن‌ها با عوارض احتمالی آن همچنان برای استفاده از این واکسن‌ها ولو مشروط، گریزناپذیر است و باید آن را با اطلاعات و یافته‌های آن زمان باید سنجید، ادامه می‌دهد: اما همین اطلاعات هم حکایت از آن داشت و دارد که اولا واکسن آسترازنکا و جانسون و جانسون به ویژه برای گروه‌های سنی زیر 40 سال پرعارضه‌تر از واکسن‌های ایرانی ارزیابی می‌شدند، چنانکه شواهد و یافته‌های بعدی واکسیناسیون با این واکسن و واکسن‌های ایرانی مانند کووایران برکت، پاستوکووک، فخرا، اسپایکوژن و... که با فناوری‌های متفاوتی تهیه شده بودند نشان از آن داشت و دارد که واکسن‌های ایرانی به مراتب کم عارضه‌تر و چه بسا با قبلیت مصون‌سازی بالاتری بودند.

او البته تاکید می‌کند که هنوز هم واکسن آسترازنکا به رغم عوارض جانبی نادر آن یکی از موثرترین واکسن‌ها در محافظت از جان میلیون‌ها نفر به‌شمار می‌رود و با توجه به گستره تولید و توزیع انبوه آن در 5قاره نقش موثری در مهار همه‌گیری کرونا در بسیاری از کشورها داشته است.

آسترازنکا رتبه‌دار توزیع واکسن در 185 کشور جهان است و پس از آن فایزر، مدرنا، جانسون و جانسون و سینوفارم قرار دارند نگران باشیم؟

جهانپور به یک نکته دیگر درباره بروز نگرانی در تزریق‌کنندگان این واکسن‌ها هم اشاره می‌کند و می‌گوید:‌ عمده عوارض نادر آسترازنکا محدود به ساعات، روزها و هفته‌های نزدیک به تلقیح بروز کرده و تقریبا برای عموم افرادی که دچار عوارض احتمالی نشده‌اند بعد از ماه‌ها و نزدیک دو سال از زمان تزریق جای نگرانی وجود ندارد. اگر کسی این واکسن را ترزیق کرده و طی ماه‌های گذشته عوارضی نداشته، انتظار بروز عوارض خاص نمی‌رود. معدود موارد عوارض که در ایران به ویژه در جوانان مشاهده شده هم مانع از آن نیست که کماکان این واکسن را واکسنی موفق در پیشگیری از کرونا و مقابله با کوید19 ندانیم.

البته به گفته این پزشک در حال حاضر واکسن‌های مؤثر، بروزرسانی شده و با عوارض کمتری مثل برکت پلاس در ایران داریم که می‌تواند رافع ایمن‌تر و مؤثرتری برای مشکلات بعدی و احتمالی ناشی از سویه‌های جدید کرونا داشته باشد. در عین اینکه باید این روند بروزرسانی و حمایت از استمرار توسعه و تحقیق واکسن‌های ایرانی کرونا حمایت شود و ادامه داشته باشد.

او درباره این که گفته می‌شود، برخی کشورها این واکسن را برای مردم خودشان استفاده نکردند و به ایران هدیه دادند هم می‌گوید: به هیچ عنوان درست نیست، آسترازنکا بعد از سینوفارم چین، دومین واکسنی بود که در بسیاری از کشورها تولید و مصرف شد. سایت‌های متعدد تولید این واکسن در کشورهای مختلف وجود داشت، از جمله ژاپن، کره جنوبی و حتی هند. در اروپا هم علاوه بر بریتانیا در کشورهایی از جمله ایتالیا، مجارستان و آلمان هم تولید این واکسن صورت گرفت. در آمریکای شمالی و لاتین هم به شدت مورد استفاده بود و آمار تزریق آن در هند هم بالا بود.

بیشتر بخوانید

حالا وقت پاسخ به ابهامات کروناست سکته‌های مغزی و قلبی این روزها به واکسن‌های کرونا ربط دارد؟ حذف ۲ واکسن کرونا در ایران خداحافظی با آسترازنکا در ایران

کد خبر 848793 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها واکسن آسترازنکا خبر مهم كرونا در ايران سازمان جهانی بهداشت واکسن کرونا

دیگر خبرها

  • چرا فاصله هواداران سپاهان با بانوان پرسپولیسی کم بود؟/ جدال لفظی مدیران پرسپولیس و سپاهان به جای عذرخواهی از جامعه فوتبال
  • دشمنانی که به دنبال ناامیدی مردم ایران بوند در حال نابودی هستند
  • واکسن کرونای آسترازنکا چقدر تهدیدتان می‌کند؟ / اشتباهاتی که مردم را به تزریق این واکسن ترغیب کرد
  • مسائل جامعه ایران ساختاری است و نیاز به تلاش گسترده برای حل آن است
  • این کولر را می‌توانید بپوشید!
  • واکسن کرونای آسترازنکا چقدر تهدیدتان می‌کند؟ | اشتباهاتی که مردم را به تزریق این واکسن ترغیب کرد
  • فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  • توییت طعنه‌آمیز دورتموند: همه شما یک عذرخواهی به سانچو بدهکارید
  • درخواست کیهان برای حمایت از «طرح نور»: با ۱۱۰ تماس بگیرید!
  • کارگران با روحیه ملی در راه دفاع از ارزش‌های اسلام حرکت می کنند