Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-04@03:27:55 GMT

به دنبال نسل دوم واکسن کرونا

تاریخ انتشار: ۲۰ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۹۵۱۱۶۵

به دنبال نسل دوم واکسن کرونا

حالا نزدیک به یک سال از شروع عالم‌گیری ویروس کرونا گذشته است و سه واکسن مجوز استفاده اضطراری را در بعضی از کشورها دریافت کرده است.

واکسن فایزر محصول مشترک شرکت فایزر- بایون‌تک و واکسن مدرنا هر دو از فناوری ژنتیکی جدید آران‌ای پیام‌رسان (mRNA) استفاده می‌کنند و واکسن سوم، واکسن آسترازنکا دانشگاه آکسفورد با روش مرسوم استفاده از ویروس ضعیف‌شده ساخته‌شده است اما این سه واکسن به‌تنهایی برای پایان‌بخشیدن به همه‌گیری کافی نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هنوز خیلی زود است که فکر کنیم ویروس کرونا را شکست داده‌ایم. بعضی از ایمونولوژیست‌ها نگران کارایی موثر واکسن‌ها در برابر شکل‌های تغییر یافته ویروس هستند.

تا الان سارس-کوو-۲ چند جهش جدید داشته است، از جمله مواردی که اولین بار در انگلیس و آفریقای جنوبی شناسایی شدند و قدرت انتقال بیشتری دارند.

از زمانی که ویروس سارس-کوو-۲ را شناخته‌ایم تنها یک سال می‌گذرد و هیچ ایده‌ای نداریم که ویروس ممکن است هنوز چه غافلگیری‌هایی در آستین داشته باشد.

اگر بعد از واکسن‌زدن باز هم به کووید ۱۹ مبتلا شویم، چه اتفاقی می‌افتد؟ آیا به شکل وخیم‌تری از بیماری مبتلا خواهیم شد؟ یا اگر واکسن‌ها از بیمارشدن افراد واکسینه شده جلوگیری کنند، اما مانع نشوند از این‌که افراد واکسینه دیگران را بیمار کنند، چه اتفاقی می‌افتد؟ اگر پاسخ سوال آخر مثبت باشد، شرایط همه‌گیری بدتر خواهد شد و افراد واکسینه، ناقلانی بی‌علامت خواهند بود.

به‌علاوه مردم سراسر دنیا، پاسخ‌های ایمنی متفاوتی در برابر ویروس از خود نشان می‌دهند. در نتیجه ممکن است در برابر واکسن هم پاسخ‌های مختلفی وجود داشته باشد. اما مهم‌ترین مسأله، ماندگاری واکسن‌ است. در واقع مدت زمانی که افراد بعد از تزریق واکسن ایمن می‌مانند.

اگر واکسنی فقط برای چند ماه به جای چند سال ایمنی ایجاد کند، بنابراین طی شش ماه پیشرفت بزرگی برای مقابله با بیماری حاصل نشده است.

بعد از آن هم ممکن است با شکل‌های بدخیم‌تر شیوع بیماری در سراسر دنیا روبه‌رو شویم. با این حال خبر خوب این است که واکسن‏ های دیگری هم در دست ساخت است.

بسیاری از آنها سازوکارهای جدید و متفاوتی را دنبال می‌کنند که ممکن است موثرتر و ارزان‌تر بوده و توزیع راحت‌تری هم داشته باشند. در ادامه به چند مورد از واکسن‏هایی که بیشترین ظرفیت را دارند، اشاره کرده‌ایم.

آران‌ای خود تقویت کننده

پروتئینی به نام پروتئین اسپایک سطح کروی ویروس کرونا را به شکل برآمدگی‌هایی پوشانده است و ویروس به کمک همین برآمدگی‌ها می‌تواند به سلول‌های بدن ما بچسبد و با ورود به آنها، سلول را آلوده کند. روش ساخت واکسن‌های آران‌ای خود تقویت‌کننده (saRNA) مانند واکسن‌های آران‌ای پیام‌رسان (mRNA) فایزر و مدرنا است و حتی ممکن است بهتر هم باشد.

در واکسن‌های آران‌ای خود تقویت‌کننده، ماده ژنتیکی ویروس و نه خود ویروس، مستقیما وارد سلول‌های بدن شده و بدن را وادار می‌کند تا خودش پروتئین اسپایک ویروس سارس-کوو-۲ را بسازد. این واکسن، سلول‌های بدن را به کارخانه‌هایی تبدیل می‌کند که پیوسته با سرعت زیاد مقدار زیادی از پروتئین اسپایک را می‌سازند.

از این ‌رو انتظار می‌رود اگر افراد بعد از واکسیناسیون بیمار شوند، بیماری شدیدتری را تجربه نکنند. به نظر می‌رسد اگر این نوع واکسن به مرحله تایید نهایی برسد، قیمت پایین‌تری خواهد داشت و حجم زیادی از آن را می‌توان تولید کرد.

زیر واحدهای پروتئینی (واکسن نواواکس)

شاید از خواندن این جمله تعجب کنید که حشرات هم ویروس‌های اختصاصی خودشان را دارند و به آنها باکلوویروس گفته می‌شود. پژوهشگران شرکت نواواکس، ژن پروتئین اسپایک کرونا را به یک باکلوویروس تزریق و بعد صبر کردند تا سلول‌های یک شاپرک آلوده شوند.

سلول‌های آلوده‌شده هم می‌توانند خودبه‌خود پروتئین اسپایک را تولید کنند سپس پژوهشگران از همین پروتئین‌های اسپایک تولیدشده در ساخت واکسن استفاده می‌کنند.

این واکسن‌ها علاوه بر این‌که هزینه کمتری دارند، توزیع‌شان نیز ساده‌تر است. زیرا نگهداری از این واکسن‌ها به دمایی بین ۲ تا ۸ درجه سانتی‌گراد نیاز دارد و می‌توان آنها را در یخچال نگه داشت.

ماده افزودنی در این واکسن، ترکیبی است که از پوست درخت کوئیلای یا درخت صابون به‌دست‌آمده و ساپونین (Saponin) نام دارد. ساپونین می‌تواند پاسخ سیستم ایمنی بدن را تقویت کند.

نانوذرات پروتئینی طراحی‌ شده

بعضی از واکسن‌ها مانند واکسن نواواکس تمام پروتئین اسپایک ویروس را تزریق می‌کنند، اما پژوهشگران دانشگاه واشنگتن روی بخشی از پروتئین اسپایک تمرکز کرده‌اند.

RBD یا دامنه اتصال گیرنده بخش کلیدی پروتئین اسپایک ویروس است که به گیرنده‌های روی سلول‌های بدن می‌چسبد تا وارد سلول شود.

در این شکل از واکسن، پروتئین‌های RBD که به‌صورت مصنوعی ساخته‌شده‌اند، به نانو‌ذرات توپی‌شکل می‌چسبند و بعد تزریق می‌شوند.

آنتی‌بادی‌هایی که بدن پس از تزریق این واکسن تولید می‌کند، حداقل ۱۰ برابر بیشتر از واکسن‌هایی است که از تمام پروتئین اسپایک استفاده می‌کنند. این واکسن در حال حاضر مراحل اولیه کارآزمایی بالینی مرحله انسانی خود را با شرکت داوطلبان پشت سر می‌گذارد و اگر تمام مراحل با موفقیت طی شود، اواخر سال آینده در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.

دیگر واکسن‌های در حال‌ توسعه

ازجمله دیگر واکسن‌هایی که به کند‌شدن روند همه‌گیری کمک خواهند کرد، واکسن چینی سینوواک بیوتک است که مانند واکسن‌های آنفلوآنزا از ویروس غیرفعال استفاده می‌کند.

در پایان بالاخره باید دید هرکدام از این رویکردها چقدر مؤثر خواهند بود اما باوجود تلاش‌های شبانه‌روزی پژوهشگران و دانشمندان می‌توانیم امیدوار باشیم پایان عالم‌گیری این کابوس نزدیک است و زمانی که به پایان برسد، دانشمندان با تجربیات و فناوری‌های جدیدی که به دست آورده‌اند، برای مقابله با همه‌گیری بعدی مجهز خواهند بود.

منبع: Scientific American

ریحانه رادی - دانش / روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: کووید ۱۹ مدرنا فایزر واکسن واکسن نواواکس پروتئین اسپایک سلول های بدن واکسن ها همه گیری آران ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۵۱۱۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار به کسانی که هر روز پنیر میخورند

خوراکی پنیر در تمام انواع و شکل ها خوشمزه به نظر می رسد و احتمالاً شما حداقل یک نوع از آن را بیشتر می پسندید اما به نظرتان آیا مصرف روزانه پنیر خطرناک است و نباید این عادت را داشته باشیم؟ 

هشدار به کسانی که هر روز پنیر میخورن نوع پنیر، میزان مصرف در طول روز و مشکلات جسمانی فرد می تواند تعیین کند که او چقدر می تواند از این ماده استفاده کند‌‌. اگر عدم تحمل لاکتوز دارید،‌ نباید خیلی پنیر بخورید، مخصوصاً پنیرهایی که لاکتوز بالایی دارند. اگر بیماری قلبی دارید، بهتر است پنیر را نادیده بگیرید و از پنیر هایی استفاده کنید که سدیم خیلی پایین و چربی خیلی کمی دارند. پنیر متشکل از پروتئین، ویتامین و مواد معدنی است‌؛ بنابراین حتماً آن را به طور متعادل در رژیم غذایی خود جای دهید اما هر ماده غذایی در صورتی که زیاد استفاده شود، معایبی هم دارد. فواید مصرف پنیر به شکل و میزان صحیح

به گزارش نمناک، علاوه بر آنچه در مطلب خواص پنیر خواندید، خوردن پنیر میتواند به چند دلیل برای شما مفید باشد:

رساندن پروتئین به بدن

در هر وعده پنیر بین 5 تا 7 گرم پروتئین وجود دارد. در صورتی که یک تخم مرغ 6 گرم پروتئین دارد و این موضوع نشان می‌ دهد که پنیر تا چه حد پروتئین بالایی دارد و مهمتر از همه این که مواد مغذی آن زیاد است و شما را سیر نگه می دارد.

افزایش کلسیم بدن

یک قاچ از پنیر تقریباً 150 الی 300 میلی‌ گرم کلسیم دارد و اکثر افراد با استفاده از پنیر؛ کلسیم بدن خود را تامین می‌ کنند و در نتیجه می توانید بفهمید که این ماده چقدر خاصیت دارد و می تواند برای سلامت استخوان هایتان مفید باشد.

تامین ویتامین، مواد معدنی و پروبیوتیک

اصلا نباید تعجب کنید، زیرا پنیر حاوی مقدار زیادی ویتامین آ است که نه تنها برای سلامت چشم اهمیت دارد، بلکه خواص آنتی اکسیدانی هم دارد. همچنین ویتامین ب 12 به عنوان یک ماده کلیدی در آن وجود دارد و حاوی فسفر است که به رشد عضلانی می پردازد و وضعیت بدن شما را بهبود می‌ بخشد‌. مهم تر از همه اینکه پروبیوتیک نیز دارد‌.

در دسترس بودن

بله شما می توانید پنیر را داخل یک تکه نان بگذارید و با خودتان هر جایی همراه کنید، حتی می توانید با سبزیجات هم آن را استفاده کنید و در نتیجه سرو کردن آن اصلاً کار سختی نیست و همیشه در دسترس می باشد.

مناسب برای بعضی از افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز

در بالا اشاره کردیم کسانی که به لاکتوز مقاومت دارند یا به عدم تحمل لاکتوز دچار هستند، باید پنیری را استفاده کنند که لاکتوز پایینی دارد. به عنوان مثال پنیر پارمسان، سوئیسی و چدار جزو گزینه ‌هایی هستند که لاکتوز کمی دارند. حتی پنیر موزارلا و یا پنیر شیر بز هم لاکتوز کمی نسبت به پنیر شیر گاو دارد. پس این افراد هم خیلی در استفاده کردن پنیر محدودیت ندارند، زیرا پنیر ها خیلی متنوع هستند.

معایب مصرف روزانه پنیر

خوردن زیاد پنیر مضراتی برای شما به همراه دارد:

وارد کردن مقدار زیادی سدیم به بدن

یک قاچ از پنیر 450 میلی گرم سدیم دارد و‌ در نتیجه این مقدار بسیار بالاست و باید مراقب باشید که خیلی در مصرف آن زیاده روی نکنید، زیرا اگر سدیم بالا برود، احتمال ابتلا به مشکلات جسمانی از جمله مشکلات قلبی بالاتر خواهد رفت‌.

وارد کردن مقدار زیادی چربی اشباع شده

چربی اشباع شده چربی است که نباید در مصرف آن زیاده ‌روی کنید. اما اگر هر روز پنیر بخورید، احتمال اینکه این ماده در بدن تان خیلی زیاد شود، افزایش پیدا می‌ کند و این موضوع اصلا خوب نیست.

چگونه به شکل سالم به صورت روزانه پنیر مصرف کنیم؟

اگر عادت به خوردن هر روز پنیر دارید به نکات زیر توجه کنید:

پنیر با لاکتوز پایین

اگر مطمئن باشید پنیری که استفاده می کنید، لاکتوز پایینی دارد احتمالاً مشکلی پیش نمی آید و این برای افرادی که عدم تحمل لاکتوز را دارند هم مناسب است.

مصرف نکردن پنیر خام

مصرف پنیر خام توسط بعضی افراد محدود می‌ شود، زیرا پاستوریزه نیست و پاتوژن های مضر آن کشته نشده و باعث ایجاد بیماری‌ های جدی می شود اما باید به این موضوع توجه داشته باشید که مصرف پنیر خام برای خانم های باردار یا هر کسی که سیستم ایمنی ضعیفی دارد و به بیماری مزمن مبتلاست، باید محدود شود و این اجباری است.

مصرف نکردن پنیر خامه‌ای

پنیر خامه ‌ای بیشترین حد چربی را دارد. پروتئین و کلسیم بالایی ندارد و بنابراین بهتر است که آن را استفاده نکنید.

پنیر وگان

پنیر وگان گزینه خوبی است اما به اندازه کافی مواد مغذی را به اندازه پنیر های دیگر به بدن شما نمی رساند و این که چربی اشباع بالایی دارد. به طور مثال؛ در این نوع پنیرها از روغن نارگیل به مقدار زیادی استفاده کرده اند. اگر آن را به طور منظم مصرف کنید، پروتئین و کلسیم به بدنتان می رسد اما از دیگر مواد مغذی محروم خواهید بود.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • عوارض مصرف زیاد پنیر
  • واکسن کرونای آسترازنکا چقدر تهدیدتان می‌کند؟ / اشتباهاتی که مردم را به تزریق این واکسن ترغیب کرد
  • فیلمی متفاوت از کنکور دادن دانش آموزان قبل از انقلاب
  • گارداسیل اولین واکسن مورد تایید به‌منظور پیش‌گیری از بروز سرطان دهانۀ رحم است
  • پیشگیری از آنفولانزای فوق حاد پرندگان با تزریق واکسن ایران‌ساخت
  • اعتراف جدید سازندگان آسترازنکا/ باید نگران واکسن کرونا بود؟
  • واکسن کرونای آسترازنکا چقدر تهدیدتان می‌کند؟ | اشتباهاتی که مردم را به تزریق این واکسن ترغیب کرد
  • هشدار به کسانی که هر روز پنیر میخورند
  • توصیه آژانس دارویی اتحادیه اروپا درباره واکسن‌ کرونا
  • اعتراف یک شرکت تولیدکننده مهم واکسن کرونا به عوارض نادر و لخته خون