Web Analytics Made Easy - Statcounter

«احمد بخشی» کارشناس مسائل آفریقا با اشاره به فرا رسیدن دهمین سالگرد حوادث ۱۱ فوریه مصر در تشریح وضعیت سیاسی – اجتماعی این کشور و چشم‌انداز آن در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: اگر بخواهیم مصر «پسا مبارک» را تحلیل کنیم، باید بگویم که جامعه این کشور به دنبال آن بود تا یک جریان و حکومت متناسب با مطالبات خود به وجود بیاورد اما متأسفانه این روند اتفاق نیفتاد و شاهد آن بودیم که مصر وارد یک بحران عمیق شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بسیاری معتقدند که خیزش مردم مصر و استعفای حسنی مبارک در ۱۱ فوریه ۲۰۱۱ به نوعی یک گفتمان جدید به وجود آورد اما به نظرم دلایل مختلفی وجود دارد که باعث شد این خیزش مردمی با مشکل و بن‌بست مواجه شود. نخست اینکه ساختار جامعه و همچنین جغرافیای مصر بسیار تعیین کننده است و در این ساختار اسلامگرایان، لیبرال‌ها و نظامیان حضور دارند اما نحوه توزیع قدرت در قاهره با مشکل روبه‌رو شد.

وی ادامه داد: مسأله دوم این است که اسرائیل عمق استراتژیک خود را مصر می‌داند و به همین دلیل سیاست‌های مختلفی را در این کشور مورد آزمایش قرار داده است که مشکلات زیادی به وجود آورد. تحولات مصر پس از شال ۲۰۱۱ از منظر مردم و بسیاری از نخبگان سیاسی امیدبخش بود و دلیل آ‌ن هم این است که قاهره اساساً مهد اندیشه‌های جدید به حساب می‌آید. در این میان بسیاری می‌خواستند که اخوان‌المسلمین روی کار بیاید ولی برخی معتقد بودند که این جریان با ساختار سیاسی و اجتماعی مصر هماهنگ نبود. در زمان «محمد مرسی» دیدیم که او از دل جریان اخوان‌المسلمین بیرون آمد ولی در نهایت به دلیل آ‌نکه این جریان با ساختار آشنا نبود، باعث شد مشکلات زیادی به وجود بیاید و در نهایت به حاشیه رانده شد. اخوان المسلمین که ادعای ۷۰ تا ۸۰ سال کنشگری اجتماعی- سیاسی داشت، نتوانست آنگونه که باید جامعه مصر را مدیریت کند و متاسفانه از اندیشمندان خود هم به نحو درست استفاده نکرد.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: در این راستا باید توجه داشته باشیم که سه‌گانه قدرت و سیاست در مصر متشکل از لیبرالیسم، اسلام و ارتش است که هر سه ضلع باید باهم هماهنگ باشند ولی در عمل اینگونه نیست. در این مسیر دلیل الزام به این هماهنگی این است که قاهره به اروپا از حیث جغرافیایی نزدیک است و این کشور باید یک توازن مشخص میان سه ضلع مذکور به وجود بیاورد. در شرایط کنونی ژنرال «عبدالفتاح السیسی» که با حمایت عربستان و غرب توانست مرسی را از دور خارج کند، به دنبال آن است تا میان هر سه ضلع مذکور تعادل ایجاد کند ولی تمام عملکرد او خروجی عکس داشته است. او باعث شده که نارضایتی در مصر بالا برود و ما به نوعی شاهد بازسازی نظام «حسنی مبارک» هستیم؛ به گونه‌ای که مقوله نان، آزادی و عدالت اجتماعی در مصر محقق نشد و شعارهایی که در میدان التحریر داده بودند، عملیاتی نشد و خواسته‌های مورد نظر مردم هم به حاشیه رفت.

بخشی افزود: درست است که ۳۰ درصد از پارلمان مصر در برهه‌ای در دست اخوان المسلمین بود اما در همان زمان مبارک هم این جریان را یک جریان رقیب قلمداد می‌کرد. واقعیت این است که جامعه مصر حالا به دنبال اسلام‌گرایی نیست؛ چون کارنامه آنها مثبت بوده و تولیدات فکری آنها هم نتوانست پتانسیل عظیم مردمی را هدایت کند. به همین دلیل مردم معتقدند که گروه‌های لیبرال هم اگر بتوانند درست گام بردارند قابل اعتمادتر خواهند بود اما مسأله اینجاست که پیروزی ۹۷ درصدی نظامیان در مصر به خوبی نشان می‌دهد که هیچ چیز طی ۱۰ سال گذشته درست انجام نشده و غیر از نارضایتی هیچ نقطه مثبتی دیده نمی‌شود. بر این اساس معتقدم جامعه مصر راه دشواری برای دموکراتیزه کردن کشور دارد؛ چرا که اقتصاد، سیاست و حتی جامعه مدنی در این کشور با مشکلات زیادی روبه‌رو است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: بدون انکار کردن حقایق باید بگوییم کشورهای زیادی در دنیا به دلیل پاندمی کرونا و مشکلات اقتصادی با موانع جدی روبه‌رو شدند و حالا ناکارآمدی دولت‌هایشان علنی شده است. در نهایت اگر در قاهره فرهنگ لیبرال دموکراسی به وجود بیاید می‌توان تا حدودی امید داشت که این کشور روی خوش ببیند. البته عنصر ارتش در این کشور مهار نشدنی است و همین موضوع باعث فعال شدن اسرائیل خواهد شد. در غیر این صورت اگر دموکراسی و لیبرالیسم در مصر به وجود نیاید، فقر عمیق‌تر خواهد شد و افراط‌گرایان مانند داعش مجدداً دست به سلاح می‌شوند. البته مانع اصلی ارتش است؛ چراکه نظامیان مانع فعالیت احزاب سیاسی در مصر شدند و همین حالا هم سرکوب‌های پنهان و آشکار علیه اخوان‌المسلمین و سیاسیون مصر وجود دارد.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: حسنی مبارک عربستان سعودی مصر اخوان المسلمین عبدالفتاح السیسی 11 فوریه 2011 اخوان المسلمین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۷۴۰۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشته‌های عفونی و خون متقاضی کمتری دارند/ شاهد گسترش مصرف سیگار هستیم

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، ایرج خسرونیا، در آستانه برگزاری کنگره متخصصان داخلی ایران، اظهار داشت: امسال در مورد تازه‌های بیماری‌های دستگاه گوارش، تازه‌های بیماری‌های قلب و عروق، ریه، بیماری‌های عفونی و…، سخنرانی خواهیم داشت؛ همچنین پیرامون عوارض مزمن و کهنه بیماری کرونا و تازه‌های درمان آن نیز مباحث خوبی خواهیم داشت.

وی افزود: در شرایط پیش رو مهم‌ترین نگرانی بی توجهی به بهداشت فردی و اجتماعی است و اینکه مردم دیگر ترسی از بیماری کرونا ندارند و بهداشت را رعایت نمی‌کنند، ماسک نمی‌زنند و دخانیات مصرف می‌کنند؛ متاسفیم که بگوییم تعداد مصرف کنندگان سیگار و دخانیات نسبت به چهار دهه پیش بیشتر شده و به ویژه در زنان کشور گسترش بیشتری پیدا کرده است.

خسرونیا گفت: متأسفانه هر روز شاهد گسترش مصرف سیگار هستیم و عوارض مصرف دخانیات، بیشتر از گذشته مشهود است.

رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران با بیان اینکه هر سال تعداد فراوانی رزیدنت داخلی پذیرش می‌شود ولی همچنان از این بابت کمبود‌هایی داریم، افزود: اغلب این متخصصان برای ادامه تحصیل به رشته‌های فوق تخصصی جذب می‌شوند یا اینکه مهاجرت کرده و یا از گردونه درمان به دلایل مختلف خارج می‌شوند.

خسرونیا گفت: عده فراوانی از پزشکان فارغ التحصیل، متأسفانه به اقدامات زیبایی برای مراجعان مطب خود روی آوردند این در شرایطی است که وجود متخصص داخلی در مسیر درمان و رسیدگی به بیماران در سراسر کشور همیشه پر اهمیت بوده است.

وی افزود: امروزه همکاران جوان فارغ التحصیل به رشته‌هایی که درآمد بیشتری خواهد داشت مانند فوق تخصص گوارش و یا قلب و عروق گرایش پیدا کردند و متأسفانه به رشته‌های عفونی و خون کمتر توجه می‌شود و متقاضی کمتری دارد.

رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ضمن ابراز نگرانی از اینکه مطب‌های متعددی تعطیل شده و بدین ترتیب در آینده نزدیک جایگزینی برای متخصصان و فوق تخصص‌هایی که از گردونه طبابت خارج شده و یا مهاجرت می‌کنند وجود نخواهد داشت، گفت: شاید در آینده‌ای نه چندان دور هموطنان برای درمان بیماری‌های صعب العلاج خود مجبور به خروج از کشور باشند.

خسرونیا ادامه داد: پزشکان از دیدگاه مردمی جز گروه‌های شغلی با درآمد خوب هستند ولی در واقع این‌طور نیست و فقط حدود ۱۰ درصد پزشکان درآمد خوبی دارند و از شغل خود راضی هستند؛ جالب اینکه تمامی مسئولین و سیاستگذاران کشور نیز برای درمان خود به همین ۱۰ درصد پزشک معروف و پردرآمد مراجعه می‌کنند و تصور می‌کنند همه مطب‌ها به همین اندازه شلوغ و پر مریض است.

رئیس سی و چهارمین کنگره علمی سالیانه جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران افزود: یکی از مشکلات عدیده جامعه پزشکی مربوط به تعرفه است، به همین خاطر نامه‌ای خطاب به رئیس جمهور، مجلس شورای اسلامی و وزیر بهداشت نوشتیم، مبنی بر اینکه متخصصین طب داخلی فقط نسخه نویس هستند و درآمد دیگری ندارند پس باید مورد حمایت تعرفه‌ای قرار بگیرند که در ابتدا موافقت‌هایی صورت گرفت ولی در عمل شاهد حمایت از همکاران متخصص داخلی در کشور نبودیم.

خسرونیا افزود: تعرفه اعلامی کنونی امکان پاسخگویی هزینه‌های اداره مطب و معیشت پزشکان را نخواهد داد به همین خاطر عده‌ای از همکاران ما به ناچار مجبور به خروج از گردونه درمان هستند، مهاجرت می‌کنند و یا به شغل‌های جانبی و خدمات زیبایی برای مراجعان می‌پردازند.

استاد پیشکسوت دانشگاه علوم پزشکی گفت: مالیات و درآمد‌های دولت با میزان رشد تورم افزایش پیدا می‌کند، ولی متأسفانه تعرفه پزشکی از این روند تبعیت نمی‌کند و همیشه در محدوده ۲۰ یا ۳۰ درصد افزایش، ثابت و اصطلاحاً «فریز» شده است!

خسرونیا افزود: با تورم ۴۰ درصدی ولی سال گذشته تعرفه ۲۰ درصد افزایش یافت، امسال هم با وجود تورم و افزایش چند برابری هزینه‌های جاری زندگی و نگهداری مطب، مالیات، افزایش تعرفه ورود به محدوده طرح ترافیک و سایر مسائل، شاهد رشد چندانی در میزان تعرفه‌های پزشکی نیستیم؛ به خصوص پزشکان جوان که درآمد کمتری دارند مشکلات خیلی بیشتری خواهند داشت و موجب بی انگیزگی آنان خواهد شد.

وی با اشاره به مسائل فرهنگی جامعه گفت: از سوی دیگر برخی برنامه‌های نمایشی و سریال‌های تلویزیونی، جامعه پزشکی را به شیوه‌های مختلف مورد تمسخر قرار می‌دهد که این رفتار موجب توهین به این افراد خدوم و تحقیر جایگاه ارزشمند آنان در سلامت مردم خواهد شد.

رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران با اشاره به اینکه هزینه برگزاری کنگره‌ها در کشور به طور عجیب و فزاینده افزایش یافته به طوری که برگزاری یک همایش علمی در فضای دانشگاهی هزینه چندین میلیاردی به همراه دارد، افزود: برای چهار روز اجاره سالن همایش، حدود یک و نیم میلیارد تومان هزینه دریافت می‌شود که با احتساب هزینه‌های جانبی دیگر مبلغ کلانی خواهد بود؛ به اعتقاد من دولت باید حمایت لازم را جهت برگزاری همایش‌های علمی انجام دهد در غیر این صورت شاهد تعطیلی برخی از همایش‌های علمی خواهیم بود، چون با این مبالغ دریافتی از پزشکان بابت ثبت نام، امکان گرداندن همایش‌ها و کنگره‌های دوره‌ای مقدور نخواهد شد.

سی و چهارمین کنگره علمی سالیانه جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران، ۲۵ تا ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ در مرکز همایش‌های رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار خواهد شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • صدا و سیما تحمل نقدپذیری خود را بالا ببرد
  • رشته‌های عفونی و خون متقاضی کمتری دارند/ شاهد گسترش مصرف سیگار هستیم
  • ابداع جوراب‌هایی الکترونیکی برای رهایی‌بخشی بیماران دیابتی از زخم پا
  • چرا شرکت‌ها مشکل تامین مالی دارند؟
  • پاشنه آشیل مجلس دوازدهم از نگاه سخنگوی حزب اعتدال و توسعه /جریان رائفی پور به دنبال هدایت و مدیریت مجلس است
  • حل مشکل آب‌شرب روستاهای سیل‌زده در منطقه بلوچستان
  • کاهش نرخ بیکاری در کشور/ دولت از برنامه‌های اعلامی خود عقب نیست
  • کاهش نرخ بی‌کاری در کشور/ دولت از برنامه‌های اعلامی خود عقب نیست
  • وحدت و انسجام، نیاز ضروری و مهم امروز جهان اسلام است
  • مسیر فعلی مونوریل قم توجیه ترافیکی ندارد