Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-01@00:14:05 GMT

به «درماندگی»، آموخته نشوید

تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۰۲۷۵۳۳

به «درماندگی»، آموخته نشوید

ایسنا/خراسان رضوی یک روانشناس بالینی با اشاره به اینکه خودکارآمدی افرادی که دچار درماندگی آموخته‌ شده می‌شوند، بسیار پایین است، گفت: این افراد هنگامی که با مسئله‌ای مواجه می‌شوند، فکر می‌کنند که دچار یک سرنوشت محتوم شده‌اند و نمی‌توانند کاری برای خارج شدن از آن وضعیت انجام دهند.

شادی شایان در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: درماندگی آموخته شده به مجموعه شرایط و رفتاری اشاره دارد که افراد طبق تجربیات گذشته خود به این نتیجه می‌رسند که کوشش آن‎‎‎ها با پیشرفت مرتبط نیست و به همین علت دست از تلاش کردن برمی‌دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی درخصوص تأثیر تجربیات گذشته بر درماندگی آموخته شده، ادامه داد: فردی که در طول دوران رشد خود، به ویژه پنج سال اول عمر به شدت سرزنش و برای انجام هرکاری به بدترین شکل توسط خانواده قضاوت شده باشد، بیشتر در معرض درماندگی آموخته شده قرار می‌گیرد. همچنین افرادی که در هربار تلاش کردن برای به دست آوردن هدفی، نتیجه مطلوب خود را کسب نکردند، ممکن است این نگرش در آنها شکل بگیرد که تلاش‌شان با پیشرفت مرتبط نیست و درنتیجه دچار درماندگی آموخته شده بشوند.

شایان خاطرنشان کرد: از دوران کودکی، استدلال‌ها و ارزش‌هایی در ذهن افراد شکل می‌گیرد که تا بزرگسالی همراه آنهاست، در حالی که افراد نمی‌دانند این ارزش‌ها از کجا نشئت گرفته است و حتی به داوری درست و غلط بودن آنها نپرداخته‌اند. 

وی ادامه داد: افراد براساس این ارزش‌ها و ملاک‌ها دنیا را به دو نوع خوب و بد تقسیم می‌کنند. اگر عملکرد آن‌ها مطابق با ارزش‌ها و ملاک‌هایشان باشد، احساس کامیابی و پیروزی می‌کنند، اما اگر عملکرد آن‌ها با ملاک‌ها و ارزش‌های فرضی‌شان مطابقت نداشته باشد، احساس ناکامی و شکست می‌کنند و در واقع ناکامی در زندگی افراد به درستی ترجمه نشده است؛ به طور مثال اگر خانواده دانش‌آموزی نمره ۲۰ را ارزش و معیار پیشرفت فرزند خود قرار دهد، اما آن دانش‌آموز با وجود تلاش نمره ۱۸ دریافت کند، ممکن است از سوی خانواده سرزنش شود و احساس ناکامی کند. اگر این احساس ناکامی تکرار شود و مداوم باشد، ممکن است باعث ایجاد درماندگی آموخته شده در فرد شود.

این روانشناسی بالینی درخصوص تاثیر خودکارآمدی بر درماندگی آموخته شده بیان کرد: یکی از عواملی موثر بر درماندگی آموخته شده، مفهوم خودکارآمدی است. خودکارآمدی به این معنا است که فرد به توانایی ذاتی خود، جهت کسب اهدافش اعتماد داشته باشد.

وی ادامه داد: خودکارآمدی افرادی که دچار درماندگی آموخته‌ شده می‌شوند، بسیار پایین است. این افراد هنگامی که با مسئله‌ای مواجه می‌شوند، فکر می‌کنند که دچار یک سرنوشت محتوم شده‌اند و نمی‌توانند کاری برای خارج شدن از آن وضعیت انجام دهند.

این روانشناس بالینی با اشاره به اینکه عزت نفس پایین و فقدان کنترل نیز می‌تواند در ارتقاء درماندگی آموخته شده تاثیرگذار باشد، گفت: هنگامی که حوادث پیش‌آمده در زندگی، فراتر از سطح تحمل افراد باشد، آن ها ابزاری برای مواجهه با آن مشکل پیدا نمی‌کنند و به همین علت دچار درماندگی آموخته شده می‌شوند.

وی گفت: عده‌ای معتقدند که نحوه نگاه کردن افراد به مشکلات زندگی می‌تواند در بروز درماندگی آموخته شده تعیین‌کننده باشد. بنا بر این گفته، افرادی که دچار درماندگی آموخته شده می‌شوند از اِسناد درونی استفاده می‌کنند؛ یعنی این که علت اتفاق‌های بد را به خودشان نسبت می‌دهند، درحالی که دیگر افراد از اِسناد بیرونی استفاده می‌کنند و عوامل بیرونی تاثیرگذار در بروز اتفاقات بد را در نظر می‌گیرند.

این کارشناس ارشد روانشناسی بالینی در پاسخ به این پرسش که چه کسانی بیشتر در معرض درماندگی آموخته شده قرار دارند، گفت: افرادی که به صورت اختلالی و روان‌پزشکی افسرده هستند، به این دلیل که سطح انرژی و عزت نفس پایینی دارند، نمی‌توانند ابزاری برای حل مشکلات خود بیابند و به همین علت این افراد بسیار مستعد درماندگی آموخته شده هستند. همچنین افرادی که سطح رشد روانی آن‌ها پایین است، به علت اینکه سبک کودکانه‌ای در تفکر و حل مسئله دارند، بیشتر در معرض درماندگی آموخته شده قرار می‌گیرند.

شایان ادامه داد: افراد خجالتی به دلیل سطح ارتباطات محدود و دوستان اندکی که دارند، فشار روانی بیشتری احساس کرده و درنتیجه بیشتر مستعد درماندگی آموخته شده‌اند. قربانیان روابط عاطفی نیز از جمله این افراد هستند.

وی گفت: ارتقاء توانایی‌های حل مسئله و همراهی کسی که بتواند فرد را در حل مسائل و مشکلاتش یاری دهد، می‌تواند کمک‌کننده باشد.

شایان افزود: درماندگی آموخته شده در افراد ذاتی نیست بلکه انسان‌ها به علت ناکامی‌ها و تجارب گذشته خود دچار این رفتار می‌شوند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی روانشناسي درماندگی شده می شوند ارزش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۲۷۵۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عوارض پرخوری قبل خواب و بیماری های آن

خواه آخرین وعده غذایی خود را آخر شب بخورید و یا تا لحظه خواب در حال رفت و آمد به سمت یخچال باشید، این پرخوری های آخر شب ممکن است به چیزی بیش از سنگینی معده در طول زمان منجر شود. تحقیقات نشان می دهد که غذاخوردن قبل از خواب می تواند عوارض جانبی بی شماری بر همه چیز از جمله وزن و عملکرد شما در محل کار داشته باشد.

چربی کمتری می سوزانید

به گزارش نمناک، اگر می خواهید وزن خود را کاهش دهید، ممکن است بخواهید قبل از خواب میان وعده های سبک بخورید اما مطالعات در یک گروه 6 نفره بالای 50 سال نشان می دهد؛ کسانی که یک وعده غذایی قبل از خواب می خورند چربی کمتری در مقایسه با کسانی که وعده غذایی خود را چند ساعت زودتر می خوردند، می سوزانند، علارقم اینکه میزان مصرف کالری و فعالیت بدنی هر دو گروه برابر است.

دچار وزن اضافه میشوید

اگر نمی توانید وزن خود را کاهش دهید، شام خود را زودتر بخورید. افرادی که شام خود را به جای ساعت 6، ساعت 10 می خورند، به احتمال زیاد به مشکلات عدم تحمل گلوکز و کاهش اکسیداسیون چربی دچار می شوند. پرخوری قبل از خواب خطر چاقی و سندرم متابولیک را افزایش می دهد.

احتمال ابتلا به سندرم متابولیک در شما بالا میرود

سندرم متابولیک باعث افزایش چربی دور شکم، فشار خون، قند خون، کلسترول، احتمال ابتلا به دیابت نوع 2، بیماری قلبی و سکته مغزی می شود.

مطالعه ای بر روی گروهی از بزرگسالان بین 40 تا 54 سال نشان داد زنانی که قبل از خواب شام می خورند، بیشتر دچار سندرم متابولیک می شوند. همچنین این آزمایش نشان داد که زنان و مردانی که قبل از خواب پرخوری می کنند سطح تری گلیسیرید و کلسترول آن ها بالاتر از حد طبیعی است.

دچار اختلال خواب خواهید شد

وعده های غذایی آخر شب و خستگی صبحگاهی بیش از آن چه که شما فکر کنید به یکدیگر پیوند خورده اند. مطالعه ای بر روی 52 نفر نشان داد افرادی که قبل از خواب پرخوری می کنند در مقایسه با کسانی که چند ساعت قبل از خواب شام خود را می خورند، بیشتر از اختلال خواب رنج می برند و کم تر می خوابند.

عملکرد شما ضعیف می شود

پر خوری قبل از خواب فقط روی وزن شما تاثیر نمی گذارد. افرادی که شب قبل از خواب غذای ناسالم می خورند، بیشتر دچار مشکلات جسمی از جمله سر درد و اسهال در روز بعد می شوند و در نتیجه عملکرد پایین تری در محل کار خود دارند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • فیلم/ شوخی گل آقا با امام خمینی با این ولخرجی‌ ورشکست نشوید؟
  • ناپولی برای استخدام کونته دچار تردید شد
  • با خرید امتیاز نهضت ملی گرفتار نشوید؛ احتمال سلب پروژه مسکن
  • عوارض پرخوری قبل خواب و بیماری های آن
  • ۴۰ درصد تاغزار‌های استان سمنان دچار آفت است
  • پیکر بسکتبالیست نوجوان قزوینی تشییع شد
  • آبرسانی سیار به ۲۵۷ روستای استان گلستان
  • برگزاری همایش حکمت مطهر در مراغه
  • عرضه ۳ اثر از سوره مهر یزد در نمایشگاه کتاب
  • سقوط یک جوان با پاراموتور + فیلم