Web Analytics Made Easy - Statcounter

سیاوش امیرمکری در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، درباره آخرین وضعیت باند 29 راست فرودگاه مهرآباد اظهار داشت: باند 29 راست کاملاً عملیاتی است، اما این باند به عنوان باند اضطراری از سوی سازمان هواپیمایی کشوری مطرح است.

وی افزود: در شرایطی که باند 29 چپ مهرآباد با مشکلی مواجه شود، باند 29 راست بلافاصله مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد، البته این در حیطه اختیارات و تصمیم خلبان است، ما در زمان عملیات هر دو باند را عملیاتی اعلام کرده‌ایم، در شرایطی که خلبان تشخیص دهد، خصوصا برای تیک‌آف (بلند شدن هواپیما) از باند 29 راست استفاده کند، ما هیچ مشکلی نداریم و این باند کاملاً عملیاتی، استاندارد و قابل بهره‌برداری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرعامل شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران در پاسخ به این سؤال که وجود چندین باند در فرودگاه‌های دنیا نیز باب است؟ گفت: برخی فرودگاه‌ها بسته به ترافیک تا 6 باند پروازی هم دارند و این بسته به فضایی است که بتوانند زیرساخت‌های پروازی را توسعه دهند.

بنابراین گزارش فرودگاه بین‌المللی مهر‌آباد دارای دو باند پروازی هر کدام به طول حدود 4 کیلومتر است؛ این شامل باند 29 چپ به طول 4030 متر و باند 29 راست نیز با همین متراژ است.

باند 29 راست فرودگاه مهرآباد برای نخستین بار در ایران به شکل بتنی ساخته شد؛ دید افقی این باند حدود 800 متر است.

انتهای پیام/ب

منبع: فارس

کلیدواژه: مدیرعامل شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران باند 29 راست مهرآباد باند 29 راست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۲۸۵۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار وضعیت اضطراری در پی فوران آتشفشانی در اندونزی

به گزارش قدس آنلاین، آتشفشان روانگ اندونزی در نزدیکی جزیره سولاوسی در ۳۰ آوریل (۱۱ اردیبهشت) فوران کرد، خاکستر و گدازه محیط اطراف این آتشفشان را پوشاند، این دومین فوران پس از فورانی که در اوایل آوریل که به تخلیه صدها نفر و بسته شدن فرودگاه منجر شد، به شمار می آید.

مرکز آتشفشان‌شناسی و کاهش خطرات زمین‌شناسی این کشور پس از فوران صبحگاهی سطح هشدار را به بالاترین سطح افزایش داد و از ساکنان منطقه خواست که به آتشفشان نزدیک نشوند.

مقامات هفته گذشته سطح وضعیت اضطراری را کاهش داده بودند اما امروز سطح هشدار افزایش یافت.

جزیره روانگ در استان سولاوسی شمالی محل زندگی بیش از ۸۰۰ نفر است که بیشتر آنها پس از فوران در اوایل آوریل خانه‌های خود را تخلیه کردند. هنوز مشخص نیست که چه تعداد دیگر در ۳۰ آوریل از محل تخلیه شدند.

آژانس کاهش بلایای اندونزی به درخواست برای اظهار نظر پاسخ نداد.

فیلمی که امروز (سه‌شنبه/ ۳۰ آوریل) در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده بود، گدازه‌ای را نشان می‌داد که به پایین آتشفشان در ۱۰۰ کیلومتری مرکز استان مانادو می‌ریزد.

مقامات حمل و نقل فرودگاه مانادو را پس از فوران آتشفشان در اوایل آوریل به طور موقت بستند، در حالی که ریزش سنگ‌ها و خاکستر به خانه‌ها آسیب رساند و بیمارستان مجاور را مجبور به تخلیه کرد.

اندونزی در منطقه‌ای موسوم به «حلقه آتش» در اقیانوس آرام قرار دارد؛ منطقه‌ای با فعالیت لرزه ای بالا که در آن صفحات تکتونیکی متعددی به هم می‌رسند.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • تصویری متفاوت از فرودگاه مهرآباد ۶۹ سال قبل
  • تصویری متفاوت از فرودگاه مهرآباد ۶۹ سال قبل + عکس
  • تهران قدیم | تصویری متفاوت از فرودگاه مهرآباد ۶۹ سال قبل/ عکس
  • (ویدئو) فرود اضطراری یک هواپیما بر اثر تگرگ شدید
  • بهسازی باند فرودگاه کرمانشاه تا پایان نیمه نخست سال
  • آغاز موج جدید مهاجرت خلبانان ایرانی
  • اعلام وضعیت اضطراری در ۵ استان اکوادور+ فیلم
  • اضافه شدن ۲۲ هزار صندلی به ناوگان هوایی کشور
  • هشدار وضعیت اضطراری در پی فوران آتشفشانی در اندونزی
  • ۲۲ هزار صندلی به ناوگان هوایی کشور اضافه شد