Web Analytics Made Easy - Statcounter

‌گروه استان‌ها ـ در حالی ابتدای امسال بخش قابل توجهی از تالاب‌های جازموریان و هامون آبگیری شد که حالا با خشک شدن آنها انتظار می‌رود دودکش غبار شرق کشور فعال شود. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زاهدان،  جازموریان با گستره حوضه آبریزی حدود 70 هزار کیلومترمربع معادل 2 برابر دریاچه ارومیه در 56 کیلومتری غرب شهرستان دلگان و پنج کیلومتری روستای چاهکیچی واقع شده که 49 درصد آن در حوزه سیستان و بلوچستان و 51 درصد در حوزه استان کرمان قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نیمهٔ باختری این حوضه به وسعت 35 هزار و 600  کیلومتر مربع در استان کرمان و نیمهٔ خاوری آن به وسعت 34 هزار کیلومتر مربع در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد. دشت‌های جیرفت، فاریاب و رودبار جنوب در استان کرمان و دشت‌های ایرانشهر، بمپور، سردگان، دلگان، سرتختی و اسپکه در استان سیستان و بلوچستان در محدودهٔ این حوضهٔ آبریز واقع شده‌اند.

تالاب جازموریان به عنوان یک منبع قابل توجه آب شیرین به سبب خشکسالی های مداوم در سال‌های اخیر به کانون بحرانی ریزگردهای جنوب استان سیستان و بلوچستان و استان کرمان تبدیل شده که کم توجهی به این موضوع باعث مشکلات جبران ناپذیری برای شهرستان دلگان شده است.

 

تالاب جازموریان 70 هزار کیلومتر مربع وسعت دارد که 51 درصد آن در استان کرمان و 49 درصد آن در سیستان و بلوچستان واقع شده است. حوزه آبریز تالاب جازموریان، هریررود در استان کرمان است، اما ساخت بیش از 30 سد در مسیر این رود در استان کرمان، موجب خشک شدن تالاب جازموریان شده و مشکلات زیادی برای روستاهای شهرستان دلگان و بخش جلگه چاهاشم بوجود آورده است. 

احیای تالاب هامون جازموریان باید یکی از اولویت های وزارت نیرو باشد زیرا با خشک شدن این تالاب، تهدید جدی مهاجرت روستائیان به حاشیه شهرها و سایر معضلات اجتماعی و اشتغال وجود دارد.

اهالی روستاهای بخش جلگه چاه هاشم هم می‌گویند بستر خشک تالاب هامون و وزش طوفان های شن در این منطقه، شرایط زندگی را برای آنان سخت کرده و بر فعالیت‌های کشاورزی و دامداری آنان اثر سوء گذاشته است. 

این تالاب به عنوان یک منبع استراتژیک و پراهمیت آب شیرین، پیرو خشکسالی‌های مداوم در سال‌های اخیر به کانون بحرانی ریزگرد‌های جنوب استان سیستان و بلوچستان و کرمان تبدیل شده و کم توجهی به این موضوع باعث مشکلات جبران ناپذیری برای شهرستان‌های جنوبی کرمان و غربی سیستان و بلوچستان شده است. ساخت مداوم سد و بند در استان کرمان مثل سد عروس بانی آخرین نفس‌های این تالاب را هم گرفته، در آن حد که جازموریان حالا به تمامی خشک و آسیب پذیر‌تر از گذشته شده است و اگر راهکاری صحیح برای جان بخشی دوباره به آن اتخاذ نشود، معضلات متعددی را برای مردم استان‌های جنوبی ایران به وجود خواهد آورد.

جازموریان در گذشته یکی از ظرفیت‌های مهم کشاورزی و دامداری در کرمان و سیستان و بلوچستان بوده، اما هم اکنون در خطر نابودی قرار دارد؛ هرچند که تا به امروز قسمت بزرگی از نابودی اش را رقم زده اند. اکثر کسانی که در گذشته به کشاورزی در جوار این تالاب مشغول بودند، مهاجرت کرده و به کاری جز کشاورزی مشغول اند. ماجرای خشکی هامون و به دنبال آن پرواز ریزگرد‌های مزاحم، گله همیشگی مردم دلگان، ایرانشهر، جیرفت و سرتختی و ... است . وجود تپه‌های شنی در این اراضی هم نشان دهنده شدت این اتفاق است. بسیاری از شهروندان و روستاییان جنوب کرمان و غرب سیستان وبلوچستان به دلیل پراکندگی ریزگرد‌ها سالهاست که با مشکلات تنفسی دست و پنجه نرم می‌کنند

 

دوست محمد کلیم معاون پیش‌بینی هواشناسی سیستان و بلوچستان اظهار داشت:  بررسی آخرین تصاویر ماهواره لندست 8 نشان می‌دهد که 100 درصد مساحت تالاب جازموریان در غرب استان خشک شده است.

معاون توسعه و پیش‌بینی اداره‌کل هواشناسی سیستان و بلوچستان افزود: بررسی‌ها نشان می‌دهد این تالاب در زمان خشکی کانون بخش مهمی از گرد و غبارهای جنوب شرق کشور است طوری که با وزش بادهای غربی، شمالی و جنوبی تا شعاع قابل توجهی از نواحی جنوب شرق و جنوب کشور را تحت تأثیر قرار می‌دهد. بارش‌های زمستان و بهار امسال و ورود سیلاب‌ها به این تالاب موجب شد پس از سال‌ها جازموریان جان تازه‌ی بگیرد اما با کمرنگ شدن بارش‌ها و تبخیر بالای منابع آب، حالا دیگر هیچ اثری از آب نیست.

هشدار نارنجی هواشناسی نسبت به وقوع طوفان شن و آلودگی هوا در زاهدانطوفان سیستان و بلوچستان را درمی‌نورددسیستان و بلوچستان رکورددار کاهش دمای کشور شد

وی ادامه داد: در شمال استان نیز شرایط مشابهی وجود دارد و تالاب هامون که بخش‌هایی از آن در نتیجه بارش‌های قابل توجه سال زراعی گذشته در حوضه آبریز این تالاب آبگیری شده بود، تقریباً خشک شده است. البته بر اساس اطلاعات تصاویر ماهواره بخش خیلی جزئی این تالاب اکنون آب  دارد که مساحت آن خیلی کم برآورد می‌شود.

کلیم اضافه کرد: خشک شدن این تالاب‌ها نگرانی‌های ما را برای افزایش وقوع و شدت پدیده‌های خاکدار در اکثر نقاط استان افزایش می‌دهد چرا که سیستان و بلوچستان به ذاته یک استان بادخیز است و وزش باد در کانون‌های تولید گرد و غبار موجب آلودگی هوای اکثر مناطق استان می‌شود.

معاون توسعه و پیش‌بینی اداره‌کل هواشناسی سیستان و بلوچستان تصریح کرد: توزیع آب در تالاب‌ها برای کنترل ریزگردها در عمل کارساز نبوده و باید برای مهار این کانون‌ها اقدام اثرگذاری اعمال شود. حفظ نزولات جوی در موقعیت جغرافیایی که سیستان و بلوچستان قرار گرفته یک اقدام استراتژیک است چرا که داده های بلند مدت ما نشان می‌دهد یک استان کم بارش و با تبخیر بالا داریم که مدیریت منابع آب در آن امری ضروری است.

وی به تغییرات شرایط جوی استان در روزها و هفته‌های آینده اشاره کرد و گفت: بررسی خروجی مدل‌های هواشناسی نشان می‌دهد که لاقل تا پایان سال میزان نزولات جوی شش ماهه نخست سال زراعی استان به نرمال نمی‌رسد و حداقل در پنج تا 10 روز آینده نیز هیچ سامانه بارشی موثری در استان فعالیت نمی‌کند.

انتهای پیام/392/ش

منبع: تسنیم

کلیدواژه: آب و هوا سیستان و بلوچستان آب و هوا سیستان و بلوچستان استان سیستان و بلوچستان سیستان و بلوچستان تالاب جازموریان استان کرمان نشان می دهد تالاب ها خشک شدن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۴۰۲۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساخت ۲۵۰ کیلومتر بزرگراه و راه اصلی در سیستان وبلوچستان

مدیرکل راه و شهرسازی شمال استان سیستان و بلوچستان از ساخت بیش از ۲۵۰ کیلومتر بزرگراه و راه اصلی به همراه چهار پل بزرگ با اعتبار بالغ بر دو هزار و ۶۸۹ میلیارد تومان در چهار سال اخیر خبر داد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زاهدان، عطاءاله اکبری در بازدید تعدادی از معتمدین و ریش سفیدان استان سیستان و بلوچستان از پروژه‌های ساخت بزرگراه در محورهای شمال سیستان و بلوچستان از ساخت بیش از 250 کیلومتر بزرگراه و راه اصلی به همراه چهار پل بزرگ نهراب، شیله، ماشکید و افضل آباد با اعتبار افزون بر2689 میلیارد تومان در چهار سال اخیر در استان خبر داد.

مدیرکل راه و شهرسازی شمال استان سیستان و بلوچستان افزود: در سال‌های اخیر دولت با درکی عمیق از مناطق محروم، توسعه زیرساخت‌های راه را در اولویت قرار داده طوری که توانستیم با حمایت مسئولان استانی با بهره‌گیری مناسب از این فرصت طلایی و با کارکرد و رویکردی امیدبخش و کارشناسانه هم راستا با خط مشی و اصول راهبردی دولت اقدام به تدوین برنامه‌ها و تلاش مضاعف برای خروج از محرومیت تاریخی و رفع مشکلات انباشت شده از گذشته در این حوزه کنیم.

وی تاکید کرد: در این راستا علاوه بر بهره‌برداری از پروژه‌های مذکور در سال جاری عملیات ساخت 150 کیلومتر بزرگراه و راه اصلی را آغاز کرده که در تلاش است با هدف‌گذاری رقم اعتباری بیش از دو هزار و 782 میلیارد تومان 80 کیلومتر آن را تا پایان سال افتتاح کند.

مدیرکل راه و شهرسازی استان سیستان و بلوچستان تاکید کرد: همچنین بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده تا پایان سال جاری پروژه بزرگراه زابل-زاهدان پس از 18 سال با تلاش جهادی دولت مردمی به اتمام می‌رسد.

اکبری با یادآوری اینکه یکی از افتخارات دولت تقویت زیرساخت‌های حمل و نقل در سیستان و بلوچستان بوده، تصریح کرد: بزرگراه یکی از مسائل مهم و اساسی و به عنوان یکی از ارکان پیشرفت جنوب شرق کشور و زندگی مردم برای جابه‌جایی مسافر و بار در حوزه داخلی و خارجی بسیار حائز اهمیت است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ساخت ۲۵۰ کیلومتر بزرگراه و راه اصلی در سیستان وبلوچستان
  • خرید بیش از ۲۱ هزار تن گندم از کشاورزان سیستان و بلوچستان
  • وزیر جهاد کشاورزی از غرفه سیستان و بلوچستان در نمایشگاه اکسپو بازدید کرد
  • سیستان و بلوچستان بعد از سیل (عکس)
  • فیلم| اعترافات عضو گروهک تروریستی انصارالفرقان در سیستان و بلوچستان
  • حضور پررنگ صنایع دستی سیستان و بلوچستان در نمایشگاه اکسپو
  • مرغان آتشین مهاجر رقص کنان به تالاب بین المللی هامون بازگشتند
  • (تصاویر) آبتنی کودکان در سیل سیستان و بلوچستان
  • نمایشگاه اکسپو فرصتی برای ارائه ظرفیت‌های سرمایه گذاری سیستان و بلوچستان
  • ظرفیت‌های صادراتی سیستان و بلوچستان کانون توجه سرمایه گذاران