Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-28@17:34:07 GMT

کرونا با کره زمین و محیط‌زیست چه کرد؟

تاریخ انتشار: ۲۹ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۰۴۶۵۱۹

کرونا با کره زمین و محیط‌زیست چه کرد؟

 به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از همشهری، بعضی دیگر استفاده از این حد پاک‌کننده و شوینده را عاملی برای تشدید آلودگی اعلام کردند و گروهی دیگر عقیده داشتند دفع زباله‌های بیمارستانی و زباله‌های خانگی که همراه آنها ماسک و دیگر اقلام آلوده به ویروس کروناست، زمینه‌ساز آلودگی محیط‌زیست هم‌اکنون و تا سال‌ها بعد است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این خبرهای ضد‌و‌نقیض درباره تأثیر مثبت و منفی کرونا را همه ما شنیدیم، اما حقیقت چیست؟ تأثیر ناخواسته مثبت کرونا روی محیط‌زیست و موجودات ساکن کره زمین بیشتر بوده یا تأثیر منفی آن؟ در ادامه چه اتفاقی قرار است رخ دهد؟ همه این پرسش‌ها را پژوهشگران دانشگاه هاروارد با طرح سؤال از دکتر برستین، یکی از مدیران ارشد مرکز تحقیقات تغییرات اقلیمی آرون هاروارد پاسخ داده‌اند که در ادامه می‌خوانید.

تغییرات اقلیمی روی شیوع ویروس کرونا تأثیر دارد؟ 

هنوز هیچ مدرک مستدلی مبنی بر اینکه تغییرات اقلیمی به شکل صددرصد باعث شیوع ویروس کرونا شده، در دست نیست. از سوی دیگر، نمی‌دانیم تغییرات اقلیمی چه تأثیری روی گونه‌های مختلف داشته تا بتوانیم تأثیر انتقال آن را به‌درستی بررسی کنیم. اما با گرم‌شدن کره زمین، حیوانات کوچک و بزرگ ساکن دریا و خشکی برای گذر از این گرما به سرما و به قطب‌ پناه می‌برند. این یعنی حیواناتی که تا پیش از شیوع کرونا و گرم‌شدن زمین، یکدیگر را ملاقات نمی‌کردند، اکنون امکان ملاقات داشته و این باعث می‌شود تا عامل بیماری‌زا، میزبان‌های جدیدی پیدا کند. بسیاری از عوامل اثرگذار روی گرمای زمین می‌توانند خطر پاندمی را افزایش دهند. برای مثال، قطع درختان جنگلی که در حوزه کشاورزی رخ می‌دهد، یکی از بزرگ‌ترین عوامل تغییرات اقلیمی و از عوامل اثرگذار روی زندگی حیات‌وحش است. ازدست‌دادن زیستگاه طبیعی باعث مهاجرت حیوانات و نزدیک‌شدن آنها به انسان‌ها و درنتیجه اشتراک عوامل بیماری‌زا بین انسان و حیوانات می‌شود. اقدام‌های مثبت بشر در راستای کنترل تغییرات آب ‌و هوایی می‌تواند باعث کاهش بروز و شیوع بیماری‌های عفونی مانند ویروس کرونا شود؛ اگر این راهکارها و اقدام‌ها به‌درستی و کامل انجام شوند.

آیا آلودگی هوا، باعث افزایش خطر شیوع ویروس کرونا می‌شود؟ 

ساکنان شهرهای آلوده که از تهویه خوب هوا محرومند، بیش از دیگران درمعرض خطر مرگ ناشی از ویروس کووید-19 قرار دارند، اگر از نظر عوامل دیگری مانند مراقبت‌ها و نیازهای پزشکی، وضعیت اقتصادی- اجتماعی و امکان دسترسی به شرایط بهداشتی نیز دچار کمبود باشند. به این عوامل، سیگار و کاهش روزهای دسترسی به هوای پاک را هم اضافه کنید. بنابراین در شرایط آلودگی هوا و شیوع بیماری - مانند اکنون - تمرکز باید برای مراقبت از گروه‌های خاص و درخطر مانند بیماران، افراد بی‌خانمان، زنان باردار، کودکان و افراد ساکن نقاط پرخطر از نظر آلودگی هوا باشد.

چقدر احتمال دارد شاهد بروز بیماری‌های عفونی، ناشی از تغییرات اقلیمی باشیم؟

تغییرات اقلیمی می‌توانند شرایطی را برای شیوع بیماری به‌ویژه درباره بعضی از بیماری‌ها ایجاد کنند. برای مثال، بیماری «لایم»، بیماری‌های قابل انتقال از آب مانند «ویبرو پارا امولیتیسوس» که زمینه‌ساز اسهال و استفراغ است و یا بیماری‌های قابل انتقال از حشرات مانند مالاریا  ، ازجمله این بیماری‌ها هستند. به این ترتیب تغییرات اقلیمی می‌توانند زمینه‌ساز ابتلا به بیماری شوند، اما عوامل دیگری مانند میزان رطوبت و دما نیز در این زمینه دخیل هستند. به‌طورکلی برای کاهش خطر ابتلا به بیماری، همه مردم جهان باید از سوخت‌های سبز استفاده کرده و از سوی دیگر تلاش کنند تا جایی که می‌توانند از تولید زباله پرهیز کنند. علاوه بر این، باید برای توقف افزایش دمای زمین (تاکنون یک‌و‌نیم درجه گرم‌تر شده است) همکاری کنند.

چرا بیماری‌ها عفونی جدیدی درحال ظهور هستند؟

طی دهه‌های اخیر، شاهد بیماری‌های عفونی همه‌گیری بوده‌ایم. بسیاری از این بیماری‌ها از سوی حیوانات، به‌ویژه حیوانات وحشی به انسان منتقل شده است (مثل سارس، مرس، کرونا و...) این اتفاق دلایل متعددی دارد. بعضی از این حیوانات، عامل اصلی بیماری هستند که می‌توانند در همان منطقه یا با مهاجرت، آلودگی را منتقل کنند. درباره انسان هم همینطور است، آنها میزبان عوامل بیماری‌زا هستند که بازهم می‌توانند با یک عطسه یا سرفه در همان منطقه و یا به‌دلیل مسافرت، بیماری را به دورترین نقطه ممکن، منتقل کنند، مانند آنچه درباره همه بیماری‌های فراگیر اتفاق افتاد و می‌افتد.

برای مراقبت از ابتلا و همه‌گیری به ویروس‌هایی مانند کرونا، چه تمهیداتی درنظرگرفته شده است؟ 

نخستین اقدام، ارتقای سطح سلامت افراد کم‌بضاعت است. به این ترتیب امکان زندگی سالم و دسترسی به نیازهای درمانی برای آنها نیز میسر خواهد شد. قدم بعدی، تلاش برای حذف «همه‌چیزخواری» بعضی از جوامع و دور‌کردن و بازگرداندن حیوانات وحشی به جایگاه و شرایط زندگی طبیعی آنهاست. گام بعدی، جلوگیری از تغییرات اقلیمی - مانند توقف قطع درختان جنگلی - و جلوگیری از تغییر مکان سکونت حیوانات از محل زندگی طبیعی خود به زیستگاه‌های انسانی است. عاملی که باعث انتقال عوامل بیماری‌زا از حیوانات به انسان و از سوی دیگر تبدیل‌شدن این حیوانات به خوراک انسانی است. برای مثال، مصرف خوراک خفاش - که حیوانی ذاتا وحشی است - دلیل ایجاد بیماری شد. یکی از دلایل در دسترس‌شدن خفاش‌ها، قطع درختان جنگلی و مهاجرت آنها به‌سوی زیستگاه‌های انسانی و سهولت شکار آنها‌ست. تغییر الگوهای کشاورزی سنتی به پیشرفته، کاهش استفاده از سوخت‌های فسیلی در وسایل گرمایشی منازل و خودروها، تامین برق با استفاده از منابع با میزان کربن پایین، کاهش آمار افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی - عروقی، اضافه‌وزن، دیابت و تولد نوزادان با وزن کم از دیگر راهکارهای جلوگیری از پاندمی‌های آینده است. زمینه‌سازی برای برخورداری مردم همه کشورها از خدمات سلامت‌پایه از دیگر راهکارهای مهم جلوگیری از ایجاد پاندمی است. پس از فروکش‌کردن و مهار کرونا، مشکلات اقتصادی باید برطرف شوند. با برطرف‌شدن مشکل اقتصادی امکان تغذیه مناسب، دسترسی به نیازهای بهداشتی‌پایه برای مردم جوامع فراهم خواهدشد. از سوی دیگر امکان رشد و پیشرفت دولت‌ها با هدف کنترل تغییرات نامطلوب اقلیمی از دیگر گام‌های مهم دولت‌ها برای جلوگیری از تکرار پاندمی‌ها‌ست.

پربیننده ترین خبر خوب درباره پرداخت حق‌التدریس‌ معلمان دو خبر خوش وزیر آموزش و پرورش برای فرهنگیان افزایش حقوق نیروهای خدماتی آموزش و پرورش به کجا رسید؟ ترفند جدید سارقان موتورسیکلت! شروط سفرهای نوروزی اعلام شد

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: محیط زیست کرونا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۴۶۵۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم/ معضلات از دست دادن اکوسیستم خاک

به گزارش خبرگزاری مهر، حلیا سادات حسینی، در چهارمین روز از هفته زمین پاک و در مراسم پیاده روی خانوادگی و پاکسازی، در تفرجگاه نرجس خاتون در منطقه ۱۵ در جمع فعالین محیط زیست به اهمیت و مشارکت مردم در قبال کاهش پلاستیک و نجات زمین و حفظ آن برای نسل‌های آینده اشاره کرد.

وی به معضلات محیط زیستی که منجر به عدم داشتن زمینی پاک می‌شود اشاره کرد و افزود: عواملی چون توسعه شهرها، افزایش جمعیت، توسعه نامتقارن و عدم رعایت عدالت محوری در توسعه شهرها، منجر به بروز معضلات متفاوت و گریبان گیر زمین می‌شود.

حسینی در ادامه گفت: آمارها حاکی از آن است که وقتی فرسایش خاک داریم معضلات بسیار زیاد را با از دست دادن اکوسیستم خاک به دست می‌آوریم. لذا می‌بایست حفاظت از خاک را به معنای واقعی جدی بگیریم و به مواردی چون نقاط انفصال فاضلاب‌ها، استفاده از گیاهان بومی، مصرف آب‌های زیرزمینی، کاشت گیاهان همسو و هم جهت با شرایط اقلیمی توجه ویژه‌ای داشته باشیم تا بتوانیم خاک حاصلخیز و پویا را حفظ کنیم.

مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در ادامه به پاکسازی طبیعت اشاره کرد و گفت: در هفته زمین پاک و با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست، قصد داریم با انجام کارهای نمادین این هفته را مهم جلوه بدهیم و حساسیت را در بدنه شهروندان ایجاد کنیم تا نسبت به محیط زیست پیرامون خود و حفظ زمین پاک، دغدغه مند شوند.

وی در پایان به موضوع فرهنگ سازی و توانمند سازی شهروندان اشاره کرد و افزود: آمارها نشان می‌دهد که ۶ درصد از آلایندگی کره زمین مربوط به استفاده از صنایع شیمیایی و پلیمری است که منجر به تولید پلاستیک می‌شود.امیدواریم در آینده با فرهنگ سازی و دغدغه مند کردن شهروندان نسبت به کاهش مصرف پلاستیک و حفظ محیط زیست، شاهد هیچ نوع آلایندگی که حیات خاک را به خطر می‌اندازد نباشیم.

کد خبر 6089248

دیگر خبرها

  • پیام وزیر بهداشت به‌مناسبت گرامیداشت روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه‌ای
  • ارتباط بیماری‌های کارگران با تغییرات آب و هوایی
  • سلامت کارگران تحت تاثیر بیماری‌های مرتبط با تغییرات آب و هوایی
  • مبارزه با تغییرات اقلیمی با استفاده از پوشش گیاهی
  • کشف موجوداتی که 540 میلیون‌ سال قبل اقیانوس‌های زمین را نورانی می‌کردند (+عکس)
  • برگزاری جشنواره زمین پاک در آستارا
  • معضلات از دست دادن اکوسیستم خاک/ حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم
  • حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم
  • زمین پاک یکی از ارکان مهم محیط زیست است
  • حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم/ معضلات از دست دادن اکوسیستم خاک