Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-29@18:18:43 GMT

دست رد ایران به نمایش دیپلماتیک آمریکا

تاریخ انتشار: ۲ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۰۶۸۹۴۲

دست رد ایران به نمایش دیپلماتیک آمریکا

دولت جدید آمریکا سرانجام در نخستین گام برجامی خود، دو تصمیم تشریفاتی و بی اثر گرفت؛ از یک سو نامه دولت ترامپ به سازمان ملل مبنی بر آغاز کلید زدن فرایند مکانیسم ماشه و بازگرداندن تحریم‌های شورای امنیت را پس گرفت و از سوی دیگر شنیده‌ها از لغو محدودیت تردد دیپلمات‌های ایرانی در نیویورک حکایت دارد.

اقدام نخست از آن رو بی‌اثر است که دولت آمریکا عملاً روغن ریخته را نذر امامزاده کرده است؛ در واقع تیم بایدن در شرایطی درخواست ترامپ برای آغاز «مکانیسم ماشه» را پس گرفته که اساساً این درخواست به دلیل خروج آمریکا از برجام، از سوی شورای امنیت مورد پذیرش قرار نگرفته بود! در واقع فرایندی که دولت ترامپ در اعمال دوباره تحریم‌های سازمان ملل طی کرده و به طور کامل شکست خورده بود، اکنون از سوی رسانه‌های غربی به شکل «امتیازی از طرف بایدن به ایران» بزک می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ظریف، وزیر خارجه کشورمان در توییتی نوشت: «آمریکا اذعان کرد ادعاهای پمپئو درباره قطعنامه ۲۲۳۱ هیچ اعتبار قانونی ندارد. ما هم موافق هستیم. آمریکا باید در پایبندی به قطعنامه ٢٢٣١، تمام تحریم‌هایی که توسط ترامپ احیا و بازاعمال شده بود را بی‌قید و شرط و به ‌صورت مؤثر بردارد، بعد از آن، ما فوراً تمام اقدام‌های اصلاحی (کاهش تعهدات) را به عقب برمی‌گردانیم».

بیانیه تند اروپا؛ همسو با آمریکا

در همین حال شامگاه پنجشنبه گذشته فرانسه، انگلیس و آلمان در بیانیه مشترکی که کاملاً با لحن تهاجمی نگارش شده، تأکید کردند: «اگر ایران به پایبندی دقیق تعهداتش ذیل برجام بازگردد، آمریکا نیز همین کار را خواهد کرد». کشورهای اروپایی عضو برجام از عزم خود برای بررسی «نگرانی‌های امنیتی جامع‌تر درباره برنامه موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران» سخن گفته‌اند که این موضع گیری نیز دقیقاً در راستای سیاست آمریکا برای توسعه برجام تفسیر می شود. 

ایران به دیپلماسی فرصت کافی داده است

حرف ایران روشن و منطقی است؛ تحریم‌های قید شده در توافق هسته ای باید «عملاً» برداشته شود تا ایران هم به تمام تعهدات خود عمل کند. ایران پس از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ۹۷ یک سال صبر راهبردی در پیش گرفت و به دیپلماسی اروپایی فرصت داد تا کم کاری آمریکا را جبران کند. اما پس از ادامه بدعهدی غرب، تهران تعهدات خود را در پنج بازه زمانی دوماهه کاهش داد که متأسفانه این گام‌ها نیز آمریکایی‌ها را وادار به عقب نشینی از سیاست فشار حداکثری نکرد. در نهایت پیش از برگزاری انتخابات آمریکا و روی کار آمدن دولت بایدن، مجلس شورای اسلامی، در طرحی دو فوریتی، تصویب کرد در صورت عدم رفع تحریم‌ها در بازه زمانی دو ماهه، ایران سطح دسترسی‌های آژانس را کاهش خواهد داد. اکنون و در آستانه پنجم اسفند که موعد اجرای ماده ششم این قانون در کاهش دسترسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است، ایران قصد دارد اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی از پنجم اسفند را متوقف کند و حجم نظارت‌ها و تعداد بازرسان آژانس انرژی اتمی را در ایران کاهش دهد.

آمریکا، تحریم‌های ایران را دارایی راهبردی خود می‌داند

ابوالفضل عمویی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به اینکه عادی شدن فروش نفت ایران و وضعیت رضایت‌بخش تبادلات بانکی، دو خواسته اصلی ایران بوده اما هیچ اتفاقی در این حوزه رخ نداده، درباره توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی به قدس می‌گوید:  قانون مجلس نظارت‌های فراپادمانی را نفی می‌کند؛ چرا که اجرای پروتکل الحاقی، در شرایط برجامی بود و اکنون که برجام آسیب جدی دیده و طرف‌های ایران تعهدات خود را انجام نمی‌دهند، نیاز است  ما هم در تعهدات خود کاهش ایجاد کنیم. این عضو کمیسیون امنیت ملی با اشاره به اینکه تیم بایدن اختیارات لازم را دارد؛ چرا که پروسه خروج انصارالله از فهرست تروریستی را در ۱۱ روز انجام داد، گفت: اما دولت بایدن به این دلیل که تحریم‌ها را یک دارایی راهبردی برای خود می‌داند، درباره ایران هیچ اراده‌ای برای حذف تحریم‌ها ندارد.

ایران: اول اقدام بعد جلسه!

در شرایط فوق، طرف آمریکایی هیچ اقدام خاصی نکرده و تنها درخواست حضور در جلسه کشورهای «عضو» برجام را مطرح کرده است! رویترز به نقل از یک مقام بلندپایه آمریکایی گزارش داده این درخواست آمریکا به پیشنهاد اروپایی‌ها بوده است. اما سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در توییتی کنایه آمیز خطاب به اروپایی‌ها یادآوری کرد: «به دلیل خروج آمریکا از برجام، ۱+۵ وجود ندارد.» خطیب زاده با بیان اینکه حرکات نمادین خوب است اما برای احیای ۱+۵، آمریکا باید عمل کند و تحریم‌ها را بردارد، خطاب به پیشنهاد اروپایی‌ها گفت: «این ترتیب کلیدی است: [اول] تعهد، اقدام [در نهایت] جلسه».

بایدن اگر خواسته بزرگ دارد باید امتیاز بزرگ بدهد

آمریکا در شرایطی درخواست تشکیل جلسه ۱+۵ و مذاکرات رو در رو با ایران را داده که همین دو روز پیش آنتونی بلینکن وزیر خارجه این کشور تأکید کرده بود: «برجام توافقی کافی نیست و باید به یک توافق طولانی تر و گسترده تر برسیم». منظور بلینکن از توافق گسترده تر، اضافه کردن تعهدات موشکی و منطقه ای به برجام است که دولت ترامپ چهار سال به دنبال آن بود و در نهایت نتوانست به آن برسد. اظهارات بلینکن تا حدی عجیب و تند بود که جاناتان پاور تحلیلگر برجسته اروپایی در واکنش به آن گفت: «این اظهارات کاملاً گمراه‌کننده و صحبت کردن به شیوه ترامپ است. بایدن باید به خودش بیاید». مهدی ذاکریان تحلیلگر مسائل آمریکا نیز درباره طرح این درخواست‌های زیاده خواهانه می‌گوید: «هر کشوری می‌تواند خواسته‌های خود را در سطح بین‌المللی مطرح کند، اما اینکه این درخواست‌ها مورد پذیرش ایران یا حتی سایر اعضای جامعه بین‌المللی قرار بگیرد، محل تأمل است. ایران قبلاً با آمریکا به طور مفصل مذاکره و توافقی امضا کرده، اما آمریکایی‌ها آن را نقض کردند، این برای همه کشورها بی معناست که به میز مذاکره با کشوری برگردند که به راحتی نتایج مذاکرات قبلی را زیر پا می‌گذارد. هیچ بازیگری در عرصه بین‌المللی چنین نمی‌کند. درنتیجه ادامه مسیر اجرای برجام با توجه به خواسته‌های جدید آمریکا، با مشکلات و چالش‌های زیادی روبه‌رو خواهد بود». وی در گفت‌وگو با قدس ادامه می‌دهد: این مسئله ساده‌ای نیست که شما سه سال یک ملت را تحریم کنید و بعد از سه سال بگویید از حالا برگردیم به توافق و تازه بگویید اول ایران به توافق برگردد! ذاکریان در ادامه می‌گوید: «هر بازیگری که خواسته بزرگ می‌خواهد، یا باید امتیاز بزرگ بدهد یا تهدید بزرگ را عملیاتی کند. بایدن هر کاری بخواهد انجام دهد، در دوران ترامپ بدتر از آن شده و اتفاقاً شکست خورده و موجب محکومیت دولت آمریکا در سطح جهانی شده است. اگر بایدن بخواهد مسیر ترامپ را ادامه بدهد، شکستش قطعی است.» 

ضرورت واقع گرایی به دیپلماسی آمریکایی

به نظر می‌رسد همان طور که ناظران بین‌المللی معتقدند نه آمریکا آمریکای یک دهه پیش است و نه ایران ایران یک دهه پیش، واشنگتن امروز در اوج انزوای دیپلماتیک و ضعف سیاسی قرار دارد و در داخل نیز با بحران‌های بی‌سابقه‌ای دست و پنجه نرم می‌کند. در مقابل ایران از یک جنگ تمام عیار اقتصادی پیروز بیرون آمده است. فارین پالیسی در گزارشی که دیپلماسی ایرانی آن را ترجمه کرده، نوشته است: «با همه تحریم‌های به کار گرفته شده توسط دولت قبلی آمریکا، ایران امروز به هیچ وجه در آستانه سقوط یا فروپاشی قرار ندارد. پیش بینی می‌شود که ایران در سال ۲۰۲۱ شاهد یک بهبود اقتصادی نیز باشد. به این ترتیب، ایالات متحده باید به سرعت به توافق برگردد و سرعت پیشرفت برنامه هسته ای ایران را متوقف کند». همان‌طور که فارین پالیسی نوشته ایران به‌سرعت به برنامه هسته ای خود بازخواهد گشت و مطمئناً در ماه‌های آینده و همزمان با کند شدن تیغ تحریم‌ها و کم اثر شدن آن، ایران گام‌های بیشتری برای کاهش تعهدات خود برخواهد داشت تا زمانی که یا طرف مقابل را وادار به انجام تعهدات خود کند و یا به طور کامل از توافق هسته‌ای خارج شود.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: ایران آمریکا بین المللی تعهدات خود تحریم ها هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۶۸۹۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کنعانی: توسل به ابزار تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در واکنش به تحریم‌های جدید آمریکا، انگلیس و کانادا و همچنین قطعنامه جانبدارانه پارلمان اروپا علیه ایران تصریح کرد:  توسل به ابزار تحریم علیه ظرفیت‌های دفاعی ایران خللی در عزم و اراده ایران ایجاد نمی‌کند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه اقدام سه کشور آمریکا، انگلیس و کانادا در اعمال تحریم‌هایی علیه برخی اشخاص حقیقی و حقوقی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، همچنین قطعنامه پارلمان اروپا و طرح ادعاهایی علیه کشورمان را به شدت محکوم و از همراهی معدود کشورهایی در اروپا از رویکرد ظالمانه دولت آمریکا انتقاد کرد.

کنعانی افزود: ظرفیت‌های نظامی جمهوری اسلامی ایران متناسب با نیاز آن در تامین امنیت و منافع ملی، حفاظت از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و دفاع مشروع و بازدارنده در مقابل هرگونه تهدید و تجاوز خارجی است و جمهوری اسلامی ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی و مبارزه با تروریسم بین‌المللی است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: توسل به ابزار تحریم علیه ظرفیت‌های دفاعی جمهوری اسلامی ایران نه تنها خللی در عزم و اراده دولت و مردم ایران در افزایش اقتدار ملی با هدف دفاع مشروع و قاطع از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و امنیت و منافع ملی ایران ایجاد نمی‌کند، بلکه برخلاف میل تحریم کنندگان، تحریم‌ها را به فرصتی برای خودکفایی و خوداتکایی در تقویت و توسعه ظرفیت دفاعی و نظامی ایران تبدیل کرده است.

کنعانی از رویکرد دوگانه پارلمان اروپا در موضوع حمله رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در دمشق و دفاع مشروع ایران شدیدا انتقاد کرد و گفت: جای تأسف است که پارلمان اروپا در قطعنامه‌ خود نسبت به اقدام متجاوزانه و ناقض قوانین و حقوق بین‌الملل رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک ایران و شهادت مستشاران رسمی ضدتروریست ایرانی، صرفا به ابراز تأسف بسنده کرده است، اما اقدام مشروع ایران علیه رژیم یاد شده در چارچوب حق ذاتی دفاع مشروع را شدیدا محکوم می‌کند!

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: چرا پارلمان اروپا از پرداختن به منشأ و عامل اصلی بروز تنش و ناامنی در منطقه که ریشه در اشغالگری و رویکرد جنایتکارانه رژیم صهیونیستی اسرائیل در کشتار مردم فلسطین و نیز نقض مکرر قوانین و حقوق بین‌الملل توسط این رژیم جعلی دارد، طفره می‌رود و در مقابل همسو با سیاست آمریکا از رژیمی حمایت می‌کند که اصل و اساس ناامنی و تنش در منطقه در طول هشت دهه متمادی است!

کنعانی همچنین با روشن و شفاف توصیف کردن سیاست و مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال بحران اوکراین و با رد مجدد ادعاهای مربوط به استفاده از تسلیحات ایران در جنگ اوکراین تاکید کرد: اگر آمریکا و اروپا عزم صادقانه‌ای داشته باشند، جنگ در اوکراین و جنگ علیه غزه در سریعترین زمان ممکن خاتمه خواهد یافت، اما آمریکا و برخی کشورهای اروپایی اصرار دارند که در مسیر غلط تاریخ حرکت کنند و به‌ جای کمک به توقف جنگ، بر آتش آن بیفزایند و وقت خود را مصروف اتهام زنی به دیگران کنند.

وی تاکید کرد: بسیاری از ملت‌ها و دولت‌ها به خصوص در منطقه غرب آسیا دیگر هیچ امید و اعتقادی به نقش آمریکا و متحدان اروپایی آن در کمک به برقراری ثبات و امنیت در منطقه ندارند. 

کنعانی افزود: این دولت و مردم ایران هستند که باید از آمریکا و اروپا به دلیل نقض توافق هسته‌ای و ایفای نقش مخرب در ثبات و امنیت پایدار در منطقه سؤال و طلبکاری کنند، نه اینکه این دولت‌های ناقض عهد و پیمان، خود را جای طلبکار و مدعی نشانده و به گستاخی بر فهرست تحریم‌های ظالمانه علیه مردم ایران بیفزایند.

وی ادامه داد: اگر رشادت و جانفشانی سپاه پاسداران و مستشاران شهید ضد تروریست سپاه در منطقه نبود، تروریسم داعشی تا پشت درب پارلمان اروپا و قلب آمریکا نفوذ کرده بود و امنیت منطقه و جهان را بیش از پیش تهدید می‌کرد، حال چگونه پارلمان اروپا وقیحانه خواستار گنجاندن تنها نیروی واقعی ضدتروریسم جهان در فهرست تروریسم می‌شود؛ مگر اینکه تصور کنیم گروه‌های تروریستی در راستای اهداف و منافع نامشروع آمریکا و معدود دولت‌های اروپایی و رژیم صهیونیستی برای دامن زدن به بی‌ثباتی و ناامنی در منطقه غرب آسیا عمل می‌کنند!

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پایان بار دیگر تاکید کرد تکرار رویکردهای غیرقانونی و اشتباه توسل به ابزار تحریم و فشار از سوی آمریکا و تبعیت برخی دول اروپایی از واشنگتن، هیچ حق و مشروعیتی برای ادعاهای آنها از منظر حقوقی و بین‌المللی ایجاد نمی‌کند و آنها باید زمانی پاسخگوی این ادعاها و اقدامات ظالمانه خود علیه دولت و مردم ایران باشند.

تحریم‌های مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایرانقطعنامه جانبدارانه پارلمان اروپا علیه ایران

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مسقط، مهم ترین تسهیل کننده دیدارهای غیرمستقیم ایران و آمریکا / چرا عمان تمایلی به نمایش قدرت دیپلماتیک خود ندارد؟/ عمان کانال گفت و گوی غیرمستقیم میان تهران-واشنگتن را باز نگاه داشته است
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • توسل به ابزار تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند
  • دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • واکنش ایران به تحریم‌های آمریکا، انگلیس و کانادا
  • سخنگوی وزارت خارجه: دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • کنعانی تحریم‌های جدید آمریکا، انگلیس و کانادا را به شدت محکوم کرد
  • کنعانی: تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند
  • کنعانی: توسل به ابزار تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!