Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، باغ فین کاشان عروس باغ‌های ایرانی و مجموعه بنا‌های آن ۱۵ آذر ۱۳۱۴ با شماره ۲۳۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و در تیرسال ۱۳۹۰نیز در قالب پرونده زنجیره‌ای ۹ باغ ایرانی، دو باغ در هند و یک باغ در پاکستان با شماره ثبت ۱۳۷۲ با کسب پنج معیار از شش معیار فرهنگی  به ثبت یونسکو نیز رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وسعت باغ فین کاشان بیش از ۲۳ هزار مترمربع و شامل حیاط مرکزی است که با دیوار، بارو و برج‌های استوانه‌ای شکل محصور شده و آب اساسی‌ترین عنصر در آن بوده‌است. شاه‌نشین، خلوت کریمخانی، کوشک، حوض خانه صفوی، حمام صفویه و قاجاریه، حوض جوش، شترگلوی فتحعلی شاه، جوی‌ها، بنای سر در و موزه ملی از جمله بخش‌های باغ فین کاشان است.

شبکه آبرسانی دقیق و منحصر به فرد باغ  با تقسیم به چند صورت راکد، روان، جوششی و فورانی و و تنظیم فوران فواره‌های جوی‌های آن جلوه‌ای بی بدیل از توان مهندسی معماران ایرانی است.

حال باید پرسید اثری جهانی با این همه عناصر و ویژگی‌های قابل تامل که حتی چند سالی است در زمان نوروز و بازدید گردشگران پس از مجموعه فرهنگی تاریخی حافظیه و تخت جمشید شیراز رتبه سوم بازدید گردشگران را کسب می‌کند و در صدر بازدید‌های اماکن تاریخی استان اصفهان قرار می‌گیرد چرا زیرسایه ساخت و ساز‌ها قرار می‌گیرد؟

این در حالی است که طبق ضوابط تمام طرح‌های ساماندهی شهری در محدوده حریم باغ تاریخی فین کاشان می‌بایست قبل از اجرا به تصویب سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برسد.

شهرداری استعلام از میراث را ضروری نمی‌دانست

سعید ابریشمی‌راد شهردار کاشان، گفت: شهرداری منطقه ۴ باتوجه به مراجعات مکرر اهالی فین علیا (فین کوچک) مبنی بر نداشتن هیچ‌گونه امکانات رفاهی و ورزشی برای ساماندهی فضای اختصاصی به پارکینگ مسافران، احداث بوستان کوچک محلی و ساخت زمین چمن مصنوعی در ورودی بلوار باقرالعلوم اقدام کرده است.

او افزود: آنجا که فنس‌کشی در اطراف زمین‌های چمن مصنوعی، شبیه قفس فلزی با منظر نازیبایی است و این قطعه زمین هم در مجاورت بزرگراه واقع شده‌است همکاران شهرداری منطقه تلاش می‌کنند فنس فلزی دور زمین چمن بواسطه موقعیت زمین و دید و منظر از اتوبان به شکل زیبایی متناسب با گره‌های سنتی و از ترکیب قوس‌های شاخ بزی طراحی واجرا شود.

شهردار کاشان این نوع فنس‌کشی را سخت‌تر و پر هزینه‌تر دانست و گفت: این سازه فلزی به‌عنوان سازه سبک، موقت و قابل جابه‌جایی هیچ‌گونه جرم سلب ایجاد نمی‌کند، دیوار وسقفی هم ندارد و کاملا شفاف و باز است.

ابریشمی‌راد  اظهار کرد: از آنجا که این سازه هیچ‌گونه دید و منظری را حذف و محدود نمی‌کند ضرورت استعلام از میراث برای یک سازه سبک، موقت و شفاف احساس نمی‌شد.

به گفته او هنگام نصب قوس‌ها میراث فرهنگی مکاتبه کرده که شهرداری منطقه نیز بی‌درنگ عملیات اجرایی را متوقف و به صورت کتبی از میراث استعلام کرده و بیش از ۱۰ روز است که منتظر نظر اداره میراث درباره ضوابط مد نظر است تا چنانچه اصلاحاتی لازم است اعمال شود.

شهردار کاشان  اضافه کرد: در اطراف فنس زمین چمن مصنوعی نیز درخت کاری می‌شود که در مدت ۲ تا ۳ سال ارتفاع درخت‌ها فنس فلزی را در خود گم و محو خواهدکرد.

ابریشمی راد گفت: فاصله محل احداث زمین چمن مصنوعی تا باغ فین بیش از ۸۴۰ متر بوده و تیزه قوس‌های فنس فلزی ۸ متر کوتاهتر از دیوار باغ است.

ساخت و ساز در حریم باغ فین بدون مجوز میراث فرهنگی بوده است

 

مهران سرمدیان رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشان تصریح کرد: فعالیت شهرداری کاشان در حریم اثر جهانی باغ فین بدون استعلام و کسب مجوز از سازمان میراث فرهنگی است.

او افزود: منظور از کسب مجوز یعنی قبل از شروع عملیات اجرایی، نظارت حین اجرا و صدور تایید نهایی (پایان کار) و هر اقدامی که در این زمینه باید مطابق ضوابط حفاظتی باشد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشان با بیان اینکه نقشه و ضوابط عرصه و حریم مجموعه باغ جهانی فین، مرداد سال ۱۳۹۸ به شهرداری کاشان ابلاغ شده‌است افزود: حریم در آثار تاریخی محدوده‌ای است که متولی اثر تاریخی بر اساس ضوابط قانونی برای حفظ آن تعیین می‌کند تا موجودیت و یکپارچگی بنا دستخوش تغییر نشود.

سرمدیان افزود: فعلا ساخت‌وساز شهرداری کاشان در حریم باغ فین متوقف شده‌است.

راه و شهرسازی با تغییر کاربری برخورد می‌کند

مجتبی آراسته سرپرست اداره راه و شهرسازی کاشان، نیز با تاکید بر اینکه این ساخت و ساز در حریم درجه یک باغ فین است گفت: متولی نظارت بر حریم و محدوده باغ فین اداره میراث فرهنگی است.

او با اشاره به اینکه هرگونه تغییر کاربری باید درکمیسیون ماده ۵ به تصویب برسد تصریح کرد: راه و شهرسازی با تغییر کاربری به شدت برخورد می‌کند و در این زمینه با کسی تعارف ندارد.

سرپرست اداره راه و شهرسازی کاشان گفت: هر زمان شهرداری در این‌مورد مکاتبه کند راه و شهرسازی آماده است موضوع را در کمیسیون‌های مربوط پیگیری کند.

ساخت و ساز در حریم درجه یک باغ فین است

سمیه فرهادی، مدیر مجموعه جهانی باغ تاریخی فین کاشان، در خصوص ضوابط و مقررات حفاظتی عمومی (مشترک) حرایم مجموعه جهانی باغ فین را ۱۶ بند اعلام کرد و گفت: صدور هرگونه مجوز ساخت و ساز، تخریب و نوسازی، صدور پروانه ساختمانی، سند پایان کار و تغییر کاربری و نظایر آن در محدوده حرایم بدون استعلام و کسب مجوز از سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ممنوع است.

او افزود:  ایجاد یا نصب هرگونه سازه، دکل، مانع و نظایر آن که باعث مخدوش شدن حریم منظری و ارتباط بصری آثار با محیط پیرامونی شود در محدوده حرایم ممنوع است و کلیه طرح‌های ساماندهی شهری در این محدوده می‌بایست قبل از اجرا به تصویب سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برسد.

مدیر مجموعه جهانی باغ فین بیان کرد: بر اساس ضوابط حریم درجه یک باغ فین حداکثر ارتفاع مجاز ساخت و ساز در این محدوده از کف معبر مجاور (با احتساب جانپناه و خرپشته) ۴.۵ متر و ساخت و ساز بیش از ارتفاع تعیین شده ممنوع است.

فرهادی با اشاره به اینکه در مرداد سال ۹۸ نامه وزارت میراث فرهنگی شامل ضوابط و مقررات عرصه و حرایم عمومی، درجه یک و دو و نقشه آن به استانداری ارسال و ابلاغ شده بود گفت: رونوشت نامه نیز با تمام ضمایم به شهرداری کاشان، شورا و شهرداری کاشان و شهرداری‌های مناطق و مابقی دستگاه‌های اجرایی این شهرستان به صورت رسمی ابلاغ شده‌است.

او با تاکید بر اینکه ساخت و ساز شهرداری کاشان در حریم درجه یک باغ فین است افزود: متاسفانه شهرداری کاشان بدون کسب مجوز شروع به جدول گذاری و شناژبندی در محوطه‌ای در بلوار باقرالعلوم در نزدیکی باغ فین کرد که یگان حفاظت میراث فرهنگی با اخطاریه‌ای به پیمانکار خواستار توقف طرح شد.

مدیر مجموعه جهانی باغ فین با اشاره به اینکه پیمانکار از دریافت اخطاریه خودداری و شروع به نصب پایه‌های آهنی روی شناژ‌ها کرده‌است گفت: میراث فرهنگی در این مرحله نامه توقف ساخت و ساز را برای شهرداری و رونوشت آن را برای فرمانداری، اداره راه و شهرسازی و دادگستری شهرستان کاشان ارسال کرده است، اما متاسفانه، باز هم کار پیش رفت و در نهایت پس از گفتگوی تلفنی رئیس اداره میراث فرهنگی کاشان و شهردار متوقف شد.

فرهادی ادامه داد: دو هفته قبل نامه شکایت میراث فرهنگی به دادسرای عمومی و انقلاب کاشان ارسال شد و حتی فرماندار نیز، اخطاریه‌ای را مبنی بر رعایت نشدن ضوابط و حرایم آثار ارزشمند تاریخی به شهرداری کاشان فرستاده است.

او گفت: موضوع شکایت میراث فرهنگی، شروع کار بدون استعلام، داشتن ارتفاع ۸.۵ متری سازه (ارتفاع مجاز در حریم درجه یک باغ فین ۴.۵ متراست) و عدم ارائه طرح اجرایی برای تصویب به وزارت میراث فرهنگی است.

مدیر مجموعه جهانی باغ فین افزود: شهردار منطقه چهار، بعد از اخطار‌های میراث فرهنگی به فرمانداری، شهرداری و راه شهرسازی و شکایت به دادستانی نامه درخواست مجوز همراه طرح را ارائه کرده است.

با توجه به قرار گرفتن نام باغ فین در فهرست میراث جهانی هرگونه خدشه به حریم فیزیکی و بصری آن با واکنش یونسکو مواجه می‌شود و خطر حذف از میراث جهانی را محتمل می‌کند؛ بنابراین  ساخت و ساز در حریم باغ فین اگر غیرمجاز باشد موضوعی نیست که با توافق و سازش دستگاه‌های اجرایی شهرستان رفع یا نادیده گرفته شود.

گزارش از حرمت سادات متولی

انتهای  پیام/ی

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: باغ فین کاشان میراث فرهنگی مجموعه جهانی باغ فین سازمان میراث فرهنگی اداره میراث فرهنگی ساخت و ساز در حریم شهرداری کاشان راه و شهرسازی تغییر کاربری چمن مصنوعی صنایع دستی فین کاشان حریم باغ کسب مجوز زمین چمن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۷۹۸۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«گردشگری دریایی» فقط یک وعده در روز خلیج فارس بود!

خبرگزاری مهر_ گره جامعه؛ طول مرز آبی کشور ایران با خلیج فارس، با احتساب جزایر در حدود ۱۸۰۰ کیلومتر و بدون احتساب جزایر در حدود ۱۴۰۰ کیلومتر است. بوشهر، هرمزگان، خوزستان و سیستان و بلوچستان استان‌های ایران هستند که در حاشیه خلیج فارس واقع شده‌اند.

همچنین بیش از ۴۰ جزیره ایرانی خلیج فارس در حوزه سیاسی سه استان بوشهر، خوزستان و هرمزگان قرار دارند که بیش از نیمی از آن غیرمسکونی هستند. ایران یک جزیره کوچک غیرمسکونی نیز در منتهی الیه دریای عمان و نزدیک به مرز پاکستان دارد.

این ظرفیت آبی در خلیج فارس را هیچیک از کشورهای دیگر ندارند. ولی ایران هنوز نتوانسته آنطور که باید از این ظرفیت استفاده کند. در ادوار مختلف مسئولان وعده‌هایی در این خصوص داده بودند اما هیچیک هنوز اجرایی نشده است.

در این گزارش به بهانه دهم اردیبهشت ماه که در تقویم رسمی کشور همزمان با خروج پرتغالی‌ها از ایران و اثبات حاکمیت ایران بر خلیج فارس به نام روز ملی خلیج فارس ثبت شد؛ قرار است به برخی از این اقدامات، وعده‌ها و ظرفیت‌ها پرداخته شود. از جمله اینکه قرار بود گردشگری خلیج فارس رونق پیدا کند. حتی سواحل مکران که طرح مفصلی برای آن نوشته شد تا چابهار و استان سیستان و بلوچستان نیز از آن منتفع شوند اما اتفاقی رخ نداد.

هر ساله روز دهم اردیبهشت ماه تا یکی دو روز قبل و بعد از آن همایش‌های متعددی درباره خلیج فارس برگزار می‌شود امسال هم چندین و چند برنامه در تهران و استان‌های همجوار خلیج فارس برگزار شد که ولی صحبت‌هایی که در این همایش‌ها انجام می‌شود معمولاً پیگیری نخواهند شد.

امروز نشست «باستان‌شناسی خلیج‌فارس» همزمان با روز ملی خلیج‌فارس به همت پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری با همکاری سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح برگزار می‌شود.

در این نشست درباره «چگاسفلی، سندی روشن بر پیشینه تمدنی دریای پارس»، پژوهش‌های باستان‌شناسی در شبه جزیره بوشهر، «کاوش‌های باستان‌شناسی گورستان شغاب- شبه جزیره بوشهر»، راهبرد نظامی اشکانیان در تسلط و نظارت بر خلیج‌فارس، «جایگاه بندر باستانی سیراف در مبادلات فرهنگی ایران و چین از پایان دوره ساسانی تا آغاز دوران اسلامی» و «مطالعات باستان‌شناسی زیرآب در خلیج فارس» صحبت خواهد شد.

همایش‌هایی در راستای خلیج فارس

چنین همایشهایی هر ساله برگزار می‌شود و باستان شناسان زیادی هم هستند که درباره خلیج فارس، نام و آثار باستانی آن مقاله نوشته‌اند. ولی جملگی گلایه دارند که هنوز آن طور که شایسته نام خلیج فارس است کار نشده است. حتی همین اواخر سرپرست هیات کاوش بندر سیراف به نام محمد اسماعیل اسمعیلی جلودار گفت که کاوش‌های باستان‌شناختی کشورهای حاشیه خلیج فارس رشد و شتاب بسیار بیشتری در مقایسه با ایران دارد. این درحالی است که موج تخریب آثار تاریخی خلیج فارس سرعت گرفته و بخش بزرگی از عرصه بندر سیراف هم نابود شده است.

از سوی دیگر باستان شناسی زیر آب در بسیاری از این جزایر و حتی حاشیه خلیج فارس در استان‌های همجوار نیز انجام نشده است چون اعتبارات و فصل‌های متعددی برای کاوش نیاز دارد این همان موضوعی است که توفیقیان بارها و بارها روی آن تاکید داشته است.

یکی از وعده‌ها را علی اصغر مونسان اولین وزیر میراث فرهنگی در سفرش به استان بوشهر داد از جمله اینکه پرونده بندر سیراب برای قرارگیری در فهرست میراث جهانی در حال تهیه است. یکی دیگر از وعده‌ها مرمت و احیای عمارت حاج رئیس در استان بوشهر بود که سه سال برای آن اقدامی نشد تا اینکه امسال مدیرعامل صندوق احیا و بهره برداری از بناهای تاریخی اعلام کرد که قصد دارند تا این عمارت را مرمت کنند.

موضوع دیگر رونق گردشگری و ایجاد کمپ در روستای بنود عسلویه بود. مونسان در این ارتباط گفته بود که با ایجاد کمپ می‌توان کمک کرد تا ارائه کیفیت خدمات به گردشگران بیشتر شود و این ساحل این قابلیت را داراست.

وی با تاکید بر حمایت از توسعه زیرساخت‌های گردشگری در روستای بنود اضافه کرد: ما آمادگی ارائه مجوز برای ایجاد بوم‌گردی در این روستا را داریم، همچنین کمک می‌کنیم در کنار استانداری بوشهر که زمینه رونق گردشگری در این نقطه بیشتر و بهتر شود.

همچنان استفاده از گردشگری دریایی به گردش دو سه ساعته قایق‌های تفریحی ختم می‌شود

موضوع جالب‌تر این بود که مونسان گفته بود خلیج فارس میراث ملموس و ناملموس زیادی دارد اما در دوره او اقدامی برای جمع آوری میراث ناملموس این حوزه انجام نشد.

با وجود آنکه مونسان سفرهای متعدد دیگری هم به استان‌های خوزستان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان داشت اما کار ویژه ای که بتواند در حوزه سواحل مکران یا استفاده از ظرفیت گردشگری دریایی صورت گیرد، انجام نشد و همچنان استفاده از گردشگری دریایی به گردش دو سه ساعته قایق‌های تفریحی ختم می‌شود.

عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی سفرهای کمی در طول دوران وزارتش به استان‌های جنوبی داشته است به خصوص استان سیستان و بلوچستان که تنها یک سفر کوتاه به چابهار کرده است.

وی زمانی هم که به جزیره هرمز رفت اعلام کرد که می‌بایستی گردشگری دریایی در خلیج فارس و خصوصاً در جزایر از جمله جزیره هرمز تقویت شود تا بتوان با تکیه بر این مورد مسائل اقتصادی و اشتغال مردم را نیز تامین کرد.

ضرغامی معتقد است که یکی از جذاب ترین حوزه‌های گردشگری قطعاً گردشگری دریایی است که خوشبختانه هرمزگان با دارا بودن یک نوار ساحلی قابل توجه می‌تواند در این حوزه فعال شود.

وزیر میراث فرهنگی به این موضوع هم اشاره‌ای داشت که اگر مجموعه گردشگری دریایی راه اندازی شود، باعث ایجاد اشتغال جوانان بومی این منطقه خواهد شد. همچنین کشتی‌های تفریحی و گردشگری باید در دریا فعال باشد و مردم برای تفریح از همه جای کشور به هرمزگان سفر کنند.

بوم ایرانی محروم از خلیج فارس!

در جریان همین وعده‌ها بود که بخش خصوصی برای راه اندازی گردشگری دریایی و استفاده از کشتی‌های سنتی پیگیری‌های زیادی کرد اما نتوانست بوم ایرانی را به داخل خلیج فارس بیاورد و تنها توانست محدوده‌ای کوتاه را برای مدت زمان اندکی پیمایش کند.

مناطق آزاد که بخش مهمی از فعالیت‌های آن در مناطقی مانند چابهار، کیش، قشم و اروند با خلیج فارس گره خورده است نیز بی نصیب از این وعده‌های ناتمام نبوده است. با این وجود در حال حاضر قرار است شرکت‌های خصوصی اقداماتی را انجام دهند و برخی از آنها در حوزه استفاده از راه‌های دریایی بین المللی دوباره فعال خواهند شد تا گردشگری بین کشورها را از طریق خلیج فارس رقم بزنند. شاید بخش خصوصی بتواند در صورتی که به صرفه باشد، بخشی از این وعده‌ها را تحقق ببخشد.

از طرفی استفاده از جزایر ایرانی نیز همچنان ظرفیتی مغفول مانده است. جزایری که برخی از آنها برای بسیاری از ایرانی‌ها ناشناخته است چون یا معرفی درستی نشده‌اند یا هنوز امکانات لازم را برای پذیرش گردشگر ندارند برخی دیگر نیز برای ورود سختگیری‌هایی می‌کنند به همین دلیل هنوز خیلی از ایرانی‌ها تعدادی از این جزایر را به عنوان جزایر ایرانی خلیج فارس نمی‌شناسند.

در این باره، اکبر سهیلی از کارشناسان گردشگری استان هرمزگان به خبرنگار مهر گفت: خلیج فارس تنها یک نام و یک روز است هر زمانی که بخواهند ایران را اذیت کنند از نام‌های جعلی برای آن بهره می‌برند و هر زمان ایرانی‌ها بخواهند بگویند ما چقدر اقتدار داریم از این عنوان استفاده می‌کنند اما به واقع خلیج فارس از نام و از روزش چه بهره‌ای برده است. تنها اقدامی که می‌شود این است که هر دستگاهی به صورت موظف باید یک برنامه برای این روز داشته باشد تا بتواند بگوید کاری کرده است اما اگر هزینه این همایش‌ها و زمانی که برای برگزاری آن گذاشته شده، صرف معیشت مردم خلیج فارس شود، اتفاق بهتری است.

وی گفت: کشورهای دیگر درصدد هستند تا از این ظرفیت بیشترین بهره را ببرند. در کشورهای قطر، امارات ببنید که چطور از ظرفیت آبی استفاده می‌کنند. آن وقت ما یک جزیره ابوموسی داریم که باید برای رفتن به آن مجوز از استانداری بگیریم!

کد خبر 6091986 فاطمه کریمی

دیگر خبرها

  • تبریز گردشگرپذیر می شود/ احیای خانه های تاریخی در دل شهر
  • تحویل ۹ شیء تاریخی به میراث فرهنگی هرمزگان
  • تحویل ۹ شئ تاریخی به میراث فرهنگی هرمزگان
  • چگونه نوجوانان امروز را به خواندن کتاب‌های ایرانی علاقه‌مند کنیم؟/ ادبیات نوجوان در سایه غلبه ترجمه
  • پروژه تله کابین تاق بستان در وزارت میراث فرهنگی در حال بررسی است
  • ساخت و ساز در یک شهرک جیرفت با شکایت میراث متوقف شد
  • «گردشگری دریایی» فقط یک وعده در روز خلیج فارس بود!
  • احیای گنجینه‌های تاریخی حیدرآباد به دست متخصصان ایرانی
  • دریافت تسهیلات درجاسازی واحد‌های فرسوده روستایی واقع در حریم ممنوعه میراث فرهنگی
  • کرمان/ فوت پسربچه ۵ ساله در سایه اهمال کاری‌ ها