Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از همشهری، یک تصویر از تشییع بیمار کرونایی، نخستین مواجهه هولناک ما با یکی از زخم‌های کرونا بود. تصویر، چند مرد و زن را نشان می‌داد که با فاصله از یگدیگر و همچنین دور از جسم بی‌جان عزیزشان، ایستاده می‌گریستند. این عکس در همان نخستین روزهای شیوع کرونا، هراس سوگواری‌های انفرادی را در دل بسیاری از ما کاشت و گذر زمان نیز نشان داد که روزگار کرونایی قرار است بر بازماندگان و داغ‌دیدگان سخت‌ بگیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هر چند برخی تلاش کردند که با برگزاری مراسم‌ آنلاین اندکی از مصائب سوگواری ایام کرونا بکاهند اما هنوز خلأ آغوش‌ها و همدردی‌های حضوری برای تحمل رنج از دست‌دادن‌ها احساس می‌شود. علیرضا شریفی یزدی، جامعه‌شناس نیز بر این خلأ تأکید دارد مراسم سوگ را به‌عنوان یکی از مراحل پذیرش از دست‌دادن عزیزان معرفی می‌کند.

هشدار برای سوگ‌های طولانی

زمانی که فرد یکی از عزیزان یا نزدیکان خود را از دست می‌دهد، 4 مرحله انکار، ‌خشم، غم شدید و در نهایت پذیرش را تجربه می‌کند. این جامعه‌شناس در رابطه با این 4 مرحله توضیح داد: «سوگواری کمک می‌کند که فرد داغ‌دیده از مرحله انکار و خشم عبور کند و در گام بعدی مرحله غم شدید را هم به شکل مناسبی پشت‌سر بگذارد تا از این طریق توانایی لازم برای حضور در مرحله پذیرش را به‌دست بیاورد».

اما کرونا تمام این مراحل را بر هم زده‌ است و افراد در تنهایی با غم از دست‌دادن نزدیکانشان سر می‌کنند؛ «کرونا موجب شده است تا افراد به اجبار آن ۴مرحله را به شکل فردی پشت‌سر بگذارند. به‌دلیل اینکه انسان قابلیت این را ندارد که تمام این مراحل را در تنهایی خود و به شکل کامل طی کند، باعث می‌شود که افراد دچار سوگ معوق و سوگ طولانی شوند».

سوگ طولانی به این معناست که افراد در کوتاه‌مدت این فقدان را می‌پذیرند اما به‌دلیل اینکه تمام مراحل به‌درستی طی نشده است، این مشکل در زندگی افراد به شکل دیگری خود را نشان می‌دهد. فرد در سوگ طولانی به جای اینکه در بازه زمانی 90تا 120روزه به بازسازی خود بپردازد و به زندگی طبیعی برگردد، ممکن است ماه‌ها و حتی سال‌ها درگیر این سوگ باشد.

شریفی یزدی از منظر اجتماعی نیز به بررسی تبعات حذف سوگواری جمعی به واسطه کرونا پرداخت و گفت: «زمانی که با تعداد بالایی از افراد مواجه می‌شویم که با تحمیل مرگ ناشی از کرونا روبه‌رو هستند و نمی‌توانند به درستی عزاداری کنند، جامعه به ناامیدی، خشم، ‌نگرانی، افسردگی فردی و اجتماعی دچار می‌شود».

این استاد جامعه‌شناس معتقد است در شرایطی که پروتکل‌ها اجازه می‌دهند باید بگذاریم که مراسم سوگواری هر چند محدود و در فضای باز انجام شود و همچنین حلقه حمایت عاطفی به شکل محدود در کنار صاحب سوگ قرار بگیرد.

در این میان نباید فراموش کرد که هر چند ممکن است مراسم سوگواری آنلاین تأثیر چندانی در رفع غم افراد نداشته باشد اما تا حدی می‌تواند همدلی بیاورد و در‌ گذار از مراحل سوگواری کمک‌کننده باشد. شاید جامعه به شکل مستقیم نتواند قدمی برای رفع معضلات سوگواری در ایام کرونا بردارد اما وقتی که چنین اتفاقاتی رخ می‌دهد، اهالی محل، همسایه‌ها و... می‌توانند در مسیر حمایت عاطفی گام بردارند تا باری از دوش بازماندگان برداشته شود.

تأثیر حذف سوگواری برای سویه‌های فردی، اقتصادی و اجتماعی 

کورش ساسانی، روان‌درمانگر نیز سوگواری را پاسخ روانی- اجتماعی ما به یک فقدان در زندگی معرفی می‌کند؛ «زمانی که درباره سوگ صحبت می‌کنیم، لازم است از چند جنبه به آن بپردازیم؛ چرا که سوگ با سویه‌های فردی، فرهنگی-اجتماعی و همینطور اقتصادی در جامعه ایرانی همراه است. بنابراین اگر تغییری در شیوه سوگواری رخ می‌دهد باید در این چند زمینه به آن پرداخت».

براساس گفته این روان درمانگر، شاید تغییر در زمینه فردی سوگواری – یعنی زمانی که فرد، مجزا از خانواده و جامعه بررسی شود- چندان مشهود نباشد و تنها در زمینه حمایت اجتماعی شاهد تغییر باشیم؛ یعنی زمانی که فرد تاب تحمل فقدان را ندارد و نیاز به حضور دیگران دارد تا از این طریق شرایط را تاب بیاورد. می‌دانیم که افراد از نظر تاب‌آوری روانی با یکدیگر متفاوت هستند، بنابراین نیازشان به حمایت اجتماعی با هم فرق دارد، بنابراین نمی‌توانیم حکم کلی برای وضعیت افراد داغدار در یک سال اخیر بدهیم. برای بعضی از افراد که نیازمند این حمایت‌ها بودند شرایط سخت‌تر شد و برای افرادی که تاب‌آوری بیشتری داشتند، تفاوت چندانی در این زمینه ایجاد نشد.

«در حوزه فرهنگی- اجتماعی باید به بحث آیین‌های سوگواری اشاره کنیم.»؛ ساسانی با اشاره به این موضوع توضیح داد: «یکسری از مراسم جمعی از روز تدفین آغاز می‌شد اما در دوران کرونا این مراسم حذف شدند و اگر آن جنبه حمایت اجتماعی را کنار بگذاریم باید بگوییم که از نظر اقتصادی شرایط بهتری برای خانواده‌های داغ‌دیده مهیا شد؛ چرا که هزینه این مراسم در این وضعیت نامناسب اقتصادی، فشار مضاعفی را بر خانواده‌های داغدار تحمیل می‌کرد. البته اینگونه نبوده است که حذف تمام این آیین‌ها مفید بوده باشد چون ‌در ادامه مسیر و زمانی که افراد با یک فقدان مواجه می‌شوند، شکل و صورت‌بندی خانواده نیز تغییر می‌کند و این دوره‌ گذار نمی‌تواند خیلی زود اتفاق بیفتد؛ در واقع باید بگوییم زمانی که آیین‌ها نباشد، تغییر نقش‌ها در خانواده یکباره بر افراد تحمیل می‌شود».

براساس گفته ساسانی، قرار بود که سوگواری در قامت یک کاتالیزور و تسریع‌کننده شرایط برای بازگشت به زندگی عمل کند. زمانی که این کاتالیزور دچار اختلال می‌شود، ممکن است جنبه‌های مثبتی مانند کاهش هزینه‌های اقتصادی به همراه داشته باشد اما از سوی دیگر جنبه‌های منفی در حوزه روابط اجتماعی و فردی به همراه می‌آورد.

آمار مرگ روزانه به‌دلیل بیماری کرونا موجب شد تا نگاه ما نسبت به بسیاری از مفاهیم تغییر کند و در این میان مرگ نیز از این قاعده مستثنی نبوده و شاید به‌جرأت بتوان گفت که کرونا، نسبت ما را با مرگ تغییر داده است؛ «انگار فاصله ما با مرگ کمتر شده است و دیگر مانند زمانه قبل از کرونا که ما مرگ را دور از خود می‌پنداشتیم، نیست و مردن ارزان شده است، بنابراین به‌نظر می‌رسد معانی مرگ و زندگی در حال دگرگونی هستند و کرونا موجب شده تا بازنگری اساسی در رابطه با مرگ و سوگواری داشته باشیم».

تجربه روزهای کرونایی به ما نشان داد که هر اقدامی که به افراد سوگوار، حس همدلی را منتقل کند و آن دیگری، خواهان دریافت چنین حسی باشد، مثبت خواهد بود؛ چرا که این همدلی اثرات مثبتی بر زندگی بازماندگان خواهد داشت اما برعکس، هر حسی که موجب مزاحمت برای افراد داغدار شود، نمی‌تواند باری را از دوش آنها بردارد.

از آنجا که آیین‌های سوگ در ایران اغلب براساس یکسری نظام‌های خانوادگی و جمعی تعریف شده بود، شرایط جدید به واسطه کرونا، فضا را به سمتی برد که آن آیین‌های جمعی چندان امکان برگزاری ندارند و بیشتر بر برگزاری مراسم به شکل بسیار محدود و با تعداد نفرات اندک تأکید می‌شود. ساسانی درباره این موضوع می‌گوید: « هر چه تاب‌آوری روانی افراد بیشتر باشد و هویت فردی برجسته‌تری داشته باشند، توان بیشتری برای گذران این روزها دارند. اما باید قبول کنیم که ما به‌طور کلی در بحث تسلیت گفتن و مواجهه با فقدان یک عزیز، دستمان خالی است، این یک واقعیت است و نباید اصرار چندانی برای انجام کارهای خارق‌العاده داشته باشیم اما بهترین راهی که می‌تواند کمک کند، این است که از خود افراد داغدار بپرسیم که چه اقدامی برای آنها مفید و کمک‌کننده است، این شیوه از آن جهت مهم است که متأسفانه بسیاری از مردم براساس یکسری پیش‌فرض‌های ثابت می‌خواهند به افراد داغدار کمک کنند. اگر بپذیریم شیوه سوگواری و برخورد افراد با فقدان عزیزانشان و حتی تاب‌آوری روانی در آنها متفاوت است، گمان می‌کنم پرسیدن سؤال از افراد داغدار بخش زیادی از مسیر کمک به آنها را هموار کند».

پربیننده ترین آخرین توضیحات وزیر آموزش و پرورش درباره بازگشایی مدارس اولین واکنش به ماجرای حدادعادل و دست‌بوسی فرح +عکس آخرین وضعیت استخدام ۸۸هزار نفر در آموزش و پرورش احمدی‌نژاد:حدادعادل قبل از انقلاب دست فرح را می‌بوسید تصاویری شگفت‌آور از برف ازنا! +فیلم

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: شیوع کرونا دوران کرونا افراد داغدار تاب آوری آیین ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۹۸۷۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مهلت پشت کنکوری‌ها برای تأیید سوابق تحصیلی امروز پایان می‌یابد

به گزارش جام جم آنلاین، محسن زارعی در گفتگو با ایسنا، ضمن یادآوری مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر تاثیر ۵۰ درصدی سوابق تحصیلی در کنکور سراسری ۱۴۰۳ افزود: بنابراین ۵۰ درصد آزمون سراسری از سابقه تحصیلی در پایه دوازدهم محاسبه می‌شود که شامل تاثیر نمرات دروس عمومی و اختصاصی است که از طریق آزمون نهایی خرداد ماه سال جاری تولید می‌شود.

نحوه تولید سابقه تحصیلی دیپلمه‌های متقاضی شرکت در کنکور ۱۴۰۳

وی در خصوص نحوه تولید سوابق تحصیلی برای فارغ التحصیلان سال‌های قبل توضیحاتی ارائه و اظهار کرد: در خصوص فارغ التحصیلان سال ۱۴۰۲، صرفا امتحانات نهایی خرداد آن‌ها به عنوان سوابقشان در نظر گرفته می‌شود.

زارعی تاکید کرد:، اما در مورد سایر افرادی که پیش‌تر از سال ۱۴۰۲ فارغ التحصیل شده‌اند نیز، همه آزمون‌های نهایی آن‌ها به عنوان سابقه لحاظ خواهد شد. این در حالیست که فارغ التحصیلان ۱۳۸۴ به قبل که سابقه ندارند، چون در هیچ سامانه‌ای این سابقه ثبت و ضبط نشده، اگر داوطلب شرکت در آزمون سراسری سال جاری هستند، حتما بایستی برای گروه آزمایشی کنکوری که شرکت می‌کنند، سابقه تحصیلی را تولید کنند.

به گفته رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش‌وپرورش، فارغ التحصیلان ۱۳۸۴ به بعد باید حتما کنترل کنند که بنابر گروه آزمایشی که انتخاب می‌کنند، سوابق آن‌ها کامل است و یا نواقصی دارند و اگر این نواقص وجود داشت نسبت به رفع آن اقدام کنند.

وی با اشاره به فارغ‌اتحصیلان پشت کنکوری که باید سوابق تحصیلی خود را ایجاد و آن را تایید کنند توضیحاتی کامل‌تر ارائه و یادآور شد: مشاهده سوابق تحصیلی از نهم اردیبهشت آغاز شده و درگاه ورودی آن از طریق وبگاه سازمان سنجش به آدرس my.sanjesh.org امکانپذیر و از این طریق وارد سامانه آموزش و پرورش خواهند شد. سایر افراد هم می‌توانند مستقیما از طریق سایت my.medu.ir وارد و سابقه تحصیلی خود را مشاهده کنند. کسانی که سوابقشان متناسب با گروه آزمایشی است که در آن شرکت خواهند کرد، گزینه «تایید» را انتخاب و به محض این انتخاب، کار آن‌ها تمام می‌شود.

افرادی که به سوابق خود اعتراض دارند چه کنند؟

زارعی با بیان اینکه ممکن است بعضی افراد نسبت به بخشی از سوابق خود و یا کل آن اعتراضی داشته باشند گفت: یعنی ممکن است مغایرتی وجود داشته باشد که در این صورت زمانی که اعلام مغایرت برای هر درس می‌کنند، باید مستندی که دال بر وجود مغایرت باشد را بارگذاری کنند یعنی اگر کارنامه‌ای دارند بارگذاری کنند؛ به محضی که این کار انجام شود سامانه به صورت خودکار بررسی‌ها را انجام و اصلاح صورت می‌گیرد و این افراد در مراجعه مجدد، اصلاح را دریافت می‌کنند؛ اگر هم دریافت نکنند بایستی به سنجش مناطق تحصیلی خود مراجعه و پیگیرشوند تا اصلاح را انجام دهند و حتما تایید این اصلاح را دریافت کنند چرا که در غیر اینصورت یعنی سابقه را تایید نکرده‌اند و در ارسال سوابق دچار مشکل می‌شوند.

اگر در امتحان ترمیم نمره شرکت نکنید چه می‌شود؟

وی با بیان اینکه تا پایان روز شنبه ۱۵ اردیبهشت دسترسی به سامانه مشاهده و تایید سوابق تحصیلی فعال است به طوریکه بیش از ۱۰۰هزار نفر از داوطلبان برای مشاهده و دریافت سوابق مراجعه کرده‌اند که حدود ۶۰۰ نفر اعلام مغایرت و ما بقی سوابق خود را تایید کرده‌اند اظهار کرد: ثبت نام برای ترمیم نمره داوطلبان نیز فعال شده است. همه افراد متناسب با گروه آزمایشی خود می‌توانند ایجاد سابقه کنند و در این خصوص افراد محدودیتی در انتخاب دروس مدنظر برای ایجاد سابقه ندارند. نمره دروس هم به افراد نمایش داده می‌شود تا اگر احیانا بخواهند تحت عنوان «ترمیم»، نمره خود را ارتقاء بدهند، باز هم محدودیت نداشته و از یک تا چند درس و یا همه دروس را می‌توانند برای ترمیم انتخاب و هزینه آن را پراخت و در امتحان مربوطه شرکت کنند.

رئیس مرکز ارزش‌یابی و تضمین کیفیت نظام آموزش‌وپرورش با تاکید بر اینکه در انتخاب دروس جهت ترمیم نمره، هیچ فردی هیچ محدودیتی از نظر تعداد دروس انتخابی ندارد بیان کرد: ممکن است فردی در انتخاب دروس خود دچار تردید شود که آیا می‌تواند خود را جهت امتحان آماده کند یا خیر؟ که این افراد می‌توانند دروس مدنظر خود را انتخاب کرده، اما اگر تا روز امتحان آمادگی نداشتند، می‌توانند در آن امتحان شرکت نکنند و عدم شرکت به منزله این است که اصلا درسی را برای امتحان انتخاب نکرده و این انتخاب برای آن‌ها کماکان محفوظ می‌ماند.

زارعی ادامه داد: بعد از تایید، انتخاب محل آزمون است که در چه شهرستانی می‌خواهند آزمون بدهند و این را نیز داوطلبان متناسب با محل سکونت خود انتخاب می‌کنند. سپس کار حوزه‌بندی است که در حوزه بندی ممکن است مثلا در یک مرکز استان ناحیه‌ای را انتخاب کنند که امکان حوزه بندی مقدور نباشد لذا به ناحیه دیگری منتقل می‌شوند، اما در تفکیک شهرستان‌ها، ترتیب شهرستانی را که داوطلبان انتخاب کرده‌اند، رعایت می‌شود. نام محل آزمون نیز بعد از پروسه حوزه‌بندی دقیق مشخص است.

هنگام مشاهده سوابق تحصیلی، مشخصات هویتی خود را کنترل کنید 

زارعی در ادامه توصیه‌هایی به دواطلبان داشت و گفت: متقاضیان هنگام مشاهده سوابق تحصیلی حتما مشخصات هویتی خود را نیز کنترل کنند تا اگر مغایرتی وجود داشت، همان جا اعلام کنند؛ سامانه این را از سامانه ثبت‌احوال بازخوانی می‌کند تا اگر تغییراتی انجام، اما اعمال نشده، دوباره اعمال شود. 

وی از داوطلبان خواست حتما تصویر سال جاری خود را بارگذاری کنند چرا که کارت ورود به حلسه متناسب با همان تصویر صادر می‌شود همچنین باید دقت کنند تصویر بارگذاری شده با تصویر مدرک شناسایی آن‌ها مطابقت داشته باشد چرا که در صورت وجود مغایرت، در زمان ورود به محل آزمون دچار مشکل می‌شوند.

تایید و مشاهده سوابق تحصیلی خود را به ساعات پایانی موکول نکنید

زارعی همچنین از متقاضیان خواست تایید و مشاهده سوابق تحصیلی خود را به ساعات پایانی مهلت مقرر (پایان روز ۱۵ اردیبهشت) موکول نکنند و در این باره تاکید کرد: در ساعات پایانی ترافیک مراجعات زیاد خواهد شد و ممکن است سامانه کند شود.

هزینه ایجاد سابقه و ترمیم نمره

وی هزینه ترمیم نمره هر درس را مبلغ ۵۰ هزار تومان اعلام و خاطر نشان کرد: طبق مصوبه هیئت وزیران افراد برای تایید سوابق خود که به سازمان سنجش ارسال خواهد شد مبلغ ۵۰۰ هزار ریال باید پرداخت کنند. همچنین برای هر عنوان درسی که به عنوان ایجاد سابقه و یا ترمیم انتخاب می‌کنند نیز باید ۵۰۰ هزار ریال از طریق سامانه و به صورت برخط پرداخت کنند و به محض اینکه این مراحل انجام شد، دروس انتخابی آن‌ها هم به عنوان ایجاد سابقه و هم ترمیم نهایی می‌شود؛ بالطبع درسی را که سابقه‌ای در آن ندارند تحت عنوان ایجاد سابقه و، اما در درسی که سابقه دارند، اما می‌خواهند نمره آن را ارتقاء دهند، تحت عنوان ترمیم انتخاب می‌کنند.

نحوه ایجاد سابقه تحصیلی توسط دوازدهمی‌ها

زارعی با تاکید بر اینکه تمام این توضیحات ویژه فارغ‌التحصیلان (افراد دارای دیپلم) بود، در خصوص ایجاد سوابق تحصیلی برای دانش آموزان پایه دوازدهم گفت: دانش‌آموزانی که در گروه آزمایشی متناظر رشته تحصیلی خود در کنکور سراسری شرکت خواهند کرد الان هیچ نیازی به مراجعه به سامانه برای تایید و مشاهده سوابق خود ندارند و همه مراحل مربوطه این افراد بعد از پایان امتحانات خرداد ماه و اعلام نتایج اطلاع رسانی می‌شود که چه زمانی برای این امر مراجعه کنند؛ آن هنگام این افراد نیز باید همین مراحل ذکر شده در بالا را طی کنند.

رئیس مرکز ارزش‌یابی و تضمین کیفیت نظام آموزش‌وپرورش درباره دانش‌آموزانی که در رشته‌های غیرمتناظر در آزمون سراسری شرکت کرده‌اند گفت: مثلا دانش آموزی با رشته ریاضی در گروه علوم تجربی شرکت کرده، این دانش آموز حتما باید سابقه تحصیلی در رشته علوم تجربی ایجاد کند البته در دروس مشترک اعم تخصصی و عمومی نیازی به این ندارند، اما در درسی که سابقه ندارند مثل زیست شناسی، حتما باید سابقه ایجاد کنند و در خرداد ماه آن درس را حتما باید امتحان دهند.

هنرستانی‌ها چطور سابقه ایجاد کنند؟

وی افزود: هنرجویان هنرستان‌ها بدلیل آنکه آزمون داخلی دارند، سابقه تحصیلی ندارند لذا این دسته اگر در گروه آزمایشی هنر شرکت کنند باید دروس عمومی شاخه خود را انتخاب کنند و نیازی نیست دروس عمومی شاخه نظری را انتخاب کنند؛ اما در پایه دوازدهم، چون درس زبان خارجی ندارند، امتحان شاخه نظری از آن‌ها گرفته می‌شود که کد درس مشخص است. دانش آموزان در پایه دهم و یازدهم نیز می‌توانند از اکنون برای ایجاد سابقه اقدام کنند تا در پایه دوازدهم با دانش آموزان شاخه نظری امتحان دهند، اما باید دروس عمومی خود را امتحان دهند. اگر افراد بنای شرکت در گروه آزمایشی دیگری را دارند طبیعتا باید متناسب با گروه انتخابی، سابقه تحصیلی را ایجاد کنند یعنی دروس مربوطه را انتخاب و در آزمونش شرکت کنند. این امر اختیاری است و اجباری در کار نیست اگر حتی تصور کنند بعدا در گروه آزمایشی دیگری شرکت کنند نیز به آن‌ها اختیار داده می‌شود تا سابقه خود را تولید کنند. 

وی خطاب به معترضان به سوابق که باید مدارک و ادله خود را بارگذاری کنند، اما ممکن است تا مهلت تعیین شده نتوانند ادله خود را بدست بیاورند گفت: به محض اعتراض، سامانه شروع به بررسی می‌کند و بخش اعظمی از اعتراضات به این شکل رفع می‌شود، ولی به افرادی که پیامک ارسال و نیاز به مراجعه حضوری دارند حتما فرصت کافی برای رفع مغایرت داده می‌شود و نگرانی نداشته باشند.

دیگر خبرها

  • نمایشگاه کتاب، رویدادی که هم جنگ را دید و هم روزهای قرنطینه را
  • هفت خان مشکلات پیش روی اراضی هفت آسیاب سنندج
  • معاون امور فرهنگی کمیته امداد: ۲۰ درصد افراد جامعه دچار مشکلات روانشناختی هستند
  • معاون امور فرهنگی کمیته امداد کشور: ۲۰ درصد افراد جامعه دچار مشکلات روانشناختی هستند
  • آتش در خانواده نیکا شاکرمی
  • اثرات منفی استرس روی چهره و ظاهر افراد
  • تست سلامت از روی خطوط صورت و چروک پیشانی
  • امروز، پایان مهلت پشت کنکوری‌ها برای تأیید سوابق تحصیلی
  • آخرین مهلت پشت کنکوری‌ها برای تأیید سوابق تحصیلی
  • مهلت پشت کنکوری‌ها برای تأیید سوابق تحصیلی امروز پایان می‌یابد