Web Analytics Made Easy - Statcounter

«پی‌گیر اخبار نباشید»

نویسنده: رولف دوبلی

مترجمان: عادل فردوسی‌پور، بهزاد توکلی، علی شهروز 

ناشر:  چشمه، چاپ سوم 1399

142 صفحه، 30000 تومان

 

*****

 

تقریباً همگان اخبار را پیگیری می‌کنند. علت این کار چیست؟ ظاهراً بدیهی است. ولی اگر بداهت را زیر پا بگذاریم و پافشاری کنیم که دلایل پیگیری اخبار را بدانیم، ممکن است یکی دو جوابی هم بشنویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتر، نه! احتمالاً اولین پاسخ طرفداران اخبار این است که وعده‌های خبری به ما شناختی فوق‌العاده از جهان می‌دهند. واقعاً این‌طور است؟ اجازه دهید یک مورد را با دقت بررسی کنیم.

چند ماه پیش برخی رسانه‌ها، مثل همیشه، رویدادی تلخ را در صدر فهرست اخبار قرار دادند؛ در گوشه‌ای از این کشور درندشت، مردی همسرش را به قتل رساند. همۀ ما با واکنش‌ها و ماجراهای بعدی آشنا هستیم. در این‌باره چیزی نمی‌گویم. فقط مسئلۀ شناخت را بررسی کنیم. خب این رویداد دقیقاً چه شناختی از جهان یا کشور به ما می‌دهد؟ اگر منطقی نگاه کنیم، مطلقاً هیچ! منظور این است که نمی‌توان نتیجۀ کلی معتبری به دست آورد. برای مثال نمی‌توان نتیجه گرفت که عجب دنیای بدی شده که مردی همسر خودش را می‌کشد! واقعیت این است که در گذشته، همه‌جا، چنین قتل‌هایی رخ می‌داد. همین حالا هم خیلی از شوهران آرزوی چنین کاری را دارند، اما هر وقت گوشت‌کوب دیزی را برمی‌دارند، دست‌شان می‌لرزد. البته خیلی هم ترسی ندارد؛ زیرا از طلاق دردسر کمتری دارد و هزینۀ مالی‌اش هم زیاد نیست. دل و جان انسان هم خنک می‌شود! البته بسیاری از افراد به این باور رسیدند که شوهران به زنان خود رحم نمی‌کنند و... . اما این هم اشتباه محض است. در همان لحظه‌ای که آن شخص دست به آن جنایت هولناک زد، میلیون‌ها شوهر داشتند به همسران خود محبت می‌کردند؛ شوهرانی برای همسران خود هدیه می‌خریدند، شوهرانی با همسران خود شوخی می‌کردند، شوهرانی زنان خود را به بیمارستان می‌بردند، شوهرانی بر بالین همسران خود بودند، شوهرانی دست همسران خود را گرفته بودند و به کتاب‌فروشی رفته بودند و... . آیا این‌ها هیچ ارزشی ندارد؟ بله؛ برای اخبار هیچ ارزشی ندارد. اخبار واقعیت را آن‌گونه که هست نمایش نمی‌دهد؛ زیرا برایش اهمیتی ندارد. به علاوه، اساساً نمی‌تواند نشان دهد. اخبار فقط می‌خواهد اذهان و چشمان و توجه بیشتری را به خود جلب کند؛ به هر قیمتی که شده. مسئله چندان هم پیچیده نیست. هر روز میلیاردها اتفاق در عالم رخ می‌دهد. چرا فقط ده بیست مورد از آنها در اخبار گفته می‌شود؟ اگر با نگاه انتقادی به اخبار نگاه کنیم، می‌بینیم که از اخبار هیچ شناخت درست و دقیقی حاصل نمی‌شود. رسانه‌ها فقط چیزهای جدید و سرگرم‌کننده ارائه می‌کنند و نه مطالب مهم و حیاتی.

برویم سراغ جواب دوم. به هر حال هوادارن وعده‌های خبری هنوز هم دست‌شان کاملاً خالی نشده است. آنها می‌توانند، علاوه بر «شناخت»، دلیل دیگری رو کنند: «تحلیل». وعده‌های خبری انباشته می‌شود از کارشناسان مسایل اقتصادی و سیاسی و اجتماعی و فرهنگی و گوجه فرنگی. کارشناسان مسایل مهم با ظاهری شیک و مجلسی و قیافه‌هایی بسیار جدی به صندلی تکیه می‌دهند و پیش‌بینی می‌کنند آیندۀ همه چیز را. باز هم یک مورد را بررسی می‌کنیم.

روز چهارشنبه، بیستم ژانویه سال 2021، تحلیف رییس جمهور جدید ایالات متحده بود. دست‌کم چندصد میلیون نفر آدم علاف و بیکار در سراسر جهان مشغول تماشای این مراسم خاله‌زنکی بودند که صدها کانال تلویزیونی و ماهواره ای در سراسر جهان آن را به طور زنده پخش می‌کردند. یکی از آن چند صدمیلیون نفر علاف و بیکارِ دنیا خودم بودم. همراه با تخمۀ آفتاب‌گردان معتنابهی که دم دستم بود، به آن ماس‌ماسک‌های روی صورت زن‌وبچۀ مردم خیره شده بودم. یکی ازشبکه‌های فارسی‌زبان خارجکی، همزمان با اجرای مراسم، چند کارشناس چاقالو آورده بود که این لوس‌بازی‌ها را تجزیه و تحلیل کنند. یکی از خفن‌ترین افراد پروفسور نمی‌دونم چی‌چی از کالج اُل بولز از دانشگاه وِست شیپز ایالت جورج جورداق بود؛ یا یک همچو چیزی. وی کارشناس مسایل سیاست جهان در دنیا بود. مجری پرسید که از نظر او با روی کار آمدن آقای جو بایدن سیاست خارجی آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران چه رویکردی را در پیش خواهد گرفت و عاقبت چه خواهد شد؟ جناب پروفسور پس از چند ثانیه تکان کله به بالا و پایین و لمس گره کراوات با اعتماد به نفس مطلق جواب داد: «پیش‌بینی من این هست که پریزیدنت جو بایدن سیاستی متفاوت با دونالد ترامپ را در قبال جمهوری اسلامی ایران به کار خواهد گرفت. این سیاست به سیاست تیم آقای باراک اوباما بیشتر شباهت دارد تا به سیاست تیم آقای ترامپ. البته این مطلب اصلاً به این معنا نیست که همۀ تصمیم‌های آقای ترامپ لغو خواهد شد. قطعاً بایدن به آنها توجه خواهد کرد و البته تصمیم‌های خاص خودش را هم قطعاً خواهد داشت».

واقعاً فقط از چنان کالج و دانشگاهی چنین تحلیل عمیقی درمی‌آید. به من اشکال نکنید. واقعاً قصد ندارم این شخص را نقد کنم. من فقط می‌خواهم او و همۀ آن دم‌ودستگاه پوک را مسخره کنم. این‌گونه شارلاتان‌های شیک و فاخر ارزش نقد ندارند. آن شبکه خبری اگر با یکی از دخترکان دبیرستانی تماس می‌گرفت و از او نظرخواهی می‌کرد، تحلیل بهتری می‌شنید. البته بقیه هم خیلی بهتر نیستند. بیشتر تحلیل‌های کارشناسان نیز در همین حد آبکی و الکی است. چند روز پیش یکی از کارشناسان اقتصادی که متخصص بازار سکه است، این پیش‌بینی را عرضه کرد:«احتمالاً قیمت سکه پایین خواهد آمد، اما همین امر باعث می‌شود که احتمالاً مردم دوباره به سراغ خرید سکه بروند و دوباره قمیت بالا خواهد رفت. اما توان خرید مردم محدود است و این صعود قیمت ادامه‌دار نخواهد بود. لذا من پیش‌بینی می‌کنم که در کل احتمالاً قیمت سکه پایین خواهد آمد، اما این مطلب به این معنا نیست که سکه ارزان می‌شود».

بله؛ اگر کسی دیپلم داشته باشد، حق دارد برای دو سه نفری که اطرافش نشسته‌اند چرت‌وپرت ببافد. در مقابل، داشتن مدرک دکتری به انسان حق می‌دهد که با خیال راحت به چند میلیون ببیننده مزخرفات شکوهمند تحویل دهد. البته مشکل حادی هم نیست؛ زیرا کسی این ترهات را جدی نمی‌گیرد. واقعیت این است که افراد اخبار را از روی عادت تماشا می‌کنند یا سرگرمی و یا هر دو. وگرنه اگر کسی اطلاعات مهم می‌خواهد، برود تاریخ بخواند. اگر تحلیل جدی می‌خواهد، کتاب تحقیقی مطالعه کند. کتابی دویست صفحه‌ای در زمینۀ فلسفه سیاسی از بیست سال تماشای تحلیل‌های خبری بهتر و دقیق‌تر و درست‌تر است. ذره‌ای تردید نکنید! نیاز به جروبحث هم نیست. هر کسی شک دارد، سراغ کتاب‌ها برود و خودش تجربه کند.

در هر صورت، یکی دو دلیلی که برای دفاع از تماشای اخبار تکرار می‌شود، چندان محکم نیست و با کمی نقد و بررسی فرو می‌ریزد. علاوه بر این، رولف دوبلی در این کتابش بیش از سی دلیل بر علیه اخبار ردیف کرده. هر اشکالی هم که به ذهن خواننده و طرفداران دوآتشه اخبار برسد، در کتاب مطرح می‌شود و جواب دندان‌شکنی دریافت می‌کند. لذا دوبلی ادعا می‌کند که اخبار را نباید به هیچ وجه پیگیری کنیم. چرا؟ بفرمایید یک کتاب جواب! البته او به ذکر دلایل بسنده نمی‌کند و راه‌کارهای عملی برای «ترک اخبار» پیش پای خوانندۀ معتاد به اخبار می‌گذارد.

ممکن است کسی بگوید: «خب این افراط است؛ اخبار خوب است اما باید کم شود و کمتر پیگری کنیم». خب این مطلب را که همگی می‌دانیم و نتیجه‌اش را هم دیده‌ایم؛ یعنی هیچ. حتی برای کمتر دیدن اخبار هم باید به مرگ گرفت تا ملت به تب راضی شوند. مرگی هم نیست در واقع. دوبلی می‌گوید برای زندگی باید چنین کنیم. از نظر او جدی گرفتن اخبار، زندگی را تباه می‌کند و هر کس می‌خواهد زندگی خوبی داشته باشد، اخبار را دور بریزد. لذا این کتاب او هم، مثل دیگر نوشته‌هایش، برای خوب زندگی کردن است.

 

*دکترای فلسفه

 

منبع: الف

کلیدواژه: همسران خود پیش بینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۲۷۲۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اردیبهشت زمان سفر سرزمین لاله های سر به زیر

همشهری- مهدیه تقوی راد: اگر برای تماشای لاله‌های منطقه حفاظت‌شده گلستان کوه خوانسار دیر بجنبید و بعد از پایان اردیبهشت به این منطقه سفر کنید، دیگر هیچ لاله‌ای را نمی‌بینید ، اما نگران نباشید،‌خوانسار اینقدر اماکن و جاهای دیدنی دارد که دست خالی از این شهر کوهستانی بر نمی گردید.

موقعیت: استان اصفهان، ۱۵کیلومتری جنوب شهرستان خوانسار، روستای دره بید

فاصله با تهران: ۳۹۵کیلومتر

چطور برویم: مسیر آزادراه خلیج‌فارس و آزادراه امیرکبیر را ادامه دهید بعد از گذشتن از آزادراه کاشان – گلپایگان به سمت خوانسار حرکت کنید.

دیدنی‌های اطراف دشت: مسجدجامع خوانسار، خانه حبیبی‌ها، ‌غار و کوه هیکل، ‌آسیاب آبی خوانسار، بقعه بابا عدنان، امامزاده شاهزاده احمد

امکانات: نمازخانه، سرویس بهداشتی، پارکینگ

امکان کمپ زدن: ندارد

پوشش گیاهی: لاله‌های واژگون، موسیر، گزانگبین، باریجه و انواع دیگری از گیاهان مرتعی، گز علفی، ریواس، کنگر، مرزنجوش، آویشن، گون

معرفی: منطقه حفاظت شده گلستان کوه یکی از باارزش‌ترین گیاهان بومی ایران یعنی لاله واژگون را در خود جای داده است. این منطقه با وجود قرارگیری در کویر مرکزی ایران دارای اقلیمی کوهستانی است و آب و هوای خنکی دارد.

جشن لاله‌های سر به زیر

هر سال در فصل شکفتن لاله‌ها، جشنواره‌ای در این منطقه برگزار می‌شود و مردم محلی با سورنازنی، چوب‌بازی و برپایی بازارچه صنایع‌دستی شکفتن لاله‌های واژگون را جشن می‌گیرند. این گلها در میان بوته‌های گزانگبین و حتی روی صخره‌ها می‌رویند و برخی از گل‌های این منطقه خاصیت دارویی هم دارند. بهترین زمان بازدید از این منطقه از فروردین‌ماه تا اواسط خردادماه است. در این منطقه جانوران کمیابی مثل خرس سیاه، گرگ، شغال، تشی (نوعی جونده با بدن پوشیده از خار)، سمور، سنجاب، گراز وحشی، قوچ و میش هم زندگی می‌کنند. خانه تاریخی ابهری‌ها هم یکی دیگر از دیدنی‌های خوانسار است که توسط «حاج سیدمحمدباقر ابهری» بیش از ۲۰۰سال قبل در زمینی ۸۰۰متری ساخته شده است و به‌تازگی مورد بازسازی قرار گرفته است. این خانه یادگاری به‌جای مانده از دوران قاجار بوده و معماری آن، نقاشی‌ها و گچبری‌هایش به خوبی معرف سبک آن دوران است.

تماشای جاذبه‌ها

پارک جنگلی سرچشمه یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری و جاهای دیدنی خوانسار است. در وسط این پارک حوضچه‌های زیادی وجود دارد که آب آنها از چشمه‌های موجود در «کوه سیل» سرازیر می‌شود. چشمه‌های متعدد این پارک شامل «چشمه مرزنگوش»، «چشمه شترخون»، و «چشمه پیر» می‌شود. این چشمه‌ها، آب خنک و گوارایی دارند؛ به‌طوری که مردم هم از آب آنها می‌نوشند، هم مقداری با خود به خانه می‌برند. سکوهایی هم برای نشستن مردم در این پارک تعبیه شده است. تپه آریایی‌ها، در روستای رحمت‌آباد در فاصله ۳۵ کیلومتری شمال‌شرق خوانسار نیز یادگاری از زمان آریایی‌هاست که در گذشته غارهایی در دل این تپه قرار داشته که این تپه‌ها را از زیر به هم متصل می‌کرده و محل زندگی بوده است. هنوز هم آثاری از درهای سنگی در این تپه مشاهده می‌شود. ساختمان‌های خشتی که در چند طبقه بالای غارها از دامنه تا قله بنا شده‌اند، شکل خاصی به تپه داده‌ و آن را خاص و منحصربه‌فرد کرده‌اند.

اماکن تاریخی

-مقبره بابا پیر:‌در پارک سرچشمه خوانسار قرار دارد و متعلق به شیخ ابا عدنان قریشی، یکی از عرفای بزرگ قرن هفتم هجری است. این مقبره در دوره صفویه، روی چشمه‌ای به همین نام ساخته شده است و مورد احترام اهالی خوانسار قرار دارد.

خانه حبیبی‌ها : این خانه با سر در باشکوه و معماری بسیار زیبا و کم‌نظیرش، توجه هر بیننده یا صاحب ذوق و هنری را به خود جلب می‌کند. هر ساله در ایام محرم، مراسم عزای حسینی در این خانه تاریخی و باشکوه برگزار می‌شود و به همین دلیل این خانه با نام حسینیه حبیبی‌ها میان مردم شهرت دارد.

مدرسه مریم ‌بیگم صفوی: به حوزه علمیه آیت ‌الله علوی نیز مشهور است، قدیمی ‌ترین مدرسه خوانسار است که در زمان صفویه توسط مریم بیگم شاهزاده صفوی بنا شده است. در سال ۱۱۰۶ هـ. ق همزمان با سلطنت شاه‌ سلیمان صفوی و به‌ دستور مریم ‌بیگم صفوی ساخته شده است. دو لوح سنگی حاوی کتیبه از مدرسه قدیمی و کتیبه سردر مدرسه در موزه ایران باستان نگهداری می ‌شود.

کد خبر 847740 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها سفر - گردشگری خبر مهم خانواده

دیگر خبرها

  • (ویدئو) سورپرایز عادل فردوسی‌پور در پشت صحنه برنامه
  • سورپرایز عوامل فوتبال ۳۶۰ برای عادل فردوسی پور (فیلم)
  • طعنه سنگین هاشمی طبا به رئیسی و کابینه اش: دائما برای هم نوشابه باز می کنید، فکر می کنید روز عروسی تان است /مغرور به «روز عروسی» نباشید!
  • توهین جنجالی مجری تندرو صداوسیما به اصلاح طلبان و اصولگرایان /حسام الدین آشنا: بی ادب نباشید؛ چه برای سیدخندان و چه برای پاورقی
  • (ویدئو) عادل فردوسی‌پور سورپرایز شد
  • یک پلیس انگلیسی به خاطر حمایت از حماس دادگاهی می‌شود
  • اردیبهشت زمان سفر سرزمین لاله های سر به زیر
  • چشم نوازی چشمه غربالبیز در دل طبیعت شهر مهریز + فیلم
  • ببینید | اعتراف عادل فردوسی‌پور به اشتباه خود در برابر امیر قلعه‌نویی
  • جلوه گری دریاچه سد حنا در شهر هزار چشمه + فیلم