Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسکانیوز»
2024-05-05@08:34:25 GMT

بورس همچنان در مدار منفی است/رکود فرسایشی بورس

تاریخ انتشار: ۷ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۱۳۰۴۰۲

بورس همچنان در مدار منفی است/رکود فرسایشی بورس

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز؛ در دومین هفته اجرای دامنه نوسان نامتقارن، روند بازار بورس همچنان منفی بود. ۲ روز آخر هفته، بازار نشانه‌هایی از تغییر روند را در خود نشان داد اما به نظر می‌رسد این نشانه‌ها به خاطر عرضه اولیه‌ای بود که در آخرین روز معاملاتی هفته انجام شد. ضمن اینکه برخی از کارشناسان این حمایت‌ها را دستکاری در بازار می‌دانند و نسبت به آن موضع منفی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته این حمایت‌ها چه دستوری باشد و چه روند طبیعی بازار، باز هم در مسیر کلی بازار تغییری ایجاد نکرد.

شنبه؛ شاخص‌سازها درگیر صف سنگین فروش

معاملات اولین روز هفته برخلاف انتظار تحلیل‌گران منفی بود و شاخص کل با ریزش ۵.۵ هزار واحدی همرا بود. فعالان حرفه‌ای بازار انتظار داشتند با توجه به خبرهای مثبت سیاسی که در مورد برجام منتشر شده بود؛ حداقل معاملات نخستین روز هفته با روندی مثبت آغاز به کار کند، اما بازار به این اخبار واکنش مثبتی نداشت و روند ریزشی هفته گذشته ادامه داد.

ریزش ۵ هزار واحدی برای بازار بورس به خودی خود عدد بزرگی نیست؛ موضوع مهم‌تر برای بازار کنونی کاهش معاملات روزانه و تشکیل صف‌های سنگین فروش است. طبق آمار، در معاملات روز شنبه بیش از ۶۰ درصد عرضه‌ها بدون تقاضا بود. البته باید به این نکته هم توجه کرد که کوچک بودن عدد ریزش شاخص تا حدودی به کاهش عدد منفی دامنه نوسان مربوط می‌شود.

فشار فروشی که روی نمادهای بزرگ در آخرین روز هفته قبل وجود داشت در اولین روز این هفته هم ادامه داشت و نماد شستا با صف فروش ۱۶۰ میلیارد تومانی صدرنشین فروشندگان بود؛ نمادهای پالایشی نیز همگی منفی بودند.

یکشنبه؛ تغییر جدید در بازار بورس

دومین روز هفته مطابق انتظار در مسیر نزولی بود و شاخص کل ریزش ۱۰ هزار واحدی را به خود دید. ریزش بازار ۲ برابر روز گذشته بود و  نیمی از حجم این ریزش مربوط به سهم‌های بزرگی مانند فولاد، فملی، شستا، فارس، کگل بود.

ورود بیش‌ترین میزان پول حقیقی به صندوق‌های سرمایه‌گذاری، از نقاط مثبت روز یکشنبه بازار بود که نشان می‌دهد سرمایه‌گذاری مستقیم حقیقی‌ها به سمت اعتماد به صندوق‌ها تغییر جهت داده است.

روز یکشنبه امیر هامونی، مدیرعامل فرابورس از تغییر در روش عرضه‌های اولیه در بازار خبر داد و گفت: عرضه‌ شرکت‌های متوسط و حتی کوچک به روش بوک بیلدینگ(نوعی روش عرضه اولیه که کف و سقف قیمت در نظر گرفته می‌شود و اولویت در ثبت سفارش وجود ندارد) انجام نخواهد شد.

مدیرعامل فرابورس معتقد است که روش بوک بیلدینگ ممکن است به هیجانات بازار دامن بزند و اگر روش عرضه اولیه اصلاح شود، این ظرفیت افزایش می‌یابد و می‌توان هر روز با کشش مناسب بازار و با روش جدیدی که اعمال خواهد شد، عرضه اولیه‌ها را اجرا کرد.

هامونی همچنین از عرضه اولیه دو شرکت دیگر در فرابورس تا پایان سال خبر داد.

محمدباقر قالیباف، رییس مجلس، هم در یک موضع‌گیری، مدیریت ETFها توسط قوه مجریه را زیر سوال برد و آن را نقض غرض اعلام کرد.

قالیباف، معتقد است که صندوق‌های ETF در بورس حضور دارند و به کار خود ادامه می دهند که نظر مجلس و دولت هم نسبت به آنها مثبت است اما در مورد چگونگی مدیریت دولت بر ETFها و اینکه دولت تا چه زمانی باید بر آنها مدیریت داشته باشد، بحث وجود دارد.

دوشنبه؛ رکورد در ارزش صف فروش

روند منفی بازار در روز دوشنبه هم ادامه داشت و در شاخص کل ریزشی ۸ هزار واحدی را شاهد بودیم، ضمن اینکه میزان ریزش شاخص هم‌وزن از شاخص کل بیشتر بود و بیش از ۱۰ هزار واحد سقوط کرد.

در این روز ارزش صف‌های فروش به ۵ هزار و ۵۹ میلیارد تومان رسید که بالاترین رقم در سه هفته کاری گذشته بود. انتقال پول حقیقی به صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیز رکورد روز گذشته را زد و این درحالی‌بود که در نمادهای بزرگ و شاخص‌ساز روند خروج خروج پول حقیقی ادامه داشت.

در پایان معاملات روز دوشنبه بازار سهام، معاملات فولاد از سوی مدیریت عملیات بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران تایید نشد.

سه‌شنبه؛ دستکاری در بازار یا حمایت حقوقی‌ها

شاخص کل در روز سه‌شنبه ریزش ۲ هزار ۷۰۰ واحدی داشت و روی عدد یک میلیون و ۲۱۱ هزار واحد مقاومت کرد. تابلو معاملات در این روز همچنان قرمز بود هرچند نمادهای فملی و فولاد در بورس و هرمز و آریا در فرابورس، تک نمادهای بزرگ سبز رنگ بودند.

کاهش میزان عرضه و رشد تقاضا در ساعت پایانی معاملات، مولفه مثبتی بود که باعث جمع شدن صف‌های فروش در پایان بازار روز سه‌شنبه در برخی از نمادها شد. البته این نحوه جمع شدن صف فروش‌ها این تصور را برای برخی فعالان بازار ایجاد کرد که این حمایت برای فروش اوراق از سوی دولت انجام شده است؛ نگاهی که از زمان ریزش بازار در مرداد ماه در بسیاری از سهامداران ایجاد شده است. این افراد معتقد هستند دولت بازار بورس را به نفع خود دستکاری می‌کند.

در این روز، ۲ خبر مهم نیز روی بازار تاثیرگذار بود؛ یکی موضوع پروتکل الحاقی و حضور نماینده آژانس انرژی اتمی در تهران بود که البته جزئیات توافق احتمالی اعلام نشد. ضمن اینکه هنوز تکلیف برجام و رفع یا کاهش تحریم‌ها در حد حرف باقی مانده است. خبر مهم دیگر، اعلام توافق ایران با کره جنوبی بر سر آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده ایران از سوی این کشور آسیای شرقی بود که دیروز به تایید رییس کل بانک مرکزی هم رسید اما از سوی مقامات کره جنوبی رد شد. کره‌ای‌ها آزادسازی دلارهای نفتی ایران را مشروط و منوط به موافقت امریکا اعلام کردند!

چهارشنبه؛ ادامه روند نزولی همزمان با عرضه اولیه

آخرین روز بازار در این هفته باز هم روند نزولی داشت و و شاخص کل نزدیک به ۶ هزار واحد کاهش یافت و به عدد یک میلیون و ۲۰۵ هزار واحد رسید. بازگشایی نماد شپنا در این روز صورت گرفت و در کنار نماد شستا در صدر منفی‌سازان شاخص قرار داشتند. این در حالی بود که فعالان بازار انتظار داشتند؛ تقاضا با بازگشایی نماد شپنا افزایش پیدا کند.

رشد تقاضای در ساعت پایانی بازار روز سه‌شنبه و همچنین ارائه عرضه اولیه نشانه‌هایی بود که شاید بازار بتواند روند نزولی خود را بشکند اما در عمل چنین اتفاقی رخ نداد. حتی برخی از کارشناسان عقیده داشتند که حمایت‌های دیروز و امروز از بازار سهام به دلیل عرضه اولیه امروز صورت گرفته است.

در جریان معاملات چهارشنبه نماد «اپال» در بازار سهام عرضه اولیه شد اما به نظر می‌رسد؛ استقبال سهامدارن برای خرید این سهام خوب نبود. سازمان بورس هم طی اطلاعیه‌ای عرضه اولیه اپال را تا ۱۳:۳۰ تمدید کرد. ضمن اینکه در فضای مجازی هشتگ «اپال_نمیخریم» بین سهامداران ترند شد.

رکود فرسایشی بورس

به نظر می‌رسد بورس وارد یک رکود فرسایشی شده که سهامداران هم امیدی برای خروج از این وضعیت ندارند. حمید میرمعینی کارشناس بازار سرمایه در این باره به خبرنگار ایسکانیوز گفت:«در حال حاضر هیچ چشم‌انداز مثبتی نسبت به آینده وجود ندارد و همه افراد به این فکر می‌کنند که ارزش پول خود را حفظ کنند».

ریزش بازار در حالی ادامه دارد که معامله‌گران حتی به اخبار مثبت هم واکنش خوبی نشان نمی‌دهد. میرمعینی در این باره می‌گوید: « هفته گذشته اخبار خوبی درباره صنایع پالایشی منتشر شد. این اخبار در یک بازار با ثبات از نظر سیاسی و اقتصادی، می‌توانست روی صنعت پالایشی تاثیر بسیار مثبتی بگذارد ولی مولفه سیاسی مانع اثرگذاری این اخبار خوب در سهام پالایشی بازار شد».

به نظر می‌رسد شرایط پیچیده کنونی بورس نیاز به یک شوک مثبت بسیار قوی دارد تا بتواند باعث تغییر جهت بازار شود. باقر خادمی، کارشناس بازار سهام عقیده دارد؛ بورس به صورت دستوری حمایت می‌شود و برای جلوگیری از ریزش شاخص، کل بازار سهام را دستوری کنترل می‌کنند.

قانون دامنه نوسان نامتقارن هم که برای حمایت از بازار وضع شده بود علی‌رغم اینکه در ۲ روز اول هفته گذشته باعث مثبت شدن بازار شد اما در ادامه نتوانست روند ریزشی بازار را متوقف کند. مصطفی صفاری کارشناس بازار بورس در مورد اینکه اجرای دامنه نوسان جدید، تغییر چندانی در روند بورس نداشته است، به ایسکانیوز گفت: «هنوز در میانه شوک هستیم و تکلیف برجام روشن نشده است؛ در واقع الان وسط دعوا هستیم؛ البته اثر خود را نیز  به نوعی نشان داده است و حد منفی ۲ درصد، از افتهای بیشتر جلوگیری کرده است».

ترند شدن هشتگ «اپال_نمی‌خریم» در فضای مجازی بین سهامداران علاوه بر اینکه به نحوی اعتراض به نحوه مدیریت بورس بود؛ نشان از بی اعتمادی سهامداران به این بازار است، اعتمادی که روز به روز در حال کاهش است. اگر دولت و گردانندگان بورس نتوانند اعتماد سهامداران به ویژه افراد تازه‌وارد را جلب کنند، این افراد از هر فرصتی برای خروج سرمایه خود از بازار اقدام خواهند کرد که تبعات زیان‌باری برای اقتصاد کشور به همراه خواهد داشت؛ هر چند شاید الان هم برای بازگرداندن این اعتماد دیر شده باشد.

انتهای پیام/

اسماعیل والی کد خبر: 1089882 برچسب‌ها بورس شاخص بورس سهام دار افت شاخص بورس

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: بورس شاخص بورس سهام دار افت شاخص بورس نظر می رسد دامنه نوسان عرضه اولیه بازار بورس بازار سهام هزار واحدی هزار واحد روز هفته صندوق ها ۵ هزار شاخص کل سه شنبه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۳۰۴۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بررسی عملکرد نماگر‌های بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت

هفته کاری که به اتمام رسید، شاخص کل بورس ۱‌.۷۲ درصد کاهش یافت و در ارتفاع ۲ میلیون و ۲۶۴ هزار واحدی قرار گرفت و شاخص کل هم‌وزن با کاهش ۱.۶۸ درصدی در پله ۷۵۰ هزار و ۸۴۳ واحدی قرار گرفت و شاخص کل فرابورس نیز با کاهش ۱.۶۱ درصدی در ارتفاع ۲۵ هزار و ۱۹۳ واحدی ایستاد.

کوروش آسایش، کارشناس بازار سرمایه در خصوص روند بازار سرمایه به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در این هفته کاری، شاخص صنعت حمل و نقل با افزایش ۴.۴ درصدی بیشترین رشد را در بین صنایع بورسی تجربه کرد و بعد از آن صنعت انتشار و چاپ در جایگاه دوم قرار گرفت. صنعت استخراج نفت به جز کشف هم با افت ۱۰.۷۷ درصدی بیشترین کاهش را تجربه کرد.

او اظهار کرد: مجموع ارزش معاملات خرد و حق تقدم‌ها در این هفته کاری ۱۵ هزار و ۶۸ میلیارد تومان بود. جزئیات ارزش معاملات خرد روزانه به این شکل بود که شنبه ۳ هزار و ۷۸۴ میلیارد تومان، یکشنبه ۳ هزار و ۹۵ میلیارد تومان، دوشنبه ۳ هزار و ۵۳ میلیارد تومان، سه شنبه ۲ هزار و ۸۶۸ میلیارد تومان و چهارشنبه ۲ هزار و ۸۰۸ میلیارد تومان ارزش معاملات بر روی تابلو ثبت شد.

خروج هزار و ۳۴۴ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی‌ها از بازار سهام 

او گفت: میانگین سرانه خرید افراد حقیقی در این هفته کاری ۲۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و میانگین سرانه فروش آن‌ها ۲۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بوده است. همچنین در این هفته هزار و ۳۴۴ میلیارد تومان نقدینگی افراد حقیقی از بازار سهام خارج شد. 

فراهم شدن مجالی برای رشد سهام بازار محور در کوتاه مدت 

در ادامه هم رباب وفایی کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: اوایل هفته کاری با توجه به افزایش قیمت‌های جهانی کامودیتی‌ها شاهد شروع متعادلی بودیم، اما در جدال عرضه و تقاضا، فروشندگان برنده بودند و دوباره یک هفته‌ اصلاحی و خسته کننده را سپری کردیم. فقط شاهد نوساناتی در محدوه‌های حمایتی سهام بودیم، تعداد محدود، سهام بازیگر محور هم مجالی برای نوسان و رشد کوتاه مدتی داشتند.

این کارشناس بازار سرمایه افزود: افزایش نرخ انرژی و افزایش مالیات ستانی در کنار افزایش نرخ بهره شرکت‌ها را تحت فشار قرار می‌دهد و عدم تعدیل نرخ دلار نیما از بعد درآمدی را دچار مشکل می‌کند و حاشیه سود‌ها کاهش می‌یابد. برای جلوگیری از افت تولید، با افزایش نرخ‌های منطقی در صنایع برای پوشش رشد هزینه‌ها موافقت می‌شود.

او افزود: انتشار اوراق سنگین توسط دولت و بالا ماندن نرخ بهره، ابهام سقف معافیت مالیاتی و ... خریدار را یک قدم عقب‌تر در انتظار نگه می دارد. هر بار با نزدیک شدن به محدوده‌ حمایتی شاخص و سهام شرکت‌های بزرگ تر، شاهد سفارش‌های حمایتی بازارساز و نوسانات مثبت هستیم منتهی تا زمانی که این دور باطل ادامه دارد حرف خاصی برای گفتن نمی‌ماند.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بورس

دیگر خبرها

  • بورس امروز ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص و نمای بازار
  • آینده بورس در چند پرده
  • پیش‌بینی بورس در هفته سوم اردیبهشت ۱۴۰۳/ پیشتازی فولادی‌ها و پالایشی‌ها در این هفته
  • پیش بینی بورس یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  •  پیش‌بینی بورس فردا ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • بررسی عملکرد نماگر‌های بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت
  • سفارش‌های حمایتی بازارساز با نزدیک شدن شاخص کل بورس به نقاط خاص
  • نرخ‌گذاری دلار کانال‌های تلگرامی در روز تعطیل/ خرید و فروشی نیست
  • جزئیات «عرضه اولیه» سهام شرکت حسین و فرزندانش!
  • اعلام قیمت انواع خودرو / عرضه همچنان ضعیف است