Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری،اصطلاح «گیاه دارویی» دامنه گسترده‌ای ازگیاهان را در برمی‌گیرد که کاربردهای منحصر به فرد گوناگونی برایشان در نظر گرفته شده است. مهم‌ترین کاربرد این گیاهان، استفاده در اهداف دارویی و درمانی است.از گیاهان دارویی در تولید مواد اولیه صنایع گوناگون مانند داروسازی، صنایع غذایی، سموم و آفت‌کش‌های ارگانیک، عطر وچرم‌سازی استفاده می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

گیاهان دارویی و فناوری‌های پیشرفته

پیشینه استفاده از گیاهان دارویی، به آغاز زندگی بشری بازمی‌گردد. اولین تمدن ها با گیاهان آغاز و توسعه پیدا کرده است. نسخه های خطی در ایران، مصر، یونان باستان و چینی استفاده از گیاهان بخصوص در امور پزشکی را توصیف کردند. شواهدی وجود دارد که در فرهنگ­های اروپایی و مدیترانه ای بیش از 4000 سال پیش، از گیاهان دارویی به عنوان دارو استفاده می‌کردند.

با وجود پیشرفت‌ فناوری‌های روز، توسعه سیستم‌های پزشکی، گیاهان دارویی و روش‌های درمانی سنتی، به عنوان روش های کمک درمانی و حفظ سلامتی بسیار مورد توجه هستند. افزایش جمعیت، تأمین ناکافی داروها، هزینه بالای درمان‌های مدرن، عوارض جانبی داروهای شیمیایی و ایجاد مقاومت در برابر برخی داروها و اثر گذاری داروهای گیاهی در برخی بیماری ها که درمان دارویی در در طب نوین برای آن ها موجود نیست بیش از پیش موجب اهمیت توجه صنعت داروسازی و درمانی به گیاهان دارویی شده است.

 

سازمان بهداشت جهانی، در گزارشی تخمین زده است که 80 درصد مردم در سراسر جهان برای برخی از موارد نیازهای مراقبت‌های بهداشتی اولیه خود ، از داروهای گیاهی استفاده می‌کنند. براساس ارائه این سازمان ، حدود 21000 گونه گیاهی توانایی استفاده به عنوان گیاهان دارویی را دارند.

بر اساس داده های موجود بیش از سه چهارم مردم جهان بیشتر به گیاهان و عصاره های گیاهی برای نیازهای مراقبت های بهداشتی خود متکی هستند.

گیاهان دارویی به عنوان منابع غنی از متابولیت­های ثانویه در نظر گرفته می شوند که می توانند در تولید داروها یا فرآورده‌های طبیعی غیر دارویی استفاده شوند. حتی این گیاهان نقش مهمی در توسعه فرهنگ­های انسانی در سراسر جهان دارند.

علاوه بر این، برخی از این گیاهان، به عنوان منبع مهم تغذیه ای در نظر گرفته می شوند و در نتیجه از نظر ارزش غذایی و درمانی دارای اهمیت بالایی هستند.

 

سبک زندگی مدرن و محصولات سلامت آفرین

با توجه به تغییر سبک زندگی مردم و پیدایش بسیاری از بیماری­های مزمن مانند چاقی، دیابت، کبد چرب توجه به رعایت اصول سبک زندگی سالم با برداشتی از کتب طب ایرانی و پیوند آن با علوم روز و نیز ایجاد نگاهی مدبرانه بر گیاهان دارویی ضروری است.

در نظر گرفتن گیاهان دارویی با توجه به تمامی قابلیت های آن به عنوان میراثی ملی و صنعتی بی نیاز از واردات و مزیت آفرین میتواند دریچه برای آینده جامعه ای سالم تر و اقتصادی شکوفا تر باشد.

 

ظرفیت ایران در حوزه گیاهان دارویی

ایران با تنوع زیستی بالا، 11 اقلیم از 13 اقلیم شناخته شده جهانی، همچنین تعداد گونه‌های گیاهی ایران در حدود 8 هزار گونه است. بیش از 2500 گونه از گیاهان کشور دارای خواص دارویی، عطری، ادویه‌ها و آرایشی- بهداشتی هستند.

بنابراین، اهمیت اقتصادی گیاهان دارویی برای کشورهایی مانند ایران و دیگر کشورهای در مسیر توسعه، بیش از سایر نقاط جهان است. درایران به عنوان یکی از کشورهای در حال توسعه صنعت گیاهان دارویی به عنوان یکی از حوزه­های اقتصاد دانش‌بنیان، بسیار اثر گذار و قابل توجه است همچنین در نظام سلامت با کمک فرآورده­های دارویی و مکمل طبیعی امکان ارتقاء سطح سلامت جامعه در موضوع پیشگیری و درمان مطرح می­باشد.

 

نقش دانش‌بنیان‌ها در فرآوری و توسعه گیاهان دارویی

در دو دهه گذشته، پس از تصویب سند ملی گیاهان دارویی و مطرح شدن سیاست های کلی نظام سلامت، ابلاغی مقام معظم رهبری(مدظله العالی) این صنعت شاهد تحولات چشمگیری بود . با این حال، هنوز هم کمبود قابل توجهی در بخش تحقیقات و ارکان مختلف صنعت وجود دارد.

ورود شرکت‌های دانش‌بنیان به حوزه گیاهان دارویی، موجب شده است ضمن شناسایی ارزش بالای این گیاهان به لحاظ غذایی و درمانی، بخش قابل توجهی از ظرفیت خام و نهفته این حوزه به تولید اشتغال و ارزش افزوده تبدیل شود. شرکت‌های دانش‌بنیان گیاهان دارویی و فرآورده­های طبیعی توانسته‌اند با بهره‌گیری از دانش متخصصان ایرانی گام‌های بلندی در جهت تولید محصولات با کیفیت و صادرات محور بردارند.

ستاد توسعه گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی نیز زیست‌بومی حمایتی برای کمک به شرکت‌های دانش‌بنیان، خلاق، فناور و استارتاپ‌های این حوزه ایجاد کرده است تا با هدایت تحقیقات دانشگاهی به سمت کاربردی شدن و پیوند توانمندی‌های نوآورانه و ظرفیت ‌های اقلیمی در حوزه گیاهان دارویی، ضمن خلق ارزش افزوده و اشتغال، زمینه برای تولید محصولات ارزشمند و رقابت‌پذیر در بازار جهانی فراهم شود.

یکی از حمایت‌های ستاد، شکل‌گیری زیست بوم  دانش بنیان و صنایع خلاق در این عرصه است، چراکه تمامی حلقه های این زنجیره در کشور وجود دارد.

صنعت گیاهان دارویی و فرآروده های طبیعی در حال حاضر با بیش از 1000 شرکت فناور، 286 شرکت دانش بنیان و 44 شرکت خلاق پتاسیل خوبی برای تحول آفرینی در حوزه اشتغال و تولید و صادرات دارد. ه هر یک از بخش‌های این حوزه به نوبه خود باید مورد بررسی تحلیل و توصیف قرار گیرد.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: گیاهان دارویی شرکت های دانش بنیان خبرخوب معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری داروسازی ارگانیک گیاهان دارویی دانش بنیان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۴۱۹۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرزده‌های استاندار جدید لرستان از ادارات

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان لرستان؛استاندار لرستان در بازدید از مجموعه کشت و صنعت فجر صفای خرم آباد گفت:کشت و صنعت فجر صفای خرم آباد ظرفیت سرمایه گذاری کلان در حوزه کاشت و عصاره‌گیری گیاهان دارویی را دارد.
ابوطالب شفقت افزود:مجموعه کشت و صنعت فجر صفای خرم آباد علاوه بر کشت گیاهان دارویی و فعالیت های دامی، گردشگری مدرن را دنبال می کنند که می تواند در سطح ملی و بین المللی پذیرای میهمانان مختلف باشد.
 استاندار لرستان بازدید دانشجویان و دانش آموزان از فجر صفا را اقدام مثبتی برای اشاعه فرهنگ « ما می توانیم » دانست و گفت:سرمایه گذار این مجموعه همه اقدامات را با صبر و حوصله و انجام کارهای پژوهشی پیش برده و همه کارها از جمله واحد هیدروپونیک و درختچه های کشت بافت را ایرانی کرده است.
وی انجام کار پژوهشی و تولید محصولات کاملا ایرانی را از مزیت های این مجموعه برشمرد وافزود:نژاد دامی که وارد مجموعه شده بود، تغییر یافته و ایرانی شده است.
استاندار لرستان با تأکید بر ایجاد زنجیره ی ارزش دام و تولید پوست و پشم در کشت و صنعت خرم آباد گفت: با توجه به سطح اراضی این مجموعه،چنانچه گیاهان دارویی کشت و عصاره گیری شود مردم نیز می توانند در هر جای استان نسبت به کاشت و فروش گیاهان دارویی به کشت و صنعت اقدام کنند که درآمد این امر از تولید برخی محصولات رایج کشاورزی هم بیشتر است.
شفقت افزود:بیش از ۵۰ نقطه ی استانظرفیت کشت و توسعه گیاهان دارویی را دارد که جهاد کشاورزی باید در این  زمینه به صورت جدی اقدام کند.



دیگر خبرها

  • ظرفیت کشت گیاهان دارویی در بیش از ۵۰ نقطه لرستان
  • اهلی سازی دو گیاه دارویی در خراسان شمالی
  • توسعه فناوری موجب برتری کشور‌ها می‌شود
  • جذب و تربیت سالانه دو هزار نیروی متخصص در حوزه فناوری کوانتوم
  • نقش دانشگاه امیرکبیر در تحقق شعارهای سال و اقتصاد دانش‌بنیان
  • مهم‌ترین گام‌ توسعه‌ای‌ اکوسیستم فناوری اتصال دانش‌بنیان‌های ایرانی به بازار‌های جهانی است
  • مهم‌ترین گام‌توسعه‌ای‌ اکوسیستم فناوری اتصال دانش‌بنیان‌های ایرانی به بازار‌های جهانی است
  • سرزده‌های استاندار جدید لرستان از ادارات
  • بومی سازی کاتالیست‌هایی که در تولید بنزین استفاده می‌شود
  • نقش آفرینی دانش‌بنیان نرم و هویت‌ساز در صنایع سخت