Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-07@07:52:21 GMT

بی‌اعتمادی به عرضه‌های اولیه

تاریخ انتشار: ۹ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۱۴۲۸۲۵

بی‌اعتمادی به عرضه‌های اولیه

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از دنیای اقتصاد،  به اعتقاد آنها  عدم‌مشارکت در خرید عرضه‌های اولیه در چنین شرایطی، می‌تواند اعتراضی مسالمت‌آمیز و همچنین هشداری از سوی سهامداران به سیاست‌های دولت و دیگر نهادها در حوزه بورس باشد. با این حرف‌ها انگار سهامداران و مدافعان عدم مشارکت در خرید عرضه‌های اولیه، در کار خود موفق بودند، چرا‌که این عرضه اولیه پایین‌ترین میزان مشارکت در خرید عرضه‌های اولیه در سال‌جاری را به‌خود اختصاص داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طبق گزارش‌های منتشر‌شده در شبکه‌های اجتماعی و به ادعای فعالان این حوزه، میزان مشارکت در عرضه اولیه اپال تنها ۷/ ۲میلیون نفر بوده و به‌نظر می‌رسد که روند مشارکت در خرید عرضه‌های اولیه از سوی سهامداران دیگر مثل گذشته تا زمانی‌که اوضاع بورس سرخ‌پوش است، به اوج خود بر‌نمی‌گردد و سیر نزولی به خود گرفته است‌ چراکه قبل از عرضه «اپال»، در آخرین عرضه یعنی عرضه اولیه «کزغال»، میزان مشارکت به حدود سه‌میلیون و ۸۰۰ نفر رسیده بود.

خلاصه که در آخرهفته گذشته بازار استفاده از هشتگ‌های عرضه اولیه، اپال، تحریم عرضه اولیه و... در گعده فعالان حوزه بورس و سهامداران داغ بود. در همین رابطه پیام الیاس کردی، فعال حوزه بورس هم بدون هیچ اشاره و استفاده از هشتگ خاصی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «من تیک خرید اتوماتیک عرضه اولیه‌رو غیرفعال نکردم! قدرت خریدم را صفر کردم! حالا شما بخر برام، بخر که خوب می‌خری.» کاربران زیادی هم درباره سودهای عرضه اولیه در چند وقت اخیر صحبت می‌کردند. آنطور که کاربران به عرضه‌های اولیه چند وقت اخیر اشاره می‌کردند؛ «بپیوند»، «بگیلان»، «وکبهمن»، «آبادا»، «ثامید» و «سیتا» همه در منفی به‌سر می‌برند.

این دسته از کاربران با اشاره به منفی‌بودن این عرضه‌های اولیه درباره این مساله می‌نوشتند که خرید عرضه اولیه دیگر به نفع سهامداران نیست و بهتر است که سهامداران سرمایه بیشتری وارد این بازار نکنند. مجید امروی، از دیگر فعالان بازار سرمایه هم در صفحه شخصی خود بعد از توضیحاتی درباره ارزش‌گذاری سهام اپال، نوشت: «انتظار این است حتی اگر در زمان نامناسبی سهمی رو برای عرضه اولیه در نظرداریم با دیسکانت بالایی عرضه کنیم مانند عرضه نماد پارسان در سال‌های گذشته، نه اینکه گران‌تر از سایر سهم‌های بازار.» برخی دیگر از فعالان حوزه بورس هم در رابطه با این عرضه اولیه اینطور ‌نوشتند که چرا گزارش ۶ ماه منتهی به تیرماه را منتشر کرده‌اند اما گزارش ۹‌ما‌‌ه آن را منتشر نکرده‌اند!

صحبت از سهام «اپال» و عرضه‌های اولیه در آخر هفته گذشته فقط مختص به سهامداران خرد نبود و فعالان حوزه بورس هم در بحث‌ها مشارکت فعالی داشتند. مشارکتی که نوک پیکان انتقادهایشان به سمت سازمان بورس گرفته می‌شد. در همین رابطه سعید ابراهیمی، فعال بازار سرمایه در توییتر با بازنشر توییت امروی و نکاتی که او در رابطه با ارزش‌گذاری آن مطرح کرده بود، نوشت: «نظر من این است که سازمان می‌خواهد از ته‌مانده جیب سهامدار با این عرضه‌اولیه‌ها استفاده کند.   چطور ممکن است چنین مفروضاتی اشتباه سهوی باشد؟ کسی در این سازمان عریض و طویل پاسخگو نیست؟

رحمان بابازاده مدیرعامل کارگزاری فارابی

یکی دیگر از تبعات تصمیمات جدید به‌همراه دامنه نوسان نامتقارن پدید‌آمدن تدریجی ارزندگی نامتقارن در بازار سهام است. بدین ترتیب که فقط سهام ارزنده قابلیت نقد‌شدن و تایید قیمت و پایین‌آمدن دارند! «تابلو تنبیه ارزنده‌ها و تشویق حباب‌ها».

پربیننده ترین افت قریب‌الوقوع دلار به کمتر از ۲۰هزار تومان/ احتیاط در خرید رمزارزها و عدم ورود به برخی بازارها هجوم متضررین بورسی به رمزارزها/ بدون آموزش از مردم آزمون می‌گیرند! چه خبر از سود سهام عدالت؟ بازدهی منفی همه بازار‌ها در هفته اول اسفند/ ثبت بیشترین زیان برای سکه مقایسه صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله / عملکرد بسیار ضعیف پالایش و دارایکم همراه با سنگین‌ترین افت‌های قیمت

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: بورس برجام مشارکت در خرید عرضه های اولیه عرضه های اولیه عرضه اولیه حوزه بورس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۴۲۸۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تابلوی بورس، تابلوی رکود

شاخص در روز یکشنبه با افت حدود ۵هزار واحدی به ۲میلیون و ۲۵۹هزار واحد رسید. کاهش قیمت ارز و تداوم تثبیت قیمت در بازار نیما سبب شد تا طی ۵ روز ۷۹۰میلیارد تومان پول از بازار خارج شود. امروز یک‏سال از سقوط شاخص از قله ۲میلیون و۵۰۰هزار واحدی می‏گذرد.

«دنیای‌اقتصاد» عملکرد بورس طی یک‌سال اخیر را بررسی کرده است. شاخص‌کل بورس در روز یک‌شنبه به‌عنوان اولین روز کاری هفته‌جاری با افت ۵ هزار و ۱۰۰ واحدی به ۲ میلیون و ۲۵۹ هزار واحد رسید، به‌طوری‌که بازدهی این نماگر بازار از ابتدای سال حدود ۳ درصد بوده است، ضمن آنکه شاخص‌کل هموزن نیز با رشد ۱۹۲ واحدی به ۷۵۱ هزار و ۳۷ واحد رسید. بازدهی این نماگر ثانویه بازار سرمایه نیز از ابتدای ۱۴۰۳، هنوز بیش از یک‌درصد است.

به‌نظر می‌رسد، رشد قیمـــــت دلار در روز‌های ابتدایی سال‌۱۴۰۳ بازار را نسبت به رشد سهام کامودیتی‌محور که از کل بازار به لحاظ بازدهی عقب‌تر بودند، امیدوارتر کرده‌بود، چراکه با وجود اختلاف بالای دلار نیما و آزاد بورس تهران، به‌طور تاریخی حدس زده می‌شد این اختلاف به حداقل ممکن برسد.

ظاهرا دولت سیزدهم دلار نیما را خط قرمز خود می‌داند و رشد آن را با سرعت بسیار محدودی دنبال می‌کند. اکنون بورس دچار سردرگمی شده‌است. عملکرد خوب کلیت بازار در گزارش‌های فروردین و از سوی دیگر کارنامه سبز برخی از صنایع در صورت‌های مالی سالانه برخی از شرکت‌ها که اخیرا منتشر شده، سبب شده‌است تا شاخص هموزن افت بیشتری را تجربه نکند، چراکه از اول سال نیز از شاخص‌کل عقب‌تر بوده‌است. به‌نظر می‌رسد شاخص هموزن جای زیادی برای افت بیشتر ندارد، چراکه به‌طور تاریخی باید این نماگر فرعی بازار از نماگر اصلی جلوتر بیفتد.

به‌نظر می‌رسد با توجه به احتمال نوسان اندک، اما مثبت دلار آزاد، جو بازار سرمایه در این هفته متعادل‌تر شود، اما در نهایت اگر مقاومت بانک‌مرکزی برای رشد دلار نیما ادامه‌یابد، بازار چاره‌ای ندارد جز آنکه در محدوده ۲ میلیون و ۲۲۰ هزار واحد پناه گیرد.

تابلوی بورس، تابلوی رکود

همچنان ارزش معاملات در بورس تهران اعداد بسیار پایینی به‌ثبت می‌رسد، به‌طوری‌که با وجود ۸ روز معاملاتی نسبتا پررونق در دو هفته گذشته، دوباره ارزش معاملات به زیر ۳ هزار میلیارد‌تومان رسید. همچنین میانگین ارزش متحرک ارزش معاملات خرد نیز حکایت از آن دارد که ارزش معاملات کوتاه‌مدت بازار پایین‌تر از بلندمدت است. کاهش دوباره میانگین ارزش معاملات متحرک ۵‌روزه به زیر ۲۰‌روزه حکایت از تداوم رکود در بازار سهام دارد، ضمن آنکه میانگین‌های متحرک بلندمدت ارزش معاملات به‌هم نزدیک شده‌اند، از این‌رو به‌طور تاریخی در صورتی‌که محرک‌ها بازار را هدایت کنند، عبور میانگین متحرک ۵‌روزه از سایر میانگین‌ها می‌تواند بازار را به سمت ارزش معاملات ۲۰ هزار‌میلیاردی هدایت کند.

این درحالی است که ارزش معاملات دلاری نیز در سطوح پایینی قرار دارد و تا زمانی‌که چند روز متوالی بالای ۱۰۰ میلیون دلار تثبیت نشود، نمی‌توان از بازار انتظار رونق داشت. این شاخص، اکنون در محدوده ۳۰ میلیون دلار قرار دارد. علاوه‌بر این، در اولین روز معاملاتی هفته نزدیک به ۸۰ میلیارد‌تومان پول حقیقی از بازار خارج‌شده و این درحالی است که از ابتدای سال حدود ۴ هزار و ۳۰۰ میلیاد‌تومان پول حقیقی از بازار خارج شده‌است.

با بورس چه می‌توان کرد؟

بورس تهران، درگیر چند متغیرسیاسی و اقتصادی است و نمی‌داند به کدام‌سو برود. از سویی با نوسان‌ها نرخ ارز به‌طور موقتی خوشبین و بدبین می‌شود. از سویی دیگر به امید رشد دلار نیما رونق می‌گیرد و دوباره با رکود همراه می‌شود. از طرف دیگر بازار ترجیح می‌دهد با وجود تعدیل P/E بازار سرمایه با انتشار برخی از گزارش‌ها همچنین با P/E زیر میانگین تاریخی خود معامله شود، چراکه هنوز سایه نرخ بهره ۳۰ درصدی سنگینی می‌کند.

همچنین بورس، با درگیری‌های منطقه‌ای دست‌وپنجه نرم می‌کند و هر لحظه امکان دارد که دشمن‌های منطقه‌ای دوباره تنش‌ها را افزایش دهند، لذا بازار دچار بی تصمیمی شده‌است. هرچند ممکن است در هفته پیش‌رو با نوسان اندک و مثبت دلار فضا متعادل‌تر شده و شاخص‌کل نیز استراحت کند، اما در صورتی‌که رویکرد ارزش دولت تغییری نکند، بازار سهام به روند نزولی ادامه خواهد داد و در آغوش محدوده ۲ میلیون و ۲۲۰ هزار‌واحدی پناه خواهد گرفت.

دیگر خبرها

  • تامین مالی ۸۰۰ همتی تولید از بورس در سال ۱۴۰۲
  • بازارگردانی به نفع یا به ضرر بورس؟
  • افزایش شرکت های بورسی در کرمانشاه
  • شرایط خرید کامیونت فورس در بورس کالا ابلاغ شد
  • تابلوی بورس، تابلوی رکود
  • گزارش بورس امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
  • آیا بورس به تنهایی می‌تواند باعث رونق تولید شود؟ 
  • چه کسانی خودروهای وارداتی برقی را خواهند خرید؟
  • تولیدکنندگان آلومینیوم مواد اولیه را به قیمت دلار ۶۰ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری می‌کنند
  • عرضه به هنگام زمین و تأمین اعتبارات برای خرید مصالح از ضروریات ساخت مسکن توسط مردم است