Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-27@16:39:43 GMT

چه کسی کف تالار رودکی را موکت کرد؟

تاریخ انتشار: ۹ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۱۴۷۲۸۸

چه کسی کف تالار رودکی را موکت کرد؟

نرگس کیانی: ارکستر خصوصی پارسوآ در سال ۱۳۹۷، به‌ سرپرستی و رهبری احمد مقدسی‌زاده، با نگاه ویژه به موسیقی ایران و اجرای آثار آهنگسازان ایرانی با رویکرد ارکسترال در استان البرز تأسیس شد. 

شرکت در چهارمین جشنواره موسیقی فجر استان البرز، همزمان با سی‌وچهارمین جشنواره موسیقی فجر در سال ۹۷ نخستین اجرای عمومی این گروه را رقم زد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فضای ملتهبی که از دی تا اسفند ۹۸ کشور را فراگرفته بود اما، مانع از روی صحنه‌رفتن دومین اجرای ارکستر پارسوآ شد و این ارکستر در سال ۹۹ با اولین تجربه اجرا در تهران و در سی‌وششمین جشنواره موسیقی فجر به واسطه حضور ۳۴۳۷ تماشاگر آنلاین، شگفتی آفرید. 

اجراهای جشنواره سی‌وششم طبق تصمیم ستاد برگزاری آن و با توجه به شرایط بیماری کرونا و محدودیت‌ حضور مخاطبان به ‌صورت مجازی از ۷ سایتِ جشنواره موسیقی فجر، انجمن موسیقی ایران، تیوال، بیپ‌تونز، تماشاخونه، گپ‌فیلم و نواک پخش شد و طبق آمار اعلام‌شده، ارکستر ملی ایران (با ۵۳۲۹ تماشاگر)، گروه رستاک (با ۴۹۱۷ تماشاگر)، ارکستر پارسوآ (با ۳۴۳۷ تماشاگر)، ارکستر سمفونیک تهران (با ۳۳۸۹ تماشاگر) و دوئت فراتا - دی پالمای ایتالیا (با ۳۲۳۱ تماشاگر) در صدر قرار گرفتند. 

این مطالب را هم بخوانید: ۵۵ هزار نفر اجراهای جشنواره موسیقی فجر را تماشا کردند از پشتِ سَر گذاشتن ارکسترهای دولتی تا واکنش شورانگیز یوتیوبر انگلیسی چه شد که موسی با «بوتورای» شور گرفت؟ 

این که چگونه ارکستر خصوصی پارسوآ که تنها ۲ سال از عمر آن می‌گذرد و به گفته رهبرش، ارکستری نوپا به حساب می‌آید توانسته است از یک ‌سو در رقابتی نزدیک با ارکستر ملی قرار بگیرد و از سوی‌ دیگر ارکستر سمفونیک تهران را در جذب مخاطب پشت سر بگذارد قابل تامل است و وجوب این تامل آن‌گاه نمایان‌تر می‌شود که به یاد بیاوریم متولی این دو ارکستر، بنیاد فرهنگی هنری رودکی است؛ نهادی در ظاهر عمومی و غیردولتی که از ردیف‌های پیش‌بینی شده در بودجه سالانه کشور به عنوان زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سهم می‌برد و آخرین باری که گزارش عملکرد مالی آن منتشر شد، ۱۲ ماهه منتهی به سال ۹۶ بود که در آن جمع کل هزینه‌های ارکسترها را ۹۵۹۴۸ میلیون‌ریال ذکر کرده بودند. گزارشی که در سال‌های ۹۷ و ۹۸ منتشر نشد. 

کمک هزینه‌ای که تنها کفاف ۶۰ درصد مخارج را داد

احمد مقدسی‌زاده رهبر ارکستر خصوصی پارسوآ در پاسخ به درخواست مروری بر سود و زیان اجراهایشان از هنگام شکل‌گیری تا کنون، توضیح داد: «در اولین اجرای‌مان در چهارمین جشنواره موسیقی فجر استان البرز در سال ۹۷ به این علت که منبع تامین هزینه‌های گروه‌های شرکت‌کننده از بلیت‌فروشی بود، با وجود پُر بودن سالن، مبلغ به دست‌آمده به واسطه تعداد بالای نوازندگان و وجاهت هنری آن‌ها، پاسخ‌گوی هزینه‌هایمان، نبود. در جشنواره سی‌وششم نیز مخارجی که گریزی از آن‌ها نبود بیش از کمک‌هزینه دریافتی از ستاد برگزاری شد. کمک‌هزینه‌ای که شاید برای ارکستری ۱۵ نفره کفایت می‌کرد اما یک ارکستر ۴۵ نفره مانند پارسوآ، به حداقل دو یا سه برابر آن احتیاج داشت و اگر این طور می‌بود من، به عنوان رهبر ارکستر ناچار نمی‌شدم برای جبران مابه‌التفاوت ارقام دریافتی و پرداختی، از جایی دیگر کمک بگیرم و از دوستانِ دل‌سوز موسیقی بخواهم حمایت‌مان کنند.»  

او همچنین در پاسخ به این که آیا مبلغ حاصل از بلیت‌فروشی به گروه‌های شرکت‌کننده تعلق گرفت یا خیر، گفت: «برای اجرا در جشنواره مطابق قرارداد، کمک‌هزینه‌ای به گروه‌ها تعلق گرفت که ۶۰ درصد هزینه‌های ما را تامین کرد و مبلغ حاصل از بلیت‌فروشی متعلق به گروه‌ها نبود.»

کمک‌هزینه‌ جشنواره موسیقی فجر شاید برای ارکستری ۱۵ نفره کفایت می‌کرد اما یک ارکستر ۴۵ نفره مانند پارسوآ، به حداقل دو یا سه برابر آن احتیاج داشت و اگر این طور می‌بود من، به عنوان رهبر ارکستر ناچار نمی‌شدم برای جبران مابه‌التفاوت ارقام دریافتی و پرداختی، از جایی دیگر کمک بگیرم و از دوستانِ دل‌سوز موسیقی بخواهم حمایت‌مان کنند

از تردید اولیه برگزارکنندگان برای پذیرش پارسوآ تا شگفتی‌آفرینی این ارکستر ۲ ساله

تردید اولیه اعضای ستاد برگزاری جشنواره برای پذیرش ارکستر پارسوآ در سی‌وششمین جشنواره موسیقی فجر، نکته دیگری‌ بود که مقدسی‌زاده به آن اشاره کرد.

او در این خصوص توضیح داد: «اعضای ستاد برگزاری جشنواره در ابتدا به‌حق، نسبت به حضور پارسوآ در جشنواره مردد بودند و در نهایت به ما اعتماد کردند که از آن‌ها سپاسگزاریم البته لازم به ذکر است که گروه‌هایی هم در جشنواره حضور داشتند که پذیرفته‌شدن‌شان در این رویداد عجیب بود.»

مقدسی‌زاده که ساز تخصصی‌اش ویولن و ویولاست در پاسخ به این که چرا این عدم اعتماد در وهله اول  را به‌حق می‌داند، تشریح کرد: «یک ارکستر ۲ ساله، ارکستری نوپا محسوب می‌شود و حضورش در یک جشنواره می‌تواند ریسک تلقی شود اما با اعتماد برگزارکنندگان، اتفاقی عجیب و خوشایند رخ داد؛ ارکستری که احتمال موفقیتش در جلب نظر مخاطب، با تردید روبه‌رو بود، در جایگاه سوم پرمخاطبین‌ترین اجراهای سی‌وششمین جشنواره موسیقی فجر ایستاد و شگفتی آفرید.»

اجرایی قابل قبول و بازخوردهایی مثبت

او با اشاره به مقایسه آمار مخاطبان ارکستر پارسوآ با ارکستر ملی ایران که در جایگاه نخست ایستاده است، تصریح کرد: «برای این مقایسه، امکانات خودمان را در کنار امکانات ارکستر ملی ایران قرار می‌دهم. مسلم است این مقایسه به قصد جسارت به اعضای محترم ارکستر ملی که دوستانم هستند و رهبر آن که استادم است، نیست اما می‌توان از خود پرسید وقتی ارکستر پارسوآ با امکانات فعلی، تنها ۱۸۲۹ مخاطب کمتر از ارکستر ملی ایران داشته است، اگر امکاناتی مشابه داشت، چه می‌کرد؟! این مسئله‌ای است که به عقیده من باید مورد توجه سیاست‌گذاران حوزه هنر و مشخصا موسیقی قرار گیرد.» 

این مدرس موسیقی در خصوص تعداد جلسات تمرین ارکستر پارسوآ پیش از ضبط نهایی برای ارائه در جشنواره، توضیح داد: «ما تنها توانستیم برای ۴ جلسه تمرین آن هم با فاصله زمانی بسیار و استرسی بالا برای تامین هزینه اجاره استودیو، برنامه‌ریزی کنیم و این در مقایسه با برنامه ارکستر ملی ایران برای تمرین که شامل سه روز در هفته در مکان ثابت با تمام امکانات می‌شود، داستانی متفاوت را رقم می‌زند. ما با پرداخت هزینه، تنها اجازه ۲ جلسه تمرین با سازهای موجود در سالن رودکی مانند پرکاشن، پیانو و... را داشتیم که به دلیل بالا بودن هزینه آن، به ۱ جلسه کاهشش دادیم. در این شرایط من به عنوان رهبر ارکستر مضطرب بودم در اجرا برای نوازنده‌ای که پارتش را به اندازه کافی با ارکستر تمرین نکرده است، چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ با وجود همه این مشکلات، به عقیده خودم از دیدگاهی کارشناسانه اجرایی قابل قبول ارائه و بازخوردهای مثبت بسیار گرفتیم.» 

می‌توان از خود پرسید وقتی ارکستر پارسوآ با امکانات فعلی، تنها ۱۸۲۹ مخاطب کمتر از ارکستر ملی ایران داشته است، اگر امکاناتی مشابه داشت، چه می‌کرد؟! این مسئله‌ای است که به عقیده من باید مورد توجه سیاست‌گذاران حوزه هنر و مشخصا موسیقی قرار گیرد  

تبدیل بهترین سالن موجود از لحاظ آکوستیک صوتی، به بدترین سالن برای اجرای موسیقی با یک موکت

مقدسی‌زاده صحبتش را با اشاره به شرایط عجیب و غریب صدابرداری در تالار رودکی ادامه و توضیح داد: «نمی‌دانم این تصمیم را چه کسی گرفت اما کافی بود از یک موزیسین و نه یک صدابردار می‌پرسید آیا می‌توان تالار رودکی را با موکت فرش کرد یا خیر، تا در جواب خنده‌ای ناباورانه دریافت می‌کرد. موکت پهن‌شده در تالار رودکی، بهترین سالن موجود از لحاظ آکوستیک را به بدترین سالن برای اجرای موسیقی تبدیل کرده بود.»

شاید بگویند ارکستر پارسوآ نوپاست و باید خاک‌خوری کند، کاری که ما به خوبی بلدش هستیم و به شخصه بعد از ۲۰ سال فعالیت حرفه‌ای در عرصه موسیقی، همچنان خاک‌خوری می‌کنم و ظاهرا پایانی برای آن نیست

او ادامه داد: «با دیدن موکت ابتدا گمان کردیم چون می‌خواهند میکروفن‌گذاری کنند قصدشان برداشتن صدا به صورت خام و کار کردن بر روی آن است اما هنگامی که صدای ارکستر را شنیدیم دیدیم چنین اتفاقی رخ نداده است و همان چیزی که ضبط شده بود، پخش شد. این شیوه صدابرداری را با صدابرداری ارکستر ملی ایران مقایسه کنید که با بالاترین کیفیت در بالکن تالار وحدت که افکت خوبی به صدای ارکستر می‌دهد، انجام شد. در حالی که ما در فضایی خشک که صدای صحبت کردن آدم‌ها را از فاصله یک متری نمی‌شنیدید روی صحنه رفتیم. در یک ارکستر ۴۵ نفره لازم است نوازنده‌ای که جلوی سن قرار دارد، صدای نوازنده‌ای را که انتهای سن است بشنود و برای تحقق آن یا مانیتور صدابرداری گذاشته می‌شود که کارش انتقال صداهاست یا در سالنی مانند تالار رودکی روی صحنه می‌روند که در حالت طبیعی صدا را در فضا پخش می‌کند و همه یکدیگر را به خوبی می‌شنوند که در اجرای ارکستر پارسوآ چنین نبود.»

او در پایان تصریح کرد: «شاید بگویند این ارکستر نوپاست و باید خاک‌خوری کند، کاری که ما به خوبی بلدش هستیم و به شخصه بعد از ۲۰ سال فعالیت حرفه‌ای در عرصه موسیقی، همچنان خاک‌خوری می‌کنم و ظاهرا پایانی برای آن نیست.» 

۵۸۲۵۹

کد خبر 1490529

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: موسیقی موسیقی کلاسیک موسیقی سنتی جشنواره موسیقی فجر جشنواره موسیقی فجر ارکستر ملی ایران ارکستر پارسوآ ستاد برگزاری رهبر ارکستر تالار رودکی مقدسی زاده کمک هزینه یک ارکستر خاک خوری گروه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۴۷۲۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راهیابی هنرمندان چهارمحال و بختیاری به جشنواره ملی موسیقی خلیج فارس

شهرام فرجی اظهار داشت: ۲۳ اثر موسیقی از ۱۶ استان متقاضی شرکت در دومین جشنواره ملی موسیقی خلیج فارس در هرمزگان بودند که با داوری انجام شده ۱۱ گروه از جمله گروه هنری سراب جهانبین از شهرستان فارسان موفق شدند به مرحله اجرایی این جشنواره راه یابند.

وی افزود: بر اساس جدول زمان‌بندی جشنواره، نماینده استان هفتم اردیبهشت به اجرای برنامه می‌پردازد و بخشی از موسیقی بختیاری را با نواختن سرنا، کرنا و دهل و شادیانه‌های محلی به مخاطبان این جشنوراه معرفی می‌کند.

فرجی با بیان اینکه اجرای آهنگ‌های اصیل بختیاری همچون مَرجنگه، شیر علیرمردون و وطنم‌ای جونم از جمله آهنگ‌های انتخابی گروه هنری سراب جهانبین برای اجرا در این جشنواره ملی است، اضافه کرد: گروه‌های دیگری از استان‌های هرمزگان، کرمان، خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان، کردستان، اردبیل، آذربایجان شرقی، خراسان شمالی و گیلان نیز در دومین جشنواره ملی موسیقی خلیج فارس حضور دارند.

بیشتر بخوانید

تجلیل از نامداران فرهنگ و هنر چهارمحال و بختیاری

وی بیان داشت: این جشنواره بخشی از چهاردهمین جشنواره بین‌المللی فرهنگی و هنری خلیج فارس است که بنا به اعلام دبیرخانه در صورت امکان و با توجه با هماهنگی که با شهرداری بندرعباس، گروه‌های موسیقی محلی علاوه بر اجرا در تالار شهید آوینی بندرعباس در فضای باز و در محلات این شهر نیز اجرا خواهند داشت.

فرجی ادامه داد: چهاردهمین جشنواره فرهنگی و هنری خلیج فارس و دومین جشنواره ملی موسیقی خلیج فارس هفتم تا دهم اردیبهشت در بندرعباس برگزار می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان چهارمحال و بختیاری شهرکرد

دیگر خبرها

  • ملایر میزبان نخستین جشنواره موسیقی تاک
  • موسیقی لرستان در تالار وحدت طنین انداز می‌شود
  • طنین موسیقی لرستان در تالار وحدت
  • فارس و بوشهر زیر ذره‌بین دفتر موسیقی رفتند
  • اعلام برنامه های روز ملی خلیج فارس در هرمزگان
  • اجرای 30 برنامه ملی، منطقه ای و محلی هفته ملی خلیج فارس در هرمزگان
  • ساز هنرمندان جنوب کرمان بر سکوهای بین‌المللی کوک می‌شود
  • عاشقانه‌های مولانا در تالار وحدت پراقبال شد/وقتی موسیقی سنتی رنگ و بوی تازه می‌گیرد+فیلم
  • آغاز جشنواره «شب های موسیقی تاک» در ملایر 
  • راهیابی هنرمندان چهارمحال و بختیاری به جشنواره ملی موسیقی خلیج فارس