Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها- سالانه قسمتی از زمین‌های کشاورزی استان زنجان توسط زارعان غیربومی زیر کشت می‌رود که علاوه بر کاهش سطح سفره‌های آب زیر‌زمینی می‌تواند آلودگی آن به انواع کود را نیز در پی داشته باشد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  زنجان، در طول سال‌های اخیر افزایش قیمت نهاده‌ها از یک سو و راحت‌طلبی برخی کشاورزان از سویی دیگر سبب شده تا رغبت کشت، توسط زارعان پایین‌تر بیاید که همین موضوع در نهایت عرصه را برای ورود کشاورزان غیربومی و کشت و زراعت در زمین‌های کشاورزان زنجانی فراهم کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ورود کشاورزان غیربومی به مناطق مختلف خود یکی از مهم‌ترین دلایل به تاراج رفتن سرمایه‌های آب و خاک و حتی محیط زیست می‌شود، چراکه این کشاورزان تلاش می‌کنند در زمین‌های بکر زراعت کنند و حداکثر برداشت آب از منابع آبی زیرزمینی داشته باشند از سویی دیگر گاها این غیربومیان برای کم‌کردن هزینه‌های تولید و کارگری اقدام به برخی کار‌ها همچون ریختن انواع سموم و کود‌های شیمیایی و پخش گسترده آن در شبکه آبرسانی می‌کنند و در نهایت آب‌های زیرزمینی را علاوه بر به تاراج بردن به آلودگی هر چه بیشتر نیز نزدیک‌تر می‌کنند.

در طول این سال‌ها مناطق مختلف استان زنجان نیز از گزند کشاورزان غیربومی در امان نمانده و افرادی از استان‌هایی نظیر نیشابور و همدان برای کشت محصولاتی همچون گوجه، خربزه و سیب‌زمینی وارد استان شده و با اجاره زمین‌های کشاورزی سبب هر‌چه بدتر شدن سطح سفره آب‌های زیرزمینی شده‌ است چراکه 85 درصد آب زنجان در زمینه کشاورزی مصرف می‌شود و ورود غیربومیان نیز به روند هدررفت هر چه بیش‌تر منابع آب و خاک استان سرعت داده است. در یک مثال شهرستان خدابنده به دلیل همجواری با استان همدان محل جولان کشاورزان این استان در گوشه گوشه این شهرستان شده و اگر روند به همین منوال ادامه‌دار باشد، منبع آب و خاک در این شهرستان رو به نابودی خواهد رفت.

با این حال این موضوع برای مسئولان امر استانی کاملا مشهود بوده و سوال این است آیا قانونی برای منع ورود غیربومیان برای کشت و زراعت و عدم استفاده از آب‌های زیر‌زمینی در استان وجود دارد؟ 

طرح مجلس برای رونق تولید محصولات کشاورزی /با نگاه ویژه به کشاورزی جهش تولید محقق می‌شود13محصول کشاورزی گواهی‌شده در سبد اصفهانی‌ها قرار می‌گیرداماواگرهای تخریب زمین‌های روستای علی‌آباد توسط جهاد کشاورزی پاکدشت + فیلم

اسماعیل افشاری، مدیر‌عامل شرکت آب منطقه‌ای استان زنجان در گفت‌و‌گو با تسنیم با اشاره به اینکه حجم عظیم منابع آبی این استان در بخش کشاورزی مصرف می‌شود، اظهار داشت: عدم وجود الگوی کشت دلیلی شده تا سالانه حجم قابل توجهی محصول با بکارگیری آب‌های زیرزمینی تولید شود اما به دلیل عدم وجود بازار‌رسانی مناسب حتی محصول فاسد شده و از بین برود که خود این موضوع ضربه مهلکی به منابع آبی استان وارد می‌کند.

وی با اشاره به اینکه ورود غیربومیان به مناطق مختلف استان زنجان جهت کشت و زراعت تبدیل به معضلی جدی شده است، افزود: ورود همدانی‌ها به شهرستان خدابنده مشکلات جدی در پی داشته است و یکی از مهم‌ترین عوامل اثر‌گذار بر افت آب‌های زیر‌زمینی این منطقه شده است چراکه غیربومیان زمین با سطوح وسیعی را اجاره می‌کنند و نهایت حجم قابل توجهی از آب‌های زیر سطحی را برای تولید محصول بکار می‌گیرند.

مدیر‌عامل شرکت آب منطقه‌ای استان زنجان با اشاره به اینکه کشاورزان به دلیل راحت‌طلبی و دریافت درآمد بدون تحمل سختی، تمایل بیش‌تری برای اجاره زمین‌های خود دارند گفت: متاسفانه ورود غیربومیان به شهرستان خدابنده علاوه بر به تاراج بردن آب‌های زیر سطحی و نابودی عرصه‌های خاک حتی آلودگی آب‌های زیرزمینی به نیترات را نیز سبب شده‌ است چراکه برای کاهش هزینه‌های کارگری اقدام به ریختن کود‌های شیمیایی به داخل چاه‌های کشاورزی کرده‌اند که این مسئله می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری را در پی داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه غیربومیان همواره به دنبال زمین‌های بکر و دست نخورده برای زراعت هستند، تصریح کرد: اگر این روند همچنان ادامه‌دار باشد در طول سال‌های پیش‌رو این استان نیز شرایط کویری را به خود خواهد گرفت و باید به دنبال آب جایگزین بود.

افشاری ضمن تاکید بر اینکه در طول سال‌های اخیر با کمک فرمانداری قیدار در چندین مرحله مانع ورود غیربومیان به زمین‌های کشاورزی و زراعت شده‌ایم، خاطر‌نشان کرد: متاسفانه قانون بازدارنده‌ برای ممانعت از ورود افراد غیربومی و اجاره زمین‌های کشاورزی و در نهایت عدم استفاده از منابع آب زیر‌زمینی وجود ندارد و نمی‌توان برای ممانعت از این امر اقدام کارسازی انجام داد.

با این تفاسیر، نبود قانون بازدارنده در برابر زارعان غیربومی که سالانه به مناطق مختلف استان زنجان وارد می‌شوند و بدون داشتن الگوی کشت اقدام به کشت و زراعت می‌کنند یکی از دلایلی است که می‌تواند شرایط آب‌های زیر‌زمینی را بحرانی‌تر از حال حاضر کند و حتی آلودگی آب‌های زیرزمینی با کود‌های شیمیایی را در پی داشته باشد با این وجود انتظار این است قبل از اینکه آب‌های زیر‌زمینی استان در معرض نابودی کامل قرار گیرد مسئولان استانی اقدام کارسازی برای پیشگیری از این امر انجام دهند.

گزارش از زهرا بیات

انتهای پیام/ش

منبع: تسنیم

کلیدواژه: زمین های کشاورزی آب های زیر زمینی آب های زیرزمینی ورود غیربومیان استان زنجان مناطق مختلف پی داشته کشت و زراعت منابع آب سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۵۵۱۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجهیز ۳۲ مرکز خرید گندم در مازندران

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران،  وفائی نژاد مدیرکل غله و خدمات بازرگانی مازندران در جلسه کارگروه خرید تضمینی محصولات کشاورزی  گفت: ۳۲ مرکز خرید در استان مازندران تجهیز و آماده آغاز عملیات خرید تضمینی گندم هستند و در صورت نیاز به افزایش تعداد مراکز خرید و تصویب کارگروه، اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان آمادگی لازم را برای افزایش تعداد مراکز خواهد داشت.

او افزود: در سال جاری سیاست‌های دولت در حمایت از کشاورزان و در راستای تحقق شعار سال بر این است که از ظرفیت‌های مردمی و بخش خصوصی در خرید دانه روغنی استفاده نماید که در استان مازندران نیز یک شرکت بخش خصوصی به عنوان خریدار دانه روغنی کلزا معرفی شده و همزمان با آغاز برداشت کلزا در استان فعالیت این شرکت نیز با همکاری و نظارت سازمان جهاد کشاورزی آغاز خواهد شد.

مدیرکل غله مازندران گفت: در سال ۱۴۰۲ با خرید ۱۱۸ هزار تن گندم افزایش ۴۲ درصدی و جهش تولید را تجربه کردیم و امیدواریم در سال جاری نیز با شرایط آب و هوایی حاکم، وضعیت مطلوب تری را از لحاظ تامین نیاز کشور در پیش داشته باشیم.

وفائی نژاد افزود: در سال گذشته ۹۶۰۰ تن کلزا در استان مازندران خریداری کردیم و دولت به منظور حمایت از کشاورزان قیمت خرید را از ۲۳ هزار تومان به ۳۰ هزار تومان افزایش داد.

در ادامه این جلسه، معاون هماهنگی امور اقتصادی و گردشگری استانداری مازندران نیز با اشاره به اهمیت و ضرورت جلسات کارگروه خرید محصولات کشاورزی استان بر ساماندهی مراکز خرید، نظارت بر فرآیند خرید و تسهیل در امور کشاورزان در چارچوب دستورالعمل‌های ابلاغی تاکید کرد.

حسن خیریانپور با اعلام رضایتمندی از خرید تضمینی گندم و کلزا در سال گذشته و قدردانی از تمام دستگاه‌های مرتبط با این امر، عنوان کرد: در سال گذشته بیش از ۱۱۸ هزارتن گندم و بیش از ۹ هزار تن کلزا از کشاورزان خریداری شد و در سال زارعی جاری نیز امیدواریم این ارقام افزایش پیدا کند.

خیریانپور با تاکید بر اینکه در استان مازندران سالانه حدود ۴۸۰ هزارتن گندم برای مصرف انسانی مورد نیاز می‌باشد تصریح کرد: ما با استفاده از تمام ظرفیت‌ها می‌بایست بخش زیادی از این گندم را در مزارع داخل استان تامین نماییم.

وی با تاکید بر نامگذاری سال از سوی مقام معظم رهبری با عنوان جهش تولید با مشارکت مردم اظهار داشت: استان مازندران در تولید ۱۴ محصول کشاورزی رتبه اول را دارد و این امکان وجود دارد که با استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش بنیان تولید کالا‌های اساسی مورد نیاز استان را هم از لحاظ کمی و هم از لحاظ کیفی افزایش داد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی و گردشگری استانداری مازندران با توجه به اینکه زمان آغاز برداشت گندم در استان نیمه دوم خرداد می‌باشد، افزود: کشاورزان از برداشت زودهنگام گندم خودداری نمایند، برنامه ریزی‌ها به گونه‌ای خواهد بود که از نیمه دوم خرداد ۳۲ مرکز خرید بنا به اعلام جهاد کشاورزی هر شهرستان آمادگی لازم را برای آغاز عملیات خرید تضمینی گندم خواهند داشت.

وی از فرمانداران شهرستان‌هایی که به نوعی درگیر خرید هستند خواست، با تشکیل جلسات مستمر و منظم و با همکاری لازم با اداره کل غله و خدمات بازرگانی به روند مطلوب عملیات خرید کمک کنند.

خیریانپور با تاکید بر ضرورت ثبت مشخصات مزارع کشاورزان در سامانه پهنه بندی جهاد کشاورزی ضمن درخواست از کشاورزان برای ثبت مشخصات مزارع خود قبل از برداشت محصول، از سازمان جهاد کشاورزی خواست هرچه زودتر اقدامات لازم را جهت نهایی کردن اطلاعات این سامانه انجام دهد تا کشاورزان در روند تحویل محصول دچار مشکلی نشوند.

دیگر خبرها

  • آینده اپل چگونه خواهد بود؟
  • ۱۳ استان در معرض تهدید سن و زنگ زرد هستند
  • توزیع بیش از ۴۳ هزار تن انواع کود در استان قزوین
  • کوهستان «پرآو» پتانسیل برگزاری جشنواره‌های بین‌المللی غارنوردی را دارد
  • تجهیز ۳۲ مرکز خرید گندم در مازندران
  • 530 تن کود کشاورزی در میاندورود توزیع شد
  • تضمینی برای تامین حقابه کشاورزان گرمسار از حبله‌رود وجود ندارد
  • دانا و همان چالش قدیمی: زمین‌های‌علی‌آباد!
  • آب سد سفیدرود رها سازی شد
  • سد کنجانچم دشت مهران پرآب شد