Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-26@13:13:58 GMT

خشک شدن یک چهارم تالاب میانکاله

تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۱۶۰۶۶۸

خشک شدن یک چهارم تالاب میانکاله

۲۵ درصد تالاب میانکاله تاکنون خشک شده است.

ابراهیمی مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه چند دهه بی مدیریتی منابع آبی در منطقه شرق مازندران را شاهد هستیم، گفت: تعداد زیادی چاه‌های غیر مجاز کشاورزی در حال فعالیت هستند و تعداد زیادی آب بندان و  مزارع پرورش ماهی نیز در منطقه ساخته شده است که بخشی زیادی از آب ورودی به تالاب میانکاله را مهار کرده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او افزود: ۲۵ درصد مساحت تالاب میانکاله سال‌های گذشته به دلیل کم آبی و مدیریت نادرست منابع آبی خشک شده است.

ابراهیمی مساحت مناطق خشک شده تالاب میانکاله را حدود ۱۲ هزار هکتار اعلام کرد و ادامه داد: خشکی تالاب میانکاله که از ضلع غربی شروع شده بود اکنون به سواحل جنوبی و شمالی تالاب رسیده به گونه‌ای که این مناطق به خصوص در بندرگز اکنون باتلاقی شده است.

مدیر کل حفاظت محیط زیست مازندران گفت: باتلاقی شدن تالاب میانکاله علاوه بر خطرات زیست محیطی در شرایط فعلی جمع آوری لاشه پرندگان تلف شده را سخت کرده است.

او طرح انتقال آب از مصب رودخانه نکارود به تالاب را یکی از طرح‌ها برای احیای این تالاب اعلام کرد و  افزود: اعتبارات لازم برای اجرای این طرح پیش بینی شده است و اگر مشاوران اطمینان بدهند که با اجرای این طرح خشکی تالاب برطرف می‌شود این کار نیز انجام خواهد شد.

ابراهیمی گفت: پمپاژ آب از دریا به تالاب و هدایت آب از سد‌های استان‌های مازندران و گلستان نیز از طرح‌های دیگر برای احیای تالاب است که آنچنان که باید عملیاتی نشده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه این اداره کل سه سال گذشته ۸۰ کیلومتر از انهار منتهی به تالاب میانکاله را لایروبی کرده است، ادامه داد: این نهر‌ها به دلیل انباشته شدن رسوبات امکان هدایت آب به تالاب را نداشتند اما با لایروبی کردن آنها آب‌های نابهنگام در مواقع سیلاب به تالاب هدایت می‌شوند.

ابراهیمی بر لزوم اجرای همزمان طرح‌های احیای تالاب میانکاله تاکید کرد و افزود: اگر این طرح‌ها به موقع انجام نشود تلف شدن پرندگان میانکاله در سال‌های دیگر نیز ادامه خواهد داشت.

او با اشاره به سرنوشت تلخ دریاچه ارومیه گفت: نباید همانند اتفاقی که در دریاچه ارومیه افتاده است منتظر باشیم و همه چیز را از دست بدهیم و بعد به سراغ احیای تالاب میانکاله برویم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران افزود: زنگ خطر در تالاب میانکاله به صدا درآمده است و برای احیای آن همه در سطوح استانی و ملی باید به شکل عملیاتی پای کار بیایند.

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: حفاظت محیط زیست مازندران تالاب میانکاله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۶۰۶۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدور حکم قضایی علیه مدیرعامل شرکت آب اصفهان

«آرزو اشرفی‌زاده»، مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست درباره آخرین وضعیت پیگیری تامین حقابه تالاب گاوخونی و رودخانه زاینده‌رود، توضیح داد: «با توجه به این که عدم تخصیص حقابه تالاب گاوخونی در طول سال‌های اخیر، باعث ایجاد وضعیت نامناسبی برای این تالاب شده است، سازمان محیط‌زیست هم در سطح ملی و هم در سطح استانی، پیگیری‌های خود را برای تامین حقابه این تالاب افزایش داده که خوشبختانه نتایج قابل قبولی هم در این زمینه به دست آمده است.»

به گزارش ایلنا، وی افزود: مشکلات مربوط به حوضه آبریز رودخانه زاینده‌رود و تالاب گاوخونی ناشی از سال‌ها بارگذاری بیش از حد مصارف آبی در بخش‌های صنعت و کشاورزی در استان‌های اصفهان و چهارمحال و بختیاری است. این بارگذاری‌ها باعث شده است که علاوه بر کم شدن شدید حجم آب تالاب گاوخونی و از بین رفتن جریان پایدار در رودخانه زاینده‌رود، شاهد بروز مشکلات محیط‌زیستی دیگری نظیر فرونشست زمین در استان اصفهان باشیم. همچنین اگر روند خشک شدن گاوخونی ادامه پیدا کند، این تالاب به یک کانون جدید گرد و غبار در مرکز کشور تبدیل خواهد شد.

شکایت اداره‌کل محیط‌زیست استان از مدیرعامل آب منطقه‌ای اصفهان

اشرفی‌زاده ضمن تاکید بر لزوم رعایت موارد درج‌شده در جدول منابع و مصارف آب حوضه آبریز زاینده‌رود با هدف برقراری جریان پایدار در رودخانه و تخصیص کافی حقابه گاوخونی، اظهار داشت: رایزنی‌هایی جدی با مسئولان وزارت نیرو انجام شده است که در تمام حوضه‌های آبریز کشور، حقابه تالاب‌ها را مطابق جدول تخصیص منابع و مصارف حوضه آبریز مربوطه تخصیص دهند، اما در استان اصفهان تخصیص حقابه اندک به تالاب گاوخونی در طول سال‌های متوالی، کار را به جایی رساند که اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست استان در سال گذشته از مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اصفهان بابت عدم تخصیص حقابه گاوخونی به میزانی که براساس قانون تالاب‌ها توسط سازمان محیط‌زیست تعیین شده است، شکایت کرد که این مساله منجر به صدور حکم قضایی شد.

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست خاطرنشان کرد: براساس حکم صادرشده توسط مراجع قضایی استان اصفهان، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان به عدم تخصیص کافی حقابه تالاب گاوخونی محکوم شده است که این اتفاق نشان‌دهنده پیگیری جدی موضوع در سطوح ملی و استانی توسط مسئولان سازمان محیط‌زیست است. البته در بسیاری از استان‌های کشور شاهد عدم تخصیص کافی حقابه تالاب‌ها هستیم، اما درباره تالاب گاوخونی وضعیت به حدی وخیم است که اصفهان به تنها استانی تبدیل شده که مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آن بابت عدم تامین مقاله یک تالاب محکوم شده است.

حضور پرندگان در اطراف گاوخونی پس از آبگیری ۵ درصدی تالاب

اشرفی‌زاده با بیان این که پس از محکومیت مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اصفهان توسط مراجع قضایی استان، این شرکت ناچار شد که بخشی از حقابه تالاب گاوخونی را تخصیص دهد، عنوان کرد: در ماه‌های پایانی سال گذشته مقداری از حقابه گاوخونی توسط شرکت آب منطقه‌ای استان اصفهان از سد رودشتین که نزدیکترین سد به این تالاب است، رهاسازی شد که البته بازهم نسبت به حقابه محیط‌زیستی تعیین‌شده برای این تالاب کمتر بود، اما همین میزان از رهاسازی نیز باعث شده است که هم‌اکنون حدود ۵ درصد تالاب گاوخونی آبگیری شده باشد.

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست ادامه داد: با وجود این که حجم آب موجود در تالاب گاوخونی اندک است، اما همین حجم کم نیز باعث شده که امسال برخلاف سال‌های گذشته، تعداد زیادی پرنده در حاشیه تالاب حضور پیدا کنند. همچنین خوشبختانه بارندگی‌های مناسب اخیر باعث شده است که وسعت بیشتری از سطح گاوخونی مرطوب شود که این اتفاق کمک مهمی به جلوگیری از خیزش گرد و خاک در منطقه خواهد کرد.

وی در پایان تصریح کرد: پیگیری‌ها برای تخصیص هرچه بیشتر حقابه محیط‌زیستی تالاب گاوخونی همچنان ادامه دارد، اما با توجه به بارگذاری بیش از حد مصارف آبی در طول سال‌های گذشته در حوضه آبریز رودخانه زاینده‌رود، تامین کافی حقابه تالاب بسیار دشوار است، اگرچه طبق قانون، شرکت آب منطقه‌ای استان اصفهان موظف است که حتما متناسب با شرایط بارندگی حوضه آبریز، در طول هر سال آبی حقابه گاوخونی را به اندازه کافی تامین کند.

دیگر خبرها

  • پاکسازی حاشیه و تالاب پیرسلمان
  • رهاسازی حقابه کامل تالاب‌های اقماری دریاچه ارومیه+فیلم
  • رهاسازی حقابه کامل تالاب‌های اقماری دریاچه ارومیه
  • خط و نشان محیط زیست و میراث فرهنگی در میانکاله برای یکدیگر
  • جنجال در منطقه میانکاله؛ ممانعت محیط بانان از ورود مصالح ساختمانی
  • تزریق ۳.۵ میلیون متر مکعب آب به تالاب هشیلان
  • تالاب انزلی، میزبان بیش از هزار پرستوی دریایی
  • صدور حکم قضایی علیه مدیرعامل شرکت آب اصفهان
  • برای احیای خاک آلوده به پلاستیک، ۵۰۰ سال زمان لازم است
  • برای احیای خاک آلوده به پلاستیک ۵۰۰ سال زمان لازم است