Web Analytics Made Easy - Statcounter

دغدغه مندان نظام جمهوری اسلامی باید مردم را نسبت به آینده جمعیتی کشور روشن کنند؛ کرونا و سایر بیماری‌ها بالاخره راه حل پیدا می‌کنند اما سقوط جمعیتی هیچ راه حلی ندارد و عوارضش نیز جبران ناپذیر است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از رهیاب، "جمعیت" کلید واژه‌ای است که بسیاری از مناسبات اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد؛ مهمترین عاملی که در اواخر دهه شصت و اوائل دهه هفتاد توانست حاکمیت، نخبگان و مردم را به قاطعیت در لزوم کاهش جمعیت برساند، باور وجود ارتباط منفی بین رشد جمعیت و رشد اقتصادی، رفاه و سطح زندگی مردم بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متاسفانه در حال حاضر وقتی صحبت از "جمعیت" می‌شود عموم مردم به چشم یک گزاره سیاسی به آن نگاه می‌کنند در حالی که افزایش یا کاهش جمعیت به طور مستقیم با معیشت، اقتصاد، امنیت و البته آینده یک جامعه ارتباط تنگاتنگ دارد و حاکمیت هر کشوری می‌تواند از این ابزار برای بهبود زندگی خود مردم و اقتصاد کشور استفاده کند.

امروزه درحالیکه در کشورهای غربی، برنامه‌های گسترده‌ای برای افزایش جمعیت و تشویق خانواده‌ها برای فرزند‌آوری طراحی و اجرا می‌شود اما در عین حال همین کشورهای غربی، نسخه کاهش جمعیت و کنترل موالید را برای کشورهای اسلامی و جهان سوم می‌پیچند!

 

ایران رکوردار کاهش موالید

با اظهار تاسف بابد بگوییم با وجود اینکه ایران طی 30 سال گذشته بالاترین رکورد سرعت کاهش نرخ موالید در دنیا را از آن خود کرده و جمیعت کشورمان با سرعت فزاینده‌ای در حال مسن شدن است و حتی تامین نیروی انسانی و مولد طی دهه های آینده با چالش جدی مواجه خواهد بود، اقدام عملی خاصی برای اصلاح رویه جمعیتی کشور صورت نگرفته و علی‌رغم گذشت بیش از 7 سال از تذکر رهبر انقلاب به مسئولان مبنی بر لزوم بازنگری در سیاست‌های جمعیتی کشور در راستای افزایش جمعیت، متاسفانه اقدام درخوری در دولت، مجلس، شورای عالی انقلاب فرهنگی و نهادهای مسئول صورت نگرفته است.

رهبر انقلاب اسلامی بار دیگر در فروردین ۹۸ خطاب به جمعی از زوج‌های جوان می فرمایند: «اگر چنانچه عدد ملّت مسلمان زیاد باشد، زمینه و امکان برای رشد و تعالی در آنها وجود دارد؛ یعنی وقتی که عدّه زیاد است، افراد صالح در آن قهراً زیادترند... جمعیّت کم، مقهور (شکست خورده) واقع بشود.»

مبحث جمعیت، جزو اساسی ترین مباحث مدیریت هر کشور و نظام برنامه ریزی شمرده می شود. به همین خاطر، حفظ تعادل و پویایی ساختار جمعیت، همواره مورد توجه حکومت ها و دولت ها در اعصار گوناگون بوده و هست.

 

رشد جمعیت در خوزستان

در این میان، نرخ رشد جمعیت استان خوزستان به دلایل مختلف همچون بافت فرهنگی و مهاجرپذیر بودن در طول سال‌های گذشته همیشه بالا بوده و در کنار استان سیستان و بلوچستان یکی از استانهای با نرخ بالای ولادت شناخته می‌شد اما در چند سال اخیر کاهش نرخ ولادت باعث به صدا درآمدن زنگ خطر شده است و آمار سال به سال کاهش داشته است.

در 9 ماهه سال 99 تعداد 68691 رویداد ولادت ثبت شده است این مساله در جایی قابل تامل می شود که بدانیم در همین مدت 9 ماهه امسال با شیوع کرونا واقعه فوت نسبت به سال های گذشته با رشد چشمگیری افزایش یافته است.

مصطفی امانی پور مدیر کل ثبت احوال خوزستان در گفتگو با رهیاب گفت: تعداد 21096 رویداد فوت به ثبت رسیده است اعلام نمود از تعداد کل ولادت های ثبت شده 51.5 درصد پسر 48.5 درصد دختر و 76 درصد شهری و 24 درصد روستائی و همچنین از تعداد کل فوت های ثبت شده 57.4 درصد مرد و 42.6 درصد زن و 84.5 درصد شهری و 15.5 درصد روستایی بوده است.

وی افزود: در 9 ماهه سال 1399 در هر شبانه روز به طور متوسط 249 نوزاد در استان متولد شده و تعداد 957 مورد دو قلوزایی و 41 مورد سه قلوزایی ثبت شده است و 95.4 درصد از ولادت‏ ها و 94.2 درصد فوت های استان در مهلت قانونی به ثبت رسیده است. در این مدت میانگین سن مادران 28.96 سال بوده است.

 

دلایل کاهش جمعیت در خوزستان

همچنین یکی از دلایل کاهش جمعیت در استان، عدم تمایل بسیاری از زوج‌ها به پدر و مادر شدن است و یا قادر به بچه دار شدن نیستند.

آنها که تمایل به بچه دار شدن ندارند، این اقدام خود را این گونه توجیح می‌کنند که افزایش قیمت ها، هزینه‌های هنگفت دوران بارداری و سپس زایمان، هزینه‌های سرسام آوری که در مراحل مختلف زندگی باید متحمل شوند، همچنین آلودگی هوا، بیماری ها، تنزل وضعیت رفاه و… باعث شده تا انگیزه‌ای برای داشتن فرزند نداشته باشند.

این روی سکه نیز زوج هایی هستند که در حسرت گریه تولد یک نوزاد و لبخند‌های از ته دل آن به سر می‌برند، اما به دلایل مختلف دچار نازایی و ناباروری هستند .

کاهش نرخ رشد جمعیت استان خوزستان که در کوچک‌کردن خانوار در سال‌های اخیر علی الخصوص در روزهای کرونایی، نتیجه تحولات مختلف اجتماعی و فرهنگی سال‌های اخیر است که یکی از مهم‌ترین عوامل موثر بر آن کاهش میزان باروری زنان است.

با توجه به تغییرات جمعیت‌شناختی دهه‌های گذشته و استمرار باروری پایین، بازنگری در سیاست‌های جمعیتی کشور و تدوین و اجرای موفق هرگونه سیاست جمعیتی برای بهبود و افزایش سطح باروری مستلزم انجام مطالعات زمینه‌ای در بسترهای گوناگون اجتماعی و فرهنگی به منظور آگاهی بیشتر والدین و به خصوص زوج های جوان است.

در کنار دغدغه کاهش نرخ ولادت در خوزستان، این استان با چالش نبود امکانات برای سالمندان در سالهای اخیر نیز مواجه است.

 

انفعال دستگاهها در افزایش جمعیت

فرهنگ‌سازی، ترویج و تبیین سیاست‌های جمعیتی از سوی دست اندرکاران اجرایی و اندیشمندان نیز تقریبا تعطیل است و در این زمینه دستگاههای متعدد مسئول، بعضاً کمترین احساس نگرانی و دغدغه را‌ نداشته و برنامه و بودجه‌ای هم ندارند؛ در رسانه‌ها نیز کمتر انگیزه‌ای برای طرح مسئله و حل مشکلات مربوط به آن به چشم می‌خورد!

حال می طلبد دغدغه مندان نظام جمهوری اسلامی، مردم را نسبت به آینده جمعیتی کشور روشن کنند؛ کرونا و سایر بیماری‌ها بالاخره راه حل پیدا می‌کنند اما سقوط جمعیتی هیچ راه حلی ندارد و عوارضش نیز جبران ناپذیر است؛ باید با انگیزه، امیدواری به آینده و داشتن برنامه نیرومند و مدیریت آن، این مسیر راهبردی را طی کنیم؛ چشم امید ما به مجلس و دولت آینده است.

انتهای پیام/


 

 

منبع: دانا

کلیدواژه: جمعیتی کشور کاهش جمعیت رشد جمعیت کاهش نرخ ثبت شده زوج ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۹۰۴۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزارت راه : ۴٩ درصد از جمعیت ایران بر روی فرونشست و مجاور آن سکونت دارد

رییس بخش خطرپذیری مرکز تحقیقات راه‌ و شهرسازی گفت: محاسبات انجام شده نشان می‌دهد که چیزی حدود ۴٩ درصد جمعیت کل ایران بر روی پهنه‌های فرونشستی یا مجاورت آن سکونت دارند.   علی بیت‌الهی درباره مطالعات انجام شده برای شناسایی اینکه چه میزان جمعیتی از ایران که در پهنه فرونشستی سکونت دارد، اظهار داشت: در این باره گزارشی تهیه کرده‌ام که در این گزارش نقشه‌های فرونشستی و سکونتگاه‌های جمعیتی شهری و روستایی را بررسی کردم و تطابق دادم، مطالعات نشان می‌دهد که متاسفانه محدوده‌های جمعیتی عمده و کلان کشور مانند تهران، مشهد، شیراز ، کرمان و از همه مهم‌تر اصفهان و چند کلان شهر دیگر  دقیقا در محدوده فرونشستی قرار دارند یا مجاورت و حاشیه زون‌های فرونشستی واقع شده‌اند.   وی ادامه داد: محاسبات انجام شده نشان می‌دهد که چیزی حدود ۴٩ درصد جمعیت کل ایران بر روی پهنه‌های فرونشستی یا مجاورت آن سکونت دارند.   رییس بخش خطرپذیری مرکز تحقیقات راه‌ و شهرسازی تاکید کرد: خصلت فرونشست زمین این است که هر روز ادامه دارد و استنباط می‌شود که اگر همین روال ادامه پیدا کند این زون‌های مجاورت فرونشست هم جزو پهنه‌های فرونشست خواهند شد  و به این پهنه می‌پیوندند و وسعت فرونشست افزایش پیدا می‌کند.   بیت‌الهی افزود: مساحت زون‌های فرونشستی در کشور نسبت به ۵ سال گذشته حدود ٣ برابر افزایش پیدا کرده و رشد پهنه خصوصیت فرونشست است.   وی گفت: باید توجه داشت که این حجم جمعیت و ساخت و سازها، ساختمان‌ها و زیرساخت‌ها و شریان‌های حیاتی تحت تاثیر این موضوع هستند و کاهش این ریسک نگاه ویژه‌ای را می‌طلبد. کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: رئیس سازمان مدیریت بحران : از خط قرمز برداشت از آب‌ های زیرزمینی عبور کرده‌ایم بحران فرونشست در ۳۵۹ دشت کشور

دیگر خبرها

  • باورهای ارتباطی غلط تبدیل به پاشنه آشیل زندگی زوج‌ها شده است
  • پاشنه آشیل مجلس دوازدهم از نگاه سخنگوی حزب اعتدال و توسعه /جریان رائفی پور به دنبال هدایت و مدیریت مجلس است
  • پیری جمعیت نشاط اقتصادی و اجتماعی را کاهش می‌دهد
  • فرهاد قائمیان: تبعات منفی فرسودگی جمعیت برای جامعه مخرب است
  • آثار غیرشعاری می تواند ذهنیت جوانان را به فرزندآوری مثبت کند
  • تبعات منفی فرسودگی جمعیت برای جامعه مخرب است
  • هنر می‌تواند تقویت کننده روحیه جوانی جمعیت باشد
  • پاشنه آشیل فاتح توپ طلا در پرسپولیس | جثه بزرگی که دردسرساز هم می شود
  • وزارت راه : ۴٩ درصد از جمعیت ایران بر روی فرونشست و مجاور آن سکونت دارد
  • توقف شیب نزولی فرزندآوری در زنجان