Web Analytics Made Easy - Statcounter

در گوشه‌ای از شهر، جشن عروسی گرفته‌اند، غذاهای رنگارنگ چیده‌شده و وقت شام نزدیک است. مهمانان را برای صرف غذا صدا می‌زنند تا از خودشان پذیرایی کنند. همه چیز روی میز چیده شده؛ جوجه کباب، زرشک پلو با مرغ و چند نوع غذای دیگر. مهمانان نمی‌دانند کدام غذا را انتخاب کنند و دلشان می‌خواهد همه آن‌ها را بچشند. برای همین در گوشه‌گوشه بشقاب‌شان از همه مدل غذا می‌ریزند تا بعد از رسیدن به میزشان آن‌ها را بخورند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کمی آنطرف‌تر انواع دسر چیده شده؛ ژله، سالاد و چندین دسر دیگر که تنوع رنگی‌شان هر کسی را وسوسه می‌کند به سراغ‌شان برود. حالا نوبت به امتحان دسرها می‌رسد و مهمانان که نمی‌خواهند از بقیه جا بمانند در بشقاب دیگری از انواع دسرها می‌ریزند تا آن‌ها را هم امتحان کنند. همه چیز خوب است و خیلی خوش می‌گذرد، اما کمتر از یک ساعت بعد، دیدن میزها و غذاهای نیمه‌تمام، ناراحت‌کننده است. شاید صاحب این مراسم عروسی بگوید که یک شب است و چه اشکالی دارد؟! یا هر کدام از مهمانان که خیلی بیشتر از ظرفیت شکم خود غذا کشیده‌اند، بگویند برای یک شب که اتفاقی نمی‌افتد! اما متأسفانه آنقدر اسرافکار شده‌ایم که آمار و ارقام دورریز غذاهایمان سرسام آور شده است، چیزی بیشتر از نصف صادرات مواد نفتی!


آسیب دورریز مواد غذایی به محیط‌زیست

دورریز مواد غذایی فقط مختص مراسم‌های عزا و عروسی نیست، بلکه هر کدام از ما در زندگی روزمره خود نیز غذاهای دورریز زیادی داریم که با مدیریت غلط این غذاها به محیط‌زیست، آسیب زیادی وارد می‌کنیم. معصومه حسینی‌نسب، دکترای منابع طبیعی در این‌باره به خبرنگار «جوان» می‌گوید: «تولید موادغذایی گیاهی و حیوانی با مصرف مقدار زیادی آب، کودهای شیمیایی و آفت‌کش‌ها همراه است که همه این‌ها می‌تواند منجر به افزایش گازهای گلخانه‌ای، گرم شدن سطح زمین، آلودگی آب و آلودگی خاک شود. در واقع محیط‌زیست برای تولید مواد غذایی، هزینه سنگینی را پرداخت می‌کند، حالا اگر در مصرف آن‌ها دقت نکنیم و دورریز موادغذایی‌مان زیاد شود، صدمه‌ای که به محیط‌زیست از سوی ما وارد می‌شود، چند برابر خواهد شد.»

حسینی‌نسب ادامه می‌دهد: «دورریزهای موادغذایی نه فقط آن دسته از غذاهایی که در بشقاب باقی می‌ماند و در سطل زباله ریخته می‌شود، بلکه پوست میوه و سبزیجات، مواد غذایی کهنه و فاسدشده یا تاریخ گذشته نیز جزو همین موارد است. این مواد غذایی با قرار گرفتن در سطل زباله و شیرآبه‌های حاصل از آن می‌تواند در خیابان جاری شود و آلودگی بصری ایجاد کند، همچنین این زباله‌ها موجب تغییر عادت غذایی حیوانات خیابانی و افزایش تعداد موش‌ها در سطح شهر شده که مشکلات دیگری را ایجاد می‌کند.»

او تأکید می‌کند: «مدیریت یخچال یکی از راهکارهایی است که می‌توانیم در این زمینه انجام دهیم؛ آن دسته از خوراکی‌هایی که داخل یخچال در حال خراب شدن است را زودتر مصرف کنیم تا مجبور به انداختن آن‌ها در سطل زباله نشویم. همچنین می‌توانیم از فریزر بیشتر استفاده کنیم که یکی از بهترین شیوه استفاده از مواد غذایی سالم است. همچنین می‌توانیم نان را در داخل فریزر و در پارچه‌های نفوذناپذیر نگهداری کنیم تا کیفیت آن حفظ و از دورریز شدنش جلوگیری شود.»

حسینی‌نسب با اشاره به اینکه هر کسی باید نسبت به زباله‌ای که تولید می‌کند احساس مسئولیت داشته‌باشد، می‌گوید: «تا جایی که ممکن است و به قدر نیاز، غذا تهیه کنیم تا مجبور به دورریختن آن‌ها نشویم. باید میوه و سبزیجات را هفتگی تهیه کنیم تا با خراب شدنشان به سطل زباله ریخته نشوند.»

دکترای منابع طبیعی با بیان اینکه باید با جدا کردن زباله‌های‌تر و خشک، کمتر به محیط‌زیست آسیب وارد کنیم، اظهار می‌دارد: «هر کدام از ما باید پایش زباله داشته باشیم و حواسمان باشد که چه چیزهایی را داخل سطل زباله می‌ریزیم. همچنین جداسازی زباله «تر» و «خشک» یکی دیگر از کارهایی است که منجر به کاهش آسیب به محیط‌زیست خواهد شد و در صورت امکان زباله‌های‌تر را ابتدا خشک و سپس به بیرون از خانه ببریم.»


درست غذا خوردن را بلد نیستیم!

دکتر مجید ابهری، رفتارشناس و آسیب‌شناس اجتماعی نیز در این‌باره به «جوان» می‌گوید: «سبک زندگی یکی از محورهای تعیین‌کننده در روش تغذیه و اقتصاد خانواده است. متأسفانه از دیرباز تاکنون بسیاری از ما در دورریختن غذا و مازاد آن جایگاه قابل‌توجهی در دنیا داشتیم. مثلاً دورریز نان به علت روش غلط پخت نان و نداشتن الگو استاندارد مناسب موجب می‌شود که روزانه بخش قابل‌توجهی از نان مصرفی دور ریخته شود.»

ابهری با بیان اینکه براساس اعلام مسئولان سالانه ۳۵ میلیون تن غذا دور ریخته می‌شود و از طرفی تعدادی از هموطنان در سطل‌های زباله به دنبال غذا هستند، اظهار می‌دارد: «جمع‌آوری غذاهای اضافی در سالن‌های عروسی یا عزا و جلوگیری از دورریز آن‌ها و سپس ساماندهی این غذاها به مراکزی که از نیازمندان نگهداری می‌کنند، می‌تواند حرکت خداپسندانه‌ای باشد و در عین حال از اسراف مواد غذایی جلوگیری کند.»

این رفتارشناس ادامه می‌دهد: «در ۹۰ درصد از سالن‌های پذیرایی، کودکان و حتی بزرگ‌ترها دو برابر غذای مورد نیاز را در بشقاب خود می‌کشند و، چون نمی‌توانند آن را بخورند حیف و میل می‌گردد. همچنین برخی از خانواده‌ها، برنج با این قیمت گران را اضافه‌تر پخته و تبدیل به ته‌دیگ می‌کنند که بخش زیادی از آن دور ریخته می‌شود.»

او به مدیریت غذاهای مانده در سایر کشورها اشاره می‌کند و می‌گوید: «در کشورهای اروپایی خانواده‌ها، غذای مازاد خود را در ظروف مخصوص گذاشته و به مراکز خیریه تحویل می‌دهند. همچنین در بسیاری از کشورهای پیشرفته اگر هنگام ترک رستوران غذای اضافی در ظرف افراد مانده باشد، به آن‌ها به دید اسراف‌کننده نگاه می‌شود. باید سبک غذا و نان تغییرات اساسی پیدا کند. خانواده‌ها باید از خود شروع به اصلاح کنند.»

ابهری تأکید می‌کند: «جامعه امروز در شرایط مناسبی نیست. رسانه‌ها مخصوصاً صدا و سیما باید نحوه مصرف منطقی غذا را خصوصاً در مجالس عزا و عروسی آموزش دهند. نکته قابل‌توجه اینکه بسیاری از خانواده‌ها بعد از صرف غذا در رستوران‌ها به اتفاق خانواده خود، خجالت می‌کشند که غذای اضافه را در ظرفی ریخته و همراه خود به خانه ببرند. همچنین این موضوع به قدری مهم است که در مدارس نیز باید روش مصرف درست غذا به دانش‌آموزان آموخته شود.»

این آسیب‌شناس اجتماعی با بیان اینکه ۸۰ درصد از ما ایرانی‌ها درست غذا خوردن را بلد نیستیم، بیان می‌کند: «تصور ما این است که اگر با قاشق و چنگال و امثال آن‌ها غذا بخوریم، امروزی و پیشرفته هستیم، در صورتی که درست غذا خوردن با ابزار نیست، بلکه با انتخاب نوع درست و اندازه آن است.»

2323

کد خبر 1491946

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: مواد غذایی جامعه پزشکی محیط زیست محیط زیست خانواده ها مواد غذایی سطل زباله درست غذا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۹۳۵۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۴ سبزی که هرگز نباید پوست آنها را کند

به گزارش خبرآنلاین ،پوست سبزیجات اغلب سرشار از آنتی اکسیدان، فیبر و سایر مواد مغذی ضروری است و ما بدون فکر کردن به آن، آنها را پوست می گیریم.

سلامت نیوز در خبری نوشت:با این حال، دور انداختن پوست برخی از سبزیجات می تواند شما را از محتوای غذایی کلی سبزیجات محروم کند.

سبزیجاتی که هرگز نباید آنها را پوست بگیرید

سبزیجات بخشی ضروری از یک رژیم غذایی سالم هستند، زیرا سرشار از مواد مغذی مورد نیاز برای تغذیه بدن و حفظ سلامتی هستند. پوست برخی از سبزیجات گنجینه ای از مواد مغذی ضروری را برای بدن فراهم می کند. از این رو، به جای پوست کندن سبزیجات، درباره فواید سلامتی خوردن چند سبزی با پوست یاد بگیرید.

در اینجا ۴ سبزی که به طور ایده آل نباید قبل از خوردن پوست آنها را جدا کنید آورده شده است:

۱. سیب زمینی

سیب زمینی جزء اصلی دستور های غذایی و پوست آن منبع غنی از فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی است. آنها حاوی پتاسیم بیشتری نسبت به گوشت هستند که برای سلامت قلب و عملکرد عضلات ضروری است.

در واقع، پوست سیب زمینی مملو از آهن است که به حمایت از عملکرد گلبول های قرمز خون کمک می کند. از این رو، باقی ماندن پوست روی سیب‌زمینی نه‌تنها بافت لذت‌بخشی به آن می دهد، بلکه محتوای غذایی آن را نیز افزایش می‌دهد. اطمینان حاصل کنید که آنها را به درستی می شویید تا همه آلودگی ها قبل از پخت و پز پاک شوند.

۲. هویج

پوست هویج برای خوردن کاملا بی خطر و در واقع مفید است. پوست یا لایه ی نازک سطح هویچ، حاوی مواد مغذی متعددی از جمله آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین C، B۳، فیبر غذایی و فیتونوترینت‌ها است. این مواد مغذی به دلیل تقویت سیستم ایمنی و نقش آنها در حفظ سلامت پوست و بینایی شناخته شده اند.

همچنین محتوای بتاکاروتن که به هویج رنگ نارنجی پر جنب و جوش می دهد به بهبود هضم و سلامت کلی کمک می کند.

۳. خیار

خیار را هم باید با پوست آن بخورید. پوست خیار سرشار از فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی از جمله ویتامین K است که برای جلوگیری از لخته شدن خون و سلامت استخوان ها ضروری است.

پوست خیار همچنین منبع سیلیس است، ترکیبی که از سلامت پوست، مو و ناخن حمایت می کند.

پوست خیار را در سالاد یا میان‌وعده‌های خود بگنجانید تا تغذیه‌ای بیشتری داشته باشید و هیدراته بمانید.

۴. کدو سبز

هم گوشت و هم پوست کدو سبز فواید زیادی برای سلامتی دارند، مانند هضم بهتر، بهبود خلق و خو و استخوان سازی.

پوست کدو منبع فوق العاده ای از فیبر رژیمی، ویتامین C و پتاسیم است. چه در حال تفت دادن کدو باشید یا کباب کردن یا افزودن آن به غذاهای دیگر، باقی گذاشتن پوست کدو سبز یک راه عالی برای افزایش ارزش غذایی آن است.

بنابراین، اکنون می دانید کدام سبزیجات را هرگز نباید پوست بگیرید؛ اما مطمئن شوید که قبل از خوردن یا استفاده از این سبزیجات برای پخت و پز، آنها را کاملا بشویید تا آلودگی ها و آفت کش های آن را از بین ببرید!

۲۳۳۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900663

دیگر خبرها

  • ۴ سبزی که هرگز نباید پوست آن‌ها را کند
  • قند پنهان در کدام یک از مواد غذایی وجود دارد؟
  • ۴ سبزی که هرگز نباید پوست آنها را کند
  • منیزیم را چه زمانی از روز مصرف کنیم؟
  • این مواد غذایی را با نوشابه نخورید
  • 17 درمان سریع خانگی التهاب معده
  • برای تقویت حافظه چی بخوریم بهتر است؟
  • قند‌های پنهان در رژیم غذایی خود را بیابید و آن‌ها را حذف کنید
  • قندهای پنهان در رژیم غذایی خود را بیابید و آنها را حذف کنید
  • کدام مواد غذایی را نباید با معده خالی خورد؟