Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «انرژی امروز»
2024-05-01@06:20:13 GMT

تقابل راهبردی آمریکا و چین

تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۱۹۳۸۶۱

تقابل راهبردی آمریکا و چین

غلامعلی خوشرو | سفیر سابق و نماینده دائم ایران در سازمان ملل

 

روابط راهبردی آمریکا و چین از انقلاب کمونیستی سال ۱۹۴۹ تاکنون دچار چرخش‌های مهمی شده و از تنازع سخت‌افزاری و جنگ و خونریزی به همکاری و از همکاری به رقابت در امور نرم افزاری کشید و اکنون در آستانه تقابل راهبردی قرار دارد.

الف- جنگ چین با آمریکا و اتحاد با شوروی

انقلاب کمونیستی چین در سال ۱۹۴۹ به پیروزی رسید و با ایدئولوژی کمونیستی و شعار استقلال طلبی و عدالت خواهی به یک دوره طولانی جنگ داخلی پایان داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این سال مائو با رفیق استالین پیمان همیاری بست و به نوسازی نظامی چین با استفاده از تسلیحات نوین شوروی پرداخت.

در سال اول انقلاب به تحریک شوروی جنگ کره آغاز شد که در نهایت چین برای دفاع از کره و دورکردن نیروی نظامی آمریکا از مرزهای خود با این کشور وارد جنگ شد که طی سه سال، چندصد هزار نفر کشته و مجروح داد. این جنگ سبب شد که چین و آمریکا به مدت بیست سال به دشمن ایدئولوژیک و استراتژیک یکدیگر تبدیل شوند. در تحولی دیگر پس از سال‌ها جنگ داخلی در چین ملی‌گراها، از انقلاب کمونیستی مائو شکست خوردند و با حمایت آمریکا به جزیره تایوان فرار کردند. (۱۹۴۹) از آن پس، تایوان بخش جدا افتاده از سرزمین اصلی چین شد و این موضوع، به‌عنوان مداخله مستقیم آمریکا در تجزیه چین قلمداد شد. تاکنون روابط آمریکا و چین چندبار بر سر تایوان تا حد جنگ، حتی جنگ هسته‌ای پیش رفته است و در طول هفتاد سال گذشته همواره حادترین مشکل بین آمریکا و چین بوده است.

ب- آشتی و همکاری با آمریکا

مائو پس از ۲۰ سال دشمنی ایدئولوژیک با آمریکا به تدریج به دلیل مسائل استراتژیک با آمریکا از در آشتی درآمد و از همرزم ایدئولوژیک خود یعنی شوروی فاصله گرفت.

مائو در سال ۱۹۷۱ کم‌کم در روابط خارجی ملاحظات استراتژیک را جایگزین آرمان‌های ایدئولوژیک کرد و با دشمن ایدئولوژیک خود یعنی آمریکا بر ضد دشمن استراتژیک خود متحد شد. در سال ۱۹۷۹ روابط چین و آمریکا رسما آغاز شد و با قدرت گرفتن دنگ شیائوپینگ رابطه مثلثی آنها به همدستی و همراهی آمریکا و چین در برابر قدرت سلطه طلب شوروی تبدیل شد.

برای مائو، شوروی با بیش از سه هزار کیلومتر مرز با چین دشمنی نزدیک و خطرناک و آمریکا با فاصله‌ای بسیار زیاد از چین دشمن دور تلقی می‌شد. برای خنثی کردن دشمنان نزدیک مائو انقلابی، با دشمن دور یعنی امپریالیسم آمریکا از سر مصالحه و معامله برآمد.

این چرخش راهبردی اول چین، در روابط قدرت‌های جهانی بود که هندسه سیاسی جهان را تغییر داد.

ج- تقابل ایدئولوژی و اقتصاد

در فاصله ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۹ دنگ شیائوپینگ- که پس از دوبار حصر و تبعید به قدرت بازگشته بود- زاویه تازه‌ای در ایدئولوژی مارکسیستی گشود و آن جایگزینی تدریجی توسعه و پیشرفت به جای خلوص ایدئولوژیک بود. از این منظر نظام ارزشی کمونیستی مبنی بر وفاداری ایدئولوژیک جای خود را به تخصص و کارآمدی در علم و فناوری و توسعه داد. برای او سفیدی یا سیاهی گربه اهمیتی نداشت، بلکه گربه باید خوب موش می‌گرفت. هدف نظام سوسیالیستی رفع تنگدستی و محرومیت از جامعه چین بود. از ۱۹۷۹ تا ۲۰۱۹ یعنی چهل سال حدود نهصد میلیون نفر در چین از خط فقر نجات یافتند.

این دومین چرخش در نظام سوسیالیستی چین تلقی شد که در اثر آن جامعه از فقر و تنگدستی رها شد و به رشد و توسعه دست یافت.

در سال ۱۹۸۹، دشمن راهبردی چین یعنی شوروی، با افتادن در تله مسابقه تسلیحاتی با آمریکا و صرف هزینه‌های هنگفت نظامی، بنیاد اقتصادش سست شد. از سوی دیگر با فشار آمریکا در اثر سیاست‌های گلاسنوست (توسعه سیاسی) دچار تجزیه و از هم گسیختگی شد. همزمان توسعه سریع اقتصادی در چین، نیاز به آزادی‌های سیاسی را شعله‌ور کرد و این فرآیند به فاجعه میدان «تیان آن من» کشید. در نتیجه روند توسعه سیاسی و آزادی‌های فردی در برابر اقتدارگرایی سوسیالیستی شکست خورد و رویای آمریکا در تکرار سیاست‌های گلاسنوستی در چین به کابوس بدل شد. این مساله روابط آمریکا و چین را برای مدتی دچار خدشه کرد.

د- همزیستی رقابت‌آمیز

پس از فروپاشی شوروی، آمریکا به‌تدریج به این برداشت راهبردی رسید که دیگر برای موازنه قدرت با شوروی، به اتحاد با چین نیازی ندارد. چون شوروی عملا از صحنه خارج شده بود. چین هم از ابتدا دریافت که قدرت شوروی در مرزهای شمالی چین به افول گراییده و دیگر روسیه در جایگاهی نیست که تهدید وجودی برای این کشور به حساب‌ آید. از این پس، سیاست آمریکا و چین، نه بر محور مهار شوروی که بر مبنای داد و ستد متقابل استوار شد، در همین زمان چین، با بازگشت دوباره به نظریه سه جهان، خود را پرچمدار مقاومت کشورهای جهان سوم در برابر آمریکا و کشورهای توسعه یافته نظیر ژاپن و اروپا قلمداد کرد. هنوز هم در بین اعضای دائم شورای امنیت، چین تنها عضوی است که بهترین روابط را با کشورهای کمتر توسعه یافته دارد.

به این ترتیب چرخشی دوباره در سیاست مثلثی قدرت‌ها ایجاد شد و آمریکا و چین وارد نوعی رقابت شدند یعنی روابط آنها از شبه اتحاد استراتژیک به رقابت اقتصادی و فناوری کشید. این رقابت ایدئولوژیک نبود بلکه در دانش و کوشش بود. با آغاز هزاره سوم در سال ۲۰۰۱، چین با زمینه‌سازی و مذاکرات گسترده وارد WTO شد، درحالی که آمریکا وارد «WAR» شد؛ یعنی جنگ در خاورمیانه. در این سال، GDP چین، یک تریلیون و ۳۰۰ میلیارد دلار بود، درحالی‌که تا سال ۲۰۱۸ به ده برابر رسید. در سال ۲۰۰۱، صادرات چین ۲۵۰ میلیارد دلار بود که در سال ۲۰۱۹ به ۲ تریلیون و ۳۰۰ میلیارد دلار بالغ شد. تعداد توریست‌های چینی در سال ۲۰۰۰ حدود ۱۰ میلیون نفر و تا پیش از کرونا به ۱۵۰ میلیون نفر بالغ شد. سیاست چین در این سال‌ها تلاش آرام و پیوسته برای دستیابی به رشد و توسعه و رسیدن به علم و فناوری بود. در سال ۲۰۱۵، اقتصاد چین برای اولین بار از لحاظ قدرت خرید، از آمریکا پیش افتاد و این ناقوس خطر را در آمریکا به صدا درآورد. در سال‌های ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ که نگارنده در سمت معاون بین‌الملل وزارت امور خارجه بارها با مقامات ارشد چین مذاکره کردم، آنها مکررا ما را به صبر و آرامش دعوت می‌کردند و می‌گفتند مقابله چین با آمریکا در کسب قدرت علمی و اقتصادی و توسعه نهفته است. ما از طریق رشد و کارآمدی است که می‌توانیم در بلندمدت بر قدرت بلامنازع آمریکا فائق آییم. در جهت مقابل، در همین سال‌ها، آمریکا درگیر جنگ در افغانستان، عراق و خاورمیانه شد که در نتیجه آن، حدود ۷ تریلیون دلار خسارت مادی و به میزان بسیار گسترده‌ای خسارت معنوی به همراه داشت، و آمریکا هنوز از عوارض این جنگ‌ها خلاص نشده است.

آمریکا سیاست نظامی‌گری خود را پس از فروپاشی شوروی همچنان ادامه داد و این بار در مقابله با چین مرتکب همان اشتباهی شد که شوروی مقابل آمریکا کرد. هزینه‌های گزاف نظامی و بودجه نظامی سالانه ۷۰۰ – ۸۰۰ میلیارد دلار و گسترش ناوگان نظامی سراسر جهان اقتصاد داخلی آمریکا را تضعیف کرد.

در اثر اعمال این سیاست‌های غلط، اقتصاد آمریکا دچار مشکل شد و طبقه متوسط به سمت پایین گرایش پیدا کرد. بی‌تردید انتخاب ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور یکی از عوارض همین سیاست غلط راهبردی بوده است و ترامپیسم هم اکنون هنوز در همین بستر فعال است. در حالی‌که در چین، طبقه متوسط رو به رشد گذاشت و هم‌اکنون، جمعیت طبقه متوسط در چین بیش از دوبرابر کل جمعیت آمریکاست. رئیس‌جمهور «شی» با طرح توسعه جهانی «کمربند و جاده» نقش گسترده‌ای برای چین در روابط اقتصادی و بین‌المللی ایجاد کرده است. گسترش نفوذ چین در اقیانوس‌ها و دریاها و در زمین و خشکی در بلندمدت چنان موقعیت ممتاز و مهمی برای چین ایجاد می‌کند که توسعه و رشد حدود ۶۵ کشور را قویا به اقتصاد چین پیوند می‌زند. اهمیت راهبردی این ابتکار رویکرد نوین چین به جهان است که از درون نگری سنتی به پیوندها و روابط بیرونی به ویژه از مسیرهای آبی توجه می‌کند.

ه- غلبه تکنولوژی بر ایدئولوژی

این روند متضاد جایگاه استراتژیک چین را به کلی دگرگون کرد. توسعه اقتصادی و پیشرفت‌های چین در علم و فناوری و دانش‌های نوین چنان گسترده شد که هم‌اکنون آمریکا چین را رقیب اصلی خود در این حوزه‌ها می‌داند.

برخی تحلیلگران بر این باورند که سلاح راهبردی در این جنگ سرد جدید اقتصادی و فناوری، ایدئولوژی نیست بلکه اطلاعات است (information) و در این کارزار آن‌که از امتیاز بالاتری برخوردار است، چین است. پس رقابت به حوزه سایبری کشیده شده و مساله اصلی بر سر رهبری و هژمونی در امنیت سایبری است.

این جنگ سرد جدید، گرچه در حوزه فناوری و اقتصادی در جریان است اما دارای اهمیت راهبردی است. تصوری که از چین در آمریکا در حال شکل‌گیری است، تصویری دشمنانه و ایدئولوژیک است و این تنها موردی است که بین سیاست‌های ترامپ و بایدن و افکار عمومی اشتراک نظر وجود دارد؛ ولی باید توجه داشت که موقعیت چین امروز نظیر شوروی در دوران جنگ سرد نیست، شوروی در آن زمان روابط اقتصادی با غرب نداشت. اما پیوند اقتصادی بین چین و آمریکا آن‌چنان گسترده است که امکان جداسازی اقتصادی دو کشور بسیار خسارت بار و تقریبا غیرممکن است. آمریکا اکنون بازار مهم کالاهای چینی است و چین با خرید اوراق قرضه آمریکا نقش مهمی در اقتصاد غرب و آمریکا دارد. کشورهای غربی به هیچ وجه مایل به قطع روابط اقتصادی با چین نیستند؛ چراکه اقتصاد آنها به شدت ضربه خواهد خورد. هم اکنون چین با سبقت از آمریکا بزرگ‌ترین شریک تجاری اروپا شده است.

اتاق بازرگانی آمریکا اعلام کرد تولید ناخالص داخلی ایالات متحده در صورت نصف شدن سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی این کشور در چین، ۵۰۰ میلیارد دلار سقوط خواهد کرد. در صورت کاهش سرمایه‌گذاری در چین یا افزایش تعرفه‌ها توسط دو کشور، شرکت‌های آمریکایی صدها میلیارد دلار ضرر خواهند کرد.

و- تقابل راهبردی

اگر آمریکا در مسیر ایدئولوژیک کردن اختلافات دو کشور برآید و انگاره چین کمونیستی و توتالیتر را در مقابل انگاره غرب لیبرال و دموکرات قرار دهد، در آن صورت امکان درگیری جدی بین دو کشور شدت می‌گیرد و جهان شاهد مقابله قدرت نوظهور با قدرت مسلط خواهد بود.

استراتژیست‌های آمریکایی و چینی هم در جهت تنازع اجتناب‌ناپذیر و هم همکاری تکاملی بین دو کشور سخن گفته‌اند. کیسینجر رابطه صلح‌آمیز و همکاری اقتصادی بین دو طرف اقیانوس آرام را ضروری می‌داند؛ درحالی‌که مرشایمر یکی دیگر از اندیشمندان آمریکایی با تکیه بر شواهد تاریخی و تحلیل‌های راهبردی، برخورد بین دو قدرت جهانی را اجتناب ناپذیر می‌داند.

بایدن در سخنرانی خود درکنفرانس امنیتی مونیخ (۲۰۲۱) بزرگ‌ترین اولویت سیاست خارجی آمریکا را نحوه برخورد با چین عنوان کرد و گفت: ما باید خود را برای یک رقابت راهبردی طولانی مدت با چین آماده کنیم. رقابت با چین بسیار نفس‌گیر خواهد بود. ما در میانه یک مناقشه بزرگ هستیم، راهی بین خودکامگی و دموکراسی‌. آمریکا اکنون چین را رقیب شماره یک سیاست‌های راهبردی خود می‌‌داند.همچنین رئیس‌جمهور آمریکا می‌گوید که برای ترسیم راهبردی جدید برای مقابله با چین یک کارگروه ویژه در وزارت دفاع ایجاد کرده است. این کارگروه چهار ماه فرصت دارد تا نتیجه ارزیابی‌های خود را در قالب پیشنهادها و مشاوره‌هایی برای ترسیم راهبرد تازه برای مهار چین در اختیار دولت آمریکا بگذارد.

برخی استراتژیست‌های چینی بر این باورند که درون آمریکا یک اجماع دو حزبی قوی بر ضد توسعه چین شکل گرفته است و به موازات آن در چین تحت رهبری نیرومند شی جی پینگ اجماعی به‌منظور مقابله با این روند در جریان است. چین برای دو هزار سال قدرت اول جهان بوده است فقط در این دوسده گذشته بود که چین مغلوب غرب شد. اکنون چین به پا خاسته، خیزشی صلح آمیز اما قاطع که در برابر فشار آمریکا ایستادگی خواهد کرد. برخی گرایش‌های افراطی ملی‌گرایانه بر این باورند که آمریکا دیگر حتی ببر کاغذی هم نیست، بلکه خیار خمیده زردی است که روی آن رنگ سبزی کشیده‌اند، چین باید به موازات رشد اقتصادی و فناوری بر توان نظامی خود بیفزاید و آماده بازگشت پرقدرت در صحنه جهانی باشد.

نتیجه

آمریکا در صد و پنجاه سال گذشته، قدرت برتر جهان بوده است. جنگ جهانی دوم در ۱۹۴۵، جایگاه آمریکا را چنان در جهان تثبیت کرد که اقتصاد آمریکا به تنهایی حدود نیمی از اقتصاد کل جهان شد. پس از آنکه آمریکا در جنگ سرد هم پیروز مطلق میدان شد (۱۹۸۹) و شوروی فروپاشید، این کشور خود را ناظم نظم نوین جهانی تلقی کرد و در جهانی تک قطبی به مداخله و ماجراجویی پرداخت.

در دوران ترامپ شکاف بین آمریکا و جامعه جهانی به شدت گسترش یافت و آمریکا از بسیاری از نهادهای و کنوانسیون‌های بین‌المللی خارج شد. در عوض چین شریک اول تجاری حدود ۱۵۰ کشور جهان شد و جایگاه خود در جامعه جهانی را تثبیت کرد.

هم اکنون چین پیشتاز جهانی شدن و آمریکا پسماند آن است. جهان در یک بزنگاه تاریخی مهمی قرار گرفته، جایگاه آمریکا و نه فقط اقتصاد آن در حال افول است و اقتصاد چین در کمتر از یک دهه از اقتصاد آمریکا پیشی می‌گیرد و اقتدار ایالات متحده به رتبه دوم جهانی سقوط می‌کند.

این شرایط برای ایران فرصت‌ها و تهدیدهایی به همراه دارد که جداگانه باید بحث شود./ منبع: دنیای اقتصاد

برچسب هاGDP ایالات متحده آمریکا چین

منبع: انرژی امروز

کلیدواژه: ایالات متحده آمریکا چین آسیا اروپا انرژی امروز ایران بین الملل تحریم خبرگزاری بین المللی خبرگزاری داخلی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا ریاست جمهوری سازمان های بین المللی سایتهای اینترنتی شرکت ملی نفت ایران NIOC شرکت های بین المللی مجلس شورای اسلامی نفت خام وزارت نفت وزارت نیرو میلیارد دلار آمریکا و چین اکنون چین هم اکنون دو کشور جنگ سرد سال ها بین دو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۹۳۸۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگاهی به تقابل سپاهان و پرسپولیس؛ فینال بزرگ‌ فصل

تیم فوتبال سپاهان در هفته بیست و پنجم رقابت‌های لیگ برتر به مصاف تیم پرسپولیس خواهد رفت. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، هفته بیست ‌و پنجم رقابت‌های لیگ برتر فوتبال، جام خلیج فارس روز چهارشنبه 12 اردیبهشت‌ماه با برگزاری 7 دیدار خاتمه می‌یابد که در یکی از این رقابت‌ها، سپاهان اصفهان در ورزشگاه آزادی به مصاف تیم فوتبال پرسپولیس خواهد رفت.

سپاهان باید در سرنوشت‌سازترین بازی فصل به مصاف پرسپولیس برود؛ دوئلی حساس و 6 امتیازی که نتیجه آن می‌تواند هم سرنوشت قهرمان فصل را مشخص کند و هم باعث پیچیده‌تر شدن معادلات قهرمانی در هفته‌های باقی مانده شود. فاصله یک امتیازی تیم‌های پرسپولیس و استقلال در کنار فاصله 7 امتیازی سرخپوشان و سپاهان و کورس سنگین سرخابی‌ها بر سر عنوان قهرمانی،  این دیدار را تبدیل به یک فینال 6 امتیازی کرده و نتیجه آن علاوه بر 2 تیم برگزارکننده برای تیم استقلال نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

سپاهانی‌ها در شرایطی به مصاف پرسپولیس می‌روند که هفته گذشته در مرحله یک‌هشتم نهایی جام حذفی از سد تیم دسته اولی استقلال ملاثانی گذشتند و به دور بعد راه پیدا کردند. زردپوشان اصفهانی در هفته بیست و چهارم لیگ برتر با نتیجه 2 بر یک ملوان بندرانزلی را شکست دادند تا روند نتایج ضعیف‌شان در نیم‌فصل دوم را به طور کامل فراموش کنند.

شاگردان مورایس شانس چندانی برای قهرمانی ندارند، با این حال می‌دانند که با پیروزی مقابل پرسپولیس می‌توانند فاصله‌شان را تیم اوسمار به 5 امتیاز کاهش دهند و شانس‌شان برای نایب قهرمانی افزایش یابد. زردپوشان اصفهانی در 24 هفته گذشته 14 برد، 3 تساوی و 7 شکست به دست آورده‌اند و با کسب 45 امتیاز در رده سوم جدول جای دارند.

در آن سو پرسپولیس هفته گذشته در مرحله یک‌هشتم نهایی جام حذفی پس از یک ماراتن فوتبالی مقابل آلومینیوم اراک حذف شد و از نظر روحی_ روانی در شرایط سختی قرار گرفت. سرخپوشان پایتخت در هفته بیست و چهارم لیگ برتر با نتیجه 3 بر صفر تیم صنعت نفت آبادان را شکست دادند تا روند رو به رشدشان در نیم‌فصل دوم همچنان ادامه داشته باشد.

پرسپولیسی‌ها تنها یک امتیاز با صدر جدول فاصله دارند و می‌دانند که هر نتیجه‌نتیجه‌ای غیر از پیروزی‌، شانس استقلال را برای قهرمانی افزایش خواهد داد و امین انر موجب می‌شود که با تمام قوا به میدان بیایند؛ پرسپولیس در 24 هفته گذشته 15 برد، 7 تساوی و 2 شکست به دست آورده و با اندوختن 52 امتیاز در رده دوم جدول است.

تقابل پرسپولیس و سپاهان قابلیت تبدیل شدن به جذاب‌ترین بازی هفته را دارد، حساسیت همیشگی مصاف دو تیم در کنار نیاز آنها به کسب امتیاز این دیدار را به اوج حساسیت رسانده و نویدبخش یک ال‌کلاسیکوی جذاب است؛ از سوی دیگر حضور دو مربی خارجی در راس کادر فنی دو تیم و علاقه هر دو مربی به فوتبال هجومی می‌تواند جذابیت‌های این دیدار دو چندان کند.

سپاهان برای مصاف با پرسپولیس شرایط خوبی دارد؛ زردپوشان اصفهانی اگرچه در هفته‌های ابتدایی نیم‌فصل دوم زیر فشار شدید روحی_روانی بودند، اما پیروزی‌های سه هفته اخیر باعث شد که آرامش به تیم مورایس باز گردد. سپاهان مورایس تیم پرمهره‌ای است که از تنوع تاکتیکی خوبی بهره می‌گیرد و در فاز هجومی جزو برترین تیم‌های لیگ است. زردپوشان اصفهانی در خط میانی و جمله مهره‌های خوبی در اختیار دارند و می‌توانند از ضعف ساختار دفاعی پرسپولیس استفاده کرده و شرایط سختی برای تیم اوسمار ایجاد کنند. حضور بازیکنانی مانند مغانلو، شکاری، رضاییان و نورافکن دست مورایس را برای چیدن ترکیب دلخواهش باز گذاشته و خط حمله سپاهان را به شدت خطرناک کرده است.

با این حال زردپوشان اصفهانی در فاز دفاعی با مشکلاتی مواجه هستند و ضعف ساختار دفاعی سپاهان می‌تواند برای مورایس و تیمش دردسرساز شود.

در آن سو پرسپولیس بهترین تیم نیم‌فصل دوم است؛ تیم اوسمار در نیم‌فصل دوم روند رو به رشدی طی کرده و فوتبالی سراسر هجومی و جذاب را به نمایش می‌گذارد؛ پرسپولیس در خط میانی و حمله خود مهره‌های بسیار کارآمد و خطرناکی دارد و حضور ستاره‌هایی مثل اوستون اورونوف، محمد خدابنده‌لو، مهدی ترابی، عیسی آل‌کثیر و عبدالکریم حسن دست اوسمار را برای چیدن ترکیب دلخواهش باز گذاشته است.

پرسپولیس در فاز دفاعی نیز شرایط خوبی دارد و دریافت تنها 13 گل در طول 24 هفته گذشته، ساختار قدرتمند دفاعی این تیم را به خوبی نشان می‌دهد.

با این حال پرسپولیس در بازی فردا چالش‌های مهمی هم پیش رو دارد و غیبت احتمالی بیرانوند مهم‌ترین معظل اوسمار در این دیدار است؛ دروازه‌بان ملی‌پوش پرسپولیس از هفته‌ها قبل دچار مصدومیت شده و به احتمال قوی در بازی فردا غایب خواهد بود؛ علاوه بر این دانیال اسماعیلی‌فر از سمت کمیته اخلاق محروم شد و مقابل سپاهان بازی نخواهد کرد و غیبت این دو بازیکن می‌تواند خط دفاعی پرسپولیس را دچار چالش کند.

از طرف دیگر بازیکنان پرسپولیس به دلیل فاصله یک امتیازی با صدر جدول و نیاز وافرشان به پیروزی برای باقی ماندن در کورس قهرمانی، از نظر روحی_روانی به شدت تحت فشار هستند و همین مورد می‌تواند شرایط را برای تیم اوسمار سخت کند.

آنچه مسلم است نیاز هر 2 تیم به کسب امتیاز کامل این دیدار در کنار حضور 2 مربی باهوش در رأس کادر فنی آنها و انگیزه بالای بازیکنانشان، نوید دهنده یک بازی جذاب و دیدنی خواهد بود و باید دید تفکرات کدام مربی می‌تواند پیروز میدان شود.

محرومان و مصدومان

در تیم سپاهان دانشگر و اسدی مصدوم هستند و قطعا به بازی فردا نمی‌رسند، علاوه ب این وضعیت حسین‌نژاد و احمدزاده نیز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. پرسپولیس هم عالیشاه و بیرانوند را به دلیل مصدومیت در اختیار نخواهد داشت و دانیال اسماعیلی‌فر نیز محروم است.

برترین گلزنان

شهریار مغانلو با 14 گل و عیسی آل‌کثیر با 6 گل برترین گلزنان دو تیم هستند.

ترکیب احتمالی پرسپولیس

امیر رفیعی، حسین کنعانی‌زادگان، گئورگی ولسیانی، وحدت هنانوف، عبدالکریم حسن، مسعود ریکی، محمد خدابنده‌لو، سردش رفیعی، اوستون اورونوف، مهدی ترابی و عیسی آل‌کثیر

سرمربی: اوسمار

ترکیب احتمالی سپاهان

پیام نیازمند، میلاد زکی‌پور، هادی محمدی، سیاوش یزدانی، رامین رضاییان، محمد کرینی، برایان دابو، امید نورافکن، علی‌اصغر اعرابی، رضا شکاری و شهریار مغانلو

سرمربی: مورایس

رد شکایت سپاهان و نساجی از صنعت نفت آبادانجام حذفی فوتبال| تراکتور به مس خورد، سپاهان به ملوان

آمار و ارقام رویارویی‌های تیم‌های فوتبال سپاهان اصفهان و پرسپولیس به شرح زیر است.

لیگ برتر

لیگ نخست

سپاهان صفر - پرسپولیس صفر

پرسپولیس 3 - سپاهان 2

گل‌ها: بهروز رهبری‌فر، بهنام ابوالقاسم‌پور و امیرحسین اصلانیان (پرسپولیس)، لئون استپانیان و افشین حاجی‌پور (سپاهان)

لیگ دوم

سپاهان 2 - پرسپولیس یک

گل‌ها: ادموند بزیک و افشین حاجی پور (سپاهان) علی انصاریان (پرسپولیس)

پرسپولیس یک - سپاهان یک

گل‌ها: علی انصاریان (پرسپولیس)، ناصر فرشباف (سپاهان)

لیگ سوم

پرسپولیس 3 - سپاهان 3

گل‌ها: رضا جباری، علی سلمانی و عیسی ترائوره (پرسپولیس)، اصغر طالب‌نسب و ادموند بزیک 2 گل (سپاهان)

سپاهان یک - پرسپولیس 2

گل‌ها: محمود کریمی (سپاهان)، افشین پیروانی و پژمان جمشیدی (پرسپولیس)

لیگ چهارم

سپاهان صفر- پرسپولیس صفر

پرسپولیس یک - سپاهان 2

گل‌ها: جواد کاظمیان (پرسپولیس)، رسول خطیبی 2 گل (سپاهان)

لیگ پنجم

پرسپولیس 2 - سپاهان 3

گل‌ها: جواد کاظمیان و پژمان نوری (پرسپولیس) هادی جعفری و رسول خطیبی 2 گل (سپاهان)

سپاهان 2 - پرسپولیس صفر

گل‌ها: رسول خطیبی و جابا مجیری (سپاهان)

لیگ ششم

سپاهان صفر- پرسپولیس صفر

پرسپولیس 2 - سپاهان یک

گل‌ها: ابوالفضل حاجی‌زاده و مهرزاد معدنچی (پرسپولیس)، محرم نویدکیا (سپاهان)

لیگ هفتم

سپاهان 2 - پرسپولیس یک

گل‌ها: محمد نصرتی مدافع پرسپولیس و عمادرضا (سپاهان)؛ عباس آقایی (پرسپولیس)

پرسپولیس 2 - سپاهان یک

گل‌ها: محسن خلیلی و سپهر حیدری (پرسپولیس) احسان حاج‌صفی (سپاهان) پرسپولیس با این برد قهرمان لیگ شد.

لیگ هشتم

پرسپولیس 3 - سپاهان 2

گل‌ها: کریم باقری و علیرضا نیکبخت 2 گل (پرسپولیس)، عمادرضا 2 گل (سپاهان)

سپاهان صفر - پرسپولیس صفر

لیگ نهم

سپاهان 2 - پرسپولیس یک

گل‌ها: ابراهیم توره و هادی عقیلی (سپاهان) سپهر حیدری (پرسپولیس)

پرسپولیس یک - سپاهان یک

گل‌ها: هادی نوروزی (پرسپولیس) مهدی کریمیان (سپاهان)

لیگ دهم

پرسپولیس یک - سپاهان 4

گل‌ها: تیاگو فراگا (پرسپولیس) ابراهیم توره 2 گل، هادی عقیلی و رضا عنایتی (سپاهان)

سپاهان صفر - پرسپولیس صفر

لیگ یازدهم

پرسپولیس صفر - سپاهان صفر

سپاهان یک - پرسپولیس یک

گل‌ها: جواهیر سوکای (سپاهان)، محمد نوری (پرسپولیس)

لیگ دوازدهم

سپاهان 2 - پرسپولیس صفر

گل‌ها: عادل کلاه‌کج و جواهیر سوکای

پرسپولیس یک - سپاهان صفر

گل: هادی نوروزی

لیگ سیزدهم

سپاهان 2 - پرسپولیس صفر

گل‌ها: هادی عقیلی و امین‌جهان عالیان

پرسپولیس 2 - سپاهان صفر

گل‌ها: محمد عباس‌زاده و حمید علی‌عسگر

لیگ چهاردهم

سپاهان یک - پرسپولیس صفر

گل: مهدی شریفی

پرسپولیس یک - سپاهان 2

گل‌ها: مرحوم هادی نوروزی (پرسپولیس)، مهدی شریفی، شیمبا (سپاهان)

لیگ پانزدهم

سپاهان 4 - پرسپولیس 2

گل‌ها: طارمی،عالیشاه (پرسپولیس)، حاج صفی، اومانیا، خلعتبری، عقیلی

پرسپولیس 2 - سپاهان 2

گل‌ها: علیپور،کامیابی نیا (پرسپولیس)، موسایف، شیمبا (سپاهان)

لیگ شانزدهم

سپاهان یک - پرسپولیس 3

گل‌ها: طارمی(2 گل)، عالیشاه (پرسپولیس)، حاج‌صفی

پرسپولیس 2 - سپاهان یک

گل‌ها: طارمی، رضاییان (پرسپولیس)، ریکانی (سپاهان)

لیگ هفدهم

سپاهان 2 - پرسپولیس 2

گل‌ها: علیپور، طارمی (پرسپولیس)، مروان حسین، علی‌محمدی (سپاهان)

پرسپولیس 2 - سپاهان صفر

گل‌ها:علی علیپور، شجاع خلیل‌زاده

لیگ هجدهم

سپاهان یک - پرسپولیس یک

گل‌ها: پورقاز (سپاهان)، علیپور (پرسپولیس)

پرسپولیس صفر - سپاهان صفر

لیگ نوزدهم

پرسپولیس صفر - سپاهان 2

گل‌ها: کی‌روش استنلی، محمد محبی

سپاهان صفر - پرسپولیس 3 (با حکم کمیته انضباطی سپاهان بازنده اعلام شد)

لیگ بیستم

پرسپولیس صفر- سپاهان صفر

سپاهان یک – پرسپولیس یک

گل‌ها: آل‌کثیر(پرسپولیس) محبی(سپاهان)

لیگ بیست و یکم

سپاهان صفر_پرسپولیس یک

گل‌ها: کامیابی‌نیا

پرسپولیس یک_سپاهان 2

گل‌ها: نژادمهدی و شهباززاده(سپاهان)، علی نعمتی(پرسپولیس)

لیگ بیست و دوم

سپاهان صفر_پرسپولیس صفر

پرسپولیس صفر_سپاهان یک

گل‌ها: محمد کریمی

لیگ بیست و سوم

سپاهان یک_پرسپوبیس صفر

گل‌ها: رضا اسدی

سایر بازی‌های هفته بیست و پنجم به شرح زیر است.

سه‌شنبه 11 اردیبهشت ماه

مس‌آذر قزوین_پیکان

چهارشنبه 12 اردیبهشت ماه

ذوب‌آهن _نساجی

تراکتور_استقلال

هوادار_صنعت نفت آبادان

استقلال خوزستان_ملوان
آلومینیوم اراک_فولاد

انتهای پیام/170/

دیگر خبرها

  • هدف آمریکا از خرید ۸۱ فروند جنگنده روسی از قزاقستان چیست؟
  • تارتار: از تقابل با سپاهان استقبال می‌کنم
  • استقلال و ۶ پیروزی در ۷ تقابل آخر برابر تراکتور
  • بایرن - رئال؛ تکراری‌ترین تقابل تاریخ چمپینوزلیگ
  • نگاهی به تقابل سپاهان و پرسپولیس؛ فینال بزرگ‌ فصل
  • نظام استکباری غرب با چالش بزرگ خیزش افکار عمومی روبه‌رو است
  • کمک تسلیحاتی آمریکا به ارتش اوکراین با خرید جنگنده‌های قزاقستان
  • وحشت بلومبرگ از قدرت ائتلاف‌سازی ایران
  • لیگ قهرمانان زنان اروپا | تقابل بارسلونا و لیون در فینال
  • سنگ‌اندازی واشنگتن در توافق راهبردی عراق و ترکیه