Web Analytics Made Easy - Statcounter

ماموستا دکتر رحمن غریبی، محقق، پژوهشگر و معاون فرهنگی هنری مساجد کردستان در یادداشتی با عنوان اهداف و برنامه های استکبار جهانی در مناطق مرزی وراه های مقابله با آن نوشت:چالش های جریان های تکفیری در سه حوزه قابل بررسی است: یک در سطح باورها و اعتقادات؛ جریان های تکفیری، از توحید و شرک و سایر مفاهیم دینی، درک ناقص و بدعت آمیز و غیرعقلانی دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


 دو چالش اخلاقی، مهمترین خصوصیت جریان های تکفیری، «جهالت» و بی خبری و نوعی خباثت درونی است که منجر به دوری از حقیقت و بی تقوایی و سقوط در ورطه رذیلت و تباهی شده است.
سه چالش های رفتاری: مهمترین ویژگی جریان های تکفیری، ستیزه جویی، خشونت، فسادانگیزی، ترور و جنایت و خونریزی، ایجاد کننده تفرقه میان مسلمانان، نابودکننده تمدن و فرهنگ برای مقابله با جریان های تکفیری، امت اسلامی به ویژه کردستان باید به تقویت تقریب مذاهب اسلامی، گفتگو و تفاهم بر سر مشترکات، پرهیز از اختلاف افکنی و نمودهای تشدید آن، بازگشت به قرآن و فهم دقیق رویکردهای قرآنی در جلوگیری از تفرقه و اتحاد دنیای اسلام را، در دستور کار و عمل خود قرار دهد.
درعرصه راهکارهای سیاسی-اجتماعی جهان اسلام باید همگرایی و وحدت میان مسلمین، آگاه سازی نخبگانی، لزوم شناخت و طرد دشمن را جزء کارویژه های اساسی و محوری خود قرار دهد. با بکار بستن راهکارهای همگرایانه نه تنها در منطقه کردستان بلکه درجهان اسلام ریشه جریان های تکفیری خشکانده می شود.

در مورد چرایی پیدایش پدیده تکفیر، عامل عقیدتی- فرهنگی بیش از سایر عوامل تاثیرگذار است.

البته جنایات این گروه ها با ادعای دینی، چنان انزجاری در بین مسلمین(سنی و شیعه) پدید آورده که به سختی می توان باور کرد این گروه ها تحت تأثیر جریان های عقیدتی باشند. با این وجود باید یادآور شد که به شدت از نوعی عقاید پالایش نشده و انحرافی تاثیرپذیرفته و این تاثیر پذیری در مرحله عملکرد و رفتار خشونت آمیز و جنایت کارانه و متاسفانه در برخی موارد در قالب های دینی نمود یافته است.(دانشیار،1393: 416) مرحله کنونی گروه ها و جریان های تکفیری بازتابی از سیر تاریخی آن­هاست. برای مثال می توان به عقاید این تیمیه و محمدبن عبدالوهاب که تا حدودی خصلت انقلابی این گروه ها، تحت تأثیر برخی از جریانات و افکار مصری می باشد اشاره کرد. جریان های تکفیری با گروه خوارج صدر اسلام تشابهاتی دارند. پس از فتنه خوارج، جهان اسلام، در دوران ها و مراحل گوناگون شاهد مذاهب و جنبش های متعددی شد. در رأس این جنبش ها، فرقه ای است که از تکفیر عموم مسلمانان و نسبت دادن آنان به کفر و شرک پروایی ندارند. موج تکفیر به شمشیر چیره ای بدل شده است که برخی آن را به روی مخالفان عقیدتی و مذهبی خویش بیرون می کشند و باعث بوجود آمدن افراط گرایی، خشونت و جنایت و تباهی و فساد درجهان اسلام شده اند. این موضوع درجهان کنونی، از اسلام جلوه خشنی ارائه داده و مسلمانان را تضعیف و آنان را به ملت های ناسازگار و گروه هایی پراکنده بدل کرده است. (حسین احمد، 1390: 20) جریان های تکفیری، ویژگی هایی نظیر گناه قلمداد کردن اعمال حسنه مسلمانان، تکفیر مسلمانان به خاطر ارتکاب گناه و مباح دانستن خون و اموال آنها. به همین علت تعصب شدید آنان، دشمنی سخت با علی(ع) و خاندانش، اخذ به ظاهر الفاظ قرآن و سنت، بدون رعایت تفسیر و بدون لحاظ مبانی عقلی و اصولی، بدعت دانستن هرچیزی که در قرآن و سنت نیامده است، تقدس ظاهری و کوشا بودن در عبادات، کافر پنداشتن بقیه مسلمانان و تطبیق آیاتی از قرآن که درشأن کفار و مشرکان نازل شده بود به مسلمانان (فیروز جایی، 1382: 233).
این تحقیق به ارزیابی آسیب ها و چالش های گروه های تکفیری در منطقه کردستان می پردازد و به تناسب راهکارهای برون رفت از مشکلات و آسیب های جریان تکفیری را مورد بررسی قرار میدهد.
البته این روزها تنها خاورمیانه بستر جنگ های داخلی و خونریزی های ناشی از اختلافات قومی و مذهبی نیست. اما ماهیت منازعه های خاورمیانه از سایر منازعه های جهان قدری پیچیده تر است. امنیت جامعه ای در مکتب کوپنهاک که بوزان از اعضای کلیدی آن بود یک مفهوم مرکزی دارد: و آن« هویت» است. (بوزان و همکاران، 1386:142).
طبق این رویکرد هرگاه گروهی احساس کند باور و رویه های فرهنگی- اجتماعی اش کنار نهاده یا دستکاری می شود احساس ناامنی می کند.
ممکن است این احساس ناامنی واقعی باشد مانند مهاجرت انبوه از منطقه الف به منطقه ب و تقلیل تعداد و تمرکز ساکنان منطقه ب. و یا ممکن است احساس ناامنی خیالی باشد یعنی در پی تحرکات عادی گروه الف، گروه ب احساس ناامنی کند و حدس های غیرواقعی به ناامنی های واقعی منتهی گردد.
این معامله را باری بوزان معمای امنیت جامعه ای می نامد که برطبق آن اقدامات جامعه در تلاش برای تقویت امنیت جامعه ای خویش موجب تنش در جامعه دوم می شود و در مسیر امنیت جامعه اول تضعیف می شود. درواقع آنجا که بوزان در مبحث امنیت جامعه، راجع به هویت و نقش پررنگ و متقن آن در منازعه ها بحث می کند پیوندی ناگسستنی با آن بخش از نظریه ساده انگاری دارد که از تمرکز بر قدرت و توانمندی های مادی دولت تغییر جهت داده و می گوید آنچه منافع را تسخیر و کنترل می کند« هویت» دولت ها و ملت هاست.
چارچوب نظری بحث، با استفاده از روش« تحلیل متنی» به آسیب ها و چالش های جریان های تکفیری در سه عنصر چالش های عقیدتی، چالش های اخلاقی و چالش های رفتاری و در نهایت، راهکارهای پیشنهادی از سوی ایشان، خواهد پرداخت. پرسش اصلی این پژوهش عبارت است از: چالش های جریان و گروه های تکفیری و راهکارهای مقابله با پدیده تکفیر در منطقه کردستان چیست؟ که بعد از تبیین مفهوم «تکفیر» در دو بخش: نخست بررسی چالش های جریان های تکفیری، و دوم راهکارهای مقابله با پدیده تکفیر، مورد بررسی قرار گرفت.
برای پاسخ به سوال مقاله حاضر مبنی براینکه نقاط تقویت ذهنی- ملی- منطقه ای و بین المللی جریان تکفیر کدام هستند، می بایست به سوالات فرعی ذیل پاسخ دهیم:
- ریشه های فکری جریان تکفیر چیست؟
- این جریان چگونه تقویت و پشتیبانی می شود؟
- منافع تقویت و پشتیبانی از این جریان برای کشورهای حمایت کننده چیست؟
- وجود این جریان برای چه کسانی منفعت و برای چه کسانی مخاطرات دارد؟ ... ادامه دارد

منبع: تقریب

کلیدواژه: جریان های تکفیری چالش های جریان احساس ناامنی امنیت جامعه گروه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۹۴۶۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اربعین حسینی برابر استکبار جهانی بازدارندگی ایجاد می‌کند

به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله محمدباقر محمدی لائینی یکشنبه شب در دیدار رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات، ضمن تقدیر از مدیریت امر مهم زمینه‌سازی حضور عاشقان در عتبات نور، اظهار کرد: در مقابل همت والای مردم ایران چنین کمک‌ها و مساعدت‌هایی هیچ نیست و بیشتر هم انتظار می‌رود.

وی با بیان اینکه اقیانوس کرم، شور و اشتیاق حسینی و ارادت ولایی مردم خیلی بیشتر از اینها است، افزود: به دلیل پیوندی که جریان بازسازی و زیارت عتبات عالیات با امر مقدس مقاومت منطقه دارد و فرماندهی مقاومت و عتبات عالیات شخصی به‌نام سردار سلیمانی است، از این رو انرژی و عشق لازم از اینجا به پیکر مقاومت تزریق می‌شود، پس عتبات عالیات را یک زیارت ساده نمی‌دانیم.

آیت الله محمدی لائینی تصریح کرد: سابقه آستانه‌بوسی و عتبات‌بوسی و سابقه بازسازی حرم و عتباتِ ایران دیرینه است.

عضو خبرگان رهبری تاکید کرد: شیعیان متمکن غنی در جاهای مختلف دنیا هستند که اگر ما هم نباشیم کار عتبات عالیات و امام حسین (ع) را انجام می‌دهند اما ما نباید این افتخار را از دست بدهیم.

امام جمعه ساری با بیان اینکه ما باید از فرصت اربعین و خیل عاشق بیشتر استفاده کنیم، عنوان کرد: به‌خصوص زواری که از سمت شرقی و شمال می‌آیند و باید ظرفیت ۵۰۰ هزار نفر را به ۵ میلیون نفر برسانیم تا در داخل ایران خاطره خوش داشته باشند.

این مسئول ادامه داد: دنیا به سمت مدرن و آسان‌تر شدن پیش می‌رود ما هم باید این روال را در مدیریت جریان اربعین در پیش بگیریم، زیرا این یک همایشی بی‌نظیر است که در جهان برای ما بازدارندگی دارد و بازدارندگی اربعین در برابر استکبار جهانی مسئله بزرگی است و رفتن ۵ میلیون جمعیت از ایران به عراق حرف دارد.

نماینده ولی فقیه در پایان خواستار حفظ امنیت مرزها، تسریع اجازه ورود زوار از کشورهای خودشان به ایران و بعد عراق، تقویت پروژه قطار از شلمچه به بصره و بعد به کربلا و بغداد، بسیج کردن شاه‌راه‌ها و شاه‌ریل‌ها، تسهیل امور و حذف بروکراسی اداری شد.

کد خبر 6091527

دیگر خبرها

  • ضرورت توجه به جریان رسانه‌ای در مناطق مختلف اردبیل
  • اربعین حسینی برابر استکبار جهانی بازدارندگی ایجاد می‌کند
  • غیبت ۲ ستاره پرسپولیس در آستانه بازی با سپاهان
  • تمرین چالش برانگیز پرسپولیس شاداب شد
  • بازی، شادی، تماشا در تمرین پرسپولیس
  • فعالان حوزه خانواده در«جامعه پردازخانواده» به یکدیگرمعرفی می‌شوند
  • برنامه بایدن برای مقابله با جنبش دانشجویی حامی فلسطین چیست؟
  • کمبود آمبولانس بزرگترین چالش اورژانس کشور است
  • آمریکا گروهک‌های تکفیری منطقه را احیا می‌کند
  • تشریح اهداف و برنامه درآمدی سال ۱۴۰۳ مناطق ۲۲ گانه