Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-27@14:56:34 GMT

تقویت حافظه سالمندان با رویکرد سرگرمی

تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۱۹۵۱۲۰

تقویت حافظه سالمندان با رویکرد سرگرمی

ایسنا/اصفهان نتایج یک پژوهش از محققان اصفهانی نشان می‌دهد که بسته واقعیت مجازی بهیاد با استفاده از محیط‌های آشنا و القای حس غوطه وری در این محیط‌ها برای سالمندان علاوه بر تقویت حافظه سرگذشتی، موجب ترغیب آن‌ها برای ادامه درمان و دستیابی به نتیجه مطلوب می‌شود.

سپیده رشیدیانفر- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی دانشگاه اصفهان در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه از عوارض عمده‌ای که با افزایش سن در افراد ایجاد می‌شود، اختلالات ناشی از تخریب کارکردهای شناختی است، اظهار کرد: از جمله اختلالات شناختی شایع در سنین سالمندی، اختلال حافظه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: نقص در حافظه علاوه بر مشکلاتی که در زندگی روزمره ایجاد می‌کند، تهدیدی برای سلامت روان افراد به شمار می‌آید و منجر به ایجاد فشار بار مراقبتی بر اعضای خانواده و هزینه‌های سنگین بر جامعه می‌شود.

این محقق با بیان اینکه توانبخشی شناختی یکی از مداخلاتی است که برای توانمندسازی عملکردهای اجرایی مورد استفاده قرار می‌گیرد،  گفت: در توانبخشی حافظه طیف وسیعی از ابزار و روش‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد که از جمله این روش‌ها می‌توان به توانبخشی شناختی مبتنی بر بازی‌های رایانه ای، توانبخشی با استفاده از نوروفیدبک و استفاده از تکالیف دوگانه شناختی-حرکتی اشاره کرد.

رشیدیانفر خاطرنشان کرد: استفاده از فناوری‌های نوین در درمان و توانبخشی اختلالات شناختی به سرعت در حال پیشرفت و دگرگونی است که از بین آن‌ها، فناوری واقعیت مجازی به دلیل ویژگی‌های منحصر به فرد مورد توجه بسیار قرار گرفته است.

وی افزود: واقعیت مجازی شبیه موقعیت‌های زندگی واقعی است و به کاربران احساس «حضور» و یا «در آنجا بودن» را القا می‌کند.

این پژوهشگر با بیان اینکه بازخورد سریع به عملکرد فرد، ارائه در یک محیط کاملا شخصی و همچنین شباهت بسیار زیاد آن با دنیای واقعی می‌تواند مشوق افراد برای استفاده از واقعیت مجازی باشد، تاکید کرد: با این حال محیط‌های واقعیت مجازی شبیه سازی شده گرافیکی محدودیت‌هایی دارند. هزینه سنگین طراحی و پیاده سازی، طولانی بودن فرایند تولید و طراحی، نیاز به نیروی متخصص فنی و تجهیزات گران‌قیمت از جمله مسائلی است که باعث می‌شود استفاده از این فناوری به عنوان روشی برای توانبخشی کمتر مورد توجه قرار گیرد.

رشیدیانفر به گزارش سازمان بهداشت جهانی در خصوص تعداد سالمندان جهان تا سال ۲۰۵۰ اشاره کرد و گفت: پیش بینی می‌شود این جمعیت به دو میلیارد نفر خواهد رسید و از هر پنج نفر، یک نفر سالمند خواهد بود. از آنجا که تعداد سالمندان به سرعت در حال افزایش است، توجه به سلامت آن‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد.

وی همچنین گفت: واقعیت مجازی به علت استفاده از تصاویر و جلوه‌های بصری جذاب، سهولت استفاده، انعطاف‌پذیری بالا و قابلیت تکرار برای کاربران مختلف، کاربردهای زیادی در زمینه‌های مختلف از جمله آموزش، سرگرمی، خرید آنلاین، کنترل سلامت و مدیتیشن دارد. درمان نیز یکی از زمینه‌هایی است که فناوری واقعیت مجازی در آن قابل استفاده است و روانشناسان اشتیاق زیادی به استفاده از آن برای بررسی و درمان اختلالات روانشناختی و شناختی افراد دارند.

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی دانشگاه اصفهان در توضیح این پژوهش گفت: این پژوهش با هدف ارائه روشی برای بهبود حافظه سالمندان با استفاده از فناوری واقعیت مجازی ارائه شده است. این فناوری با کمک مولفه غوطه وری، ذهن مخاطب را به خوبی در اختیار می‌گیرد و مداخلاتی که در این محیط انجام می‌شود، اثربخشی ویژه ای نسبت به روش‌های عادی از خود نشان می‌دهند.

رشیدیانفر ادامه داد: در این پژوهش از تصاویر و فیلم‌های ۳۶۰ درجه ای واقعی استفاده شده است که با استفاده از یک گوشی هوشمند مجهز به ژیروسکوپ و یک هدست واقعیت مجازی، فرد را به همان فضایی که در آن تصویربرداری انجام شده است برده و امکان غوطه وری بیشتر را در آن محیط فراهم می‌کند.

وی مزیت استفاده از این روش نسبت به محیط‌های شبیه سازی شده گرافیکی را مقرون به صرفه بودن این فناوری، امکان شخصی‌سازی درمان، تنوع محیط‌ها و تکالیف، کمک به پیشرفت درمان با استفاده از محیط‌های آشنا و سرگرم کننده و جذاب بودن این روش اعلام کرد.

به گفته این پژوهشگر، بسته واقعیت مجازی بهیاد با استفاده از محیط های آشنا و القای حس غوطه‌وری در این محیط‌ها برای سالمندان علاوه بر تقویت حافظه سرگذشتی، موجب ترغیب آن‌ها برای ادامه درمان و دستیابی به نتیجه مطلوب می‌شود.

در پژوهشی که توسط نسیبه صرامی فروشانی- دانشجوی دکتری روانشناسی، دانشگاه علم و هنر یزد، سپیده رشیدیانفر -دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی دانشگاه اصفهان و دکتر جواد راستی - استادیار گروه مهندسی پزشکی دانشگاه اصفهان انجام شد، «نرم افزار واقعیت مجازی بهیاد؛ تقویت حافظه سالمندان با رویکرد سرگرمی» مورد بررسی قرار گرفت و نتایج این پژوهش در ششمین کنفرانس بین المللی بازی های رایانه ای؛ فرصت ها و چالش ها در دانشگاه اصفهان ارائه شد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی سالمندان واقعيت مجازي مهندسی پزشکی دانشگاه اصفهان واقعیت مجازی تقویت حافظه غوطه وری محیط ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۹۵۱۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محیط زیست عرصه تقویت بنیان‌های اجتماعی با بهره گیری از توان بانوان است

نجمه کمالی مشاور اموز زنان و خانواده سازمان حفاظت محیط زیست کشور در نشست مدیران ارشد سازمان حفاظت محیط زیست در شیراز که با حضور علی سلاجقه معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، با بیان اینکه توجه به جایگاه بانوان در دولت سیزدهم افزایش یافته است اظهار کرد: محیط زیست عرصه تقویت بنیان‌های اجتماعی با بهره گیری از توان بانوان است، توسعه آموزش و توان افزایی بانوان در محیط زیست کاملا مشهود است.

 او بیان کرد: ۳۰ درصد از کارکنان سازمان حفاظت محیط زیست را زنان تشکیل می‌دهند و هم اکنون ۲۴۵ بانو در پست‌های مدیریتی مشغول خدمت هستند.

او افزود: افزایش سهم بانوان در مدیریت محیط زیست کشور یکی از راهبرد‌های اصلی سازمان حفاظت محیط زیست است.

مشاور اموز زنان و خانواده سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: انسجام، شبکه سازی و تقویت نشاط درون سازمانی، تعامل و ارتباط موثر با کارکنان ستاد و ادارات کل حفاظت محیط زیست استان‌ها، استفاده از ظرفیت زنان به ویژه خانواده‌ها به عنوان مهم‌ترین بنیان اجتماعی در گسترش فرهنگ حفاظت از محیط زیست، تقویت شکوه مادری و جوانی جمعیت، ترویج فرهنگ عفاف و حجاب و اعتلا و گسترش فرهنگ و تقویت باور‌های دینی در حوزه خانواده از جمله مهم‌ترین اهدافی است که در این سازمان دنبال شده است.

کمالی همچنین اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست در جهت اجرای بند ح تبصره ۹ قانون بودجه و حمایت از بانوان را تشریح کرد و افزود: با اجرای رویداد ملی خانواده و فرهنگ عامه، حمایت از فرزند آوری، آموزش و مشاوره در حوزه خانواده، اجرای برنامه‌های حوزه زنان و خانواده، برگزاری کارگاه‌ها و برنامه‌های تخصصی در حوزه همسرداری، کار، خانواده، تعلیم و تربیت فرزند، ارتباط موثر والدین و فرزندان و برگزاری کارگاه مهارت‌های زندگی و برقراری تعادل و توازن بین کار و زندگی برای ارتقای جایگاه زنان و حمایت از آنان تلاش شده است.

مشاور اموز زنان و خانواده سازمان حفاظت محیط زیست کشور همچنین با تاکید بر لزوم توجه بیشتر به قشر زنان، ادامه داد: اجرای کامل قانون جوانی جمعیت در ادارات کل حفاظت محیط زیست استان‌ها، تعامل و همکاران با مادران دارای فرزند زیر ۲ سال برای استفاده از ظرفیت دورکاری، برگزاری دوره‌های آموزش تحکیم خانواده در ادارات کل حفاظت محیط زیست استان‌ها، استفاده از ظرفیت بانوان متخصص در پست‌های مدیریتی، همکاری در برگزاری و اجرای برنامه‌های کارگروه محیط زیست و خانواده رویداد ملی خانواده و فرهنگی عامه و ارسال به موقع گزارشات اجرای مصوبه شوارای عالی انقلاب فرهنگی در زمینه گسترش فرهنگ عفاف و حجاب و تشویق کارکنان از جمله انتظارات بانوان است.

کمالی همچنین خواستار تعامل و همراهی با مادران دارای فرزند زیر ۶ سال و موافقت با مرخصی آنان، حضور و عضویت مشاور امور زنان و خانواده اداره کل در جلسات شورای معاونین استان‌ها، تهیه لباس همسان برای بانوان به منظور آراستگی و حفظ عفاف و حجاب در ادارات کل حفاظت محیط زیست استان‌ها و راه اندازی اتاق مادر و کودک در جهت ماده ۲۲ قانون جوانی جمعیت و همچنین همکاری با اداره کل امور زنان و خانواده استانداری برای معرفی بانوی تاثیر گذار در حوزه محیط زیست شد.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • برای تقویت حافظه چی بخوریم بهتر است؟
  • دمنوش‌هایی برای آرامش اعصاب
  • دمنوش هایی برای آرامش اعصاب
  • برای افزایش هوش این پنج ماده غذایی را مصرف کنید
  •  هنگامه بیداری فرهیختگان در غرب
  • مراجع قضایی شهرستان ری رویکرد زیست محیطی دارند+فیلم
  • برای تقویت حافظه چی بخوریم؟
  • مدال برنز نمایشگاه اختراعات ژنو بر گردن مخترع ایرانی
  • شناخت توانمندی‌ها در حوزه آی‌تی در استان زنجان ضروری است
  • محیط زیست عرصه تقویت بنیان‌های اجتماعی با بهره گیری از توان بانوان است