Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-27@16:34:48 GMT

بی‌اطلاعی، پاشنه‌ آشیل مدیریت بحران

تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۱۹۸۲۶۵

کانون زلزله ۱۳۹۶ سرپل‌ذهاب با بزرگی ۳/۷ به شهر ازگله نزدیک‌تر از سرپل‌ذهاب بود؛ درصورتی که خسارت‌ها در سرپل‌ذهاب به‌دلیل شرایط ساختگاهی و سازه‌ای بیشتر بود.

در ساعات اولیه و صبح روز بعد از رخداد تیم‌های تصمیم‌گیر و امدادی برآورد درستی از میزان خرابی نداشته و برخی گروه‌ها کانون خرابی را درست تشخیص ندادند؛ درصورتی که ساعت‌های اولیه پس از رخداد زمان طلایی امداد و نجات است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مسأله در زلزله سراوان با بزرگی ۵/۷ ريشتر نیز نیروهای امدادی را به اشتباه انداخت.

در ثانیه‌های ابتدایی پس از رخداد یک زلزله، داشتن اطلاعات و تصویری روشن از توزیع خرابی در سطح شهر بسیار بااهمیت است.

همواره بعد از رخداد یک زلزله تیم‌های تصمیم‌گیر در سطوح مختلف جمع شده و تصمیمات ابتدایی را در فضایی تاریک و بدون شناخت از منطقه می‌گیرند.

از این‌رو تصمیمات اولیه که مهم‌ترین عکس‌العمل در مقابل یک رخداد طبیعی است در فضایی از ناآگاهی از وضعیت خرابی گرفته می‌شود.

عموما مدیران هرچند با‌تجربه و متخصص، با تجربه شخصی خود و بدون آگاهی از وضعیت منطقه نمی‌توانند تصمیم درست را در لحظه بگیرند؛ تصمیم‌هایی مثل چگونگی استقرار تیم‌های امدادی، تعیین محل اسکان اضطراری، تعیین مکان‌های توزیع اقلام و مایحتاج ۷۲ ساعته و سایر تصمیمات ازجمله اقدامات ضروری در ساعت‌های اولیه یک رخداد است. به این موضوع برخی مدیران بحران بی‌ربط و غیر‌متخصص را که چند صباحی در پست مدیریتی قرار گرفته‌اند نیز اضافه کنید!

امروزه با پیشرفت علوم، ارتباط بین‌رشته‌ای و توسعه ابزارک‌های حوزه مخاطرات و مدیریت بحران شاهد رشد شرکت‌های دانش‌بنیان و ایده‌های مرتبط با این حوزه هستیم.

یکی از این محصولات سامانه‌های ارزیابی خسارت لرزه‌ای سریع است که در دقایق ابتدایی یک رخداد نمایی از میزان توزیع خرابی، جمعیت تحت تاثیر و سایر اطلاعات را تولید می‌کند.

این مدل‌ها براساس مشخصات یک زلزله خاص، شرایط خاک، محیط انتشار امواج لرزه‌ای و مشخصات سازه به تولید نقشه‌های توزیع خرابی و آمار ساختمان‌ها می‌پردازد.

متاسفانه نبود شناخت کافی برخی مدیران بحران، اعتقاد نداشتن به اثربخشی کارهای علمی و برنامه‌ریزی شده، عمر مسؤولیت‌های کوتاه و نداشتن تخصص مرتبط باعث دلسردی جوانان خلاق این مرز و بوم می‌شود.

تجربه نگارنده نشان می‌دهد اگر به فرض محال ابزاری معجزه‌آسا در کنترل و مدیریت بحران پیش‌روی برخی مدیران قرار گیرد، مسائل دیگری جز منفعت عمومی و مردم برایشان اولویت دارد که البته مانع بزرگی است.

یکی از این سامانه‌ها، سامانه تخمین خسارت «تام» است که توسط یک مجموعه دانش‌بنیان داخلی طراحی و تولید شده است.

این سامانه توانایی مدل‌سازی خسارت و آسیب‌ پذیری سازه‌ها را در حد بلوک‌های ساختمانی همراه با ابزارهای مدیریتی در مدیریت بحران، طراحی سناریوهای مانور لرزه‌ای و تصمیم‌سازی‌های قبل از رخداد بزرگ را دارد که متاسفانه از پایین‌ترین تا بالاترین سطح از مدیران بحران مورد بی‌مهری قرار گرفته است.

شاید این شرکت‌ها با توانایی خود قادر به صدور خدمت به کشورهای دیگر باشند که هستند؛ با این حال سؤال اساسی در این میان این است که سهم مردم کجاست؟

دکتر مسعود مجرب - زلزله‌ شناس و عضو انجمن مخاطره‌ شناسی ایران / روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: زلزله سی سخت مدیریت بحران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۹۸۲۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیشترین خسارت سیل بهاری به راه‌ها | جزئیات خسارت از زبان سخنگوی مدیریت بحران

به گزارش همشهری آنلاین سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور در گفت و گو با همشهری با اعلام این خبر گفت: «بارش‌های سنگین اخیر در اصفهان، خراسان جنوبی و یزد بیشترین خسارت را به حوزه راه وارد کرده‌است.»
حسین ظفری افزود: «به لحاظ گستردگی خسارت‌ها بیش از ۲ هزار کیلومتر از راه‌ها در استان یزد و خراسان جنوبی از بارش‌های اخیر خسارت دیدند.»
به گفته ظفری، در اصفهان شهرستان‌های کاشان، آران و بیدگل و قمصر دچار آبگرفتگی شدند، اما هیچ خسارت جانی و مالی برای شهروندان گزارش نشده و عمده خسارت‌ها به زیر حوزه زیرساخت ابینه و راه‌ها بوده است.
او ادامه داد: «در استان خراسان جنوبی همه راه‌ها باز است. ولی به دلیل نا ایمن بودن مسیرها به ویژه مسیرهای توصیه از شهروندان می‌خواهیم از تردد خودداری کنند. در برخی از شهرها و روستاهای استان به دلیل خسارت وارده شده به شبکه انتقال آب، آبرسانی از طریق تانکر و به صورت سیار در حال انجام است.»

بیشتر بخوانید:
سیل بهاری با سیستان و بلوچستان چه کرد؟ | امدادرسانی تا کی ادامه دارد؟

سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور در ادامه به وضعیت سیستان و بلوچستان پرداخت و گفت: «راه ۱۲۰۰ روستا در جنوب سیستان و بلوچستان به دلیل بارش‌های بهاری مسدود شده‌بود که در حال حاضر فقط راه دسترسی ۴۰ روستا مسدود است. البته خودروهای سنگین امکان تردد دارند ولی خودروی سواری تا بازگشایی کامل و ایمن شدن مسیر به این روستاها دسترسی ندارد.»
او درباره تامین اقلام مورد نیاز روستاییان در سیستان و بلوچستان نیز گفت: «۴۷گروه جهادی با ۳۱۴ نیرو از هفته گذشته مشغول امدادرسانی هتسند. دستگاه های امدادی و خدمات رسان نیز با ۳۴۰۰ نیروی امدادی و خدمات رسان از بخش‌های انتظامی، نظامی و راهداری هلال احمر در سیستان و بلوچستان مشغول فعالیت هستند. آب، برق و فیبرنوری در همه روستاهای استان سیستان وبلوچستان وصل است.»

بیشتر بخوانید:
هشدار زرد برای هواشناسی + جزئیات | امروز کدام استان ها هشدار گرفتند؟

کد خبر 847281 برچسب‌ها سيل استان سیستان و بلوچستان مدیریت بحران

دیگر خبرها

  • برای اتمام واقعی بازسازی زلزله کرمانشاه و ایمن سازی استان ۴ همت اعتبار نیاز است
  • ساختمان‌های اداری باقیمانده در مناطق زلزله‌زده کرمانشاه بازسازی و تکمیل می‌شود
  • مبلغ مسئولان کرمانشاه برای تکمیل مناطق زلزله‌زده دقیق نیست
  • برآورد اولیه خسارات ناشی از بارندگی‌های اخیر در خراسان جنوبی
  • سازه‌های کشور باید در برابر زلزله‌های ۸ ریشتری مقاوم باشند
  • بازدید میدانی رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از بنا‌های آسیب دیده زلزله ۹۶
  • بیشترین خسارت سیل بهاری به راه‌ها | جزئیات خسارت از زبان سخنگوی مدیریت بحران
  • باورهای ارتباطی غلط تبدیل به پاشنه آشیل زندگی زوج‌ها شده است
  • پاشنه آشیل مجلس دوازدهم از نگاه سخنگوی حزب اعتدال و توسعه /جریان رائفی پور به دنبال هدایت و مدیریت مجلس است
  • انتظارات ایلام از سازمان مدیریت بحران