Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@13:38:09 GMT

کدام آب را گل نکنیم

تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۱۹۸۳۵۲

کدام آب را گل نکنیم

این یک واقعیت است که ایران با کمبود آب مواجه است، ایران بین ۱۷ کشوری است که با بحران آب مواجه است و همه این کشورها در خاورمیانه یا شمال آفریقا واقع شده اند، البته این معضل فقط مربوط به ما نیست بلکه آمار می گوید ۵۰ درصد مردم دنیا با بحران آب روبرو هستند، عامل اصلی بحران آب در کشور از سوءمدیریت و نبود انسجام در مدیریت آب نشات می گیرد تا جایی که حتی بر سر میزان استفاده آب بین نهادهای مرتبط با کشاورزی و صنعت اختلاف نظر اساسی دیده می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

از طرفی مقدار آبی که در کشاورزی و صنعت مصرف می شود بهینه نیست، در کشاورزی به جایگزین کردن آبیاری قطره ای و تحت فشار به جای سنتی نیاز ضروری داریم، بیش از ۹۰ درصد منابع آب تجدیدپذیر ما در بخش کشاورزی مصرف می شود،‌ همه مصرف آب در بخش خانگی و صنعت هشت درصد است، بخش کشاورزی بیش از همه فعالیت های انسان به آب نیاز دارد، تولید همه محصولات کشاورزی و دامی به آب وابسته است، اگر در منطقه ای باران کافی ببارد کشاورزان نیازی به آبیاری محصولات خود ندارند اما اگر بارندگی کافی نباشد آبیاری محصولات ضروری است پس باید روش کار کشاورزی متناسب با شرایط اقلیمی مناطق باشد، مثلا بهتر است در مناطق کم آب گیاهانی که در مقابل خشکی مقاومت بیشتری دارند کاشته شوند زیرا به دلیل نیاز نداشتن گیاه به آب فراوان هم مقرون به صرفه است و هم مانع شوری زمین در اثر آبیاری با آب کم می شود.

در کنار بخش کشاورزی ، صنایع آب بر هم هستند که حجم زیادی از منابع آبی را به خود اختصاص می دهند، در واقع در صنایع بزرگ آب بر نیز ایراداتی مطرح است که از جمله به عنوان مثال جانمایی های اشتباه و فاصله زیاد از آب دریا در صنایع استان اصفهان می توان اشاره کرد، نباید آب را به کنار صنعت ببریم بلکه باید صنعت را در کنار آب برپا کنیم تا بیشتر از این به شرایط شکننده منابع آبی کشور فشار وارد نشود.

با توجه به آمارهای اعلام شده از سوی صندوق جهانی طبیعت (WWF)، در طول ۱۰ سال آینده بحران کم آبی بیشتر نقاط جهان به ویژه کشور های اروپایی و آسیایی را در بر می گیرد و با توجه به تعریف بانک جهانی چنانچه کشوری سالانه کمتر از  هزار متر مکعب آب شرب برای شهروندانش داشته باشد با مشکل جدی کمبود آب مواجه می شود، از این رو برای تامین کردن امنیت آبی کشور با به کارگیری اصول مدیریت پیشرفته آب و با صرفه جویی در مصرف خانگی، صنعتی و کشاورزی به ذخیره منابع آبی کشور می توان کمک کرد.

الگوی نادرست مصرف آب هم وضعیت بحرانی آب در کشور را تشدید می کند، به عنوان مثال سرانه مصرف آب در اتریش که ذخایر آبی آن چند برابر ایران است ۱۱۱ لیتر است اما در ایران ۲۵۰ تا ۳۰۰ لیتر مصرف سرانه آب است که واقعا جای تامل دارد، یکی دیگر از موارد قابل توجه برداشت های بی رویه و غیرقانونی از آبهای زیر زمینی و خالی شدن سفره های زیرزمینی است، تصور کنید که همه آب مصرفی شهر پرجمعیتی مانند یزد از آبهای زیر زمینی تامین می شود و با توجه به کاهش بارندگی ها ریال، اگر آب مصرف شده جایگزین نشود این منابع تا چند سال دیگر می توانند جوابگوی نیاز آبی این شهر باشند، یکی از راه کارهای ارائه شده این است که دولت حتما باید آب شرب را از آب مصرفی جدا کند و کنترل شدیدی روی مصرف آب شرب صورت گیرد. 

در دو سال گذشته شاهد بارندگی های خوبی در بیشتر نقاط کشور بودیم که برخی مدعی شدند که زمان خشکسالی به پایان رسیده و وارد ترسالی شدیم در حالی که محققان می گویند بارندگی دو سال اخیر به معنای پایان خشکسالی نیست و ما همچنان با بحران آب درگیر هستیم.

در واقع انسان با زیاده خواهی خود پوشش گیاهی را در بالا دست تخریب کرد و این سبب شد تا آب چه موقعی که کم باشد و چه زیاد در واقع برای همه نباشد و خسارت ایجاد کند که سیل های اخیر گواه این ادعا است که می توان به سیل های اخیر در دشت ترکمن صحرا، گنبد،‌ ساری و فارس اشاره کرد. اگر به حریم آبرفتی رودخانه ها تجاوز نمی کردیم و عرصه رودخانه ها را تنگ و تنگ نمی کردیم شاهد وقوع سیل های ویرانگر نبودیم.

سیل یک موهبت است اما متاسفانه آن را به مصیبت تبدیل می کنیم و نتایج این تبدیل را در بخش هایی از کشور مانند خوزستان، لرستان و سیستان و بلوچستان دیده ایم ، این سیل ها نباید باعث شود که فکر کنیم آب مازاد داریم و این آب مازاد را مجازیم از این حوضه به آن حوضه منتقل کنیم بلکه باید تلاش کنیم بر اساس قوانین حاکم بر طبیعت ایران چیدمان توسعه را طراحی کنیم.

ایران کشوری است که از دیرباز مردم آن نشان دادند که درک و فراست بالایی برای تطابق با واقعیت های اقلیم کشور دارند و مصداق آن بادگیرها، کاریزها، قنات ها و یخدان ها است، باید تلاش کنیم همچنان به عنوان یک کشور پیشگام و الگو مطرح بمانیم.

9014

برچسب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست آب و فاضلاب آهنگ حیات

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سازمان حفاظت محیط زیست آب و فاضلاب آهنگ حیات سازمان حفاظت محیط زیست آب و فاضلاب آهنگ حیات اخبار کنکور بحران آب منابع آب مصرف آب سیل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۹۸۳۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رعایت توازن تولید و مصرف انرژی به سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد

نرسی قربان کارشناس انرژی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه ایران یکی از بزرگترین ذخایر گازی را دارا است، گفت: ایران از لحاظ تئوری می‌تواند به هاب انرژی تبدیل شود و سال‌های سال در رابطه با آن صحبت شده است زیرا ایران یکی از بزرگترین ذخایر گازی جهان را دارا است.

وی ادامه داد: ایران از لحاظ جغرافیایی در منطقه‌ای قرار دارد که به چندین کشور مختلف راه دارد؛ اعم از کشورهایی که گاز دارند به همین جهت همواره بر سر این موضوع بحث بوده که ایران بتواند ایران گاز را از کشورهایی نظیر ترکمنستان که گاز دارند دریافت و به ترکیه، هند و.... بدهد که به دلیل تحریم‌ها مکان پذیر نبود.

به گفته این کارشناس انرژی تولید انرژی در کشور ما کم نیست، بلکه مصرف انرژی در کشور ما بسیار بالاست.

وی ادامه داد: برای به تعادل رسیدن تولید و مصرف باید تولید گاز افزایش پیدا کند زیرا گاز در سبد کشور ما سهم ۷۰ درصدی دارد و اگر بخواهیم تولید گاز را افزایش دهیم که برای تولید برق و سایر مصارف را پاسخگو باشد مستلزم سرمایه گذاری بیشتر است که مقدار آن بسیار بالاست و به گفته وزیر نفت ۲۰۰ میلیارد دلار برای سرمایه گذاری نیاز داریم.

به گفته قربان در صورتی که سرمایه گذاری صورت بگیرد باید سرمایه گذاری خارجی باشد تا پاسخگوی نیاز ما باشد.

قربان در رابطه با راهکارهای بهینه سازی مصرف، خاطر نشان کرد: راه کارهای مختلفی در این زمینه در نظر گرفته شده است که یکی از آنها قیمت گذاری است به گونه‌ای که قیمت انرژی را به جایی برسانند که صرفه‌جویی در آن بسیار جذاب شود که به علت مسائل سیاسی چنین امکانی وجود ندارد

وی ادامه داد: راه کارهای دیگری نظیر سرمایه گذاری وجود دارد و بهینه سازی به طوری که در خانه و ادارات حتی کارخانه‌ها سرمایه گذاری صورت بگیرد تا مصرف بهینه باشد و با توجه به اینکه سرمایه گذاری وجود نداشته این نوع از بهینه سازی هم میسر نشده است.

این کارشناس انرژی توضیح داد: سیاست‌های انرژی دولت مرتباً در حال تغییر است و هیچ زمان سیاست واحدی را در دولت‌ها مختلف نداشته‌ایم و همه این موارد دست به دست هم داده تا بهینه سازی به تعویق می‌افتد.

کد خبر 6090017 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • صنعت نیروگاهی ایران خودکفا شد
  • خبر خوش وزیر نیرو/ صنعت نیروگاهی ایران خودکفا شد
  • مصرف زیاد نوشابه رژیمی ما را به کدام سرطان مبتلا می‌کند؟
  • کدام کشورها بیشترین حاجی را دارند؟
  • ممنوعیت ورود چای سنواتی به بازار مصرف/ کارخانجات چای به موقع بازگشایی شود
  • رعایت توازن تولید و مصرف انرژی به سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد
  • شهر را تقدیم تاس‌اندازها نکنیم
  • دستور مهم رئیسی؛ تخصیص ۳میلیون یورو برای دیوارکشی مرزهای ایران | اعلام جزئیات جدید از انسداد مرزها؛ اولویت‌ با کدام مرزهاست؟
  • تیغ شدت مصرف انرژی روی گلوی اقتصاد ایران
  • کدام مواد غذایی را نباید با معده خالی خورد؟