Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-01@22:42:07 GMT

چرا اروپا عقب نشست؟!

تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۲۱۴۳۲۸

چرا اروپا عقب نشست؟!

 به گزارش الف، کشورهای اروپایی طرفِ برجام و به طور کلی معادله هسته ای ایران(سه کشورِ انگلستان، فرانسه و آلمان)، همواره نوعی کنش ورزیِ مبهم و پیچیده را در رابطه با کشورمان از خود نشان داده اند. به عنوان مثال، در دوران ترامپ، این کشورها با محکوم کردنِ ظاهری اقدامات ضدبرجامی ترامپ، سعی داشتند خود را حامی برجام نشان دهند و در عینِ فشارهای آمریکا، مراقب بودند تا مبادا ایران مفاد برجام را به اصطلاح نقض کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پس از خروج ترامپ از قدرت و روی کار آمدنِ جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا، تروئیکای اروپایی نیز مدلِ بازیگری خود را تغییر داده و در واکنش به رویکردهای ظاهرا منعطف بایدن در قبال برجام و موضع گیری های مکرر وی مبنی بر ضرورت بازگشت آمریکا به برجام، اینبار آن ها به طرح درخواست های جدید در چهارچوب معادله برجام و علیه ایران پرداخته و می پردازند و انگار هم در دوره ترامپ و هم در دوره بایدن، نوعی تقسیم کارِ پنهان میان آن ها و ایالات متحده آمریکا در رابطه با ایران وجود داشته است. وقتی در سطح کلان به کنش ورزی اروپا در مورد توانمندی هسته ای ایران و توافق برجام می نگریم، شاید یک چیز بیش از هم نمایان و برجسته تر باشد: اروپا اساسا با ایران هسته ای و به طور کلی ایرانِ قدرتمند، موافق نیست. این همان نکته ای است که اساسا در دستورکار آمریکایی ها قرار دارد و آن ها نیز تضعیف ایران را در راستای تقویت منافع ملی خود می بینند(در واقع، در این زمینه نوعی منافع مشترک میان اروپا و آمریکا وجود دارد). 

درست بر همین اساس است که شاهدیم پس از روی کار آمدن بایدن در آمریکا، وزرای خارجه و سران تروئیکای اروپایی(فرانسه، آلمان و انگلستان)، بارها و بارها علیه ایران در چهارچوب توافق برجام موضع گیری کرده و حتی تقاضاهای زیاده خواهانه ای نظیر ضرورت گنجاندن توانمندی های موشکی و حضور منطقه ای ایران در قالب برجام را نیز مطرح کرده‌اند. امری که در شرایط فعلی، مکررا از زبان بایدن و اعضای تیم امنیت ملی و سیاست خارجی او نیز بیان شده است. 

با این حال، در جدیدترین تحرک، تروئیکای اروپایی اعلام کرده اند که از اقدام خود جهت صدور قطعنامه علیه ایران در جریان نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، منصرف شده اند. اقدامی که پیشتر توسط دولت آمریکا مطرح شده بوده و واشنگتن مصرانه در پیِ عملیاتی کردن آن بود. این خبر که ابتدا توسط خبرگزری های بین المللی نظیر رویترز و آسوشیتدپرس اعلام شد و سپس به طور رسمی از سوی تروئیکای اروپایی تایید شد، با یک بیانیه نیز از سوی کشورهای اروپایی همراه گشت که در آن به این مساله اشاره شده که اساسا اروپا سعی داشته با این اقدام خود، فرصتی مناسب جهت تعامل دیپلماتیک در اختیار ایران قرار دهد. موضع گیری که اساسا نشان می دهد قدرت های اروپایی، معادله برجام را نه بر اساس واقعیت های میدانی بلکه بر اساس روایت های خاص خود تفسیر می کنند و سعی دارند از این طریق، ایران را تحت فشار قرار دهند. در این راستا، پرداختن به این نکته که چرا اساسا تروئیکای اروپایی به سمتِ صدور قطعنامه علیه ایران حرکت کرد، می تواند تا حد زیادی دلایل آن در عقب نشینی از این حرکت را هم توضیح دهد. 

*تروئیکای اروپایی و پرونده سازی علیه ایران

یکی از مهمترین محرک های تروئیکای اروپایی در اقدام اخیرش جهت حرکت به سمت صدور قطعنامه علیه کشورمان، پیشبرد دستورکارِ پرونده سازی بین المللی علیه توانمندی هسته ای ایران بوده است. در واقع، قدرت های اروپایی  به همراه آمریکا، سعی دارند با طرح دعاوی سیاسی و همچنین حقوقیِ مختلف علیه ایران در مجامع بین المللی و سپس پرداخت گسترده جریان های رسانه ای غربی و منطقه ای به آن ها، عملا نوعی فضای مسموم علیه ایران ایجاد کنند و از این طریق، ایران را تحت فشار قرار دهند. این رویکرد اروپا و البته آمریکا، علاوه بر اینکه سعی دارد افکار عمومی بین‌المللی را علیه ایران بشوراند، بر آن است تا در عینِ سیاه نمایی از ایران و به اصطلاح، جدی جلوه دادنِ تهدید پیشروی های هسته ای اخیر کشورمان(که در پاسخ به بدعهدی های طرف های غربی و در چهارچوبِ برجام انجام شده اند)، ماهیت اقدامات و رویه های غیرقانونی و نامشروع غرب در برابر ایران و در معادله برجام را از چشم انداز افکار عمومی نیز به دست فراموشی بسپارد. 

از سویی، تحرکات تروئیکای اروپایی درپرونده سازی های سیاسی و حقوقی علیه ایران و توانمندی های هسته ای این کشور، نوعی مین گذاری و ایجاد مانع از سوی آن در معادله برجام با هدفِ تطویلِ بحران های برجامی و متعاقبا، تضعیف ایران و عدم برخورداری آن از امتیازها و مزایای برجامی اش نیز می باشد. امری که با فرسایشی کردن بحران های برجامی، سعی دارد ایران را به ورطه ضعف و پذیرش اصول مطلوب غرب در رابطه با قدرت هسته ای این کشور سوق دهد. 

*تروئیکای اروپایی و روایت سازی هسته ای علیه ایران

از جمله محرک های مهم دیگری که تروئیکای اروپایی را به سمت صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام و در نهایت، عقب نشینی از آن سوق داده، ارائه روایت های جدیدی در مورد برجام و نقش خود در چهارچوب این معادله است. نباید فراموش کرد که روایت ها در عرصه مسائل سیاسی، از قدرت و اهمیت قابل توجهی برخوردارند. این روایت ها هستند که بخش زیادی از فهم ما در مورد مسائل مختلف را تشکیل می دهند. 

درست برهمین اساس است که اکنون تروئیکای اروپایی به مثابه کنشگری که در معادله برجام عملکرد موفقی نداشته و همواره مخصوصا در دوره ترامپ، حضور وی در قدرت را عامل اصلی عدم انجام درست تعهداتش عنوان کرده، اکنون سعی دارد روایت برجام را کاملا وارونه جلوه دهد و ضمن القای گزاره ساختگیِ تهدیدآمیز بودن ماهیت فناوری هسته ای ایران، عملا خود را به مثابه بازیگری نشان می دهد که در برابرِ به اصطلاح تخلفات ایران در قالب برجام، سعی دارد از صلح و امنیت بین المللی حراست کند و با استفاده از ظرفیت سازمان ها و نهادهای بین المللی، بر آن است تا در برابر آن بایستد. روایتی که از سوی جریان های رسانه ای غربی و مخالف با ایران نیز قویا به آن پرداخته می شود. 

در شرایط فعلی، به اصطلاح عقب نشیی اروپا از صدور قطعنامه علیه ایران نیز، بخش دیگری از این سناریو است که بر اساس آن، اروپا سعی دارد خود را به مثابه بازیگری قانونمدار و طالب تعامل و دیپلماسی نشان دهد که گفتگو با ایران را به تنش زایی در این رابطه ترجیح می دهد. امری که نشان می دهد اروپا می خواهد از هیچ، برای خود تولید امتیاز کند. 

به طور کلی در چهارچوبِ روایت سازی جدید قدرت های اروپایی در مورد برجام و ایران، جای طلبکار و بدهکار عوض شده و عملا سعی شده ایران به عنوان طرفِ بدهکار معرفی شود و اروپا و آمریکا به مثابه بازیگرانی به اصطلاح بهنجار و قانونمدار، سعی دارند با بهره گیری از ظرفیت های بین المللی و ایجاد اجماع علیه این کشور، اصطلاحا تهدید آن را خنثی سازند. امری که حداقل تطابق را هم با واقعیت های میدانی ندارد. از این منظر، اقدام تروئیکای اروپایی در اعلام اراده اش جهت تصویب قطعنامه علیه ایران و متعاقبا عقب نشینی از آن را نباید چیزی جز کنش ورزی چندوجهی و پیچیده اروپا در معادله برجام که فقط و فقط با هدف آسیب رساندن به منافع ملی کشورمان انجام می شود، تفسیر کرد.  

 

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۱۴۳۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بورل: چند کشور بزودی کشور فلسطین را به رسمیت خواهند شناخت

وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا و کشورهای عربی روز دوشنبه در پایتخت عربستان دیدار کردند تا درباره چگونگی تلاش برای پیشبرد راه حل دو دولتی برای مناقشه اسرائیل و فلسطین گفتگو کنند.

به گزارش یورونیوز، اسپن بارت اید، وزیر امور خارجه نروژ، یکی از برگزارکنندگان این نشست، به خبرنگاران گفت: «اگر ما بخواهیم راه حل دو دولتی را به جلو ببریم، از سوی طرفین درگیر این اتفاق نمی‌افتد. گمان نمی‌کنم که اسرائیل در این مرحله آماده مذاکره باشد و فکر نمی‌کنم که ایالات متحده آماده باشد تا رهبری لازم برای این کار را به عهده بگیرد. بنابراین من فکر می‌کنم رهبری عربی-اروپایی بهترین چیزی است که می‌توانیم به آن امیدوار باشیم.»

این نشست در حاشیه نشست دو روزه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض برگزار شد که موضوع آن عمدتاً به جنگ در نوار غزه اختصاص داشت.

شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی در نشست مجمع گفت که گام‌های ملموس و برگشت‌ناپذیر به سوی تشکیل کشور فلسطین، «جزء ضروری» هر توافقی برای آتش‌بس پایدار خواهد بود.

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل از مخالفان دیرینه تشکیل کشور فلسطین است.

شاهزاده فیصل در آغاز نشست اروپایی و عربی که وزیر امور خارجه ترکیه نیز در آن حضور داشت، گفت: «ادامه رد راه حل دو کشور به طور اجتناب ناپذیری امنیت و ثبات منطقه را تضعیف خواهد کرد.»

اوایل روز دوشنبه، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به خبرنگاران گفت که او رهبران عرب را تشویق می‌کند تا پیشنهاد خود را برای راه‌حل دو دولتی ارائه کرده و از کشورهای عضو اتحادیه اروپا می‌خواهد که رهبران عرب را برای ارائه آن به بروکسل دعوت کنند.

او گفت: «تنها امید من، اراده قوی من، این است که باور کنم چنانچه اعراب پیشنهادی را روی میز بگذارند، اروپایی‌ها هم قاعدتا باید به فکر غلبه بر اختلافات بین خودشان بیفتند، زیرا بر کسی پوشیده نیست که اروپایی‌ها به شدت دچار اختلاف شده‌اند. من به کشورهای عضو پیشنهاد خواهم کرد که از اعراب دعوت کنند تا به بروکسل بیایند و طرح خود را با ما در میان بگذارند، زیرا ما باید سعی کنیم رویکردهای خود را کنار هم بگذاریم.»

وی همچنین گفت که انتظار دارد چندین کشور اروپایی از جمله اسپانیا، ایرلند، بلژیک، اسلوونی و مالت، ظرف یک ماه آینده کشور فلسطین را به رسمیت بشناسند.

یک منبع به خبرگزاری فرانسه گفت استفان سژورنه، وزیر امور خارجه فرانسه که برای آخرین گفتگوها درباره جنگ غزه به ریاض رفته است، به همتایان خود چنین یادآوری کرده: «مسئله به رسمیت شناختن (کشور فلسطینی) برای فرانسه تابو نیست، اما باید در یک راهبرد جهانی برای راه حل سیاسی دو کشور در نظر گرفت که برای هر دو طرف مفید باشد.»

دیگر خبرها

  • بورل و امیرعبداللهیان برای کاهش تنش‌ها در منطقه گفتگو کردند
  • جزئیات تماس تلفنی بورل و امیرعبداللهیان
  • گفت‌وگو بورل و امیرعبداللهیان برای کاهش تنش‌ها در منطقه
  • امری: سطح بالای لیگ برتر مانع موفقیت تیم‌های انگلیسی در اروپا است
  • روایت ظریف از دلایل موافقت آمریکا و مخالفت اعراب و اسرائیل با برجام
  • تیم جدید و اروپایی اکرم عفیف مشخص شد؟
  • پیشنهادات اروپایی برای رونالدینیوی قطری‌ها
  • حمایت نمایندگان از دانشگاهیان آمریکایی و اروپایی حامی غزه
  • بورل: چند کشور بزودی کشور فلسطین را به رسمیت خواهند شناخت
  • بورل: چند کشور اروپایی به زودی فلسطین را به رسمیت می‌شناسند