Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری فارس مازندران ـ سرویس اقتصادی| بحث مصرف بی‌رویه سموم و کودهای شیمیایی همواره جز نگرانی‌ها و دغدغه‌های مسؤولان و دانشگاهیان بوده که در این زمینه طرح‌های مختلفی در دستور کار قرار گرفته است و در آخرین دستاورد حاصل از همکاری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با قرارگاه پیشرفت و آبادانی سپاه در منطقه هزارجریب بهشهر در زمینه تولید برنج بوده است این طرح بنا به گفته سیدیوسف موسوی مجری طرح، کارشناس آموزشی مزارع آموزشی و پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با افزایش حدود ۳۰ درصدی عملکرد، کاهش میزان بذر مصرفی تا ۵۰ درصد و حذف سموم شیمیایی از کشت برنج بود که باتوجه به وضعیت استان از اهمیت به‌سزایی برخوردار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 وی در این‌باره در گفت‌وگو با فارس، اظهار کرد: مصرف نامتعادل کود در بسیاری از نظام‌های تولید محصول، عدم آشنایی بسیاری از شالیکاران به اصول اولیه مصرف کود شامل نوع ترکیب، مقدار، زمان و نحوه استفاده، مصرف بیش از حد نیاز بعضی کودها مانند کودهای نیتروژن‌دار، مصرف کم یا عدم مصرف برخی کودها مانند کودهای پتاسیمی، زمینه را برای حساسیت به عوامل نامساعد از جمله بیماری بلاست فراهم می‌کند.

مجری طرح، کارشناس آموزشی مزارع آموزشی و پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت: به عبارت دیگر در صورت تغذیه متعادل (استفاده به موقع و به اندازه با ترکیب مناسب کودها) زمینه برای مقاومت گیاه به شرایط نامساعد مانند بیماری بلاست فراهم می‌شود که نتیجه آن حذف قارچ‌کش و کاهش هزینه‌های تولید و خسارت زیست‌محیطی خواهد بود.

 

وی افزود: با توجه نتایج طرح تحقیقی انجام شده در شهرستان آمل با عنوان «بررسی اثرات نسبت‌های مختلف نیتروژن و پتاسیم بر مقاومت به بیماری و عملکرد رقم شیرودی» که در آن نسبت دو به یک سولفات پتاسیم به اوره مقاومت رقم شیرودی به بیماری سوختگی غلاف را در پی داشت، و اینکه نسبت سه به یک این ترکیب موجب افزایش عملکرد شده است.

کارشناس آموزشی مزارع آموزشی و پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بیان کرد: طی بازدید به عمل آمده از منطقه هزارجریب و بررسی آسیب‌شناختی مزارع برنج، آسیب‌های موجود احصاء و اولویت‌بندی شد که در این میان دو آسیب نخست تراکم بسیار زیاد بذر در خزانه (حدود ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار) یعنی چهار برابر روند رایج و دوم استفاده از قارچ‌کش برای مهار بیماری بلاست در اولویت نخست برای اجرا قرار داده شده است.

موسوی اضافه کرد: در این طرح از روش‌های مختلف تغذیه رایج کشاورزان و روش متعادل (استفاده همزمان از کود اوره و پتاس با نسبت‌های مختلف) و تعداد متفاوت بوته در هر کپه برای بررسی مقاومت گیاه و عملکرد برنج استفاده شده است.

وی ادامه داد: این طرح از فروردین ۹۹ با بذرپاشی در خزانه (نصف تراکم معمول منطقه) شروع و طی اردیبهشت نشاکاری به صورت دو خال، شش خال و ۱۰ خال، انجام شد و در دوره رشد برنج، تیمارهای مختلف تغذیه اعمال شد.

کارشناس آموزشی مزارع آموزشی و پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری یادآور شد: دو مرحله نمونه‌گیری بیماری برای برگ و خوشه انجام شد و در مرحله پایانی نیز نمونه‌گیری عملکرد صورت گرفت.

 

موسوی تصریح کرد: داده‌های حاصل از نمونه‌برداری با استفاده از روش‌های آماری با هم مقایسه شدند و نتیجه حاکی از نبودن اختلاف بین تیمارهای تغذیه از نظر عملکرد بود. با این وجود در مقایسه با متوسط عملکرد برنج منطقه (یک هزار و ۷۰۰ کیلوگرم شلتوک در هر هکتار) عملکرد شلتوک در این طرح حدود ۲۸ درصد افزایش داشت (۲هزار و ۳۶۳ کیلوگرم در هکتار) علاوه بر اینکه هیچ قارچ‌کش و آفت‌کشی در این طرح مصرف نشد.

وی اظهار کرد: با توجه به اینکه نشای دو خال شدت بیماری بلاست کمتری نسبت به شش خال داشت بنابراین منطقی است که ما دو خال را انتخاب می‌کنیم؛ زیرا بذر کمتری  مصرف شده و هزینه کمتری در برداشته و سرعت نشای کارگر نیز افزایش می‌یابد که همه اینها مزیت است.

این مدرس دانشگاه  ادامه داد: این طرح در قالب پیش آزمون انجام شده و مبنایی برای اجرای طرح‌های تحقیقاتی در سال‌های بعد خواهد بود.

موسوی تاکید کرد: امسال دو طرح « بررسی اثرات تیمارهای مختلف تراکم بذر در خزانه و تعداد بوته در هر کپه بر روی عملکرد و اجزای عملکرد برنج» و «بررسی اثرات ارقام مختلف برنج و تعداد بوته در هر کپه بر عملکرد و اجزای عملکرد برنج» برای امسال به قرارگاه پیشنهاد شده است.

 

وی با اعلام اینکه دغدغه محققان دانشگاه‌ علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری و موسسه تحقیقات برنج و همچنین نهادهای متولی از جمله سازمان جهاد کشاورزی در استان کاهش مصرف نهاده‌های شیمیایی اعم از کودها و سموم است، اظهار کرد: البته باید در این راستا قدم به قدم  و به‌صورت علمی گام برداشته شود. به عبارت دیگر به یکباره نمی‌توان مصرف نهاده‌های شیمیایی مورد استفاده در مزارع را قطع کرد؛ چرا که احتمال کاهش عملکرد و خسارت کشاورز وجود خواهد داشت.

کارشناس آموزشی مزارع آموزشی و پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در پایان گفت: امیدواریم افراد مسؤول در این زمینه با توجه به قابلیت‌های فراوان علمی گام‌های بلندتری در حل این معضل برداشته، زمینه را برای تولید محصول سالم و حتی ارگانیک در استان فراهم کنند.

انتهای پیام/۸۶۰۳۴/ج

 

 

انتهای پیام/86034/

 

 

منبع: فارس

کلیدواژه: بیماری بلاست عملکرد برنج انجام شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۲۰۴۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

منیزیم را چه زمانی از روز مصرف کنیم؟

تعیین زمان مناسب برای مصرف منیزیم به عوامل مختلفی از جمله سلامت فردی، سبک زندگی و عادت‌های غذایی بستگی دارد.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، منیزیم یک ماده معدنی ضروری است که به طور طبیعی در بعضی از مواد غذایی وجود دارد و به منظور جلوگیری از بروز عوارض ناشی از کمبود منیزیم باید روزانه به مقدار لازم از آن استفاده کنید، مردها روزانه به ۴۲۰ میلی‌گرم منیزیم و زن‌ها به ۳۲۰ میلی‌گرم از آن نیاز دارند؛ تعیین زمان مناسب برای مصرف منیزیم به عوامل مختلفی از جمله سلامت فردی، سبک زندگی و عادت‌های غذایی بستگی دارد.

مصرف منیزیم هنگام صبح

مصرف منیزیم هنگام صبح می‌تواند انرژی را افزایش دهد و به بهبود خلق‌وخو کمک کند؛ منیزیم نقش مهمی در متابولیسم انرژی ایفا می‌کند، باعث بهبود فرایند تبدیل غذا به انرژی می‌‏شود و از عملکرد آنزیم‌های دخیل در تولید انرژی اولیه بدن پشتیبانی می‌کند؛ مصرف منیزیم در ابتدای روز به افزایش هوشیاری و تمرکز در طول روز کمک می‌کند.

مصرف منیزیم قبل از ورزش

مصرف منیزیم قبل از ورزش می‌تواند به بهبود عملکرد عضلات کمک کند، این ماده معدنی نقش مهمی در انقباض و آرامش عضلات برعهده دارد و برای حفظ عملکرد مناسب ماهیچه‌ها در طول ورزش ضروری است؛ علاوه بر این، منیزیم به تنظیم تعادل الکترولیت‌ها کمک می‌کند که برای هیدراتاسیون و عملکرد ماهیچه‌ها بسیار مهم است؛ مصرف منیزیم قبل از ورزش، از طریق مواد غذایی یا مکمل‌ها، ممکن است به جلوگیری از گرفتگی عضلات و کاهش خستگی کمک کند.

مصرف منیزیم همراه با وعده‌های غذایی

مصرف منیزیم همراه با وعده‌های غذایی می‌تواند جذب و استفاده از آن توسط بدن را افزایش دهد، جذب منیزیم در روده کوچک اتفاق می‌افتد؛ مصرف مواد غذایی یا مکمل‌های غنی از منیزیم همراه با وعده‌های غذایی، به ویژه غذاهای حاوی پروتئین و چربی‌های سالم، ممکن است به بهبود جذب آن کمک کند؛ بنابراین توصیه شده است بعضی از مواد غذایی سرشار از منیزیم مانند سبزیجات برگ‌دار، آجیل، دانه‌ها و غلات کامل را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

مصرف منیزیم هنگام خواب

مصرف منیزیم قبل از خواب ممکن است باعث آرامش و بهبود کیفیت خواب شود، نتایج بررسی‌های انجام شده نیز نشان می‌دهد که منیزیم از چرخه طبیعی خواب و بیدار بدن پشتیبانی می‌کند؛ علاوه بر این، منیزیم به آرامش عضلات کمک می‌کند و با کاهش تنش عضلانی به بهبود کیفیت خواب کمک می‌کند، بنابراین می‌توان با مصرف منیزیم قبل از خواب به بهبود آرامش بدن و ذهن کمک کرد که منجر به افزایش کیفیت خواب می‌شود.

چه زمانی باید مصرف مکمل منیزیم را شروع کرد؟

مصرف منیزیم را بر اساس نیازهای بدن خود تنظیم کنید، در صورتی که علائمی مانند گرفتگی عضلات، خستگی یا دیگر علائم مربوط به کمبود منیزیم را تجربه کردید، مصرف منیزیم از طریق منابع غذایی یا مکمل‌ها را افزایش دهید؛ علاوه بر این، عواملی مانند استرس، فعالیت بدنی شدید و شرایط پزشکی ممکن است نیاز بدن به منیزیم را افزایش دهد.

کدام مواد غذایی حاوی منیزیم است؟

مواد غذایی سرشار از منیزیم برای بسیاری از عملکردهای بدن از جمله عملکرد عضلانی و عصبی، تنظیم قند خون و سلامت استخوان ضروری است؛ سبزیجات برگ‌دار مانند اسفناج و کلم پیچ، آجیل و دانه‌هایی مانند بادام، بادام هندی و تخمه کدو تنبل، غلات کامل مانند برنج قهوه‌ای و کینوا، حبوبات مانند لوبیا و عدس، ماهی‌های چرب مانند سالمون و شکلات تلخ سرشار از منیزیم هستند و مصرف آن‌ها به بهبود سلامت عمومی افراد کمک می‌کند.

کد خبر 748594

دیگر خبرها

  • برنامه ریزی جهاد کشاورزی برای افزایش ۳۰ درصدی کشت پنبه در گلستان + فیلم
  • برنامه ریزی جهاد کشاورزی برای افزایش ۳۰ درصدی کشت پنبه در گلستان
  • منیزیم را چه زمانی از روز مصرف کنیم؟
  • برداشت ۱۵ هزار تن گندم از مزارع استان بوشهر
  • پیش‌بینی برداشت ۳۰ هزار تن گندم مازاد از مزارع آبدانان
  • برداشت حدود ۹۰ هزار تن چغندر قند از مزارع خوزستان
  • تولید بیش از ۱۹ هزار تن دانه‌های روغنی از مزارع کلزا شهرستان دهلران
  • مبارزه بیولوژیک با آفات، در مزارع دیم ایلام آغاز شد
  • پیش‌بینی برداشت ۶۰۰۰ تن کلزا در مزارع لرستان
  • برداشت سه تن زعفران از مزارع لرستان