Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-26@11:23:06 GMT

تاثیر کرونا بر حضور مردم در فضاهای شهری

تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۲۲۱۲۶۹

تاثیر کرونا بر حضور مردم در فضاهای شهری

انتشار ویرو کرونا باعث شد فعالیت اغلب رستوران‌ها و کافه‌ها در فضاهای عمومی گسترش یابد تا مردم با فاصله ایمن از یکدیگر و در هوای آزاد به خوردن و نوشیدن بپردازند؛ بدون شک، این رویداد فرهنگ جدیدی از زندگی خارج از منزل در میان مردم جهان به وجود خواهد آورد.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، پس از شیوع بیماری کووید -۱۹، نام ویلنیوس پایتخت لیتوانی، به عنوان پیشگام ترویج فرهنگ جدید زندگی در فضاهای عمومی به ثبت رسید چرا که مقامات آن جز اولین افرادی بودند که به صاحبان رستوران‌ها و کافه‌ها اجازه دادند در مکان‌های رو باز به فعالیت بپردازند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کلانشهر در مدت زمانی بسیار کوتاه به یک کافه عظیم تبدیل شد که گوشه و کنار آن را میز و صندلی‌هایی برای سرو غذا و نوشیدنی به مردم فرا گرفت. در واقع، بسیاری از میدان‌ها و تعداد ۱۸ خیابان، در همان ابتدای انتشار ویروس کرونا به روی خودروها بسته شد تا صاحبان رستوران‌ها و کافه‌ها بتوانند با ایجاد فاصله اجتماعی بین مردم، فعالیت‌های خود را ادامه دهند.

گزارشات حاکی است که مقامات رسمی لیتوانی در مقابله با بیماری کووید -۱۹ بسیار موفق عمل کرده‌اند و این کشور یکی از کمترین نرخ‌های ابتلاء به کرونا در اروپا را به خود اختصاص داده است. از جولای سال ۲۰۲۰، تعداد خودروها در خیابان‌های مرکز پایتخت، به طور غیر قابل باوری رو به کاهش نهاد و همین امر مقامات را به تبدیل چهار خیابان به پیاده‌راه دائمی سوق داد. مدیران شهر به این باور رسیدند که خیابان‌های زیبای ویلنیوس نباید در مالکیت خودروها باشند و در عوض، شهروندان باید بتوانند از این فضاهای عمومی بیشترین بهره را ببرند.

در مدت زمانی کوتاه، سایر شهرهای جهان نیز به پیروی از ویلنیوس، بسیاری از فضاهای عمومی شهر خود را به تدریج از مالکیت خودروها پس گرفتند و در اختیار مردم، رستوران‌ها و کافه‌ها قرار دادند. البته تغییرات خیابان‌ها در اغلب نقاط جهان فقط به این اقدامات محدود نشد و فعالیت‌های جالب دیگری نیز در آن‌ها صورت گرفت که در ادامه به معرفی چند نمونه پرداخته می‌شود.

استفاده از فضاهای پارک خودروها

پس از مدت زمان زیادی از بسته شدن رستوران‌ها در بریتانیا، در نهایت مقامات رسمی اجازه دادند در چهارم ژوئیه سال ۲۰۲۰ رستوران‌ها و کافه‌ها فعالیت خود را آغاز کنند. صاحبان این مکان‌ها می‌توانستند از پیاده‌روهای مقابل مرکز خود برای سرو غذا و نوشیدنی به مردم بهره گیرند و حتی میز و صندلی‌هایی نیز در محل پارک خودروها در خیابان‌ها قرار دهند. در نتیجه این امر، بسیاری از مردم با اطمینان خاطر از فاصله ایمن با دیگران، به سمت رستوران‌ها و کافه‌ها روی آوردند و یک بار دیگر، اقتصاد این مراکز رونق یافت. همین امر باعث شد، بسیاری از مراکز تجاری دیگر نیز از فضاهای بیرون از فروشگاه‌های خود برای فروش بهره گیرند تا مردم با خود جداسازی از دیگران به خرید اقلام مورد نیازشان بپردازند.

احیای خیابان‌ها

مدیر ویژه بخش بهبود اقتصادی سانفرانسیسکو در ایالات متحده آمریکا، طرح جدیدی به نام "فضاهای مشترک" ارائه داد که طی آن کسبه می‌توانستند از فضاهای بیرونی مرکز خود نظیر پیاده‌روها و میادین برای گسترش فعالیت‌هایشان بهره گیرند. در عوض، این افراد نیز موظف بودند به حفظ این مکان‌ها بپردازند و قابلیت دسترسی آن‌ها را برای مردم افزایش دهند.

همچنین طبق طرح فوق، صاحبان رستوران‌ها و کافه‌ها مجاز بودند از فضای مقابل مرکز خود برای نصب موقتی میز و صندلی‌هایشان بهره گیرند و به سرو خوردنی‌ها به مردم بپردازند. به تدریج، این فعالیت‌ها از پیاده‌روها به فضای پارک خودروها نیز کشیده شد و در مدت زمانی بسیار کوتاه، سراسر خیابان‌ها را نیز فرا گرفت. در نهایت، کاربری بسیاری از خیابان‌های سانفرانسیسکو به طور قابل توجهی تغییر پیدا کرد و خودروها کمترین سهم را از این فضاهای عمومی از آن خود کردند.

پاک‌تر و سبزتر

مردم در سراسر شهرهای قاره اروپا از ترس ابتلاء به ویروس کرونا، دیگر رغبتی به استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی نداشتند و بسیاری از آن‌ها از داشتن خودروی عمومی محروم بودند. به همین دلیل، در مدت زمانی بسیار کوتاه، بسیاری از خیابان‌ها به روی ترافیک خودرویی بسته شد و سیل عظیم دوچرخه‌سواران و عابران پیاده به این مکان‌های عمومی روانه شد. از بارسلونای اسپانیا گرفته تا بوگوتا در کلمبیا، مسیرهای دوچرخه‌سواری بیشماری به طور موقت و دائمی ایجاد شد تا مردم به دور از خودروها به تردد بپردازند. بریتانیا حدود دو میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار برای ایجاد مسیرهای جدیدی هزینه کرد تا مردم را به دوچرخه‌سواری و پیاده‌روی سوق دهد. گرایش مردم به پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری و کاهش انتشار دود خودروها در هوا منجر به هوایی پاک‌تر در اغلب نقاط جهان شد و مردم را به رفت و آمد سبز و پایدار برانگیخت.

کد خبر 479360

منبع: ایمنا

کلیدواژه: ویروس کرونا کرونا ویروس آخرین اخبار ویروس کرونا کرونا پاندمی کووید 19 پاندمی کرونا کووید ۱۹ انتشار ویروس کرونا فضاهای عمومی شهری فضای عمومی دوچرخه سواری پیاده راه پیاده راه سازی لیتوانی ویلنیوس انگلیس کلمبیا بوگوتا شهرهای جهان سانفرانسیسکو آمریکا شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق رستوران ها و کافه ها فضاهای عمومی مدت زمانی بهره گیرند فعالیت ها خیابان ها مکان ها تا مردم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۲۱۲۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توزیع ۸۵۰۰ تن آسفالت در ۶۱ معبر شهری تبریز

شهرداری تبریز از ۲۸ فروردین تا سوم اردیبهشت سال‌جاری، با توزیع ۸۵۰۰ تن آسفالت اساسی و لکه‌گیری در محله و معبر شهری گامی دیگر برای ساماندهی معابر و تسهیل تردد برداشته است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان‌شرقی، شهرداری تبریز همگام با اجرای پروژه‌های متعدد عمرانی خود در سال جاری، اهتمام ویژه‌ای در ارائه خدمات محله‌ای دارد.

یعقوب هوشیار شهردار تبریز برای احصای دقیق مسائل شهری و برطرف کردن آنها از سال گذشته طرح ناحیه بندی را در مناطق مختلف شهر آغاز کرده است به طوری که استقرار نواحی در مناطق ده‌گانه تبریز سهم بسزایی در نیازسنجی خدمات و بهسازی آسفالت معابر ایفا کرده است.

شهرداری تبریز در سال گذشته ۳۲۲ هزار تن آسفالت در سطح مناطق ده‌گانه توزیع کرده و تلاش دارد با بهبود وضعیت آسفالت معابر افزایش رضایت‌مندی شهروندان را فراهم کند.

سامان احمدزاده، معاون فنی و عمرانی شهردار تبریز با اشاره به اینکه کیفیت و ماندگاری آسفالت اصلی‌ترین شاخص معاونت فنی در موضوع تولید و توزیع آسفالت است و برای تحقق این هدف در سال گذشته سومین کارخانه آسفالت نیز راه اندازی شد.

در این مطلب نگاهی به آمار آسفالت‌ریزی طی هفته گذشته داشته‌ایم و به تفکیک میزان تناژ و نقاط آسفالت‌ریزی در هر منطقه بررسی شده است. شهرداری منطقه یک تبریز با توزیع ۲۲۷ تن آسفالت در سطح معابر منطقه جهت آسفالت اساسی و لکه گیری اقدام کرد.

بر همین اساس مسیرهای ولیعصر کوی اخوان، ولیعصر کوی بنفشه وکوی شیر سوار واقع در عباسی آسفالت ریزی شدند.

منطقه دو تبریز طی هفته گذشته با ۵۷۹ تن آسفالت نسبت به بهسازی معابر اقدام کرده است.

طی هفته گذشته ۱۸ متری بهارک ولیعصر جنوبی، ۱۳ آبان کوچه شهریار، کوچه جنت ۴ واقع در خیابان توحید یاغچیان، کوچه کریم‌پور نرسیده به فلکه گلشهر، کوچه ستاره ولیعصر جنوبی و کوچه میلاد گلشهر از جمله فعالیت‌های آسفالت ریزی این منطقه بود.

شهرداری منطقه سه تبریز نیز طی این مدت با توزیع دو هزار و ۲۷۲ تن آسفالت نسبت به آسفالت ریزی لایه رویه در خیابان صائب، آسفالت‌ریزی لایه زیرین خیابان جوان، خیابان امیر انتظام در طالقانی و دیگر معابر اقدام کرده است.

شهرداری منطقه چهار تبریز نیز طی هفته گذشته با آسفالت ریزی ۵۴۴ تنی در راستای بهسازی معابر اقدام کرد.

خیابان‌های حجتی (کوی یوسفی), فیضیه (کوی مطهری)، باغ امیر (کوی قائم)، حجتی (پشت فنی و حرفه‌ای)، کشاورز، فیروز (سالاری)، اره گر و شهید باکری و … معابری است که توسط معاونت‌های فنی عمرانی و خدمات شهری منطقه لکه‌گیری و آسفالت‌ریزی اساسی شده است.

شهرداری منطقه پنج تبریز با توزیع ۷۸۳ تنی آسفالت برای چاله زدایی و آسفالت خیابان صائب باغمیشه و مدرسه عفاف واقع در شهرک باغمیشه، میدان ولی امر و مقابل ایستگاه آتش نشانی، خیابان میثاق و کوچه‌های مشار واقع در باغمیشه، معابر اصلی و فرعی بارنج، فرهنگیان تربیت ۳ واقع در شهرک مرزداران را در دستور کار خود قرار داد.

شهرداری منطقه شش تبریز طی هفته گذشته با آسفالت ریزی یک هزار و ۸۷۹ تنی در جهت بهسازی معابر خود اقدام کرده است.

این میزان از آسفالت در معابری شامل مسیر ۳۵ متری صنعتگران، شهرک امام خمینی (ره) مقابل بلوک ۸۳، ۶۹ و کوی فرهنگیان، کوی سولماز، اوغلی، خیابان شهید حیدری، خطیب، قراملک، خیابان ۲۲ بهمن و شهرک شهید دکتر بهشتی به صورت مکانیزه و دستی بهسازی و مرمت شده است.

منطقه هفت تبریز نیز با توزیع ۵۰۴ تن آسفالت مسیرهای خیابان ۴۵ متری صمدی، کوی فروردین، خیابان شهید مدنی، آخماقیه جنب پارک فضیلت، لاله گلباران کوی ششم شرقی را به صورت اساسی و یا لکه گیری آسفالت ریزی کرده است.

شهرداری منطقه هشت تبریز نیز با ۲۶۸ تن آسفالت در خیابان‌های بهشتی، مدرس، دانشسرا، خیابان شهدا، خیابان جمهوری اسلامی، کوچه امامزاده، کوچه مقدس و …را آسفالت ریزی کرده است.

منطقه ۹ تبریز با توزیع ۱۲۴ تن آسفالت ریزی به چاله زدایی اقدام کرده است. شهرداری منطقه ۱۰ تبریز نیز آسفالت ریزی یک هزار و ۱۹۸ تنی را در معابر خیابان منبع کوی فیاض بخش، شهرک ارم ۱۲ متری کوثر، بهمن آباد کوچه دهقان، کوی صبا شهرک ارم، جنب زورخانه ارم و آسفالت رویه خیابان شمس تبریزی در دستور کار خود قرار داد.

همچنین طی هفته گذشته ۱۰۸ تن آسفالت در دیگر معابر شهر به صورت متفرقه آسفالت ریزی شده است.

شهرداری تبریز در راستای بهسازی معابر و ترمیم آسفالت از ابتدای سال تا به امروز ۱۴ هزار و ۴۸۸ تن آسفالت ریزی در سطح شهر تبریز انجام داده است.

کد خبر 747417

دیگر خبرها

  • آماری عجیب از میزان آسیب نخاعی مردم به دلیل ناایمنی خودروها و جاده ها: سالانه بیش از ۲ هزار نفر (فیلم)
  • شروع کار نمایشگاه کتاب بعد از شیوع کرونا نیازمند شجاعت بود
  • استمرار عملیات‌های عمرانی و اجرایی شهرداری سمنان
  • رفع آب‌گرفتگی معابر در ۱۰ نقطه شهرکرد
  • جذب ۲۱ هزار پرستار بویژه نیروی طرحی دوران کرونا/ تدوین لایحه مادی و معنوی پرستاران
  • تغییر بخشی از مسیر‌های اتوبوس شهری پایانه دولت‌آباد
  • توزیع ۸۵۰۰ تن آسفالت در ۶۱ معبر شهری تبریز
  • رفع آبگرفتگی معابر در ۱۰ نقطه شهرکرد
  • پلمب سومین رستوران متخلف با دستور دادستان عمومی و انقلاب در شهرستان طرقبه شاندیز
  • برنامه های حفظ تخصصی، عمومی و موضوعی قرآن تشریح می شود