Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-06@14:13:41 GMT

با اینترنت ماهواره‌ای سلبی برخورد نشود

تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۲۲۱۳۴۴

با اینترنت ماهواره‌ای سلبی برخورد نشود

به گزارش «تابناک»، روزنامه ایران در گفت وگو با کارشناسان فاوا آورده است: به‌تازگی و بعد از یکسال «یواس‌ای‌تودی» از پیش سفارش اینترنت ماهواره‌ای شرکت اسپیس ایکس خبر داد و اعلام کرد که قرار است این سرویس به‌طور محدود برای تعداد خاصی از کاربران برای مناطق تحت پوشش ارائه ‌شود. اینترنت ماهواره‌ای دیر یا زود به کشورما هم خواهد رسید اما با این تکنولوژی جدید چگونه باید برخورد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نظر کارشناسان حوزه فاوا و هوافضا را در این باره جویا شدیم.

عدم مخالفت با اینترنت ماهواره‌ای

ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی درباره این تکنولوژی جدید اعلام کرد که ما به هیچ وجه به‌دنبال ممنوعیت استفاده از این تحول بزرگ که در دنیای فناوری به‌وجود آمده، نیستیم و برای استفاده از اینترنت ماهواره‌ای هیچ مخالفتی نداریم. اما باید تدابیر و مقرراتی برای استفاده‌ کاربران از اینترنت ماهواره‌ای شرکت‌های ارائه‌دهنده‌ خدمات منظومه‌های ماهواره‌ای تدوین شود و کسانی که می‌خواهند در کشور از طریق این شبکه‌ها فعالیت کنند هم حتماً باید مجوز داشته باشند تا حکمرانی فضای مجازی کشور دچار خدشه نشود.

دبیر شورای عالی فضای مجازی معتقد است آمدن منظومه‌های ماهواره‌ای ممکن است شبکه ملی اطلاعات را به‌طور کلی زیر سؤال ببرد و اگر شبکه ملی اطلاعات بتواند خدمات بهتر، ارزان‌تر و با سرعت و تنوع بیشتر ارائه دهد وابستگی به خارج از کشور کم می‌شود و یکی از این راه‌ها توسعه اینترنت ثابت در کشور است. البته وی به راه‌اندازی منظومه کوچک ماهواره ملی با مشارکت بخش عمومی و خصوصی هم اشاره کرد و گفت که در حال مذاکره هستیم تا اگر امکان داشته باشد از همکاری چین و روسیه در رسیدن به این هدف استفاده کنیم.

یک قانونگذاری درست

داوود زارعیان کارشناس ارتباطات اعتقاد دارد اینترنت ماهواره‌ای ۱۰ سال است که مطرح شده و تا به امروز نتوانسته بود نظرهای مردم و مسئولان مخابراتی کشورهای اروپایی و امریکا را به خود جلب کند اما ظاهراً بحث جدی شده و عمده دلیل آن هم این است که بیش از ۴ میلیارد نفر از جمعیت دنیا به اینترنت دسترسی ندارند.
این کارشناس ارتباطات معتقد است اینترنت ماهواره‌ای مانند تلویزیون ماهواره‌ای است همان‌طور که در تلویزیون ماهواره‌ای هیچ کنترلی از سوی دولت‌ها حاکم نیست مگر پارازیت فرستادن و این موضوع درباره اینترنت ماهواره‌ای هم صحت دارد.

وی با بیان اینکه وقتی اینترنت ماهواره‌ای مطرح می‌شود اگر قانونگذاری بدرستی صورت نگیرد، آسیب‌های جدی در این حوزه خواهیم دید، گفت: وجود شبکه ملی اطلاعات معنادار نخواهد بود، چرا که شبکه ملی اطلاعات قرار است اطلاعات را در داخل کشورمان نگه دارد ولی وقتی مردم از اینترنت ماهواره‌ای استفاده کنند داده‌ها و اطلاعات را در سطح جهان تبادل می‌کنند بنابراین نگرانی به‌نظرم جدی است و باید فوری برای آن برنامه‌ای تدوین کنند.

زارعیان افزود: دولت‌ها و حاکمیت‌ها این قدرت را دارند که بانک‌ها، سازمان‌ها و دستگاه‌ها و حتی شرکت‌های خصوصی را از استفاده از اینترنت ماهواره‌ای منع کنند، اما عموم مردم می‌توانند از اینترنت ماهواره‌ای استفاده کنند و این بدین معناست که آنها ابتدا بدون هیچ محدودیتی به سایت‌ها و شبکه‌های جهانی وصل می‌شوند و بعد به شبکه‌های ملی اطلاعات.

وی اعتقاد دارد مقررات‌گذاری هم طبعاً از سوی کسانی که اینترنت ماهواره‌ای را راه‌اندازی کرده‌اند، تعیین خواهد شد و اینکه تعیین خواهند کرد چه بخش‌هایی فیلتر شود و چه بخش‌هایی فیلتر نشود، طبعاً تابع قوانین و عرف دیگر کشورها نخواهند بود و همه باید از یک قانون تبعیت کنند. پس باید مقررات‌گذاری درست، خوب و بالقوه در این زمینه در کشور برای استفاده از اینترنت ماهواره‌ای صورت بگیرد.

برخورد سلبی ممنوع

حامد زینی وند پژوهشگر حوزه هوافضا درباره سابقه استفاده از اینترنت ماهواره‌ای نیز معتقد است از سال ۲۰۱۴ به‌صورت ناگهانی از سوی برخی از کمپانی‌های نوظهور حوزه فضایی بخصوص در امریکا استفاده از اینترنت ماهواره‌ای شکل گرفت و مقرر شد به جای استفاده از مدار ژئو با فاصله ۳۶ هزار کیلومتری از زمین برای ارسال ماهواره‌ها، ماهواره‌های منظومه‌ای را در مدار لئو که بین ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلومتر با سطح زمین فاصله دارد، قرار دهند.

وی افزود: دو شرکت اسپیس ایکس و وان وب و حتی آمازون در این زمینه ورود کرده‌اند به‌طوری‌که شرکت وان وب دو میلیارد دلار با پشتیبانی مالی یک شرکت ژاپنی وارد این حوزه شده است و اسپیس ایکس با عدد و رقم بالایی در حال سرمایه‌گذاری در این حوزه است، هر دو هفته ۶۰ ماهواره در مدار قرار می‌دهد و برنامه دارد تا ۴۲۰۰ ماهواره را در میان مدت و بعد ۱۱ هزار ماهواره را در بلندمدت در مدار لئو قرار دهد و یک پوشش کاملاً گسترده و جهانی ایجاد کند.

این پژوهشگر هوافضا در ادامه گفت: بر عکس اینترنت ماهواره‌ای که در مدار ژئو قرار دارد و تأخیر آن (پینگ) ۷۰۰ میلی ثانیه است این عدد هم اکنون در اینترنت ماهواره‌ای مدار لئو اسپیس ایکس ۴۰ میلی ثانیه است و البته قصد دارد تأخیر را به ۲۰ میلی ثانیه برساند.

زینی وند با بیان اینکه اسپیس ایکس هم اکنون ۱۰هزار نفر کاربر از کشورهای امریکا، کانادا و انگلیس دارد که تجهیزاتی مانند روتر و وای فای دریافت اینترنت ماهواره‌ای را ۴۹۹ دلار خریده و با پرداخت اشتراک ماهانه ۹۹ دلار در حال استفاده از آن هستند، گفت: با این شیوه‌ای که اسپیس ایکس، وان وب و آمازون در پیش گرفته‌اند بزودی و در سال‌های نه چندان دور پوشش اینترنتی کاملاً جهانی می‌شود و از سوی دیگر با این همه‌گیری پیش‌بینی می‌شود قیمت تجهیزات و مصرف بسیار کاهش یابد و در آینده با قرار دادن دیش‌های کوچک بالای خانه‌ها و حتی ماشین‌ها، ازطریق تلفن همراه با سرعت بالا به اینترنت متصل شوند.

وی افزود: باید گفت این تکنولوژی شرایط جدیدی را در همه عرصه‌ها مانند اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و حتی امنیت ملی کشورها ایجاد کرده و اثرات قابل توجهی خواهد داشت ولی نمی‌توان با این نوع از تکنولوژی‌ها که با سرعت بالا توسعه پیدا می‌کند و مرزها را می‌شکافد، سلبی برخورد کرد.

این پژوهشگر اعتقاد دارد برخورد سلبی در بلندمدت محکوم به شکست خواهد بود از این‌رو باید تکنولوژی جدید را درک کرده و نه تنها با آن همراه شد بلکه از خود تکنولوژی برای هدایت همان تکنولوژی استفاده کرد. هر تکنولوژی ممکن است برای کشورهای مختلف دارای تبعات منفی باشد ازاین رو باید با آن به‌صورت بسیار هوشمندانه برخورد کرد.

وی درباره راه‌اندازی منظومه‌های ماهواره‌ای نیز گفت: هم اکنون نه تنها کشور ما بلکه بسیاری از کشورها از نظر مالی و لجستیکی توان راه‌اندازی منظومه‌های ماهواره‌ای را برای استفاده اینترنت ندارند، چرا که باید بتوان هر دو هفته همزمان ۱۰ ماهواره به فضا پرتاب کرد. این توان را هم اکنون کشورهایی مانند روسیه، چین و حتی اروپا هم ندارند.

این پژوهشگر درباره زیر سؤال رفتن شبکه ملی اطلاعات نیز اعتقاد دارد که وقتی اینترنت ماهواره‌ای به کشور ما برسد قطعاً با استفاده مردم از آن بستر ارتباطاتی مردم از داخلی جدا شده و دسترسی‌ها همه به خارج از کشور منجر می‌شود. به‌عبارتی حتی مکالمه هم از مسیر زیرساخت‌های کشور خارج می‌شود بنابراین برای کشورها مشکلات امنیتی ایجاد خواهد کرد.

منبع: تابناک

کلیدواژه: شهاب الدین عزیزی خادم سینوفارم روز درختکاری اینترنت اینترنت ماهواره ای شورای عالی فضای مجازی وزارت ارتباطات شهاب الدین عزیزی خادم سینوفارم روز درختکاری استفاده از اینترنت ماهواره ای منظومه های ماهواره ای شبکه ملی اطلاعات برای استفاده راه اندازی اسپیس ایکس هم اکنون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۲۱۳۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیات تعرفه مکالمه و اینترنت برای حجاج اعلام شد

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، هر ساله و با فرارسیدن روزهای حج تمتع، هر یک از اپراتورهای تلفن همراه امکانات ویژه‌ای را در اختیار حجاج قرار می‌دهند که شامل تعرفه‌های مکالمه، پیامک و اینترنت می‌شود. همچنین یکی از مزیت‌های استفاده از سرویس رومینگ، نرخ مناسب در مقایسه با سایر اپراتورهای داخلی و خارجی است. البته در کنار اپراتورهای ارتباطی چند سالی است پیام‌رسان‌های داخلی هم وارد این بحث شده و خدمات متعددی را جهت تسهیل ارتباطات حجاج ارائه داده‌اند.

بر این اساس همزمان با ایام حج و به دلیل اینکه برقراری تماس اینترنتی در عربستان محدودیت‌هایی دارد و حجاج ایرانی برای ارتباطات تصویری و صوتی با داخل ایران نیازمند استفاده از پیام‌رسانی بودند که قابلیت ارسال و دریافت کد ورود در این کشور را داشته باشد. در همین رابطه یک پیام‌رسان ایرانی از سال گذشته برای اولین بار در زمینه حل این موضوع تلاش کرد و حجاج می‌توانستند در عربستان با وارد شدن به این پیام‌رسان تماس چند رسانه‌ای با کیفیت با داخل ایران و همچنین حجاج دیگر در عربستان برقرار کنند.

بازگشت ۸۵ میلیون ریال به حساب زائران حج

طبق اعلام رسمی مسئولان از جمله وزیر ارتباطات، این پیام‌رسان در ایام حج از شش خرداد تا دوم مرداد سال گذشته ۱۲ میلیون تماس تصویری از سوی حجاج با ایران و بلعکس را ثبت کرد.

علاوه بر این، امسال هم طبق اعلام روابط‌عمومی اپلیکیشن بله، حجاج می‌توانند به راحتی ارز مسافرتی خود را همانند ادوار گذشته از این اپلیکیشن تهیه کنند. تماس صوتی و تصویری به صورت فردی و گروهی از دیگر قابلیت‌های این پیام رسان برای حجاج است تا تجربهٔ این سفر معنوی را با اعضای خانواده‌ و دوستان‌ خود به اشتراک بگذارند.

امین تجملیان-قائم مقام اپلیکیشن مذکور- دربارهٔ حضور اپلیکیشن این اپلیکیشن در عربستان، توضیح داد: با توجه به محدودیت‌هایی که کشور عربستان برای برقراری تماس اینترنتی دارد، حجاج ایرانی بهتر است از پیام‌رسان‌هایی استفاده کنند که قابلیت ارسال و دریافت کد به عربستان را دارد. اپلیکیشن گفته شده این امکان را دارد و حجاج می‌توانند به راحتی با دسترسی به آن، از این برنامه استفاده کنند.

طبق اعلام، ویژگی‌ مهمی از قبیل تماس گروهی تا ۲۰ نفر وجود دارد که می‌تواند برای هماهنگی بین اعضای کاروان یا عوامل کاروان با یکدیگر مورد استفاده قرار گیرد. ارزمسافرتی هم از دیگر ویژگی‌های شناخته شدهٔ محسوب می‌شود که افراد قبل از شروع سفر خود می‌توانند از این اپلیکیشن دریافت کنند.

همچنین برای دریافت ارز مسافرتی ابتدا باید بلیت هواپیمای سفر تهیه شود؛ سپس با مراجعه به اپلیکیشن مذکور، در زبانهٔ خدمات، بخش خدمات بانکی و انتخاب ارز مسافرتی، مراحل دریافت ارز، آغاز می‌شود. بعد از انجام مراحل خرید ارز مسافرتی، مسافران با داشتن کد ۱۵ رقمی شناسۀ فروش، می‌توانند ارز خود را در فرودگاه‌های بین‌المللی از دستگاه‌های خودپرداز بانک ملّی ایران دریافت کنند.

در کنار ارائه خدمات متنوع یک پیام‌رسان داخلی، اپراتورهای تلفن همراه هم اقداماتی جهت تسهیل ارتباطات حجاج انجام داده اند. به طور مثال اپراتور اول تلفن همراه سعی کرده است با طراحی بسته‌های رومینگ از لحاظ حجم بسته و مدت سفر که از منظر قیمتی قابلیت رقابت با سیم‌کارت‌های عربی را دارد، مانع از خروج ارز از کشور شود. این اپراتور طی توافقاتی با اپراتورهای عربستانی، عرضه مکالمه و دیتا را برای مشترکان همراه اول فراهم آورد.

ارائه تخفیف در نرخ‌های «آزاد» مکالمه، اینترنت و پیامک

همراه اول اعلام کرده ضمن اعمال تخفیف‌های ۱۷، ۲۰ و ۲۵ درصدی به ترتیب روی نرخ استفاده آزاد از «مکالمه»، «پیامک» و «اینترنت»، بسته‌های ویژه رومینگ حج ۱۴۰۳ را نیز تعریف کرده است که نرخ «استفاده آزاد مکالمه» با ۱۷ درصد تخفیف به دقیقه‌ای ۱۰ هزار تومان، هر «پیامک با نرخ آزاد» با ۲۰ درصد تخفیف به چهار هزار تومان و هر مگابایت «استفاده آزاد از اینترنت» با ۲۵ درصد تخفیف به سه هزار تومان رسیده است.

شرایط پرداخت ارز حجاج اعلام شد | زائران خانه خدا نمی‌توانند ارز مسافرتی بگیرند؟

مشترکان اپراتور اول تلفن همراه علاقه‌مند به استفاده از بسته‌های رومینگ حج، باید پیش از سفر خود، اقدام به فعال‌سازی سرویس رومینگ بین الملل با شماره‌گیری کد دستوری «ستاره ۱۰ ستاره ۲۹۱۱ مربع» یا خرید بسته‌های رومینگ با شماره گیری «ستاره ۱۰ ستاره ۴۰ مربع» و رجوع به منوی شماره ۵ مربوط به بسته‌های عربستان و خرید بسته‌های این کشور کنند. با این کار علاوه بر دریافت رایگان پیامک‌های بانکی، دسترسی رایگان به درگاه «همراه من» برای آنان وجود خواهد داشت.

تمامی حجاجی که سیم‌کارت این اپراتور در اختیار دارند، می‌توانند برای پرداخت قبوض و خرید شارژ از کد دستوری USSD و همچنین اپلیکیشن‌های «همراه من» و «اوانو» استفاده کنند. همچنین لازم به ذکر است روشن کردن گوشی و دریافت پیامک رایگان است.

تعرفه‌های تخفیفی اپراتور دوم تلفن همراه ویژه حج ۱۴۰۳

مشترکان ایرانسل هم می‌توانند تا ۳۱ تیر ۱۴۰۳، این خدمات را با تعرفه‌های تخفیفی ذکرشده، در عربستان سعودی استفاده کنند. بدین‌ترتیب مشترکان اپراتور مذکور، علاوه بر اینکه نیاز به خرید سیم‌کارت و تغییر شماره ندارند، در هزینه مکالمه، پیامک و اینترنت مصرفی‌شان‌ در طول سفر صرفه‌جویی می‌شود و در مقایسه با تعرفه اپراتورهای کشور عربستان، مبالغ کمتری را بابت بهره‌مندی از خدمات ارتباطی می‌پردازند.

مشترکان اپراتور دوم تلفن همراه می‌توانند در عربستان سعودی، از خدمات اینترنت رومینگ ۵G ایرانسل نیز بهره‌مند شوند. این اپراتور خدمات رومینگ بین‌الملل ۵G را از آذر ماه سال ۱۴۰۰ ارائه و امکان استفاده از این خدمت را، علاوه بر عربستان، در کشورهای امارات متحده عربی، چین، تایلند، هنگ‌کنگ، قطر و ویتنام فراهم کرده است.

بسته‌ اینترنت و بسته ترکیبی با تخفیف استثنایی

تعرفه‌ها و بسته‌های تخفیفی ویژه اپراتور دوم تلفن همراه برای استفاده از خدمات رومینگ، از طریق اپراتورهای STC و Mobily در نظر گرفته‌ شده است و زائرا حج امسال، امکان خرید بسته‌های اینترنت ویژه حجاج با تخفیف را دارند. این بسته‌های ۶۰ روزه به ترتیب، با حجم ۱.۵ گیگابایت و قیمت ۴۲۵هزار تومان، حجم ۳ گیگابایت و قیمت ۶۰۰هزار تومان و حجم ۷ گیگابایت و قیمت یک میلیون و ۳۰۰هزار تومان، عرضه شده است.

اپراتور دوم تلفن همراه همچنین بسته ترکیبی مکالمه و پیامک برای مشترکانی که در سفر به سرزمین وحی نیاز به استفاده بیشتر از مکالمه و پیامک را دارند، درنظر گرفته است که شامل ۳۰ دقیقه مکالمه با ایران یا عربستان و ۳۰ پیامک، با اعتبار ۷ روز و با قیمت ۲۰۰هزار تومان است. خرید و فعال‌سازی تمام بسته‌ها با شماره‌گیری کد دستوری #۱*۴*۱۱۱۱* و یا مراجعه به سوپراپلیکیشن ایرانسل‌من، امکان‌پذیر است.

تعرفه‌های ارتباطی بدون فعال‌سازی بسته

همچنین هزینه هر دقیقه تماس داخلی در کشور عربستان، هر دقیقه تماس با ایران و نیز هر دقیقه تماس دریافتی در کشور عربستان، ۱۰هزار تومان خواهد بود. هزینه ارسال هر پیامک، ۴۰۰۰ تومان و هزینه هر مگابایت اینترنت همراه مصرفی بدون فعال‌سازی بسته نیز، ۳۰۰۰ تومان است.

دریافت پیامک در مدت سفر رایگان است و هزینه تماس ورودی و خروجی، بر مبنای دقیقه و از زمان شروع مکالمه، محاسبه می‌شود؛ بنابراین، در صورتی که تماس ورودی، پاسخ داده نشود، هزینه‌ای بابت آن برای مشترک منظور نمی‌شود. مشترکان اپراتور دوم تلفن همراه در کشور عربستان، می‌توانند علاوه بر استفاده از سوپراپلیکیشن ایرانسل‌من، با شماره‌گیری رایگان کد دستوری #۷*، سیم‌کارت خود را شارژ کنند. روشن کردن تلفن‌همراه در زمان رومینگ، هیچ هزینه‌ای ندارد.

لازم است مشترکان توجه داشته باشند که با روشن کردن اینترنت رومینگ، دیتای مورد استفاده در اپلیکیشن‌های تلفن‌همراه، با هزینه رومینگ محاسبه خواهد شد. بنابراین بهتر است از غیرفعال بودن به‌روزرسانی خودکار و موارد مشابه در اپلیکیشن‌های نصب شده خود اطمینان حاصل کنند.

فعال‌سازی خدمت رومینگ

فعال‌سازی خدمت رومینگ حتما باید قبل از سفر و از طریق شماره‌گیری کد #۱*۱۱۱۱* از سیم‌کارت ایرانسلی و یا با استفاده از سوپراپلیکیشن ایرانسل‌من انجام شود. به این منظور، مشترکان لازم است در این سوپراپلیکیشن، ابتدا گزینه «سایر» را انتخاب کنند، سپس در قسمت «پرونده» و پس از آن قسمت «خدمات رومینگ»، رومینگ بین‌الملل خط خود را فعال کنند.

مشترکان باید توجه داشته باشند که بسته‌های اینترنت، مکالمه و پیامک فعال در شبکه ایران، هنگام حضور در کشور عربستان سعودی، قابل استفاده نیست و لازم است در صورت تمایل، بسته‌های اینترنت ویژه رومینگ را فعال کنند.

مشترکان باید در نظر داشته باشند برای تماس با شماره‌های ایرانی در خارج از کشور، لازم است پیش از شماره مشترک مدنظر خود، حتماً کد ۰۰۹۸ را شماره‌گیری کنند (مثال:‌ ۰۰۹۸۹۳۵۱۲۳۴۵۶۷ (تلفن همراه) یا ۰۰۹۸۲۱۸۷۶۵۴۳۲۱ (تلفن ثابت)).

پیشنهاد می‌شود مشترکان، پیش از ورود به کشور عربستان سعودی، حداقل ۱۰۰ هزار تومان در سیم‌کارت اعتباری خود شارژ داشته باشند و اگر در طول سفر برای برقراری تماس با مشکلی مواجه شدند، ابتدا از کافی‌بودن میزان اعتبار (شارژ) سیم‌کارت خود مطمئن شوند. همچنین پیشنهاد می‌شود که مشترکان دائمی نیز، به میزان مورد نیاز، سقف مصرف مجاز سیم‌کارت خود را افزایش دهند.

کد خبر 849310 برچسب‌ها ارتباطات عربستان تلفن اینترنت ایران

دیگر خبرها

  • تصاویری خیره‌کننده از فوران‌های خورشیدی
  • حکمرانی داده‌ها در عصر اینترنت اشیاء/ پلتفرم‌ها خود را مالک داده‌ها می‌دانند
  • درز اطلاعات محرمانه ارتش آلمان در اینترنت
  • کشور‌های مختلف برای محافظت از کودکان چه کردند؟
  • ارتباط بلوتوثی با فضا برقرار شد
  • جزئیات تعرفه مکالمه و اینترنت برای حجاج اعلام شد
  • پاکسازی زباله‌های فضایی با کمک فناوری ژاپنی
  • موشک با سوخت موم شمع به مدار رفت
  • تصاویر | افشای طرح آیفون ۱۶ | سری آیفون‌های ۱۶ این شکلی خواهد بود
  • نظرسنجی: تجربه شخصی شما درباره سرعت اینترنت بعد از افزایش قیمت