Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-26@13:00:07 GMT

نقش حکومت محلی مشهد در زعامت مدیریت شهری کشور

تاریخ انتشار: ۱۷ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۲۴۰۴۳۹

نقش حکومت محلی مشهد در زعامت مدیریت شهری کشور

به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد، سهراب صمدی حکاک، کارشناس ارشد مدیریت تحول در یادداشتی به نقد عدم تفکیک مدیریت سیاسی از مدیریت تخصصی به‌ویژه در حوزه مدیریت شهری پرداخت و نوشت:

در جهان امروز «شهرداری» در کشورهای توسعه یافته با «مدیریت شهری» مترادف است و وظایف شهرداری‌ها در جهان روز به روز گسترده‌تر می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شهرداری‌ها در کشورهای توسعه یافته وظایف جدید خود را در زمینه‌های مختلف کالبدی، فرهنگی، اجتماعی و غیره با اتکا به بازوهای مشارکت مردمی به انجام می‌رسانند، در کشور ما با سابقه یک‌صد ساله در تشکیل نهاد شهرداری و گذشت دو دهه از عمر شوراهای اسلامی شهرها و به رغم تأکیدات و حمایت‌های قوانین بالادستی کشور و سیاست‌های کلی نظام نظیر جامع‌نگری مدنظر مواد ۱۳۶ و ۱۳۷ قانون برنامه سوم توسعه کشور که بر اساس آن بسیاری از وظایف سازمان‌ها، ارگان‌ها و وزارتخانه‌های دولت مرکزی باید به حکومت محلی یعنی شهرداری‌ها به عنوان نهادهای عمومی غیردولتی واگذار شود و نیز پیش‌رو داشتن تجربیات موفق توسعه مدیریت شهری در کشورهای پیشگام در این عرصه مانند فرانسه، استرالیا و کانادا بنا به دلایلی که می‌توان ریشه آن را تا حدودی در عدم تفکیک مدیریت سیاسی از مدیریت تخصصی جست‌وجو کرد، این امر همچنان محقق نشده است.

اکنون در یک بازه زمانی تاریخ‌ساز برای کشور، با فراهم شدن امکان یک تصمیم‌گیری حساس و سرنوشت‌ساز شرایط به‌گونه‌ای مهیا شده تا در یک فتح‌باب و ریل‌گذاری بزرگ توسط پارلمان محلی مشهد وظایف و اختیارات حکومت محلی ارتقا یابد و باری که تاکنون طی دو دهه اخیر بطور غیررسمی بر دوش شهرداری‌ها بوده، رسمیت یابد، چراکه اهداف مدیریت شهری در دنیای مترقی امروز ضمن تأکید بر تخصصی کردن مدیریت شهری و تحولاتی که در این عرصه باید معمول شود، به لزوم تحول در قوانین و تشکیلات مدیریت شهری به منظور بهبود ساختار کالبدی، اجتماعی و اقتصادی شهرها اشاره دارد و حکومت‌ها و پارلمان‌های محلی مأموریت دارند همواره برای بهبود وضعیت آنها به برنامه‌ریزی، تدبیر و تقنین بپردازند.

به بیانی ساده‌تر تعبیر غلطی که از وظایف اصلی، ذاتی و ماهوی شهرداری‌ها به دلیل خلاءهای قانونی موجود، به شکل وظایف معاضدتی و تشریک مساعی می‌شد که گاهاً با سلیقه ورزی به شکل تساهل و تسامح در امور منجر به برون سپاری و محول شدن به بخش خصوصی نیز تبدیل می‌شد، برای همیشه اصلاح و راه «تفسیر به رأی» آن بسته می‌شود.

در این اتفاق قرار است که مراکز حساس و حیاتی شهر که به عنوان مهم‌ترین شاخص توسعه‌یافتگی مناطق شهری تلقی می‌شوند و تنها ابزارها و ساز و کارهای اجرایی موجود برای پرداختن به امور فرهنگی مرتبط با وظایف شهرداری هستند یعنی فرهنگسراها و مراکز فرهنگی شهری علاوه بر ساختار اجرایی در ساختار مصوب شهرداری نیز تصویب شوند؛ چرا که در تعریف این کارکرد جدید در مقایسه با سایر وظایف سنتی شهردار‌یها، در ارتقای نهاد شهرداری از یک نهاد خدماتی به یک نهاد اجتماعی همگام با تحولات روز تمام دنیا، مشهد بر اساس تعداد، کیفیت و وسعت زیرساخت‌های در اختیار و قدمت حضور و حیات آنها، در کشور پس از تهران(که قانون آنرا مستثنی نیز کرده است) در جایگاه دوم و با شهر بعدی خود فاصله و تفاوت بسیار معناداری دارد.

بنابراین خط‌شکنی، پرچمداری و زعامت مشهد در این پیشرفت، ضروری بلکه امری واجب است تا ضمن حفظ موقعیت خاص و ویژه جایگاه شهر مشهد به‌عنوان بزرگترین کلانشهر مذهبی جهان و ام‌القرا بودن آن در اشاعه فرهنگ و شعائر انقلاب اسلامی در کشور و بلکه جهان اسلام به برکت حضور بی بدیل بارگاه منور حضرت رضا علیه السلام، معبری نیز برای سایر شهرهای کوچکتر که هنوز در ابتدای راه هستند؛ باز شود تا با تأسی از مشهد، احیاناً در سایه ضعف، غفلت و اعراض و البته تفوق و تضاد و تزاحم دیگر منافع کلان سازمان شهرداری با منافع عامه در اقناع و دفاع از رشد و ترقی شهرداریها در نظام اداره جامعه، عاجز نمانند.

به گواهی تاریخ و بررسی‌های گذشته نگر، نگاه همه شهرهای کشور در مقوله توسعه فرهنگی به عنوان پیشرو و الگوی تکیه، به شهر مشهد است و دنباله‌روی، تقلید و متابعت از مشهد توسط سایر شهرهای کوچکتر کشور، روالی مصطلح و جاری بوده و البته بدون تردید اداره شهرها در آینده در صورت عقیم و افلیج ماندن ساختار شهرداری‌ها ناشی از عدم تعریف چنین بازوان اجرایی در خلاء مشارکت شهروندان، با چالشی جدی مواجه خواهد شد که برون رفت از آن متضمن خسارت و زیانی بزرگ است.
انتهای پیام/ ۷۰۰۶۸

منبع: فارس

کلیدواژه: مشهد مدیریت شهری حکومت محلی شهرداری تمرکز زدایی مدیریت شهری شهرداری ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۴۰۴۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیگیری ویژه جهت تصویب نخستین طرح هادی شهری پیربازار

به گزارش خبرنگار مهر، علی اکبر پورعلی بعد از ظهر پنج شنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه و خبرنگاران اظهار کرد: در مدت ۱۰ ماهه کاری ام در مدیریت شهری پیربازار اتفاقات خوبی در این شهر صورت گرفت که با همدلی و مشارکت اعضای شورا و شهروندان توأم بوده است.

شهردار پیربازار از استقرار مرکز اورژانس ۱۱۵ در این شهر خبر داد و اضافه کرد: مرکز اورژانس پیربازار از چند سال پیش به تصویب رسیده بود اما نسبت به راه اندازی و استقرار آن اقدام مؤثری صورت نگرفت که با تلاش مجموعه مدیریت شهری و پیگیری‌های شبانه روزی به ثمر نشست.

پورعلی به تشریح جذب امکانات و تجهیزات برای شهرداری پیربازار در سال گذشته پرداخت و بیان کرد: خودروی آتش نشانی برای شهر پیربازار تهیه و مستقر شده و تا راه اندازی کامل سامانه ۱۲۵، شهروندان برای ارتباط با آتش نشانی می‌توانند با شماره ۳۰ - ۳۳۷۱۲۶۲۹ تماس حاصل نمایند.

وی با اشاره به وضعیت نامطلوب ساختمان شهرداری تازه تأسیس پیربازار افزود: خرید یک دستگاه خودروی سواری و همچنین توسعه ساختمان شهرداری پیربازار با تلاش مجموعه مدیریت شهری انجام شده است.

شهردار پیربازار، تخریب پاسگاه انتظامی قدیم و آزادسازی عرصه آن را برگ برنده مدیریت شهری پیربازار برشمرد و بیان کرد: ساختمان رها شده پاسگاه انتظامی پیربازار پس از سال‌ها بلاتکلیفی و بلا استفاده بودن در مجاورت میدان اصلی شهر با پیگیری مدیریت شهری، مجموعه فرماندهی انتظامی تخریب و عرصه آن آزادسازی شد.

پورعلی از بهسازی معابر و محورهای اصلی پیربازار خبر داد و اضافه کرد: ساماندهی و بهسازی محور رشت به پیربازار، پیربازار به چوکام در دستور کار قرار گرفته است.

وی از احداث میدان در مرکز شهر پیربازار خبر داد و افزود: میدان مناسب، استاندارد با اصول ترافیکی در مرکز شهر پس از تخریب پاسگاه قدیم جانمایی و احداث می‌شود.

شهردار پیربازار با بیان اینکه قرارگیری خط ۲۰ کیلوولت فشار متوسط خیابان شهید قربانی نژاد مانع از اجرای پروژه بهسازی و ساماندهی محور پیربازار به چوکام می‌شد، گفت: با هماهنگی و همراهی شرکت توزیع برق گیلان این خط برکنار و جابجا شد تا ساماندهی محور پیربازار به چوکام پس از تکمیل عملیات زیرسازی بدون معارض انجام شود.

پورعلی، استقرار ادارات و نمایندگی‌های دستگاه‌های خدمات رسان را مطالبه جدی شهروندان برشمرد و بیان کرد: راه اندازی نمایندگی ادارات آب و برق و گاز و دیگر دستگاه‌های خدمات رسان در پیربازار از ضروریات است.

وی با بیان اینکه «پُست» دوباره به پیربازار برگشت، افزود: پیگیری مداوم مجموعه مدیریت شهری از طریق اداره کل پست استان سبب شد تا «دفتر پُست» مجدد در این شهر آغاز به کار کرده و راه اندازی گردد.

ارتقای کیفیت خدمات رسانی شهری در پیربازار

شهردار پیربازار با اشاره به اینکه فقر و کمبود و تجهیزات و امکانات در این شهرداری خدمات را دچار چالش می‌کرد، گفت: تقویت و تجیهز ماشین آلات برای شهرداری پیربازار جان دوباره ای به مدیریت شهری در راستای خدمات رسانی به شهروندان بخشید.

پورعلی از ساماندهی و تعیین تکلیف وضعیت آب شرب شهر پیربازار خبر داد و اضافه کرد: شهرداری پیربازار بهمراه شورای اسلامی شهر تا زمان استقرار ادارات و نمایندگی‌های دستگاه‌های خدمات رسان و نه بر حسب وظیفه پیگیر بخشی از مطالبات مهم شهروندان از جمله آب شرب شد.

به گفته وی مساله آب شرب پیربازار با پیگیری مجموعه مدیریت شهری و از طریق بسیج سازندگی سپاه قدس و شرکت آب و فاضلاب گیلان در حال انجام است.

شهردار پیربازار به تشریح بخشی از اقدامات صورت گرفته در این شهر پرداخت و بیان کرد: ساماندهی آرامستان واقع در ورودی شهر، خط کشی معابر. زیباسازی سطح شهر، کاشت گلهای فصلی، تعویض سطل‌های زباله و جایگزینی با سطل‌های گالوانیزه و رنگ آمیزی جداول و … نیز بخش دیگری از اقدامات مدیریت شهری در سال گذشته بوده است که بصورت مستمر در حال اجرا خواهد بود.

پورعلی با بیان اینکه ارتقای کیفیت خدمات رسانی شهری در پیربازار در اولویت قرار دارد، گفت: مدیریت شهری پیربازار به خدمات رسانی شهری نگاه کیفی سازی دارد، رویکردی که به رضایتمندی عمومی ختم شود.

وی با تاکید بر لزوم ساماندهی مدیریت پسماند پیربازار افزود: بر اساس قراردادی پسماند شهر پیربازار به کارخانه کود آلی منتقل می‌شود.

شهرداری پیربازار در سال گذشته برای اولین بار دارای کد اعتباری شده است

شهردار پیربازار با اشاره به اینکه شهروندان پیربازار شایسته بهترین امکانات و خدمات هستند، گفت: بهبود کیفیت زندگی شهری در پیربازار مورد توجه و تاکید مدیریت شهری است.

پورعلی با بیان اینکه شهرداری پیربازار در سال گذشته با پیگیری‌های به عمل آمده از طریق اداره کل امور اقتصادی و دارایی استان و بانک مرکزی کد دار شده است، اضافه کرد: بعد از گذشته سه سال از عمر شهرداری پیربازار، با پیگیری مجموعه مدیریت شهری و اعضای شورا این شهرداری برای اولین بار دارای کد اعتباری برای دریافت اعتبارات دولتی شد.

وی با اشاره به نقش مهم شهروندان در توسعه و عمران شهری افزود: مشارکت مردم در همه امور کارساز و رهگشاست و این مهم در حوزه مدیریت شهری دو چندان است.

کد خبر 6088450

دیگر خبرها

  • حمایت ویژه مدیریت شهری از تشکل‌های مردم‌نهاد
  • ساخت و ساز غیرمجاز خط قرمز مدیریت شهری مشکین‌دشت
  • پیگیری ویژه جهت تصویب نخستین طرح هادی شهری پیربازار
  • تصویب بودجه ۲۱ میلیارد تومانی برای شهرداری پیربازار
  • برند شهر اصفهان باید حفظ شود/ آماده تعامل با رسانه‌ها هستیم
  • استفاده از توانمندی‌ دانش‌بنیان‌ها برای رشد و توسعه مدیریت شهری اصفهان
  • شهردار مشهد: سامانه شمس برای ثبت ایده‌های شهری راه‌اندازی می‌شود
  • سامانه شمس برای ثبت ایده‌های شهری راه‌اندازی می‌شود
  • اجرای ۸ پروژه عمرانی در پیربازار با اعتبار ۴ میلیارد تومانی
  • حل مسئله پسماند شهرستان دیر نیازمند عزم همگانی است