Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@21:52:56 GMT

نظام سیاسی چین، انتخابی و سلسله مراتبی

تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۲۴۶۵۹۳

نظام سیاسی چین، انتخابی و سلسله مراتبی

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، فرمانداران، شهرداران، روسای شهرستان‌ها، بخشداران، روسای شهرها و شهرک‌ها به ترتیب توسط کنگره‌های محلی مربوطه انتخاب می‌شوند. روسای دادگاه‌های خلق و دادستان‌ها توسط کنگره‌های خلق محلی مربوطه، بالاتر از سطح شهرستان انتخاب می‌شوند و در نهایت رئیس‌جمهوری و شورای دولتی چین توسط مجلس ملی خلق برگزیده می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر این اساس می توان گفت که انتخابات ریاست جمهوری در جمهوری خلق چین بر خلاف بسیاری از کشورها به صورت مستقیم و با رای مردم برگزار نمی شود و اصولا چیزی به عنوان انتخابات مردمی در این کشور وجود ندارد. بنابراین اگرچه کنگره خلق رییس جمهوری را انتخاب می کند اما گزینه های رییس جمهوری که برخی اوقات تنها یک نفر است توسط حزب کمونیست چین به عنوان حزب حاکم بر این کشور به کنگره معرفی می شود.

حزب کمونیست چین با داشتن ۹۰ میلیون عضو رسمی، حزب حاکم بر چین است. نمایندگان مجالس محلی و کنگره نیز همگی از اعضای حزب کمونیست چین هستند، حزب کمونیست به ویژه اعضای کمیته مرکزی و دفتر سیاسی تصمیم گیرنده اصلی برای معرفی نامزدی رئیس جمهوری هستند و کنگره نیز که اعضای آن عضو حزب کمونیست هم هستند فرد انتخاب شده توسط حزب  را به عنوان رییس جمهوری انتخاب می کند.

«شی جین پینگ» در سال ۲۰۱۲ با رای کنگره ملی خلق چین به عنوان هفتمین رییس جمهوری چین برگزیده شد و در سال ۲۰۱۳ ریاست امور کشور را به‌عهده گرفت. شی در این انتخابات با یک رای مخالف و سه رای ممتنع از مجموع دو هزار و ۹۷۰ رای اعضای کنگره انتخاب شد.

کنگره خلق چین بار دیگر در تاریخ ۱۷ مارس ۲۰۱۸ /۲۸ اسفند ۱۳۹۶/ با رای تمام دو هزار و ۹۷۰ نماینده، شی جین ‌پینگ را برای دومین بار به عنوان رئیس جمهوری این کشور برگزید. وانگ کیشان هم به عنوان معاون اول رئیس‌جمهوری در مقام خود ابقا شد.

کنگره خلق چین که عمدتا از وفاداران و اعضای حزب حاکم کمونیست تشکیل شده است، یک هفته پیش از برگزاری این انتخابات، یعنی روز ۲۰ اسفند ۱۳۹۶ محدودیت زمانی برای رئیس جمهوری را لغو کرد و به افزایش دوره ریاست جمهوری از طریق اصلاح قانون اساسی رای داد.  

با اصلاح قانون اساسی، دوران ریاست‌جمهوری فقط به ۲ دوره ۵ ساله محدود نخواهد شد. بنابر این شی جین پینگ رئیس جمهوری کنونی چین، عملا می‌تواند پس از پایان دو دوره ۵ ساله ریاست جمهوری در سال ۲۰۲۳ کماکان برسر قدرت باقی بماند.

حزب کمونیست در اواخر ماه فوریه ۲۰۱۸ و در پایان اجلاس سه روزه کمیته مرکزی این حزب، پیشنهاد برداشتن محدودیت زمانی ریاست جمهوری را مطرح کرده بود. این پیشنهاد هم توسط کنگره تصویب شد.

حزب کمونیست بالاترین قدرت رهبری را در کشور در اختیار دارد و دبیرکل حزب نیز به عنوان رئیس جمهوری و فرمانده کل قوا انتخاب می شود. به همین دلیل شی علاوه بر این که رئیس جمهوری و رئیس حزب کمونیست چین است، ‌ریاست کمیسیون مرکزی ارتش این کشور را هم برعهده دارد.

همانطور که گفته شد در نظام انتخاباتی چین، تنها کنگره‌های خلق محلی مستقیماً توسط مردم انتخاب می‌شوند. در این انتخابات کلیه شهروندان جمهوری خلق چین که به سن ۱۸ سال رسیده اند صرف نظر از سابقه قومی، نژادی، جنسی، شغل، پیشینه خانوادگی، اعتقاد مذهبی، سطح تحصیلات یا وضعیت مالکیت حق رأی دادن و نامزدی در انتخابات را دارند.

در انتخابات کنگره های خلق محلی چین، همه احزاب سیاسی و سازمان های عمومی می توانند به طور مشترک یا جداگانه نامزدهای خود را معرفی کنند. در انتخابات کنگره های خلق محلی که به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم برگزار می شود تعداد نامزدها باید از تعداد نمایندگان انتخاب شده بیشتر باشد تا انتخابات رقابتی شود.

رای دهندگان می توانند به نامزد معرفی شده در یک حوزه رأی مثبت یا منفی دهند. آنها همچنین می توانند به فرد دیگری غیر از این نامزد رای دهند یا حتی رای ممتنع بدهند.

در یک انتخابات مستقیم، بیش از نیمی از رأی دهندگان واجد شرایط در حوزه انتخابیه باید رأی دهند تا انتخابات معتبر باشد و نامزدهایی که آرای اکثریت رأی دهندگان را کسب کنند، انتخاب می شوند. هزینه های انتخابات از خزانه دولت پرداخت می شود.

به ترتیب «مائو تسه‌تونگ» در سال های ۱۹۵۴ تا ۱۹۵۹ و «لیو شائوچی» در سال های ۱۹۵۹ – ۱۹۶۸ به عنوان اولین و دومین رییس جمهوری چین فعالیت کرده اند.

در سال های ۱۹۷۲ تا ۱۹۷۵ هم «دونگ بیوو» به عنوان کفیل رئیس‌جمهوری و «لی شیانیان» در سال های ۱۹۸۳ تا ۱۹۸۸ به عنوان سومین رییس جمهوری چین فعالیت داشته اند.

«یانگ شانگکون» هم از ۱۹۸۸ تا  ۱۹۹۳ به عنوان چهارمین رییس جمهوری و «جیانگ زمین» هم به عنوان پنجمین رئیس‌جمهوری در سال های ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۳ در سپهر سیاسی چین نقش داشته اند.

«هو جینتائو» هم قبل از شی جین پینگ و در سال های ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۳ به عنوان ششمین رییس جمهوری چین انتخاب شده بود.

برچسب‌ها جمهوری خلق چین شی جین پینگ قانون اساسی انتخابات ریاست جمهوری

منبع: ایرنا

کلیدواژه: جمهوری خلق چین شی جین پینگ قانون اساسی جمهوری خلق چین شی جین پینگ قانون اساسی انتخابات ریاست جمهوری اخبار کنکور حزب کمونیست چین رییس جمهوری چین انتخاب می شوند رئیس جمهوری ریاست جمهوری شی جین پینگ انتخاب شد خلق چین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۴۶۵۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شوراها حلقه میانی بین حاکمیت و مردم هستند

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری اصفهان با بیان اینکه شوراها حلقه میانی اصلی حاکمیت و مردم است، گفت: همه انتقادات وارده به اداره شوراها در همین مفهوم نهفته است که مجریان یا مسئولان سایر سازمان‌ها یا خود شوراها بر این مفهوم پایبند نیستند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محمدرضا جان‌نثاری امروز_ پنجشنبه سیزدهم اردیبهشت_ در همایش رؤسای شوراهای اسلامی شهرستان‌های استان اصفهان ضمن تبریک روز شوراها اظهار کرد: اگر به نظام جمهوری به دید تشکیلاتی نگاه کنیم، در مقایسه با همه نظام‌های جهان می‌بینیم که سایر کشورها بر اساس پادشاهی یا رأی مستقیم مردم یا مجلس و یا به‌صورت دیکتاتوری اداره می‌شود، اما حکمرانی در جمهوری اسلامی متفاوت است و مقامات با رأی مستقیم مردم انتخاب می‌شوند.

وی افزود: گفتمان جدیدی را تحت عنوان «مردم سالاری دینی» در دنیا اختراع کردیم و همین کلمه دینی چیزی است که دشمن از آن می‌ترسد؛ در دکترین جمهوری اسلامی عبارت مردم سالاری دینی یعنی همه امور در کشور از صفر تا صد در اختیار مردم است و مردم با معیارهای دینی خود ساختار سازی می‌کنند، بنابراین در چنین ساختاری دولت، مجلس، شوراها قاعده دارند با این حال اگر مردم سالاری به صورت دینی شکل گرفت کارآمدی بالایی خواهد داشت.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری اصفهان با بیان اینکه شوراها حلقه میانی اصلی حاکمیت و مردم است، گفت: همه انتقادات وارده به اداره شوراها در همین مفهوم نهفته است که مجریان یا مسئولان سایر سازمان‌ها یا خود شوراها بر این مفهوم پایبند نیستند؛ شوراها در ریزترین واحد کشور تا بزرگترین سطح تشکیلات حاکمیت به صورت مویرگی و قاعده‌مند وجود دارند تا جایی که در اقشار و صنوف هم شورا وجود دارد.

وی تاکید کرد: وظیفه شوراها این است که بدون تعارف آنچه در بطن جامعه می‌گذرد را به حکمرانان ارائه کرده و مطالبه گری کنند و در ادامه آنچه را که توسط حاکمیت انجام می‌شود را به مردم منتقل کنند، کارآمدی نظام را نشان دهند و سبد اقدامات نظام را سنگین کنند، اما در زمینه نشان دادن کارآمدی نظام ضعف‌هایی وجود دارد.

وی تاکید کرد: حلقه میانی باید مطالبات مردم را پیگیری کند، اما همین حلقه امور انجام شده را در سبد انقلاب به مردم منعکس نمی‌کند و جفا به جمهوری اسلامی می‌شود.

جان‌نثاری با اشاره به خدمات جمهوری اسلامی در حوزه راهسازی، بهداشت و درمان و عمرانی گفت: همه ما در یک کشتی نشسته‌ایم، مراقب باشیم آن را با دست خود سوراخ نکنیم؛ ما باید از خدمات نظام در بین مردم دفاع کنیم، چرا که جریان‌های ضد انقلاب از این حفره‌ها علیه نظام استفاده می‌کنند؛ حفره‌هایی که رهبر معظم انقلاب در سخنرانی‌های دو سال اخیر خود همواره بر آن تاکید داشته‌اند.

کد خبر 749978

دیگر خبرها

  • شوراها حلقه میانی بین حاکمیت و مردم هستند
  • مردم تقسیم‌بندی‌های سیاسی مجلس را مشخص می‌کنند
  • سابقه نامزدهای انتخابی را در سامانه «انتخاب ایران» بخوانید
  • مطهری؛ مدافع کیان سیاسی قرآن کریم
  • اشتباه مهم من در دوره اول این بود: زیادی خوب بودم!- ترامپ 
  • مشورت با آیت الله برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری /به محسن رضایی گفتم پیروز نمی شود و دو سه میلیون رأی خواهد داشت
  • حکمرانی نخبگانی، سلسله مراتبی نیست بلکه یک شبکه است/ هیئت‌های اندیشه‌ورز با حضور حداکثری نخبگان در استان‌ها تشکیل شود
  • معلمِ متفکر
  • انتشار لیست کاندیداهای دور دوم انتخابات تهران +کد انتخابی نامزدها
  • روزنامه سازندگی: مهدی نصیری توهم اتحاد نامقدس دارد