Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای کشور گفت: سید جمال الدین اسدآبادی دشمن جهل و بی خردی در جهان اسلام بود. - اخبار سیاسی -

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، حجت‌الاسلام مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، در اولین همایش «پژوهش‌های کاربردی در تاریخ، فرهنگ و بیداری اسلامی» اظهار داشت: این همایش به یاد یکی از بزرگترین شخصیت‌های علمی، فرهنگی و سیاسی جهان اسلام در دوران معاصر برگزار می‌شود تا به آثار و برکات و عظمت شخصیت سیدجمال‌الدین اسدآبادی، بیدارگر مشرق‌زمین توجه بیشتری شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: امتیاز و تفاوت شخصیت  سیدجمال‌الدین اسدآبادی با مجموعه سیاست‌ورزان، دانشمندان و فعالان مسائل سیاسی و اجتماعی و دینی جهان اسلام در این بود که او هم به گذشته جامعه اسلامی، هم وضعیت فعلی و هم به آینده جهان اسلام به درستی واقف بود.

حجت‌الاسلام رستمی: قیام عاشورا منبع ارزشمندی برای خودسازی و رشد است‌رستمی: پردامنه‌ترین فعالیت‌های دانشگاهی در زمینه‌های قرآنی و مذهبی استرستمی: مجاهدت های علامه مصباح در وحدت حوزه و دانشگاه فراموش نشدنی استرستمی: عقلانیت در دینداری از مهمترین ویژگی های مکتب سلیمانی است

 

 رستمی ادامه داد: این اشراف و احاطه در سیدجمال، به او شخصیتی ممتاز نسبت به هم عصران خود بخشیده بود و آثاری که از این قله رفیع جهان اسلام می‌بینیم باعث تحولات زیادی در منطقه مسلمانان از شمال آفریقا تا شبه قاره شده است. سیدجمال شاید درد‌های جهان اسلام را سه مورد اصلی شناخته بود و سایر درد‌ها نیز ریشه در این موارد داشت. درد اول و مهم جهان اسلام، گرفتاری به بیماری جهل، بی‌خردی و بی‌توجهی به وضعیت موجود بود؛ چراکه زمینه تمام آسیب‌های دیگر را فراهم می‌کند. این اتفاق جهان اسلامی را دامن‌گیر کرده بود و عقب‌ماندگی‌های علمی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی را در پی داشت.

حجت‌الاسلام رستمی اظهار داشت: علاوه بر این موارد، دو گزینه استعمار و استکبار به ضربه زدن‌های بیشتر به جهان اسلام مشغول بودند. گرفتاری به استعمار انگلیس و فرانسه و نیز گرفتاری پادشاهان و سلاطینی که در از بین بردن ظرفیت‌های جهان اسلام دست کمی از استعمارگران نداشتند، آسیب دیگری بود که جهان با آن مواجه بود. این سه درد، جهان اسلام را گرفتار آسیب‌هایی کرده که امروز نیز از آن‌ها رنج می‌بریم. 

 وی ادامه داد: زمانی انگلیسی‌ها در ایران شخصی قلدر و بی‌سواد به نام رضاخان را  سر کار آوردند که بر سر مقدورات کشور نشسته و به چپاول منابع این کشور مشغول بود. سیدجمال‌الدین اسدآبادی این درد‌ها را به خوبی شناخت، لذا به توفیق ظرفیت‌های درونی همانند علم و توانایی جسمی که خداوند به وی عطا کرده بود به مقابله علمی و فکری با این وضعیت پرداخت. وی به کشور‌های مختلفی سفر کرد. از مجموع این تحرکات، انسان متوجه می‌شود، وی تمام ظرفیت را برای هدف مقدس خود را به کار برده است. 

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها بیان کرد: وی حتی بعد از اینکه دستگاه ظالم قاجاری او را از ایران اخراج کرد در عتبات دچار بیماری شد، اما این بیماری وی را از راهش باز نداشت. سیدجمال حتی ازدواج نکرد و تمام فکر و ذکر خود را به مسائل علمی و یادگیری علوم جدید و قدیم و زبان‌های معاصر در راستای بیداری اسلامی کرد. وی همچنین قلمی توانمند در نگارش و بیان محتوا، مقصود و مطلوب‌های خود دارد. این جمع بین خصوصیات ارزشمند علمی و قلمی باعث می‌شود شخصیتی را شاهد باشیم که در مواجهه با مسائل مختلف، توانمند بیرون می‌آید.

 وی یادآور شد: نکته دیگری که در شخصیت سیدجمال که لازم است به آن توجه کنیم این است که وی در فهم مسائل قائل به اولویت‌بندی بود و به همین دلیلی یکی از مواردی که تاریخ‌نگاران اسلامی باید به آن توجه کنند همین دقت روی مسائل است. وی نمی‌خواهد همه مسائل را با هم حل کند چراکه به دنبال دسته‌بندی و انتخاب مسائل مهمتر است. اگر وی به صورت همزمان نمی‌تواند با سه مورد استعمار، استکبار و جهل مبارزه کند؛ لذا در کنار سلاطین قرار می‌گیرد تا با استعمار و جهل داخلی مقابله کند. 

وی ادامه داد: شاید برای برخی این سؤال پیش بیاید که چرا وی به پادشاهان و سلاطین نزدیک شده است، اما دلیل این است که وی در مواجهه با مسائل به اولویت‌بندی می‌پردازد. وی قائل به دیدگاه تقریبی است و این اختلاف‌نظری که درباره ایرانی یا افغانی بودن وی وجود دارد ناشی از همین نگاه تقریبی است. او در اسدآباد و همدان و قزوین بزرگ شده و خاندان و رگ و ریشه او در حوزه علمیه در ایران هستند، اما شخصیت وی به گونه‌ای است که برخی وی را ایرانی، هندی، مصری، افغانی یا ترک بدانند. خواست وی این بود که این تحرکات مانع حرکت عمومی برای بیداری اسلامی نشود.

 رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها تأکید کرد: وی ضمن تلمذ در نزد عالی‌ترین مراجع شیعی همانند علامه مجاهد و صاحب فتوا یعنی علامه شیرازی، اما خودش نیز تربیت‌کننده شاگردان بسیاری بوده که در حوزه بیداری علمی و فرهنگی تأثیرگذار هشتند. وی حتی در شکل‌گیری جریان تأثیرگذار در جهان اسلامی عینی اخوان تأثیر گذاشته است. سیدجمال تا جایی که توانست از تفردات و مواردی که آسیب‌زا هستند، دوری می‌کند و حتی به تربیت شاگردان اهل سنت نیز همت گذاشته است. 
 
حجت‌الاسلام رستمی افزود: وی در افغانستان نیز امضا دارد و اساساً شخصی ناسیونالیست و ملی‌گرا نبود و در پی اتحاد جهان اسلام بوده است. وی در مقابل بی‌دینی به شدت غیور است و این را در مقابل ارنست رنان به خوبی نشان می‌دهد. احمد امین، نویسنده مصری، می‌گوید ارنست رنان قبل از دیدار با سید جمال، اسلام را خالی از اندیشه می‌دانست، اما سید جمال به گونه‌ای پاسخ وی را می‌دهد که رنان می‌گوید انگار با ابن‌سینا یا ابن‌رشد مواجه شده است.

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها با اشاره به دیدگاه‌های تقریبی سیدجمال‌‌الدین اسدآبادی بیان کرد: وی با فرقه‌گرایی و نیز دشمنان جهان اسلام به شدت مقابله کرده، اما در داخل مرز‌های جهان اسلام به شدت تقریبی و به دنبال دوری از اختلافات است. از سوی دیگر فهم دقیق وی از تشیع و به نوعی راسخ بودن وی در اعتقادات اصلاً جای تردید ندارد. وی در نامه‌ای که به علامه شیرازی، صاحب فتوای تحریم تنباکو می‌نویسد به نوعی یکی از عوامل مؤثر در جنبش تنباکو بوده و در آنجا به اهمیت و آسیب زنندگی قرارداد تنباکو اشاره کرده و مرجع تقلید شیعیان را نسبت به این مسئله آگاه می‌کند. وی شخصیتی است که عمدتاً دنبال مواجهه با دشمنان بیرونی است، لذا اختلافات درونی را تقلیل می‌دهد. 

 حجت‌الاسلام رستمی تصریح کرد: واقعیت این است که اگر زمانه سیدجمال الدین اسدآبادی را در نظر بگیریم، بدون ارتباط و همراه کردن قدرتمندان و متنفذان و پادشاهان، حرکت عمومی مردم عقیم می‌ماند و به همین دلیل است که نهضت تنباکو منجر به اصلاحات عمیق نشد و به آن چیزی که باید می‌رسیدیم که همانا حاکمیت این فتاوا و تقویت بنیان‌های نظام سیاسی اسلام در جامعه بود نرسیدیم، چراکه افراد و جریان‌های با نفوذ جامعه از آن حمایت نکردند لذا اگر سیدجمال فقط به بیداری اجتماعی عمل می‌کرد موفق نمی‌شد، چراکه بدون ابزار مقدر، امکان احیای اسلام و مقابله با دشمنان خارجی وجود ندارد و به همین دلیل اولویت کاری وی مبارزه با استعمارگران است لذا در کنار پادشاهان نیز قرار می‌گیرد.

**تلاش های امام موسی صدر در ادامه راه سید جمال الدین

وی با اشاره به دیدگاه امام موسی صدر درباره سیدجمال الدین اسدآبادی و تلاش برای ادامه راه وی تأکید کرد: برخی سیدجمال را با امام موسی صدر مقایسه می‌کنند که قطعاً این شباهت بی‌راهی نیست، اما حوزه عملکرد سید جمال بسیار وسیع‌تر بود چراکه امام موسی صدر فقط سوریه و لبنان را به عنوان حوزه فعالیت خود برگزید. مرحوم خسروشاهی نقل می‌کند که در یکی از سفر‌ها به همراه جعفر شهیدی به الجزایر رفته بودیم که امام موسی صدر نیز تشریف آورده بودند که به وی گفتم اگر در قم یا نجف می‌ماندید یکی از مراجع بزرگ شیعه می‌شدید؛ بنابراین چرا آنجا را ترک می‌کنید که امام می‌گوید روزی در نجف با سیدمحمدباقر صدر بودم که وی گفت در حوزه بمان تا اصلاح حوزه را در پیش بگیریم که من جواب دادم شما در نجف بمانید و به کار‌های علمی بپردازید و اجازه دهید من دنبال کار سید جمال را بگیرم که متولی ندارد. 

 رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها در پایان سخنان خود به ارائه پیشنهاداتی برای حفظ جایگاه والای سیدجمال‌الدین اسدآبادی پرداخت و گفت: تولید و نشر آثار سیدجمال‌الدین اسدآبادی و برگزاری همایش‌ها و تأسیس مؤسسه‌هایی در این زمینه باید مورد توجه جدی قرار گیرد و بنیاد سید جمال باید مورد پیگیری قرار گیرد تا بتواند به رسالت خود عمل کند؛ چراکه هرچه به فکر این میراث ملی و دینی باشیم به سرمایه اجتماعی جامعه، غرور ملی و وحدت کمک کرده‌ایم.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: نهاد رهبری دانشگاه ها دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران حجت الاسلام مصطفی رستمی نهاد رهبری دانشگاه ها دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران حجت الاسلام مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها سیدجمال الدین اسدآبادی جمال الدین اسدآبادی حجت الاسلام رستمی امام موسی صدر جهان اسلام سید جمال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۵۴۶۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسئله فلسطین، چالش مشترک جهان اسلام است

آلفا محمد اوری اندیشمند و محقق مسلمان گینه ای در گفتگو با خبرگزاری تقریب حوادث جنگ غزه را مهم ترین دلیل اثبات این گزاره دانست که وحدت و همبستگی عملی از جهان اسلام رخت بسته است. آلفا محمد اوری اتحاد و همدلی را یک مفهوم بنیادین در دین اسلام دانست و افزود: تقریب و اتحاد یک رویه فکری با تکیه بر دفاع از ارزش های متعالی دین اسلام است  و هدف آن حفظ منافع ملت های مسلمان است.

آلفا محمد اوری با بیان اینکه روند رو به افول قدرت ملت های مسلمان در برابر کشورهای غیر مسلمان، ذیل بی توجهی به اهداف و اصول اسلامی و تمرکز بر گزاره های ساختگی کشورهای غیر اسلامی رخ داده است، افزود: پروردگار در کتاب مقدس قرآن می‌فرماید: «اگر از بیگانگان پیروی کردید، این رمز عقب‌گرد شماست و زیان‌کار هستید». همبستگی و وحدت با تکیه بر اعتقاد به خدا و رسول و پیروی از توصیه های کتاب الهی صورت می گیرد و این امر، دلیل مهم موفقیت مسلمانان در طول تاریخ بوده است.

او در توضیح بیشتر افزود: در کانون توجه نشاندن مفاهیم و فرهنگ بیگانگان، مسلمانان را از درون دچار زوال کرده و از موقعیت و اعتبار واقعی خود دور می کند. از این رو دشمنان به خوبی می دانند برای تحقق اهداف تفرقه اکنانه خود باید وحدت و همبستگی مسلمانان را نشانه بگیرند. این در حالی است که مسلمانان در اصل به خدا، پیامبر و معاد معتقد هستند و باید گرد هم جمع شوند و هدف واحدی داشته باشند.

آلفا محمد اوری در همین راستا گسترش اتحاد میان همه آحاد اسلامی را ضروری دانست و افزود: تعداد مسلمانان جهان از یک میلیارد مسلمان فراتر رفته است و منابع مادی و ثروت خوبی در اختیار دارند و می توانند در کنار یکدیگر بر چالش های مشترک پیروز شوند. در همین راستا همه ملت ها و دول اسلامی باید مسئله فلسطین را به‌ عنوان چالش اصلی در نظر بگیرند و از طریق وحدت مناقشه بر سر  فلسطین را حل کنند؛ زیرا مسئلۀ جنگ میان فلسطین و اسرائیل تنها از طریق هماهنگی مواضع و همگرایی ملت های مسلمان حل می شود.

این پژوهشگر مسلمان همچنین تصریح کرد: در حال حاضر آزادی قدس و فلسطین فوری ترین موضوعی است که باید در صدر فهرست چالش های ملت های مسلمان بنشیند و توجه به مهم ‌ترین مسئله اسلام باید همین امر باشد. در همین زمینه کشورهای مسلمان باید در یک رویکرد همدلانه از دشمن دوری کنند و در یک جبهه قرار گیرند که لازمه دستیابی به این هدف عبور از اختلافات درونی است.
 

دیگر خبرها

  • سرلشکر سلامی: در شرق مدیترانه راه را بر دشمن می‌بندیم
  • سلامی: رسالت نیروی قدس پرکردن موارد نفوذ دشمن بین مسلمانان است
  • قدردانی ائمه جمعه استان از پلیس برای اجرای موفق طرح نور
  • ظرفیت اقتصادی جهان اسلام برای پایان اشغالگری در فلسطین
  • مسئله فلسطین، چالش مشترک جهان اسلام است
  • مالزی میزبان کنفرانس بین‌المللی «آموزش معاصر در جهان اسلام» است
  • مالزی، میزبان کنفرانس بین‌المللی «آموزش معاصر در جهان اسلام»
  • سید جمال‌الدین اسدآبادی مبارز و قهرمان ملی در برابر استعمار، اما ناشناخته برای نسل جوان
  • دشمن با ترویج بی حجابی قصد ضربه زدن به اسلام را دارد
  • یادواره شهدای شهرستان زرندیه