Web Analytics Made Easy - Statcounter

 

به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، معافیت های مالیاتی غیر ضرور  بسیاری در کشور وجود دارد که لازم نبوده و نه تنها کمکی به  توسعه  و رونق تولید نداشته بلکه به بدنه تولید داخلی هم آسیب وارد کرده است. سروسامان دادن به این وضعیت   و لغو برخی معافیت ها قطعا نتیج مطلوبی را برای  آینده اقتصادی کشور به همراه خواهد داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  حالا اخیرا نمایندگان مجلس در جریان بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۰، وزارت امور اقتصادی را موظف کردند در راستای هدفمندسازی معافیت‌های مالیاتی و گمرکی و شفاف سازی حمایت‌های مالی، سیاست اعتبار مالیاتی و گمرکی با نرخ صفر را جایگزین معافیت‌های قانونی مالیاتی مصرح در قانون مالیات‌های مستقیم مصوب ۳ اسفند سال ۱۳۶۶ و اصلاحات بعدی آن و قانون امور گمرکی و اصلاحات بعدی آن کند. قانونی که شاید  اجرایی شدن آن  نوید بخش روند نزولی فرار مالیاتی باشد.

مؤدی در نرخ صفر  موظف است باید اظهار نامه  مالیاتی پر کند

علی ملک زاده کارشناس مسائل مالیاتی در همین رابطه در گفت و گو  با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اهداف اعمال سیاست‌های اعتبار مالیاتی گمرکی و جایگزینی نرخ صفر با معافیت‌های مالیاتی اظهار کرد: نرخ صفر مالیاتی نوعی از معافیت مالیاتی است که برای مدت معینی پس از تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر برای مودی بر اساس قانون در نظر گرفته می‌شود.

او ادامه داد: در واقع وقتی نرخ صفر جایگزین معافیت مالیاتی می‌شود  سازمان مالیاتی  برای دوره ای چند ساله نسبت به اخذ مالیات از کسی که فعالیت اقتصادی انجام می‌دهد اقدام نمی‌کند. مؤدی در نرخ صفر  موظف است باید اظهار نامه  مالیاتی پر کند. همچنین صورت‌های مالی و دفاتر خود را  پایان سال  در اختیار سازمان مالیاتی قرار داده،  اما لازم نیست به عنوان مودی مالیات پرداخت کند.

 ملک زاده  افزود: این اقدام سازمان مالیاتی بیشتر برای شفاف سازی و جلوگیری از فرار مالیاتی برخی از شرکت‌ها به خصوص دولتی هاست. همچنین اینکه نرخ  صفر را افزایش داده و به تدریج  برخی معافیت‌ها را از بین ببرد.

نرخ صفر مالیاتی  در دوره‌های پنج ساله مشخص خواهد شد

این کارشناس اقتصادی  بیان کرد:   اگر تصویب قانون  جایگزینی نرخ صفر با معافیت مالیاتی  در بودجه باشد ضمانت اجرایی آن در یک سال  زیرا  بودجه قانون دائمی نیست. ولی اگر بخواهند قانون جدید  ارائه کرده و  بخواهند تغییری در قانون معافیت بدهد،  طبق قانون اساسی باید در  مجلس تصویب برسد و تبدیل به قانون شود که  در این صورت دوره‌های پنج ساله مشخص خواهد شد.  بعد از به پایان رسیدن این پنج سال، بنگاه‌ها و واحدهای  تولیدی مانند دیگر بنگاه‌ها باید مالیات بپردازند.

او با اشاره به نکته‌ای درباره  اجرایی شدن نرخ صفرمالیاتی گفت:  تجربه نشان داده عملا نرخ صفر اجرایی نمی‌شود. به دلیل اینکه نرخ صفر هزینه برا‌ی سازمان مالیاتی دارد، زیرا اظهار نامه‌های مالیاتی باید بررسی شوند، اما هیچ پرداختی به سازمان مالیاتی صورت نمی‌گیرد؛ لذا سازمان مالیات تمایلی ندارد که اظهار نامه ها‌ی با نرخ صفر را  بررسی کند.

بیشتر بخوانید:

تعیین مالیات اینفلوئنسر‌ها با ردیابی تراکنش‌های بانکی

ملک زاده گفت: اگر هم سازمان مالیاتی می‌خواهد از فعالیت‌های اقتصادی اطلاعاتی داشته باشد باید یک نرخ حداقلی را برای آن قرار دهند. به عنوان مثال نرخ تا دو تا سه درصد در نظر گرفته شود تا هزینه بررسی و دریافت اظهار نامه برا‌ی سازرمان تامین شود.
 
این کارشناس اقتصادی درباره متفاوت بودن این  سیاستی برای افراد حقیقی و حقوقی  هم گفت: نرخ صفر برای اشخاص حقیقی و حقوقی یکسان است البته  بعید می‌دانم به دولتی‌ها هم اختصاص پیدا کند. شرکت‌های دولتی مالیات بسیار کمی پرداخت می‌کند و آمار فرار مالیاتی در میان آن‌ها بسیار بالاست.

این کارشناس مالیاتی در پایان  اظهار کرد : هدف از نرخ صفر فقط ایجاد شفافیت و در مرحله بعدی لغو  تمامی معافیت های مالیاتی است.

 نرخ صفر مالیاتی؛ تسهیل  شفافیت و راستی آزمایی  در  بستر اقتصادی 

مهدی موحد کارشناس ارشد مالیاتی و تحلیلگر مسائل اقتصادی  در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی باشگاه خبرنگاران جوان؛ درباره جایگزینی نرخ صفر با معافیت‌های مالیاتی اظهار کرد: تاریخچه این اقدام و سیاست به آخرین اصلاحیه‌ای که بر قانون مالیات‌های مستقیم انجام شد  بر می‌گردد. در این قانون اتفاقی که افتاد این بود که برخی از از مواد قانونی به عنوان مثال در قانون‌های ۱۳۲، ١٣٣، ١٣۴، ١٣٩، ١۴٢، ١۴٣ اصل بر این بود که درآمد‌های مالیاتی با نرخ صفر محاسبه شوند که  به معنای معافیت است.

او ادامه داد: اما هرگونه مشوق مالیاتی منوط می‌شود به محاسبه مالیات به نرخ صفر به همین منظورافراد با توجه به این بند‌ها و بند الف ماده ۳۲مودی موظف به به تسلیم اظهارنامه مالیاتی  می‌شود تا با تهیه اظهارنامه شامل ترازنامه ، حساب سود و زیان یا اسناد و مدارک قانونی  که به  سازمان مالیاتی تسلیم شده با ارسال این مدارک مشمول معافیت مالیاتی شود.

او  با تاکید بر اینکه چرا نرخ صفر مهم است؟ از این جهت که وقتی نرخ صفر را مبنای محاسبه قرار می‌دهیم و اعمال معافیت را مشروط به ارائه گزارش‌ها و اظهارنامه‌ها می شود، در واقع شفافیت را در بستر اقتصادی فراهم می‌کنیم چه کسانی که مشمول معافیت مالیاتی باشند و بر فعالیت شان مالیات وضع می‌شود همچنین اشخاص حقوقی که معاف از مالیات هستند، اما برای بهره گیری از معافیت مالیاتی درآمد‌ها و صورت‌های مالی خود را برای نظام مالیاتی شفاف می‌کنند  با استفاده از این شفافیت می‌تواند  صورت های مالی را راستی‌آزمایی  هم کنند. همچنین برخی از تبادل‌هایی که در عرصه اقتصاد  و در نظام مالیاتی مخفی بوده  را شفاف کنند.

او گفت: باید حسابرسی‌های دوطرفه‌ای را که درآمد حاصل هزینه بوده و هزینه‌ای که صورت گرفته با زنجیره‌ای از شفافیت را ایجاد کند تا بتواند به ساختار درست در مسیر شفافیت قدم بردارد.

هدف نرخ صفر؛ ارسال صورت مالی مودی  و فرآیند تحویل اظهار نامه مالیاتی است

او تصریح کرد: فلسفه اصلی جایگزینی نرخ صفر با معافیت مالیاتی این است که در نرخ صفر فرد برای این که از این معافیت مالیاتی برخوردار شده  وارد فرآیند تحویل اظهار نامه مالیاتی شود و مدارک و مستندات قانونی و صورت مالی خود را در اختیار سازمان مالیاتی قرار دهد.

این کارشناس مالیاتی در رابطه با این موضوع  که این قانون شامل افراد حقوقی هم می‌شود یا خیر،  گفت: به طور خاص در ماده ۱۳۲ موضوع درباره اشخاص حقوقی غیر دولتی است و فعلا شامل شرکت دولتی نمی‌شود .

موحد در پایان یادآور شد: کما اینکه معتقد هستم اگر این قانون می‌خواهد اثر شفافیت  را در اقتصاد فراهم کند، به طور کل تمام فعالان اقتصادی فارغ از خصوصی یا دولتی بودن به هر شکل ممکن باید در این مسیر قرار بگیرند حتی  اگر معاف از مالیات هستند،%  باید معافیت منوط به ارائه اطلاعات و صورت‌های مالی به سازمان مالیاتی باشد.

 انتهای پیام/ 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: نرخ صفر مالیاتی معافیت مالیاتی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۵۷۵۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیش از ۳۰ درصد کل مالیات کشور در سال گذشته توسط شرکت‌های خصولتی پرداخت شده است

سیاوش سالارزاده کارشناس اقتصادی در رابطه با اهمیت تمرکز بر بخش مشاغل و به خصوص مشاغل خاص با درآمدهای کلان به خبرنگار قدس اظهار کرد: تمرکز ویژه دولت سیزدهم بر اخذ مالیات از مشاغل بزرگ و اصناف با درآمدهای کلان با تکیه بر آمار عملکرد مالیاتی اصناف در سال گذشته، گامی حیاتی در جهت تضمین نظام مالیاتی عادلانه و پایدار است. دولت سیزدهم با هدف قرار دادن مشاغل پردرآمد، رسیدگی به مسائل فرار مالیاتی و اجتناب از مالیات، ترویج عدالت و عدالت مالیاتی و همکاری با سایر سازمان های دولتی، می تواند به هدف خود یعنی حداکثرسازی درآمد مالیاتی، بازتوزیع مناسب ثروت از محل اخذ عادلانه مالیات و رشد اقتصادی با تکیه بر حمایت هوشمند و هدفمند از بخش مولد اقتصاد دست یابد.

این کارشناس اقتصادی در رابطه با در رابطه با تحقق عدالت مالیاتی در زمینه اخذ مالیات از اصناف اظهار کرد: یکی از دلایل اصلی تمرکز بر اخذ مالیات از مشاغل بزرگ و اصناف با درآمدهای کلان، رسیدگی به مسائل فرار مالیاتی و اجتناب از پرداخت مالیات با کتمان داده های مالی است. یکی دیگر از دلایل مهم تمرکز بر مشاغل و اصناف بزرگ، اطمینان از انصاف و عدالت مالیاتی است. کسب‌وکارهای کوچک و متوسط اغلب برای رقابت با نهادهای بزرگ‌تر که منابع مالی لازم برای مشارکت در استراتژی‌های برنامه‌ریزی مالیاتی پیچیده را دارند، مبارزه می‌کنند. در نتیجه، مشاغل کوچکتر بار نامتناسبی از بار مالیاتی را به دوش می کشند. سازمان امور مالیاتی با هدف قرار دادن مشاغل بزرگ و اصناف با درآمدهای کلان، می تواند شرایط را یکسان کرده و اطمینان حاصل کند که همه مشاغل سهم عادلانه خود را از مالیات پرداخت می کنند.

وی در رابطه با تمرکز دولت سیزدهم بر اخذ مالیات واقعی از مشاغل خاص و خصولتی‌های فراری از مالیات ادامه داد: سازمان امور مالیاتی به منظور اخذ مؤثر مالیات از بنگاه های اقتصادی بزرگ و اصناف با درآمدهای کلان، استراتژی جامعی را اجرا کرده است که زمینه‌ساز اعطای بیش از ۳۰ درصد کل مالیات کشور توسط صنایع بزرگ و شرکت‌های خصولتی شده است به طوری که در سال گذشته بیش از ۳۰ درصد کل درآمدهای مالیاتی کشور توسط ۸۰۷ مودی بزرگ مالیاتی پرداخت شده است. تجربه داده ها و ارقام عملکرد مالیات اصناف در سال گذشته، نشان داده است که دولت سیزدهم به دنبال اخذ مالیات واقعی از مشاغل خاص و خصولتی‌های فراری از مالیات بوده است.

وی افزود: همچنین سازمان امور مالیاتی می‌تواند با اجرای اقداماتی مانند گزارش عمومی داده‌های پرداخت مالیات و افزایش آگاهی عمومی نسبت به اهمیت پرداخت مالیات و مصارف ویژه آن در توسعه کشور نظیر سهم مالیاتی شهرداری‌ها از مالیات بر ارزش افزوده، شفافیت را افزایش دهد و مردم را نسبت به مصارف مهم مالیات کشور آگاه کند.

سالارزاده در خاتمه اظهار کرد: سازمان امور مالیاتی تمرکز خود را مشاغل بزرگ و اصناف با درآمدهای قابل توجه و کلان قرار داده است که این رویکرد نقش تعیین کننده ای در اصلاح رویکرد مالیاتی کشور دارند. از یک با اعطای سهم واقعی مالیات توسط مشاغل کلان، زمینه بازتوزیع مناسب ثروت را فراهم خواهد کرد و از طرف با کاهش فشار مالیاتی بر مردم عادی و همچنین بخش مولد اقتصاد، زمینه برای پرداخت عادلانه مالیات و اطمینان از پرداخت سهم منصفانه مالیاتی بخش های مختلف مالیاتی فراهم خواهد شد. دولت سیزدهم در زمینه مالیات‌ستانی به شیوه و رویکرد جدید خود با تمرکز بر ارقام عملکرد مالیاتی اصناف در سال گذشته و تقاطع گیری اطلاعات جدید توانسته است که روندها و الگوهای رفتار پرداخت مالیات را شناسایی کند و اخذ مالیات از مشاغل خاص را کلید بزند.

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • مصارف مهم مالیات در کشور به چه صورت است؟
  • شناسایی فرار مالیاتی ۸۶۰ میلیارد تومانی دلال پتروشیمی در فارس
  • پیش‌شرط‌های مشارکت مردم در اقتصاد چیست؟
  • طغیانی:لغو معافیت مالیاتی به ضرر صندوق سرمایه‌گذاری ثابت است
  • چگونه مالیات کمتری بدهیم؟
  • زمان ارسال اظهارنامه مالیات عملکرد اشخاص حقوقی و شرکت‌ها
  • وصول یک ماهه ۱۰۰۰ میلیارد مالیات از شرکتهای خام فروش صادراتی
  • نیمه پنهان مالیات‌ستانی
  • بیش از ۳۰ درصد کل مالیات کشور در سال گذشته توسط شرکت‌های خصولتی پرداخت شده است
  • ‌لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم به رشد تولید و سرمایه‌گذاری در مناطق محروم کمک خواهد کرد