Web Analytics Made Easy - Statcounter

اقتصاد، اقتصاد و اقتصاد؛ این کلمه این‌روزها ورد زبان سیاستمداران شده است. در روزهایی که قدم‌به‌قدم به انتخابات ریاست‌جمهوری نزدیک‌تر می‌شویم، کاندیداها از پشت پرده بیرون می‌آیند و رفته‌رفته صف‌آرایی‌ جریان‌ها شکل می‌گیرد. گردهمایی جناح‌ها هم آغاز شده و به‌زودی چهره‌ها غربال می‌شوند تا نامزد مورد اجماع هر جناح معرفی شود؛ البته اگر دو جناح اصلی کشور بتوانند بر سر یک نامزد در جریان خود به اجماع برسند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما تا همین‌جا به‌نظر می‌رسد یک مسئله مورد اجماع همه سیاستمداران است؛ تلاش برای تغییر وضعیت اقتصادی کشور و توجه به مطالبات مردم در این حوزه. این گزاره‌ها البته فقط ادعا نیست و آمارها هم همین را می‌گویند. براساس نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) با گذشت ۱۶‌ سال از انتخابات ‌۸۴ همچنان «عدالت» با اختلاف در صدر مطالبات مردم از دولت آینده است؛ کلیدواژه‌ای که در ۱۳‌ دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، جایگاه پررنگی در شعارهای نامزدهای پیروز داشته است.

مردم چه می‌خواهند؟

در بخشی از نظرسنجی ایسپا درباره انتخابات پیش‌رو از پاسخگویان خواسته شده تا بگویند به‌نظر آنها دولت آینده از میان گزینه‌های «آزادی»، «بهبود روابط با کشورهای خارجی»، «عدالت»، «حمایت از تولید داخلی» و «امنیت در برابر تهاجم خارجی» بهتر است کدام را در اولویت خود قرار دهد. از میان جامعه آماری حدود ۱۶۰۰‌ نفره ۳۱.۲‌ درصد عدالت را انتخاب کرده‌اند. بهبود روابط با کشورهای خارجی و حمایت از تولید داخلی هر کدام ۲۰‌ درصد از نظر پاسخ‌دهندگان را به‌خود اختصاص داده. برای فقط ۱۰‌درصد از پاسخ‌دهندگان امنیت در برابر تهاجم خارجی اولویت داشته و ۳.۵‌درصد هم آزادی را اولویت دولت آینده دانسته‌اند. درصد مخاطبانی که گزینه نمی‌دانم را انتخاب کرده‌اند ۱۲.۶ درصد و ۲‌ درصد پاسخ‌دهندگان هم این سؤال را بی‌پاسخ گذاشته‌اند. پیش از این نظرسنجی بسیاری از جامعه‌شناسان تأکید کرده بودند که عدالت به‌دلیل شرایط روز جامعه و البته ریشه‌های سنتی همچنان مطالبه اصلی و محوری جامعه ایرانی است. این موضوع با نگاهی به انتخابات ریاست‌جمهوری پس از انقلاب نیز روشن می‌شود.
 

نخستین رئیس‌جمهور پس از انقلاب اسلامی پنجم بهمن‌۱۳۵۸ انتخاب شد. از میان حدود ۱۴‌ میلیون شرکت‌کننده، ۱۰‌ میلیون نفر ابوالحسن بنی‌صدر را برگزیدند. عدالت‌، محوری‌ترین شعار بنی‌صدر در انتخابات بود که در پوسترهای انتخاباتی باقیمانده از آن دوران هم به وضوح پیداست.  بنی‌صدر اما خرداد ‌۱۳۶۰ از سمت خود عزل شد و سپس از ایران گریخت.

عدالت در معنای ساده‌زیستی

پس از بنی‌صدر، محمدعلی رجایی از نخست‌وزیری به پاستور رفت و رئیس‌جمهور شد. شهید رجایی هرچند شعار مشخصی در انتخابات ریاست‌جمهوری نداشت، اما فضای تبلیغاتی او حول محور ساده‌زیستی بود که در پس خود مفهوم عدالت را منتقل می‌کرد. 

شهید رجایی حتی در سلوک شخصی هم این مفهوم را به مردم منتقل می‌کرد. شهید رجایی توانست در فضای انقلابی و البته جنگی در دوم مرداد ۱۳۶۰ با ۱۲‌ میلیون و۷۷۰‌ هزار رأی رئیس‌جمهور شود. اما عمر ریاست‌جمهوری شهید رجایی به یک ‌ماه هم نکشید و او هشتم شهریور در بمبگذاری ساختمان ریاست‌جمهوری ترور شد و به شهادت رسید. به این ترتیب شهید رجایی هم فرصت اجرایی‌کردن عدالت وعده‌ داده‌شده را پیدا نکرد.

پس از ترور شهید رجایی، سومین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری در بحبوحه جنگ تحمیلی برگزار شد. در این دوره تنها کاندیدای شاخص آیت‌الله علی خامنه‌ای( مقام معظم رهبری) بود. در این دوره جنگ جایی برای پرداختن به شعارهای توسعه اقتصادی باقی نمی‌گذاشت. در ۲ پوستر منتشرشده از آن دوران هم این موضوع مشهود است. در یکی از پوسترهای تبلیغاتی با پس‌زمینه جنگ نوشته شده که «به خامنه‌ای، مرد محراب و جبهه رأی می‌دهیم». در دیگر پوستری که پایگاه اطلاع‌رسانی حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب منتشر کرد، نوشته شده «حکومت اسلامی آن حکومتی است که مردم را به فکرکردن دعوت می‌کند و هدایت ذهن مردم را برعهده می‌گیرد». ایشان در دور اول ۱۵‌ میلیون و ۹۰۵‌ هزار رأی و در دور دوم ۱۲‌ میلیون و ۲۰۵‌ هزار رأی آوردند. در این دوره اما مسئولیت‌های اجرایی کشور بر عهده نخست‌وزیر بود. به گواه مورخان، اداره اقتصاد کشور در میانه جنگ و اوج‌گیری تحریم‌ها مهم‌ترین وظیفه دولت در آن دوران محسوب می‌شد.

هاشمی و دولت سازندگی

پنجمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری تفاوت‌ عمده‌ای با دوره‌های قبل داشت. این دوره با پایان جنگ آغاز شد و با حذف سمت نخست‌وزیری، همه مسئولیت‌های اجرایی کشور بر عهده رئیس‌جمهور گذاشته شد. از سوی دیگر، آیت‌الله خامنه‌ای نیز به رهبری رسیدند و در چنین شرایطی هاشمی رفسنجانی با شعار توسعه اقتصادی و سازندگی روی کار آمد. او دوره اول ۱۵‌ میلیون و۵۵۰‌ هزار رأی داشت و عمده کارگزاران دولت او تکنوکرات بودند و توسعه را در مسیر تکنوکراسی می‌دیدند. هاشمی با این رویکرد یک دوره دیگر هم در مسند ریاست‌جمهوری باقی ماند اما در سال ۷۲، ۵‌ میلیون از آرای خود را از دست داده بود. دولت هاشمی به‌دلیل راهبرد مشخصی که برای توسعه و عدالت داشت، به دولت سازندگی مشهور شد.  

وقتی شعار توسعه سیاسی پیروز شد

سال ‌۷۶ نخستین‌بار پس از انقلاب بود که مطالبات مدنی و سیاسی از اولویت‌های اقتصادی در جامعه پیشی گرفت. سیدمحمد خاتمی در این سال با شعار توسعه سیاسی توانست برخلاف انتظارهای اولیه با ۲۰‌ میلیون رأی راهی پاستور شود. خاتمی در مسیر اصلاحات سیاسی و ساختار تلاش کرد و به آزادی‌های مدنی ازجمله آزادی مطبوعات بهای زیادی داد. او دوره دوم هم با شعار «فردای بهتر ایران اسلامی» با یک میلیون رأی بیشتر از سال‌۷۶ رئیس‌جمهور ایران شد. دولت خاتمی به‌دلیل رویکرد مشخص خود به دولت اصلاحات مشهور شد و جریان چپ در جمهوری اسلامی را تبدیل به جناح اصلاح‌طلب امروزی کرد.

موج سواری با شعار

نهمین انتخابات ریاست‌جمهوری عرصه ظهور دوباره مطالبه عدالت بود. محمود احمدی‌نژاد در این دوره، خود ‌بر موج این مطالبه سوار شد و شعار او «پول نفت باید سر سفره مردم دیده شود» بود. او در رقابت با هاشمی رفسنجانی او را مظهر بی‌عدالتی پس از انقلاب معرفی کرد و همه وعده‌های انتخاباتی‌اش درباره حل معضلات معیشت، مسکن، اشتغال و به‌طور کلی اقتصاد کشور بود.   او در دوره اول حدود ۱۷ ‌میلیون رأی داشت. احمدی‌نژاد سال ‌۸۸ هم با شعار «عدالت و مهرورزی»‌ بار دیگر راهی پاستور شد و تا سال‌۹۲ رئیس دولت ماند.

 توسعه اقتصادی با رنگ‌وبوی سیاسی

سال‌۹۲ باز هم «عدالت» کلیدواژه نامزد پیروز انتخابات بود. هرچند حسن روحانی با شعار «اعتدال‌گرایی»‌ و «دولت تدبیروامید» روی کار آمد، اما از پرداختن به مفهوم عدالت غافل نماند و تأکید کرد که باز کردن گره مشکلات اقتصادی و سیاسی در دستان اوست. در واقع شعار روحانی توسعه اقتصادی با رنگ‌وبوی سیاسی بود. روحانی سال ۹۶ هم با تأکید بر حل مشکلات اقتصادی وارد کارزار شد و وعده داد که اقتصاد کشور مسیر روبه‌رشدی را طی می‌کند. البته در این دو دوره مطالبات مدنی و سیاسی نیز بار دیگر به صحنه بازگشته بود و روحانی وعده‌های پرشماری هم در این زمینه‌ها داد. او دور اول حدود ۱۸میلیون رأی و در دور دوم با ۲۳ میلیون رأی رئیس‌جمهور ایران شد. حالا در آستانه سیزدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری آمارها گویای بر صدر ماندن «عدالت» در مطالبات مردم است. اما نکته اینجاست که به‌نظر می‌رسد توسعه سیاسی بار دیگر به حاشیه رفته و از اولویت‌های جامعه فاصله معنی‌داری گرفته است. 

کد خبر 589611 برچسب‌ها انتخابات

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: انتخابات انتخابات ریاست جمهوری توسعه اقتصادی پس از انقلاب میلیون رأی شهید رجایی رئیس جمهور هزار رأی بنی صدر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۵۷۷۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عملیات وعده صادق موجب شادی عدالت‌خواهان جهان شد

فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت: عملیات وعده صادق یک عملیات سنجیده نظامی بود که دل همه عدالت‌خواهان جهان را شاد کرد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، امیر سرلشکر عبدالرحیم موسوی، ظهر امروز _ پنجشنبه، ششم اردیبهشت _ در اجلاسیه ۲۰۸ شهید ارتش کهگیلویه و بویراحمد، اظهار کرد: مردم استان کهگیلویه و بویراحمد مردمی سخت‌کوش و منحصر به فرد با بلوغ سیاسی و با مجاهدت کم‌نظیر در دوران دفاع مقدس هستند که بیشترین اعزام به جبهه را در آن دوره به خود اختصاص دادند و مقام اول مشارکت در انتخابات اخیر نیز مربوط به همین مردم است.

وی افزود: مردم شهرستان گچساران در دوره طاغوت مجاهدت کردند و حماسه مردم این شهرستان در ۱۹ بهمن ۵۷ مثل نگین انگشتری در دوران مبارزات نهضت است.

فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران با اشاره به مجاهدت مرزداران و احترامی که مردم ایران برای فرزندان خود در لباس رزم قائل هستند، گفت: در مرزهای جنوبی و شمالی کشور مزارهای مرزداران فداکار از ده‌ها سال پیش وجود دارد که همواره برای مردم ایران زمین قابل احترام هستند و در آموزه‌های دینی بالاترین ارزش‌ها مربوط به این افراد فداکاری است که از مرزهای کشور خود جانانه دفاع می‌کنند و «عند ربهم یرزقون» بالاترین درجه بهشت است که برای این افراد در نظر گرفته می‌شود.

وی با بیان اینکه به وضعیت کم‌نظیری در زمینه استقلال کشور رسیده‌ایم، تصریح کرد: به چنان وضعیتی رسیده‌ایم که هیچ بیگانه‌ای جرأت تعرض به خاک کشور را ندارد.

موسوی به مقایسه وضعیت استقلال کشور در دوره طاغوت و در دوره جمهوری اسلامی، پرداخت و خاطرنشان کرد: وقتی یکی از کارکنان سفارت انگلیس به اتاق شاه می‌رود نقشه‌ای در اتاق بوده که پیشروی نیروهای آلمانی را نشان می‌دهد این کارمند جز سفارت به شاه یک کشور دستور می‌دهد که این نقشه سنجاق شده را از روی دیوار اتاق خود بردارد، از این رو نمی‌دانیم برای چنین وضعیتی در آن دوره خفت بار بخندیم یا گریه کنیم.

وی افزود: امروز وقتی اقتدار خود را نگاه می‌کنیم به تدبیر و کلام نافذ مقام معظم رهبری پی می‌بریم که فرمودند؛ «هیچ قدرتی نمی‌تواند کوچک‌ترین تأثیری روی تصمیمات جمهوری اسلامی ایران داشته باشد».

فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی در گفت: وقتی تاریخ را ورق می‌زنیم به کسانی لعنت می‌فرستیم که خاک این کشور را بر باد دادند و ۵۰ سال بعد وقتی باز هم تاریخ را ورق می‌زنیم به روح کسانی درود می‌فرستیم که عزت و افتخار و استقلال را برای این کشور به ارمغان آوردند و اجازه ندادند یک بند انگشت از خاک کشور زیر چکمه بیگانه بماند.

وی تصریح کرد: یکی از ابعاد مهم یادواره شهدا این است که به خود یادآور شویم کجا بودیم و اکنون کجا رسیده‌ایم و دائم باید این نکته را برای خودمان یادآوری کنیم.

امیر سرلشکر موسوی با اشاره به رفتار آمریکایی‌ها در گذشته و در دوره کنونی، خاطرنشان کرد: یک روز وقتی ناو هواپیمابر آمریکایی از اسکله خودشان در آمریکا جدا می‌شد سینه سپر کرده و به هرجا و به هر سمت و سویی که می‌خواست حرکت می‌کرد و برای خودشان ابهتی داشتند، اما امروز وضعیت به جایی رسیده که مقام‌های آمریکایی اعلام می‌کنند و به ما پیام می‌دهند که ما این کار را نکرده‌ایم و ما نبوده‌ایم و با ما کاری نداشته باشید که این از برکات خون شهداست.

وی با اشاراشاره به عملیات وعده صادق گفت: همه باید بدانیم که این اقدام دفاع مشروع جمهوری اسلامی در برابر عملیات نامشروع رژیم کودک‌کش صهیونیستی بود که از قبل چندین بار این عملیات را به آنها اعلام کردیم و حق مشروع خودمان را انجام دادیم.

فرمانده ارتش جمهوری اسلامی ایران با اشاره به پیچیدگی عملیات وعده صادق افزود: از روز چهاردهم اسفند به آنها گفتیم که می‌زنیم و آنها از آن روز در آماده‌باش کامل بودند و با بیش از ۱۰۰ فروند هواپیما از انواع مختلف فرشی در آسمان زده بودند، سطح دومی هم روی زمین داشتند و همه سامانه‌های پدافندی آنها در آماده‌باش کامل بود.

وی با بیان اینکه چیزهای دیگری هم وجود داشت که باید محاسبه می‌کردیم به چندین مسیر تردد هواپیماهای غیرنظامی از کشورهای مختلف جهان اشاره کرد و گفت: باید رعایت حال آنها نیز می‌شد که نشان می‌دهد این عملیات پیچیدگی خاص خود را داشت و اینجا بود که به رژیم صهیونیستی فهماندیم زدن یک نقطه به مانند غزه که طول و عرض جغرافیایی آن ناچیز است و زدن عده‌ای کودک و پیر و بیمار ارزش نظامی ندارد.

موسوی تصریح کرد: ارزش نظامی وقتی است که از هزار و چندصد کیلومتر آن طرف از یک نقطه نظامی بتوان نقطه نظامی دیگری را هدف قرار داد و اکنون با عملیات وعده صادق همه معادلات به هم خورده است و عملیات وعده صادق همانند خنجر جهان اسلام بود که بر گلوی رژیم کثیف صهیونیستی فرود آمد و دل همه عدالت‌خواهان جهان را شاد کرد.

کد خبر 747858

دیگر خبرها

  • نگرانی مردم آمریکا از بایدن در دوره دوم ریاست‌جمهوری / او احتمالا می میرد!
  • نگرانی آمریکایی ها: بایدن در دوره دوم ریاست جمهوری می میرد
  • نگرانی آمریکایی‌ها: بایدن در دوره دوم ریاست‌جمهوری می‌میرد
  • عملیات وعده صادق موجب شادی عدالت‌خواهان جهان شد
  • مهاجری خطاب به ذوالنور: از رئیسی حساب‌کشی کنید
  • مهاجری خطاب به ذوالنور: از رئیسی و دولت حساب‌کشی کنید
  • رئیس جمهوری با حدود یکصد اتهام
  • کنایه مهاجری به ذوالنور: اگر می‌خواهید همین مجلس ضعیف، ضعیف تر نشود از دولت و شخص رئیس‌جمهور حساب کشی کنید
  • سیاست خارجی ترامپ در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا
  • رعایت عدالت و کرامت انسانی رویکرد مدیران لرستان باشد