Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-09@16:54:52 GMT

داستان کتابخانه خانگی که تبدیل به کتابخانه عمومی شد

تاریخ انتشار: ۱۹ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۲۶۱۲۸۷

داستان کتابخانه خانگی که تبدیل به کتابخانه عمومی شد

ایسنا/زنجان به همت اصغر رجبی از اهالی روستای نصیرآباد خرم‌دره، یک کتابخانه روستایی با ۳۲ جلد کتاب حالا به یک کتابخانه عمومی بزرگ با بیش از ۳۰۰۰ جلد کتاب برای روستائیان تبدیل شده است.

کتاب و کتاب‌خوانی در طول تاریخ همواره از موضوعاتی است که علاقه‌مندان بی‌شماری داشته، موضوعی که حتی گذشت زمان، مدرنیته شدن جوامع و گسترش فناوری‌های نوین نیز نتوانسته گرد فراموشی بر آن بنشاند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هرچند سرانه مطالعه در بین ایرانی‌ها کمتر از برخی کشورها است، اما با این اوصاف این موضوع همواره در طول تاریخ نیز جزو علاقه‌مندی ایرانیان محسوب می‌شود تا جایی که مهم‌ترین کتیبه همه دوران تاریخی، کتیبه داریوش در کوه بیستون است. دوران آشوری، بابلی و عیلامی دورانی است که اولین کتاب‌ها تنها در یک صفحه نوشته می‌شد.

اولین و مهم‌ترین کتابخانه جهان نیز کتابخانه «آشور بانی‌پال» بود که تعداد ۹۱۰ هزار لوح نوشته شده داشت. پس از آن زمان، صفحه کتاب بر دیوار کوه لوح گلی، پاپیروس یا حتی پوست و چرم بود تا وقتی که خط مدور در خط پدید آمد.

نقش کتاب و کتابخوانی در توسعه و پیشرفت جوامع، نقشی انکارناپذیر است تا جایی که کارشناسان، رشد و بالندگی را با تعداد کتابخانه‌ها، تولیدات کتاب، تیراژ کتاب و میزان سرانه مطالعه مقایسه می کنند، زیرا  نمی‌توان توسعه و رشد را بدون در نظر گرفتن میزان سرانه مطالعه مورد بررسی قرار داد، به همین خاطر کتاب و کتاب‌خوانی از مقوله‌های مهم و قابل توجه فرهنگی است که ترویج آن در جامعه، بسیار ضروری به نظر می‌رسد. تمام  بزرگان، صاحب‌نظران و کسانی که دنیا را متحول کرده‌اند، هرگز با کتاب و کتابخوانی بیگانه نبوده و از کتاب به عنوان وسیله‌ای برای رسیدن به اهداف خود و خدمت به تاریخ بشریت سود برده‌اند.

علاقه به کتاب و کتابخوانی منشا تاریخ‌سازی‌های بی‌شماری در ایران بوده و علاقه‌مندی به این موضوع سبب شده کشورمان در دل خود دانشمندانی چون ابن‌سینا، عمر خیام، خواجه نصیرالدین طوسی و خوارزمی و در برهه کنونی نیز افرادی مانند پرفسور سمیعی، پروفسور ثبوتی، شهید شهریاری و شهید فخری‌زاده‌ها را پرورش دهد.

علاقه به کتاب سبب شده است، حتی در دورافتاده‌ترین نقاط کشور نیز علاقه‌مندان منشا اثرات فرهنگی و بسیار مثبتی برای مردم دیار خود چه در شهر و چه در روستا باشند. یکی از این علاقه‌مندان ‌به این حوزه اصغر رجبی از روستائیان خوش‌ذوق روستای نصیرآباد خرم‌دره است که کتاب‌خانه خانگی خود را در این روستا به یک کتابخانه عمومی با ۳۰۰۰ جلد کتاب و ۷۰۰ عضو تبدیل کرده است که همین ‌موضوع سبب شد عنوان برگزیده بخش «نگاه ویژه» را در هفتمین جشنواره سراسری تقدیر از مروجان کتاب‌خوانی به خود اختصاص دهد.

برگزیده جشنواره سراسری مروجان کتاب‌خوانی در همین رابطه به خبرنگار ایسنا می‌گوید: کتابخانه خانگی‌ام از سال ۷۹ فعالیت خود را با ۳۰ جلد کتاب آغاز کرده است و در حال حاضر دارای بیش از ۳۰۰۰ جلد کتاب با ۲۰۰۰ عنوان در زمینه‌های کودکان، داستان، شعر، مذهبی، دینی، علمی، هنری و اجتماعی است. همچنین این کتابخانه دارای کتاب‌های مرجع شامل لغت‌نامه معین، فرهنگ‌نامه عربی به فارسی، لغت‌نامه انگلیسی به فارسی، لغتنامه ترکی به فارسی و تفسیر نمونه است.

اصغر رجبی با بیان اینکه از دوران کودکی علاقه زیادی به مطالعه و کتاب داشتم و به همین دلیل کتاب‌های زیادی را برای مطالعه شخصی تهیه می‌کردم، ادامه می‌دهد: علاقه من به کتاب و کتابخوانی ادامه داشت تا اینکه در دوران خدمت سربازی نیز به عنوان کتاب‌دار فعالیت کردم.

وی می‌افزاید: علاقه شخصی من به مطالعه و کتاب موجب شد که یک کتابخانه خانگی راه‌اندازی کنم و کار خود را با ۳۰ جلد کتاب و از چند قفسه کوچک کتاب آغاز کردم.

رجبی با اشاره به اینکه در طول زمان با گذشت چند سال تعداد کتاب‌های این کتابخانه شخصی افزایش یافت و جامع‌تر شد، اضافه می‌کند: با توجه به اینکه آشنایان و دوستان کتاب‌های این کتابخانه را برای مطالعه به امانت می‌بردند، از همین رو به این فکر افتادم که آن را عمومی کنم تا همه اهالی روستا بتوانند از آن استفاده کنند.

این برگزیده جشنواره مروجان کتاب با بیان اینکه هم‌اکنون این کتابخانه خانگی در ۲۰ مترمربع فضا فعال است، تصریح می‌کند: تعداد کتاب‌های این کتابخانه بیش از ۳۰۰۰ جلد بوده و اعضای آن نیز در حدود ۷۰۰ نفر است.

وی با اشاره به اینکه هم‌اکنون کتابخانه خانگی رجبی ۲۰ سال است که فعالیت دارد، تاکید می‌کند: خوشبختانه در طول این مدت استقبال از راه‌اندازی این مرکز فرهنگی مطلوب بوده و حتی برخی افراد کتاب نیز به آن اهدا می‌کنند.

رجبی با اشاره به اینکه همه هزینه‌های این کتابخانه خانگی به صورت شخصی تامین می‌شود، تصریح می‌کند: حتی برای استفاده اعضا، اینترنت رایگان نیز در این محل موجود است.

این فعال فرهنگی، با اشاره به همکاری همسر و فرزندانش در اداره این کتابخانه، بیان می‌کند: این کتابخانه به ‌صورت ۲۴ ساعته فعال است و کتاب‌هایی که از آن به امانت برده می‌شود، به صورت دفتری ثبت می‌شود.

وی با اشاره به اینکه تحویل کتاب به اعضا رایگان است و برای عضویت نیز پولی دریافت نمی‌شود، متدکر می‌شود: هدف از راه‌اندازی این کتابخانه، انتفاع مالی نبوده و به دنبال این هستیم که فرهنگ مطالعه در این منطقه ترویج پیدا کند.

برگزیده جشنواره مروجان کتاب، ادامه می‌دهد: اعضای این کتابخانه از سنین مختلف بوده و خوشبختانه برای همه اعضا، کتاب‌های مناسبی در موضوعات مختلف وجود دارد.

رجبی با اشاره به اینکه این کتابخانه علاوه بر امانت کتاب، برنامه‌های فرهنگی جانبی نیز اجرایی می‌کند، می‌گوید: از جمله این برنامه‌ها برگزاری مسابقات کتابخوانی مذهبی و هنری، تحویل انواع لوح فشرده آموزشی به اعضا، ثبت‌نام اعضا در مسابقات کتابخوانی و فرهنگی است.

برگزیده جشنواره مروجان کتاب خاطرنشان می‌کند: برگزاری جلسات مشورتی طی مناسبت‌های خاص دینی و مذهبی، عکاسی و تهیه کلیپ از مناسبت‌های برگزار شده در سطح روستا، تشویق اعضای فعال و برندگان مسابقات انجام شده با اهدای لوازم  فرهنگی و کتاب، تهیه اسباب‌بازی برای ترغیب به مطالعه و کتابخوانی به ویژه در سطح خردسالان و کودکان نیز از دیگر فعالیت‌های این کتابخانه در طول سال است.

به گزارش ایسنا، هفتمین دوره جشنواره تقدیر از مروجان کتابخوانی در کشور با رویکرد توجه به فضای مجازی برگزار شد. با توجه به شرایط به وجود آمده و شیوع ویروس کرونا، این دوره شامل بخش نگاه ویژه با موضوعات توجه به فضای مجازی و مروجان کتاب در حوزه‌های بهداشت و کتاب‌درمانی، آموزش‌گران مروج کتاب (معلم، مربی، استاد)، مادران مروج کتاب، مبادله‌کنندگان کتاب‌های خانگی مروج کتاب، خبرنگاران و روزنامه‌نگاران مروج کتاب نیز بود.

داوری این رقابت در مرحله نهایی بر عهده سیدکاظم حافظیان رضوی،‌ هادی آشتیانی، سجاد جمشیدیان، فاطمه پازوکی، سیدعلی کاشفی‌خوانساری و کیمیا امینی بود که طبق رای داوران در بخش نگاه ویژه، «اصغر رجبی» از خرم‌دره برگزیده شد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی شهرستانها زنجان کتابخانه روستا کتاب و کتابخوانی برگزیده جشنواره کتابخانه خانگی مروجان کتاب یک کتابخانه کتاب و کتاب کتاب خوانی مروج کتاب جلد کتاب ۳۰۰۰ جلد کتاب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۶۱۲۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسئولیت‌های اجتماعی نفت را به حوزه فرهنگ بوشهر تزریق می‌کنیم

به گزارش خبرنگار مهر، جعفر پور کبگانی ظهر سه شنبه در نشست با مدیرکل کتابخانه های عمومی استان بوشهر با بیان اینکه فعالیت‌های فرهنگی و ترویجی کتابخانه های عمومی نقش مهمی در تقویت فرهنگ عمومی جامعه دارند، گفت: حمایت معنوی و مادی از کتابخانه‌ها می‌تواند موجب ارتقای سطح فرهنگی در جامعه شود.

نماینده منتخب مردم بوشهر، گناوه و دیلم در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر حمایت از کتابخانه های عمومی، افزود: ما حتماً در اداره کردن کتابخانه های عمومی به شما کمک خواهیم کرد و در راستای کمک به این نهاد فرهنگی کارآمد، رایزنی‌های لازم را انجام می‌دهیم.

وی با اشاره به بودجه فرهنگی صنایع نفت و گاز مستقر در استان بوشهر، تأکید کرد: با پیگیری‌های لازم، مسئولیت‌های اجتماعی صنعت نفت و گاز را به حوزه فرهنگ تزریق خواهیم کرد و آنها را پای کار فرهنگ به ویژه کتابخانه های عمومی می‌آوریم.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان بوشهر در این دیدار ضمن ارائه توضییحات و تشریح آخرین وضعیت کتابخانه های عمومی شهرستان‌های بوشهر، گناوه و دیلم و بیان نیازها و کمبودهای کتابخانه ای و تجهیزاتی در این سه حوزه، اظهار کرد: رویکرد جدید کتابخانه های عمومی تبدیل شدن به یک پایگاه فرهنگی و اجتماعی است.

حید راهب ادامه داد: در رویکرد نوین به کتابخانه ها، از نگاه سنتی فاصله گرفته شده و طی آن توجه ویژه ای به بخش‌های کودک و نوجوان، زیبا سازی و بازطراحی کتابخانه ها، افزایش عضویت و امانت، انجام فعالیت‌های فرهنگی و ترویجی و خدمات متنوع کتابخانه ای می‌شود.

در پایان این دیدار لوح تبریک مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور توسط حیدر راهب، مدیرکل کتابخانه های عمومی استان بوشهر به جعفر پور کبگانی، نماینده منتخب مردم شهرستان‌های بوشهر، گناوه و دیلم در مجلس شورای اسلامی اهدا شد.

کد خبر 6099492

دیگر خبرها

  • جای یک کتابخانه مرکزی در شهر عالم‌پرور آمل خالی است
  • امتحانات نهایی را تبدیل به بت نکنیم / روش‌های مناسب مطالعه صحیح
  • صنایع نفت و گاز را پای کار حوزه فرهنگ می‌آوریم
  • برنامه‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در نمایشگاه تشریح شد
  • تأمین اعتبارات کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر
  • مسئولیت‌های اجتماعی نفت را به حوزه فرهنگ بوشهر تزریق می‌کنیم
  • دبیرکل جدید اتحادیه انجمن اسلامی دانش‌‌آموزان منصوب شد
  • دبیرکل اتحادیه انجمن های اسلامی دانش آموزان منصوب شد
  • جانعلی پور دبیرکل اتحادیه انجمن های اسلامی دانش آموزان شد
  • ۲۸ پروژه نیمه‌کاره حوزه کتابخانه‌های عمومی در مازندران