Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا - شهر: خیابان کامل با هدف توزیع عادلانه امکانات و فضاهای عمومی شهر در حوزه حمل و نقل بین همه اقشار، کاربران و گونه‌های مختلف حمل و نقلی ساخته می‌شود.
محبوبه ذاکری، معاون مطالعات و برنامه ریزی سازمان حمل و نقل و ترافیک تهران در گفتگو با شهر، در تعریف «خیابان کامل»، بیان کرد: خیابان کامل هیچ چیز پیچیده‌ای ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خیابانی کامل است که در آن تردد همه آدم‌ها (کودک، سالمند، توانیابان، افراد کم توان و ...) ایمن و به سهولت صورت گیرد. علاوه بر آن فضای کافی برای همه مدهای حمل و نقلی وجود داشته باشد و جذابیت‌های خیابان سبب مکث و تأمل شهروندان شود.
او با تأکید براینکه از ابتدا می‌بایست همه خیابان‌ها با رویکرد خیابان کامل طراحی می‌شدند اما این عمل صورت نگرفت، افزود: خیابان‌های شهر تهران نظیر دیگر شهرهای جهان برای سواره‌ها طراحی شده است. پس از گذشت سال‌ها نتایج کارکرد خیابان‌ها برای سواره‌ها، احصاء شده و در همین راستا مهندسان راهکارهایی برای رفع مشکلات اندیشیده‌اند.
ذاکری افزود: یکی از این راهکارها ساماندهی و بازطراحی خیابان‌ها با رویکرد خیابان کامل است. اگر این امکان وجود داشته باشد که همه خیابان‌های تهران تبدیل به خیابان کامل شوند، چه بهتر. اما به یک‌باره برای شهر تهران با جمعیت بالغ بر 13 میلیون نفر و خودروهای بسیار و همچنین عادت دیرینه خودرو محوری این کار امکان پذیر نیست و نمی‌توان خیابان‌های شهر را زیر و رو کرد.
معاون مطالعات و برنامه ریزی سازمان حمل و نقل و ترافیک تهران با طرح این پرسش که باید از کجا کار را برای یک شهر ساخته شده و خودرو محور و همچنین بدون خیابان کامل آغاز کرد، گفت: یکی از اقدامات معاونت تهیه دستورالعملی بود که براساس آن می‌بایست خیابان‌های مطلوب‌، کم عارضه‌ و کم هزینه‌تر برای باز طراحی شناسایی شود. این دستورالعمل پس از تهیه به همه مناطق شهرداری تهران ابلاغ شد و مبنای آغاز کار قرار گرفت. برای انتخاب خیابان‌ها، مناطق 22گانه لیست‌های بلندتری را به معاونت اعلام کردند که این لیست‌ها در سه مرحله با استفاده از معیارهای دستورالعمل غربالگری شد تا از یک لیست 100 تایی به یک لیست 36 تایی برای یک سال رسیدیم.
او در ادامه افزود: پس از غربالگری مجدد، وارد جزییات کار 36 خیابان شدیم که اگر قرار بر اجرا باشد کدام خیابان‌ها پتانسیل بیشتری دارند. درنهایت لیست نهایی برابر با انتخاب 22 خیابان شد. البته به این معنا نیست که در هر منطقه تهران یک خیابان بازطراحی و بهبود داده می‌شود.
به گفته ذاکری سهی؛ علاوه بر این، برنامه پنج ساله حمل و نقل تهران تکلیف کرده که هرسال تعدادی از خیابان‌ها به خیابان کامل تبدیل شوند.
معاون مطالعات و برنامه ریزی سازمان حمل و نقل و ترافیک تهران با تأکید بر اینکه رویکرد معاونت حمل و نقل صفر و یک نیست، توضیح داد: اینگونه نیست که معاونت در ارزیابی یک خیابان اعلام کند این خیابان کامل نیست پس نمره صفر دریافت می‌کند و برای کامل شدن باید نمره آن به 100 ارتقاء یابد. درحال حاضر سیاست این است که خیابان‌هایی که از لحاظ ترافیکی دردسر کمتر یا عرض بیشتری دارند، تغییر نمره و بهبود داده شوند.
او درباره فاز اجرایی توضیح داد: مطالعات فاز یک اقدامات ترافیکی و فاز دو نقشه برداری و همچنین نقشه اجرایی براساس فاز یک برمبنای دستورالعمل‌ها انجام شد. فاز سوم نیز مربوط به بررسی طرح‌ها در کمیته فنی و تخصصی مربوطه است. در جلسه شورای ترافیک تهران، 10 خیابان به عنوان آغاز سریع اجرای کار معرفی شدند؛ چون اعتبار سریع‌تر به این 10 خیابان تخصیص یافت زودتر وارد مرحله اجرایی شدند. این کار ارجاع داده شده به مناطق تا با تسری بیشتری کار ادامه یابد. البته یکی دو موارد بزرگ به معاونت فنی و عمرانی سازمان فنی و مهندسی واگذار شد.
ذاکری درباره نخستین خیابان کامل، گفت: نخستین خیابان کامل (خیابان ایرانیت) در منطقه 20 سال گذشته اجرا شد. این خیابان جدید و تازه ساخت بود برهمین مبنا امکان جانمایی همه مدها در آن وجود داشت. یکی از اشکالات خیابان ایرانیت این است که کاربری‌ها به صورت کامل شکل نگرفته و جذابیت لازم برای یک خیابان وجود ندارد. البته زمانی‌که کاربری و نوع فعالیت‌ها تکمیل شود، خیابان ایرانیت هم می‌تواند یک خیابان کامل خوب محسوب شود.
معاون مطالعات و برنامه ریزی سازمان حمل و نقل و ترافیک تهران با بیان اینکه معیارهای انتخاب خیابان‌ها براساس نوع و درجه اختلاف کاربری‌ها در خیابان، عرض خیابان، سطح سرویس خیابان، عبور خطوط حمل و نقل همگانی، نور و روشنایی، موقعیت جغرافیایی و ... است، افزود: بهترین حالت ایده آل برای خیابان کامل وجود مدهایی نظیر حمل و نقل عمومی، پارکینگ، دوچرخه، عابرپیاده، رمپ توان‌یابان، مناسب سازی و کاربری‌های گوناگون است.

خبرنگار: ملیکا هاشمی

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: خیابان کامل خیابان ها یک خیابان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۶۱۳۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز عملیات اجرایی هشت مدرسه و بهره‌برداری از یک هنرستان در بوشهر

به‌گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز بوشهر، معاون عمرانی وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان نوسازی مدارس در این آیین گفت: در کشور ۸ هزار و ۳۳۶ طرح فعال مدرسه‌سازی داریم که با تزریق اعتبار ۱۲ هزار میلیارد تومانی این سازمان در بودجه سال ۱۴۰۳، برنامه‌ریزی شده در شش ماهه اول امسال، ۲ هزار طرح به ظرفیت ۱۰ هزار کلاس درس برای دانش‌آموزان آماده شود.

حمیدرضا خان محمدی با بیان این‌که خیران همیشه در اجرای طرح‌های عمرانی و ساخت و تجهیز مدارس پیشگام بوده‌اند، افزود: بیشتر طرح‌های مقاوم‌سازی و استحکام بنا در مدارس با کمک خیران اجرا شده و وزارت آموزش و پرورش آن را ادامه داده است.

وی گفت: در برنامه هفتم مصوب شده تا اعتبار برای مدارسی که نیاز به مقاوم‌سازی، تخریب و بازسازی دارند زودتر ابلاغ شود

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار بوشهر نیز گفت: اداره کل آموزش و پرورش و سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان سند چشم‌اندازی را تهیه کرده و از ثبت احوال آمار و اسنادی را از متولدان دریافت کرده‌اند که با توجه به آن مشخص می‌شود برای سال‌های ۱۴۰۵- ۱۴۰۶ و ۱۴۰۷ چه تعداد کلاس درس و برای چه مقاطعی نیاز است.

محمدهادی رستمیان ادامه داد: با توجه به این‌که نیاز‌ها نامحدود و منابع محدود است، بر اساس این سند، در شهرستان‌ها برنامه‌ریزی برای ساخت مدارس انجام می‌گیرد.

مدیرکل آموزش و پرورش استان بوشهر هم گفت: با تکمیل عملیات اجرایی این ۸ مدرسه افزون بر ۵۰ کلاس درس به ظرفیت کلاس‌های درس استان افزوده می‌شود.

علی موحدی افزود: در استان بوشهر ۲۶۰ هزار دانش‌آموز داریم که در شماری از مدارس مانند بوشهر تراکم دانش‌آموزان بالا و کلاس‌ها ۴۰ نفره است، اما در برخی مناطق تراکم استاندارد و ۲۰ تا ۳۰ دانش‌آموز در هر کلاس هستند.

وی اظهار کرد: در زمان حاضر بیشترین نیاز در آموزش و پرورش استان بوشهر ایجاد کلاس درس در مرکز استان و پس از آن در شهرستان‌های تنگستان، دشتستان و دشتی است.

مدیرکل آموزش و پرورش استان با اشاره به این‌که هزار و ۷ کلاس درس فرسوده در استان داریم، گفت: با تفاهمنامه‌ای که میان استان بوشهر و سازمان نوسازی کشور منعقد شده، یک هزار میلیارد تومان اعتبار از سوی استانداری و هزار میلیارد تومان هم از سوی سازمان نوسازی برای نوسازی مدارس استان اختصاص یافته است.

به گفته وی با این اعتبار، از هزار و ۷۰۰ کلاس درس فرسوده اعتبار نوسازی ۸۰۰ کلاس درس تامین خواهد شد که معادل ساخت مدرسه در ۱۰ سال گذشته خواهد بود و امیدوار هستیم بقیه کلاس‌های درس هم با اختصاص اعتبار در سال‌های بعد در کمیته برنامه‌ریزی و از محل اعتبار نفت بازسازی شود و به شرایط مطلوب برسیم.

موحدی بیان کرد: در زمان حاضر در مرکز استان برخلاف سال‌های قبل ۸ طرح فعال مدرسه‌سازی داریم که کمک می‌کند تراکم دانش‌آموزی در مرکز استان به استاندارد نزدیک شود.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان بوشهر نیز گفت: هزینه ساخت ۸ مدرسه با ۵۴ کلاس درس که عملیات اجرایی آن امروز آغاز شد افزون‌بر ۳۵۰ میلیارد تومان است که بیشتر این مدارس بزرگ مقیاس هستند.

ابراهیم احمدی افزود: این طرح‌ها شامل دبستان ۶ کلاسه امام خمینی (ره) شهرکاکی با ۵۳ متر مربع زیربنا و ۷۰ میلیارد ریال اعتبار، دبستان ۶ کلاسه روستای بردخون کهنه با زیربنای ۵۱۷ مترمربع و ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار، دبیرستان ۳ کلاسه مرحومه خاتون جعفری در روستای احمدی شهرستان بوشهر با زیربنای ۴۷۵ مترمربع و ۱۶۵ میلیارد ریال اعتبار، دبیرستان ۹ کلاسه فاطمه زهرا در شهر دیر با زیربنای هزار و ۹۲۷ مترمربع، دبیرستان ۱۲ کلاسه شهرگناوه با ۲ هزار و ۲۵۵ متربع، هنرستان ۹ کلاسه فارابی در دیر با هزار و ۹۲۵ متر مربع، دبیرستان ۱۲ کلاسه نیایش با ۲ هزار ۲۵۵ متر مربع زیربنا و هنرستان ۱۲ کلاسه شهید اسماعیل محمدپور تنگک با زیربنای ۲ هزار و ۳۷۲ مترمربع و ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار است.

وی اضافه کرد: همچنین امر هنرستان ۱۲ کلاسه انقلاب اسلامی با زیربنای ۲ هزار و ۳۷۲ مترمربع و ۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار در شهر بوشهر به بهره‌برداری رسید.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان گفت: برنامه‌ریزی شده تا هفته دولت آغاز عملیات اجرایی ۵۰ مدرسه را در استان داشته باشیم.

 

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • عملیات اجرایی مخزن آب شرب شهر گوجان آغاز شد
  • عملیات اجرایی احداث کمربندی شهر مهاباد آغاز شد
  • آغاز عملیات اجرایی ساخت سیزدهمین محل فرود بالگرد اورژانس پیش بیمارستانی نیشابور
  • آغاز عملیات اجرایی پروژه گازرسانی امام زاده ابراهیم(ع) شفت
  • احداث بوستان ۲۲۰۰۰ متری در منطقه ۱۶
  • معرفی دستاوردها و زندگی مشاهیر هدف مهم احداث باغ مشاهیر است
  • پیشرفت ۸ درصدی عملیات اجرایی احداث باغ مشاهیر
  • مینی پالایشگاه دهدشت اشتغال زایی مستقیم ۳٠٠ نفر را محقق می کند
  • آغاز عملیات اجرایی هشت مدرسه و بهره‌برداری از یک هنرستان در بوشهر
  • عملیات پیاده‌راه‌سازی خیابان باباطاهر همدان آغاز شد