Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@21:57:47 GMT

فرصت بایدن برای رفع فشار حداکثری و ناکام علیه ایران

تاریخ انتشار: ۱۹ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۲۶۲۲۴۱

فرصت بایدن برای رفع فشار حداکثری و ناکام علیه ایران

 به گزارش ایرنا، بایدن تا قبل از انتخابات بر بازگشت به برجام و رعایت مقررات آن در صورت بازگشت ایران به توافق سخن گفته بود. اکنون بسیاری از تحلیلگران و اتاق‌های فکر در غرب به دنبال تفسیر دیدگاه های رئیس جمهوری منتخب آمریکا و تبیین یا گمانه زنی در مورد رویکرد و  اقدامات بایدن هستند.

اندیشکده آمریکایی «شورای آتلانتیک» در گزارشی با عنوان «امیدواری و موانع روابط آمریکا و ایران در دوره ریاست جمهوری بایدن» نوشت: انتخاب جو بایدن به عنوان چهل و ششمین رئیس جمهوری ایالات متحده در بسیاری از مناطق جهان این خوش‌بینی را به وجود آورد که دیپلماسی واقعی و تعامل – و نه آرزوی تسلیم کامل کشورها– به روش ارجح سیاست‌های ایالات متحده پس از ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱ تبدیل شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از کشورهایی که این اتاق فکر آمریکایی امید دارد رویکرد تسلیم دیگر برای آن دنبال نشود، ایران است. 

بخش هایی از گزارش این اندیشکده  حاکی است:

چهار سال «فشار حداکثری» بی رحمانه توسط دولت ترامپ صدمه زیادی را بر اقتصاد ایران وارد کرد، اما نتوانست به اهداف تعیین شده یعنی بازگشت تهران به میز مذاکره برای رسیدن به یک توافق «بهتر» یا تسلیم شدن جمهوری اسلامی ایران دست یابد. در عوض در دوره ترامپ، ایران و آمریکا بحث‌برانگیزترین روابط را تجربه کرده‌اند.

فقط در دو سال گذشته، تهران و واشنگتن دو بار تا آستانه نهایی بحران پیش رفتند: نخستین بار در پی ساقط کردن یک پهپاد آمریکایی در سال ۲۰۱۹ توسط ایران رخ داد و مورد دوم زمانی بود که ایران در واکنش به ترور «قاسم سلیمانی» فرمانده سپاه قدس توسط آمریکا در اوایل ژانویه، مستقیماً نیروهای آمریکایی را در عراق هدف قرار داد. تهران بار دیگر برنامه هسته‌ای خود را تقویت کرده و به جای تسلیم شدن «فشار حداکثری» را با «مقاومت حداکثری» جواب داده است.

دولت بایدن می‌تواند با کاهش برخی از تحریم‌های اقتصادی و حمایت صریح و تسهیل صادرات کالاهای بشردوستانه به ایران، تنش‌ها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. انتظار می‌رود که بایدن نیز به رویکرد دولت باراک اوباما، یعنی احیای دیپلماسی چندجانبه که در سال ۲۰۱۵ منجر به توافق برجام شد، بازگردد.

در ماه سپتامبر، وی متعهد شد اگر ایران به اجرای کامل تعهدات خود در برجام بازگردد، ایالات متحده نیز به عنوان نقطه شروعی برای مذاکرات بعدی به برجام باز خواهد گشت. به‌تازگی یک مقام ارشد سابق دولت اوباما عنوان کرده است که «در ماه‌های اول ریاست جمهوری بایدن، یا او به طور کامل به توافق باز خواهد گشت و یا رویکرد «منهای برجام» را عملی‌ می‌کند؛ یعنی رفع تحریم‌ها در ازای تعلیق برخی از برنامه های هسته‌ای که ایران در سه سال گذشته توسعه داده است».

دولت بایدن برای بازسازی ائتلاف دوران اوباما که منجر به توافق برجام شد به سراغ متحدان سنتی خود - انگلیس، فرانسه و آلمان - و همچنین اتحادیه اروپا خواهد رفت. ایران می‌تواند از شکاف بین اروپا و آمریکا به نفع خود استفاده کند و در عین حال مراقب است که از برجام خارج نشود.

با وجود این، چند مانع بر سر راه دیپلماسی جدید بایدن وجود دارد:

نخست اینکه زمان زیادی تا انتخابات سال ۲۰۲۱ ریاست جمهوری ایران باقی نمانده است. در ۳ نوامبر، «حسن روحانی» که دومین دوره ریاست جمهوری خود را در آگوست سال آینده به پایان می‌رساند، گفت: «اکنون فرصتی برای دولت بعدی ایالات متحده فراهم شده است تا اشتباهات گذشته را جبران کند و به مسیر پیروی از توافقنامه‌های بین المللی بازگردد».

دولت جدید آمریکا همچنین با یک لابی از طرف عربستان سعودی، امارات متحده عربی و اسرائیل روبرو خواهد شد که از ابتدا با برجام مخالف بودند. پایتخت‌های خاورمیانه به طور طبیعی نگرانند که تعامل مجدد آمریکا با ایران نه تنها تهران را تقویت کند، بلکه منجر به نزدیکی گسترده‌تر ایران و آمریکا شود که از اهمیت آنها برای واشنگتن بکاهد.

مانع دیگر برای ورود سریع آمریکا به توافق هسته‌ای، تحریم های جدید دولت ترامپ است. با وجود این، رئیس جمهور منتخب، جو بایدن این فرصت را خواهد داشت تا پس از چهار سالِ آشفته روند روابط تهران و واشنگتن را تنظیم کند.

*انتشار این مطلب به معنی تائید محتوای آن نیست.

برچسب‌ها تحریم مذاکره شورای آتلانتیک دونالد ترامپ جو بایدن

منبع: ایرنا

کلیدواژه: تحریم مذاکره شورای آتلانتیک تحریم مذاکره شورای آتلانتیک دونالد ترامپ جو بایدن اخبار کنکور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۶۲۲۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادعای اقدام علیه املاک دولت ایران؛ باکو قصد مصادره اموال کرده است؟

روزنامه فرهیختگان متعلق به دانشگاه آزاد در مطلبی ادعا کرد که جمهوری آذربایجان قصد مصادره املاک دولتی ایران در باکو را دارد.

 

این روزنامه نوشت: بیش از دو سال پیش، دولت جمهوری آذربایجان اقدامات قابل‌تاملی را علیه ایران آغاز کرده که به‌دلیل برخی ملاحظات نادرست، با سکوت خبری در ایران همراه شده‌اند. این اقدامات شامل تعرض، پلمب و مصادره تعدادی از املاک دولتی ایران در باکو می‌شوند.

ظاهرا باکو به‌منظور مصادره اراضی ایران دادگاه‌هایی نمایشی به بهانه‌های واهی برگزار کرده است و قصد دارد با مصادره املاک ایران، آن‌ها را به کمیته دولتی املاک زیرنظر وزارت اقتصاد این کشور منتقل کند.

ایران و جمهوری آذربایجان روابط کاملا پیچیده‌ای را درطول سال‌های گذشته تجربه کرده‌اند. با وجود اشتراکات فراوان تاریخی، مذهبی، فرهنگی، تمدنی و همچنین قرابت جغرافیایی، نگاه باکو همواره بر مدار ضدیت و تقابل با ایران تنظیم شده است. چنانکه می‌توان این مساله را چه در حوزه‌های مرتبط با جعل تاریخ و هویت و چه در قرار دادن جغرافیا در اختیار رژیم‌صهیونیستی برای انجام اقدامات امنیتی علیه ایران مشاهده کرد.

در این بین از بیش از دوسال پیش، دولت جمهوری آذربایجان اقدامات قابل‌تاملی را علیه ایران آغاز کرده که به‌دلیل برخی ملاحظات نادرست، با سکوت خبری در ایران همراه شده‌اند. این اقدامات شامل تعرض، پلمب و مصادره تعدادی از املاک دولتی ایران در باکو می‌شوند. ظاهرا باکو به‌منظور مصادره اراضی ایران دادگاه‌هایی نمایشی به بهانه‌های واهی برگزار کرده است و قصد دارد با مصادره املاک ایران، آن‌ها را به کمیته دولتی املاک زیرنظر وزارت اقتصاد این کشور منتقل کند.

نکته قابل‌ملاحظه این است که تاکنون هیچ اطلاعاتی از روند این دادگاه‌های نمایشی منتشر نشده است. بااین‌حال املاک دولت ایران به‌طور کامل پلمب شده یا محدودیت‌هایی برای آن‌ها ایجاد شده است، ازجمله این املاک- که شامل هشت ملک و بالغ بر چند هزار متر مربع می‌شوند- می‌توان به ساختمان نمایندگی مقام‌معظم‌رهبری، ساختمان نمایندگی صداوسیما، ساختمان‌های جامعه‌المصطفی، ملک سابق بانک ملی، ملک دارای قرارداد طولانی‌مدت کمیته امداد، ساختمان مدرسه و ملک متعلق به رایزنی فرهنگی ایران اشاره کرد.

البته این اقدام باکو مسبوق به سابقه است، زیرا در گذشته باکو بخشی از اراضی دولتی ایران در منطقه احمدلی باکو را پس از به‌سرقت بردن اسناد آن مصادره کرده بود. تعرض باکو علیه اراضی ایران در شرایطی است که در ایام منتهی به تعطیلات عید نوروز با لابی‌گری‌های صورت‌گرفته، جمهوری آذربایجان اقدام به خرید یک ساختمان مجلل در منطقه پاسداران تهران به مساحت بیش از هزار متر و زیربنای بیش از سه هزار متر کرده است. این ملک شامل یک مجتمع هشت واحدی بزرگ به ارزش حدود ۲۰ میلیون دلار است.

بااین‌حال همچنان مشخص نیست مجوزهای این اقدام در ایام معطوف به تعطیلات عید نوروز و در شرایطی که باکو اقدام به تعرض به املاک ایرانی در باکو کرده است، با چه انگیزه و توسط چه ارگان‌هایی صادر شده است؟ ظاهرا این افراد و ارگان‌ها فراموش کرده‌اند که اخیرا ایران عملیات وعده صادق را به این دلیل انجام داده که اماکن دیپلماتیکش را به‌منزله خاک خود تلقی می‌کند.

بنابراین درحالی‌که باکو اقدام به مصادره و پلمب ساختمان‌های ایران کرده، اعطای اجازه خرید ملک جدید در تهران کاملا بی‌معناست. این در شرایطی است که ساختمان سفارت ایران در باکو، در مقایسه با سفارتخانه‌های روسیه، ترکیه و آمریکا شامل ملکی محقر است که به نوشته مطبوعات باکو، به‌دلیل اختلاف در مورد زمین توسط کمیته املاک دولتی وزارت اقتصاد جمهوری آذربایجان درباره آن شکایت تنظیم شده است.

گفته می‌شود مقامات آذری پس از حادثه مشکوک حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران در بهمن ۱۴۰۱ که توسط سرویس امنیتی باکو و در آستانه گشایش سفارت جمهوری آذربایجان در تل‌آویو انجام شد، با کمک لابی‌های داخلی خود، از فضای موجود برای امتیازگیری کلان از تهران استفاده کرده که خرید ملک مذکور برای سفارت از آن جمله است. این درحالی است که سابقه فعالیت سفارت جمهوری آذربایجان در تهران نشان می‌دهد این سفارتخانه همواره در حمایت مالی از گروه‌های تجزیه‌طلب نقش داشته و درآمدهای حاصل از ویزا را در اختیار این گروه‌ها قرار داده است. به همین دلیل علی‌رغم لغو روادید از سوی ایران از سال ۱۳۹۰، باکو ویزا را برای ایرانی‌ها لغو نکرده و حتی مرز زمینی دو کشور را نیز به بهانه کرونا روی شهروندان خود مسدود کرده است. البته در همین زمان باکو برای ۳۰ کشور- ازجمله آلبانی که میزبان مقر منافقین است- روادید را لغو کرده است.

به‌نظر می‌رسد نگاه پدرانه جمهوری اسلامی ایران به باکو، بیش از آنکه موجب تقویت و توسعه روابط شود، زمینه را برای سوءاستفاده جمهوری آذربایجان از حسن نیت ایران فراهم کرده است. در این بین نباید از فعالیت لابی‌های مختلف در داخل ایران گذشت که متاسفانه منافع ملی را فدای منافع شخصی و گروهی خود کرده‌اند و موجب انحراف در تصمیم‌گیری صحیح در قبال تحولات قفقاز شده‌اند.

دیگر خبرها

  • ادعای اقدام علیه املاک دولت ایران؛ باکو قصد مصادره اموال کرده است؟
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • روزنامه شرق: بهترین فرصت مذاکره مستقیم با آمریکا را از دست ندهید! / اجرای برجام و FATF اولویت نظام پس از عملیات وعده صادق
  • واکنش ایران به تحریم‌های آمریکا، انگلیس و کانادا
  • واکنش سخنگوی وزارت خارجه به تحریم های سه کشور علیه ایران: دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • سخنگوی وزارت خارجه: دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • کنعانی تحریم‌های جدید آمریکا، انگلیس و کانادا را به شدت محکوم کرد
  • کنعانی: تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند
  • کنعانی تحریم‌های سه‌کشور آمریکا، انگلیس و کانادا را به شدت محکوم کرد
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!