Web Analytics Made Easy - Statcounter

واشنگتن در دو دهه قبل نتوانست الگوی مورد نظر خود مبنی بر نظم لیبرال را حتی در سراسر اروپا پیاده سازی کند، در شرایط کنونی تلاش برای احیای رهبری خود با بن بست بزرگی مواجه شده است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، ایالات متحده آمریکا به قدرت تقریباً بی‌رقیب در جهان تبدیل شده بود که تلاش می‌کرد در سراسر دنیا الگوی مورد نظر خود یعنی نظم لیبرال و موارد برآمده از آن را تثبیت کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با گذشت بیش از دو دهه، تلاش‌های واشنگتن به بن بست رسیده و این کشور دیگر از ظرفیت پیشین خود برای رهبری نظم لیبرال برخوردار نیست. در این شرایط کشورهایی مانند چین به یک چالش جدی و البته رقیب قدرتمند در برابر آمریکا تبدیل شده‌اند. در این رابطه اندیشکده باشگاه مباحثه والدای (والدای کلوب) مقاله‌ای را به قلم توماس گراهام، کارشناس آمریکایی روابط بین‌الملل و مشاور جرج بوش، رئیس جمهور سابق آمریکا در امور روسیه منتشر کرده است.

گراهام در این مقاله می‌نویسد: جهان در حال نزدیک شدن به یک نقطه عطف تاریخی است، سیستم حاکمیت جهانی که پس از جنگ جهانی دوم ایجاد شده بود، تحت فشار تغییر توازن قدرت، بحران مشروعیت و پیشرفت سریع تکنولوژی در حال فروپاشی است.

وی اضافه می‌کند: ایالات متحده آمریکا نقش اصلی در ایجاد این سیستم را بازی می‌کرد، این نظم معمولاً به عنوان نظم جهانی لیبرال شناخته می‌شود، زیرا در پایه و اساس آن، مجموعه‌ای از هنجارها، قوانین و نهادهایی قرار دارند که اصول لیبرال را منعکس می‌کنند. این مجموعه شامل اقتصاد بازار آزاد، جوامع دموکراتیک، امنیت جمعی و حاکمیت مشترک است. این موارد مطمئناً طی فرایند جنگ سرد، فقط در قسمت کوچکی از کره خاکی که غرب آن را جهان آزاد می‌نامید، فعالیت می‌کرد. اما با پایان جنگ سرد و فروپاشی مارکسیسم-لنینیسم به عنوان یکی از ایدئولوژی‌های جهان، ایالات متحده آمریکا پروژه جهانی‌سازی نظم لیبرال را آغاز کرد.

*آمریکا در اوج قدرت خود نیز نتوانست نظم لیبرال را به صورت یکپارچه، پیاده سازی کند

کارشناس مسائل بین‌الملل معتقد است که واشنگتن برای آنکه بتواند روسیه را در جامعه یورو-آتلانتیک ادغام کند، تلاش کرد تا انتقال آن به دموکراسی در بازار را تسهیل کند و از سوی دیگر چین را متقاعد کند تا به عنوان یک مشارکت‌کننده مسئول در سیستم باشد. در کشورهای دیگر نیز آمریکا دموکراسی و بازارهای آزاد را ترویج کرده است. با روسیه و چین هیچ اتفاق خاصی نیفتاد. در جاهای دیگر نتایج یکسانی پدید نیامد، حتی در بخش‌های از اروپا مانند بالکان نیز آمریکا و متحدهای اروپایی آن نتوانستند نظم پایدار یا دولت‌های دموکراتیک ثابت را ایجاد کنند.

به نظر نویسنده آمریکایی، دلایل زیادی برای عدم موفقیت وجود داشت و آخرین آنها مربوط به رویدادهای خود ایالات متحده آمریکا نبود. وقتی که آمریکا درگیر جنگ‌های ناامیدانه در افغانستان و عراق شد، بسیاری از ناظران شروع به زیر سؤال بردن یادگارهای آمریکایی و منطق رهبران این کشور کردند. بحران مالی جهانی طی سال‌های 2008-2009 که از وال استریت شروع شد، تردیدهایی را درباره پابرجا ماندن سرمایه‌داری بازار به سبک آمریکایی ایجاد کرد. اخیراً نیز دو قطبی عمیق و عملکرد نامناسب سیاسی اعتبار دموکراسی آمریکا را به شدت تضعیف کرده است. اتفاقات مربوط به کنگره آمریکا در 6 ژانویه 2021 نیز به خوبی این موضوع را تأیید می‌کند.

*اروپایی‌ها نمی‌خواهند کورکورانه دنبال‌ کننده اهداف رهبری آمریکایی‌ها باشند

در این مقاله آمده است: جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا به صراحت از تلاش خود برای بازگرداندن این نظم صحبت کرده است، با این وجود، در حالی که انتخاب بایدن مورد استقبال متحدهای آمریکایی نیز قرار گرفت، اما این موضوع مشخص نیست که آیا آنها آماده پذیرش رهبری آمریکا هستند یا خیر. در هر صورت آنها قصد ندارند که کورکورانه اهداف آمریکا را دنبال کنند. در واقع از نظر آنها اگر قرار است رهبری وجود داشته باشد، بایستی همکاری نیز در کنار آن نیز قرار بگیرد. در مورد اجلاس دموکراسی‌ها (به عنوان یکی از برنامه‌های بایدن) باید گفت که آمریکا اگر خواستار جمع کردن ملت‌های دیگر در یک برنامه مشترک است، ابتدا باید خود را درمان و التیام بخشد.

*هیچ راهی برای احیای نظم بین‌المللی به رهبری آمریکا وجود ندارد

گراهام با توجه به اهمیت وجود نظم مشخص و پایدار برای جلوگیری از بی‌نظمی، توضیح می‌دهد: به طور خلاصه بایستی تأکید کرد که در حال حاضر هیچ راه مستقیمی برای احیای نظم بین‌المللی لیبرال به رهبری ایالات متحده آمریکا اصلاً وجود ندارد یا ممکن است وجود نداشته باشد. اما برای جلوگیری از رشد بی‌نظمی جهانی و ایجاد نظم پایدار جدید در ابتدا باید اصلاح یا جایگزینی ساختار جهانی در 3 حوزه مهم و حیاتی را اعمال کرد. این 3 حوزه شامل امنیت، اقصاد و ثبات استراتژیک می‌شود.  

وی ادامه می‌دهد: در حوزه اقتصادی، تنظیم و تعدیل آراء در بانک جهانی، صندوق بین‌المللی پول و بانک‌های توسعه ادامه خواهد یافت و از نفوذ قدرت‌های غربی به نفع قدرت‌های نوظهور، به ویژه قدرت‌های آسیای شرقی کاسته خواهد شد. افزون بر آن، سه مرکز تجاری و سرمایه‌گذاری منطقه‌ای با اهمیت بین‌المللی در آسیای شرقی، اروپا و آمریکای شمالی، به ادغام نهادهای خود ادامه خواهند داد. به طور همزمان، احیای مجدد فعالیت‌های سازمان جهانی تجارت برای جلوگیری از تبدیل این مراکز نامبرده به بلوک‌های رقابتی و حمایت‌گرایه نیز ضروری است.

کارشناس مسائل بین‌المللی در پایان تأکید می‌کند: آخرین مسئله نه تنها به ساختارهای نهادی بلکه به عدم تمایل به سازش مربوط می‌شود، در جهانی که قدرت‌های بزرگ توسط سیستم‌های ارزشی متفاوتی هدایت می‌شوند، سؤال اصلی این است که چگونه می‌توان چنین دنیای متنوع و متفاوت را امن و مطئمن کرد؟ این امر مستلزم آن است که چین، روسیه، ایالات متحده آمریکا و همچنین تعدادی دیگر از کشورها، جهان‌بینی‌های گوناگون خود را به مرحله آشتی‌پذیر برسانند و حداقل یک دیدگاه تقریباً مشترک از یک نظم قانونی جهانی را ایجاد کنند. این مسئله آسان نخواهد بود، زیرا جهان بینی در هسته اصلی هویت و اهداف ملی قرار دارد. با این وجود بدون تمایل به مذاکره و گفت‌وگو‌یی که به مصالحه در مورد آنچه کشورهای پیشرو از آن به عنوان ارزش‌ها و اصولی اساسی یاد می‌کنند، منجر نشود، جهان با آشفتگی فزاینده‌ای روبرو خواهد شد.

اندیشکده روسی|توکیو و دو راهی اختلاف و همکاری با مسکواندیشکده روسی|حفظ روابط آمریکا و چین برای متحدهای واشنگتن مهمتر استاندیشکده روسی|ناتو در اندیشه رقیب‌سازی از روسیه و چین برای مقابله با آنها

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اخبار آمریکا اتحادیه اروپا اخبار روسیه اخبار آمریکا اتحادیه اروپا اخبار روسیه ایالات متحده آمریکا بین المللی نظم لیبرال بین الملل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۷۸۰۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش یک درصدی بهای نفت در بازار جهانی

به طور متعارف عرضه و تقاضا باید بهای نفت در بازار انرژی را تعیین کند، اما تنش‌های سیاسی و بازی‌های امنیتی فعلی در جهان معاصر به اصلی‌ترین عامل بر روی نوسانات انرژی تبدیل شده است. جنگ اوکراین، تحریم روسیه، ایران و ونزوئلا به عنوان صادر کنندگان بزرگ نفت، و نیز جنگی فعلی غزه که می‌تواند دامنه آن به کل خاورمیانه کشیده شود جملگی بر بهای طلای سیاه تاثیر می‌گذارند. 

به گزارش خبرگزاری رویترز، بهای نفت در معاملات امروز بازار انرژی شاهد کاهش یک درصدی بود. 

بر این اساس، نفت برنت دریای شمال برای تحویل در ماه ژوئیه با ۸۷ سنت کاهش، ۸۶ دلار و ۳۳ سنت در هر بشکه داد و ستد شد. بهای نفت وست تگزاس اینترمیدیت آمریکا نیز با ۷۰ سنت کاهش، به ۸۱ دلار و ۹۳ سنت رسید. 

یکی از دلایل اصلی کاهش بهای نفت در معاملات امروز، انتشار گزارش‌های جدید درباره افزایش تولید نفت خام آمریکا بود. این گزارش‌ها حاکی از آن است که تولید نفت خام آمریکا در ماه فوریه به ۱۳ میلیون و ۱۵۰ هزار بشکه در روز رسیده است. این آمار در ماه ژانویه ۱۲ میلیون و ۵۸۰ هزار بشکه بود که نشان دهنده افزایش قابل توجه در تولید است. 

امیدواری‌ها برای توافق میان حماس و رژیم صهیونیستی و استقرار آتش بس پایدار در نوار غزه از دلایل سیاسی بود که باعث کاهش بهای نفت در بازار انرژی شد.

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل اقتصاد بین الملل

دیگر خبرها

  • کاهش یک درصدی بهای نفت در بازار جهانی
  • هدف آمریکا از خرید ۸۱ فروند جنگنده روسی از قزاقستان چیست؟
  • حضور ویرانگرِ آمریکا | افغانستان
  • آمریکا مانع حضور نماینده روسیه در نشست کمیته اطلاعات سازمان ملل شد
  • چرا سوخو-۳۵ روسیه از اف-۱۶ آمریکا پیشرفته تر است؟
  • خیزش دانشگاه‌های آمریکا علیه محور شرارت آمریکایی-اسرائیلی
  • باقری:‌ گذر موفق ایران از نشیب وفرازها مرهون حکمت رهبر معظم انقلاب است
  • عملیات تادیب صهیونیست‌هاموجب تحکیم وحدت ملی وارتقای همدلی ملی شد
  • چالش‌های جدی «وعده صادق» برای سامانه تدبیر آمریکا در منطقه
  • رفتار پلیس ایالات متحده با اساتید و دانشجویان ماهیت دروغین دموکراسی غرب را افشا کرد