Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، نجوم و کیهان شـناسی بـه سـبب پـرداخـتن بـه سـوالات مـهم پیش روی بشـر در خـصوص مـنشاء، تـحول و سـرنـوشـت عـالـم همچنین مـحتویات و قـوانین حـاکم بـر آن فـراتـر از یک نیاز پـژوهشی در عـلوم پـایه بلکه یک اقـتضای ملی و دینی اسـت.

بـا در نـظر گـرفـتن جـایگاه دیرین مـا بـه خصوص در دوره شکوفـایی عـلوم در اسـلام و ایران بـه واسـطه تـاکید بـر دانـش انـدوزی و نشـر آن در دوره گسـترش اسـلام، نیاز بـه رصـدخـانـه ملی که تـامین کننده نیاز داخـلی در حـوزه عـلوم فـضایی، نـجوم و کیهان شـنانسی اسـت و تـبدیل مسیر یک سـویه اطـلاعـات علمی از غـرب بـه مـنطقه بـه بـزرگ راه دو سـویه و کسب مـوقعیت مـتوازن بیش از پیش احـساس می‌شـود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



اکنون رصـدخـانـه ملی ایران بـا عـبور از مـراحـل و گـذرگـاه‌هـای چـالـش بـر انگیز بـه پـایان سـاخـت نـزدیک می‌شـود و در سـال ۱۴۰۰ بـه بهـره بـرداری می‌رسـد. تـمام اجـزا و مـراحـل اجـرایی رصـدخـانـه ملی ایران بـه هـمت مـدیران، دانـشمندان و مـهندسـان ایران و عـمدتـا جـوان و پـر انگیزه طـراحی شـده و بـه اجـرا در آمـده اسـت و تجهیزات آن تـوسـط صـنعتگران کشورمـان سـاخـته و آمـاده شـده اسـت.

پروژه رصدخانه ملی ایران بزرگترین پروژه علمی کشور در حوزه علوم و تحقیقات است. این پروژه از سال ۱۳۸۰ مطالعات تئوری آن آغاز شده و در سال ۱۳۸۹ با شروع ساخت آینه اصلی وارد مرحله عملی شد. رصدخانه ملّی ایران از نظر ارتفاع سومین رصدخانه مرتفع جهان است که در قله گرگش در ارتفاع ۳۶۰۰ متری جنوب کاشان قرار دارد.

هـدف از احـداث رصـدخـانـه مـشاهـده و ثـبت رویدادهـای نـجومی و مـطالـعه اجـرام آسـمانی اسـت تـا بـه کمک آن عـمق و ابـعاد عـلم همچنین فیزیک حـاکم بـر حـرکت و مـحتوی آنـها شـناسـایی و مـطالـعه شـونـد.

اجـرام آسـمانی از سیارات تـا سـتاره هـا و از کهکشان‌ها تـا خـوشـه‌هـای کهکشانی و هـندسـه عـالـم عظیم تـرین و پـرهیجان تـرین مـوضـوعـات بـرای بشـر هسـتند. اجـرام آسـمانی و انـرژی نـهفته در آنـها آزمـایشگاهـهایی هسـتند که عـمده آنـها قـابـل تکرار تـوسـط بشـر نـبوده و چـاره‌ای جـز مـطالـعه از راه دور وجـود نـدارد.

این رصد خانه نیازمند یک تلسکوپ قدرتمند است. تلسکوپ یک محصول دقیق فناوری اپتومکاترونیکی است که تلسکوپ ۴.۳ متری مورد استفاده در این رصدخانه تمام تجهیزات آن بجز شیشه آینه‌ها در ایران ساخته شده است.

تلسکوپ ۴.۳ مـتری پـس از طی مـراحـل طـراحی مـفهومی و تفصیلی بـه دسـت تـوانـمند مـتخصصان جـوان رصـدخـانـه ملی ایران در پـژوهـشگاه دانـش‌های بنیادی و بـا پشـت سـر گـذاشـتن مـوفـق مـراحـل بـازبینی و داوری تـوسـط صـنایع داخـلی سـاخـته شـده اسـت.

تلسکوپ سـازه‌ای ۱۱ مـتری از جـنس فـولاد مـاشین کاری شـده اسـت که بـه واسـطه مـوتـورهـا، سیستم کنترل و سیستم تعلیق هیدورلیکی می‌تـوانـد بـه دقـت بسیار بـالا یعنی حـدود دو دهـم ثـانیه قـوسی حـرکت کرده و اجـرام آسـمانی را رهگیری کند. این دقــت رهگیری هــرگــز در مــحصولات صنعتی ایران سـابـقه نـداشـته و حـدود ۱۰۰ بـرابـر از بهـترین تجهیزات رهگیری بهـتر اسـت.

 

آنـچه حـساسیت این سـامـانـه را افـزایش می‌دهـد تـوانـایی تلسکوپ در حـضور جریان اجتناب ناپذیر باد است. پـرتـوهـای نـوری از اجـرام آسـمانی بـه آینه اصلی می‌تـابـد و پـس از انعکاس از لایه آلـومینیم خـالـص بـه آینه ثـانـویه می‌رسـد. پـرتـوهـای نـوری پـس از انعکاس از آینه ثـانـویه و بـا عـبور از سـوراخ مـرکزی آینه اصلی در پشـت آینه اصلی و بـر روی آشکارسـاز کانـونی می‌شـود.

این تلسکوپ تـصویری با کیفیت ۰.۵ ثـانـویه قـوسی فـراهـم می‌کند. بـا این دقـت می‌توان نوشته‌های روی یک اسکناس را از فاصله ۵ کیلومتری خواند.

استفاده از فناوری‌های به روز در تلسکوپ‌هـای تحقیقاتی

آینه اولیه تلسکوپ مجهـز بـه سیستم اپتیک فـعال اسـت که می‌تـوانـد بـا دریافـت بـازخـورد از نـور سـتاره هـا شکل آینه را تغییر دهـد. این امـر تـوسـط ۶۰ عـملگر رایانـه‌ای صـورت می‌گیرد و آینه ۴ تنی تلسکوپ در جـهات مـختلف مـتناسـب بـا مـوقعیت و زاویه تلسکوپ تنظیم می‌شـود؛ همچنین آینه ثـانـویه نیز بـا یک سـامـانـه مـشابـه در مـوقعیت مـناسـب تنظیم می‌شـود. این فـناوری بـروزتـرین فـناوری به کار رفـته در تلسکوپ هـای تحقیقاتی اسـت.

دو مـحور چـرخـش امکان رهگیری پیوسـته اجـرام آسـمانی را میسر می‌کند و ابـزار رصـدی مسـتقر در کانـون نـور اطـلاعـات رصـدی از جـمله تـصویر و طیف اجـرام آسـمانی را ثـبت می‌کنند.

آینه‌های اولیه و ثانویه تلسکوپ هریک در فرآیند ۴ ساله سایش و صیقل داده شده اند. زبری سطح آینه‌ها کمتر از ۲ نانومتر است. شیشه‌های آینه‌های تلسکوپ نسبت به شیشه‌های متعارف از نظر انبساط یا انقباض در اثر تغییرات دما ۱۰۰ برابر مقاوم‌تر هستند.

بیشتربخوانید

دومین پیاده روی فضایی امروز انجام می‌شود

جزو پنج کشور برتر ستاره شناسی هستیم

البته به جز تجهیزات و امکانات مناسب تلسکوپ یکی از مزایای این رصد خانه دید نجومی قله گرگش با ۰.۶ ثانیه قوسی است که آن را به یکی از بهترین سایت‌های نجومی جهان تبدیل می‌کند. مکان یابی رصدخانه ملی در یک فرآیند ۷ ساله انجام شده است که اندازه گیری‌های دید نجومی مهمترین بخش آن را شامل می‌شود.

حبیب قرار خسروشاهی مجری طرح رصد خانه ملی ایران در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان بیان کرد: پروژه رصد خانه ملی ایران در سال ۱۴۰۰ راه اندازی می‌شود، اما یک الی دو سال طول می‌کشد تا رصد خانه تنظیم شود یعنی سال ۱۴۰۱ یا ۱۴۰۲ می‌توانیم رخداد‌های نجومی را به خوبی رصد کنیم.

او گفت: صفر تا صد این رصد خانه به دست متخصصان ایرانی انجام شده و در منطقه کشور ترکیه رقیب ما محسوب می‌شود که البته آن‌ها این رصد خانه را از کشور دیگری خریداری کردند. کاملا دانش ساخت رصد خانه را داریم و می‌توانیم رصدخانه‌هایی با تلسکوپ بزرگ‌تر بسازیم؛ با رصد خانه ملی ایران جزو پنج کشور مقتدر در حوزه رصدخانه متوسط و ستاره شناسی قرار خواهیم گرفت.

بیشتر بخوانید

خطر برخورد سیارک آپوفیس به زمین

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: ستاره شناسی رصدخانه ملی رصـدخـانـه ملی اجـرام آسـمانی خانه ملی ایران رصد خانه آینه اصلی آینه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۸۸۲۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ریل پیشرفت استان سمنان از مسیر تدوین پیوست فرهنگی می‌گذرد

به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله سید محمد مهدی میرباقری شاهرودی بعد از ظهر چهارشنبه در دیدار با استاندار سمنان به میزبانی استانداری ضمن بیان اینکه پیشرفت باید در چهار چوب‌های فرهنگی و دینی اتفاق بیفتد، ابراز داشت: برای تحقق این مهم نیازمند به تدوین پیوست‌های فرهنگی هستیم.

وی ضمن بیان اینکه دچار تضاد بین توسعه غربی و پیشرفت اسلامی هستیم، افزود: برای گذار از این مرحله باید مدل اسلامی مبتنی بر پیشرفت برنامه ریزی و در دستور کار قرار گیرد.

منتخب مردم استان سمنان در مجلس خبرگان رهبری بابیان اینکه ریل پیشرفت استان از مسیر تدوین پیوست فرهنگی می‌گذرد، ابراز داشت: می‌توانیم در این زمینه به الگو سرآمد برای کل کشور تبدیل شویم.

میرباقری شاهرودی ضمن بیان اینکه برای تحقق این مهم تشکیل اتاق فکر با حضور هیأت‌های اندیشه ورز ضروری است، تصریح کرد: مباحث فرهنگی و دینی باید مشخص و پیشرفت و توسعه بر بستر آنها صورت گیرد.

وی ضمن بیان اینکه الگو سرمایه داری یکی از مباحثی که باعث تضعیف بیش از پیش قشر ضعیف و متوسط مردم خواهد شد، افزود: این الگوها باید به تدوین پیوست‌های فرهنگی منتهی شود.

کد خبر 6087766

دیگر خبرها

  • ضرورت قدم‌برداشتن در مسیر تولید برای تحقق شعار سال
  • جت ۷۲ نفره پاسخگوی نیاز صنعت هوایی ایران نیست!
  • برگشت به عقب گلبال در مسیر پارالمپیک/وضعیت اعزام دوباره پیچیده شد
  • تصاویر تایم لپس انفجار ستاره‌ای در کهکشان راه شیری
  • ۷ اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟
  • تحقق تمدن نوین اسلامی در مسیر آموزش و پرورش قرار دارد
  • کرمان همچنان زیر چتربارش‌های بهاری
  • همچنان حدود ۴۵ راه روستایی بلوچستان بر اثر سیلاب بسته است
  • نظام پیشنهادات کارکنان در مسیر توسعه فرآیندهای ایران خودرو
  • ریل پیشرفت استان سمنان از مسیر تدوین پیوست فرهنگی می‌گذرد