Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، بخش B یا خودروهای سوپر مینی، یکی از رقابتی‌ترین بخش‌های خودرو در اروپا است که پر از مدل‌های تازه مانند پژو ۲۰۸، رنو کلیو، اوپل کورسا، فولکس واگن پولو و مواردی از این دست است. فورد فیستا که قبلاً یک خودروی کامل در این بخش بود، در حال حاضر از رقبای خود عقب است و شرکت فورد می‌خواهد با اصلاح فیس لیفت آینده برای هاچ بک این مشکل را برطرف کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتر بخوانید

الکتریکی شدن تمام خودرو‌های فورد تا سال ۲۰۳۰ همه چیز شبیه به مدل قبلی است

آزمایش نمونه اولیه از استتار کامل بدنه استفاده می‌کند و در نمای جلویی حتی صفحه‌های دیگری نیز وجود دارد که تغییرات طراحی را پنهان می‌کند. هنوز هم، می‌توان اصلاح چراغ‌های جلو و احتمالاً سپر قسمت عقب را در تصاویر منتشر شده تشخیص داد. به نظر می‌رسد پنجره جلو در مقایسه با مدلی که هنوز در فروش است تغییر خاصی نکرده است.

جالب اینجاست که به نظر می‌رسد کاپوت این ماشین آزمایشی کمی باز شده و یک کابل دو سیمه از طریق ستون A به سمت کابین ماشین از موتور در حال حرکت است. با نگاهی به عقب، همه چیز کاملاً آشنا به نظر می‌رسد و تغییرات بصری خاصی دیده نمی‌شود. چراغ‌های عقب و اسپویلر سقف هر دو در مقایسه با مدل فعلی بدون تغییر هستند. در حال حاضر حتی چرخ‌ها نیز به همین شکل برای انواع موجود در بازار یافت می‌شوند.

در تابستان سال ۲۰۲۰، فورد، Fiesta را با پیشرانه‌های هیبریدی ضعیف به روز کرد و یک جعبه دنده اتوماتیک دو کلاچه جدید به مدل‌های برقی اضافه کرد. انتظار نمی‌رود تغییرات اساسی در زیر کاپوت مشاهده شود، اما پیشرانه‌ها می‌توانند با استفاده از نرم افزار جدید به روز شوند تا به آن‌ها کمک کند خودرو کارایی بهتری داشته باشند. 

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: فورد خودروی لوکس خودروی سواری خودروی الکتریکی اتومبیل لوکس شرکت فورد خودروی سدان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۹۵۸۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقش تغییرات آب و هوایی در گسترش ویروس ها

به گزارش خبرنگار مهر به نقل از هلث دی نیوز، محققان گزارش می دهند که به نظر می رسد افزایش سطح دی اکسید کربن در جو و فضاهای داخلی عامل اصلی افزایش طول عمر انواع کووید موجود در قطرات ریز معلق در هوا باشد.

«آلن هادرل»، محقق ارشد و دانشیار ارشد علوم آئروسل در دانشگاه بریستول بریتانیا، گفت: «ما می‌دانستیم که کروناویروس مانند سایر ویروس‌ها از طریق هوایی که تنفس می‌کنیم پخش می‌شود. اما این مطالعه نشان‌دهنده یک پیشرفت بزرگ در درک ما از اینکه دقیقاً چگونه و چرا این اتفاق می‌افتد، و مهم‌تر از همه، چه کاری می‌توان برای متوقف کردن آن انجام داد، است.»

در مطالعات آزمایشگاهی، محققان دریافتند که افزایش غلظت دی اکسید کربن در هوا می تواند مدت زمان عفونی ماندن ویروس های موجود در هوا را افزایش دهد.

به گفته محققان، هوای معمولی در فضای باز دارای 400 ppm دی اکسیدکربن است.

بر اساس نتایج منتشر شده، افزایش غلظت CO2 به تنها 800 ppm، بقای ویروس های معلق در هوا را افزایش می دهد.

محققان دریافتند وقتی هوای داخل خانه به غلظت CO2 3000 ppm می رسد- مشابه غلظت یک اتاق شلوغ- حدود ۱۰ برابر بیشتر ویروس بعد از ۴۰ دقیقه مسری تر باقی بماند.

هادرل گفت: «ویروس ها به دلیل اسیدیته کمتر قطرات بازدمی، عفونی شدن خود را از دست می دهند. اما CO2 هنگام تعامل با قطرات مانند یک اسید عمل می کند و به ویروس ها اجازه می دهد در هوای بیشتری زندگی کنند.»

هادرل گفت: «این نشان می‌دهد که باز کردن یک پنجره ممکن است قوی‌تر از آن چیزی باشد که در ابتدا تصور می‌شد، به ویژه در اتاق‌های شلوغ و با تهویه ضعیف، زیرا هوای تازه غلظت کمتری از CO2 دارد و باعث می‌شود ویروس خیلی سریع‌تر غیرفعال شود.»

هادرل افزود: «نتایج همچنین نشان می دهد که چگونه اهداف تغییر آب و هوا که به دنبال محدود کردن سطح CO2 در جو زمین هستند می تواند به کاهش انتشار ویروس های موجود در هوا کمک کند.»

محققان خاطرنشان کردند که علوم هواشناسی اخیر پیش بینی کرده است که غلظت CO2 در جو تا پایان قرن به بیش از 700 ppm برسد.

هادرل در پایان می‌گوید: «داده‌های مطالعه ما نشان می‌دهد که افزایش سطح CO2 در جو ممکن است با افزایش قابلیت انتقال سایر ویروس‌های تنفسی از طریق افزایش مدت زمانی که آنها در هوا عفونی می‌مانند، همزمان باشد.»

کد خبر 6093463

دیگر خبرها

  • چرا اینستاگرام الگوریتم خود را تغییر می‌دهد؟
  • نقش تغییرات آب و هوایی در گسترش ویروس ها
  • تغییرات اقلیمی افغانستان را تهدید می کند
  • واژگونی یک دستگاه خودروی پرشیا در محور خوی_چایپاره با ۴حادثه دیده و یک مصدوم
  • خودروی کلکسیونی و سوپراسپرت فورد جی‌تی 101 (عکس)
  • در نمایشگاه امسال خودروی پکن خبری از خودروهای بنزینی نیست
  • تصاویر دیده نشده از زنده یاد علی انصاریان در پشت صحنه یک فیلم
  • قطعی ۲ ساعته گاز در برخی مناطق شهر رضوانشهر
  • آیرودینامیکی ترین خودروی تولیدی جهان معرفی شد
  • تصویری دیده نشده از ۱۶ سالگی آیت‌الله هاشمی در کنار دوستانش