Web Analytics Made Easy - Statcounter

مخالفان الحاق می گویند اگر چه توسعه امکانات و خدمات رفاهی در روستاها تغییراتی در سبک زندگی روستایی پدید آورده و  شکل خانه‌های روستایی نیز متناسب با آن متحول شده و این تغییرات روستاها را به ساختار شهر و زندگی شهری نزدیک کرده اما ماهیت روستایی آنها را تغییر نداده است.

به گفته آنان الحاق این روستاها مشکلات مختلف این مناطق را به شهر سرایت می دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موافقان الحاق معتقدند با پیوستن روستاها به شیراز می توان خدمات رسانی را در قالب جدیدی تعریف  و از ساخت و سازهای نابجا جلوگیری کرد.

همچنین به عقیده آنان با الحاق روستاها، رسیدگی به امور روستاها متمرکز خواهد شد و پراکنده کاری رنگ خواهد باخت.  

 مشکلات روستاهای همجوار به شیراز

یکی از اهالی روستای گردخون که معتقد است الحاق روستاهای پیرامونی به شیراز، منجر به کاهش مشکلات این روستاها خواهد شد، اظهار کرد: به دلیل فاصله نزدیک روستاهای گردخون، اقبال‌آباد و سلطان‌آباد به شهر شیراز، ساکنان این مناطق خواستار الحاق این روستاها به شهر هستند. 

گردخون روستایی در یک کیلومتری شیراز است که به گفته اهالی از امکانات و خدمات شهری بی بهره یا کم بهره است.

به دلیل ارزان بودن قیمت زمین در این منطقه، بسیاری از افراد با خرید این زمین ها اقدام به ساخت و سازهای غیراصولی و غیر مجاز کرده اند.

پایین بودن سطح بهداشت، اعتیاد، فقر، کارتن خوابی و بیکاری و آسیب های اجتماعی همچنین وجود زمینه های لازم برای ارتکاب جرایم، اعمال مجرمانه یا بزهکارانه از دیگر مسائل مطرح شده از طرف اهالی گردخون است که به گفته آنان باعث احساس ناامنی در این منطقه شده است.

توصیف اهالی از وضع خود چنین است:‌روستای گردخون در شرایط کنونی ماهیت روستایی خود را از دست داده‌ و به شهری بی‌هویت که شبیه شهر هم نیست تبدیل شده است.

یکی از اهالی گردخون بیان داشت: نزدیک به ۱۰ سال است که برای رفع مشکلات اهالی این منطقه خواستار ملحق شدن روستای گردخون به کلانشهر شیراز شده ایم اما متأسفانه این امر مهم با وجود پیگیری های مستمر مردم و برخی از مسئولین محترم استان فارس تاکنون تحقق نیافته است.

او که مایل به اعلام نامش نبود ضمن تشکر از استاندار فارس، ابراز کرد: طرح الحاق این روستاها از سال ۱۳۹۲با پیگیری‌های نمایندگان مجلس شورای اسلامی مطرح شده و با توجه به موافقت معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار فارس و مدیر کل دفتر امور شهری، مدیر کل دفتر فنی و پیگیری های فراوان  محمدرضا امیری فرماندار شهرستان شیراز برای الحاق روستای های مذکور، متأسفانه تاکنون هیچ گونه اقدامی صورت نگرفته است.

وی عنوان داشت: درصورت عدم الحاق این روستاها قطعا معضلات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی که در این مناطق وجود دارد، در آینده ای نزدیک گریبان شهر شیراز را هم خواهد گرفت، امیدوارم مسئولین تدابیر لازم را در این خصوص اتخاذ کنند.

 افزایش مشکلات کلانشهر شیراز با پیوستن روستاهای همجوار به شهر

رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر شیراز با بیان اینکه هم اینک  مساحت شهر شیراز ۱۰۵ هزار هکتار است که ۲۰ هزار هکتار آن در محدوده و ۸۵ هزار هکتار نیز در حریم قرار دارد، گفت: محدوده شهر عبارت است از حدودی از فضاهای شهری که شهرداری می تواند در آن حدود به انجام خدمات شهری بپردازد و برنامه ریزی خدماتی انجام دهد، این محدوده اغلب از سوی شهرداری و مسئولین امور شهری تعیین می شود.

نوذر امامی در مصاحبه با ایرنا ادامه داد: حریم شهر هم عبارت است از قسمتی از اراضی که برای گسترش شهر در آینده پیش بینی شده است، در واقع حریم قسمتی از اراضی پیرامون محدوده شهر است که نظارت و کنترل شهرداری در آن ضرورت دارد و نباید از مرز تقسیمات کشوری شهرستان و بخش مربوط تجاوز کند.

وی افزود: هرگونه ساخت و ساز غیرمجاز در این حریم تخلف محسوب می شود و باید با متخلفین طبق مقررات رفتار شود.

امامی اضافه کرد: اخیرا به اتفاق تنی چند از مسئولین استان فارس از حریم شیراز در چندین منطقه بازدید کردیم، متأسفانه این قسمت ها از نظر تفکیک زمین و ساخت و سازها وضعیت نامناسبی دارند و ساخت و سازهای زیادی بدون توجه به منافع و مصالح شهر و به صورت غیراصولی در این مناطق صورت گرفته است و می توان گفت که با این اقدامات به شدت به حریم شهر تجاوز شده است.

وی با اشاره به اینکه شیراز ۳۰۰ هزار نفر حاشیه نشین دارد، گفت: در این مناطق به دلیل مشکلات اقتصادی، اجتماعی، خشکسالی و مهاجرت ها شاهد رشد بی رویه جمعیت هستیم، افزایش جمعیت زمانی که به صورت سازماندهی شده باشد، موجب ایجاد فرصت هایی برای شهر شیراز می شود اما متأسفانه در این مناطق به صورت خودسرانه و بدون حساب و کتاب به حریم شهر تجاوز شده است و این مسئله می تواند تهدید بزرگی برای شهر شیراز باشد.

هزینه ها و عواقب پیوستن روستاها به شیراز

امامی عنوان داشت: برای الحاق روستاهای مجاور شیراز به این کلانشهر، شهرداری باید بتواند هزینه های زیادی را برای کنترل، نظارت و ساماندهی این روستاها بپردازد اما در حال حاضر شهرداری حتی از عهده پرداخت مخارج و هزینه های شهر شیراز بر نمی آید.

وی با یادآوری اینکه بودجه شهرداری شیراز برای سال ۱۴۰۰، حدود ۶۱۰۰میلیارد تومان است، گفت: شهرداری با این بودجه به سختی می تواند هزینه های متعلق به شهر شیراز را پرداخت کند، بنابراین با الحاق روستاهای همجوار شیراز به این شهر نه تنها مشکلات این مناطق حل نمی شود بلکه به مشکلات کلانشهر شیراز هم اضافه خواهد شد.

امامی افزود: با پیوستن این روستاها به شهر، قیمت زمین، مسکن و اجاره چندین برابر می شود و ما نمی توانیم خدماتی که به شیراز می دهیم را به این مناطق هم ارائه کنیم و این اقدام در نهایت نارضایتی عمومی را به دنبال دارد.

وی بیان داشت: شهرداری ها مؤسسات مردمی هستند که با بودجه مردم اداره می شوند و هیچ کمکی هم از سوی دولت برای انجام این اقدامات به شهرداری نمی شود، ما باید قبل از هر اقدامی در مورد نتیجه آن بیندیشیم.

رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر شیراز، گفت: برای برطرف شدن مشکلات ساکنان این روستاها  باید از آنها حمایت شود و امکانات لازم در اختیار اهالی این مناطق قرار بگیرد تا این مشکلات منجر به افزایش روند شهرگرایی در میان روستاییان نشود.

 ماهیت روستایی حفظ شود

عضو شورای اسلامی شهر شیراز در خصوص طرح الحاق سه روستای گردخون،اقبال آباد و سلطان آباد به کلانشهر شیراز، اظهار کرد: برای من جای سؤال دارد که این سه روستا بر چه اساس انتخاب شده اند؟ به عنوان مثال روستای سلطان آباد یکی از روستاهای مطرح شده در این طرح به شمار می رود، در صورتی که روستای ماه فیروزان در مقایسه با سلطان آباد در فاصله نزدیکتری به حریم شهر شیراز قرار دارد اما نامی از این روستا در این طرح برده نشده است.

نواب قائدی افزود: لازم است که امکانات مناسب برای این روستاها فراهم شود و توجه به روستاها در دستور کار دولت قرار بگیرد تا ماهیت روستایی این مناطق حفظ شود، توجه به نیازهای زندگی روستایی و اختصاص منابع و زیرساخت به این مناطق در رونق زندگی و کاهش دغدغه های اجتماعی روستاییان مؤثر خواهد بود و منجر به کاهش مهاجرت از روستا به شهر می شود.

وی بیان کرد: معمولا بر اساس تصمیماتی که توسط استانداری، فرمانداری، اعضای شورای شهر و نمایندگان مجلس اتخاذ می شود، شرایط لازم برای ملحق شدن روستاها به شهر فراهم خواهد شد و تاکنون هم شاهد ملحق شدن روستاهای همجوار شیراز به این کلانشهر بوده ایم اما باید بازخورد و نتایج حاصل از این اقدامات را هم در نظر بگیریم.

قائدی افزود: در حال حاضر انجام ساخت و سازهای نامتوازن و غیرفنی یکی از مهمترین معضلات این روستاها به شمار می رود که متأسفانه هیچ نظارتی بر این اقدامات وجود ندارد.

او اضافه کرد: اگر قرار است که این روستاها با چنین شرایطی تا چند سال آینده به شهر شیراز ملحق شوند، مشکلات عدیده ای را برای شهر ایجاد خواهند کرد، در این صورت بهتر است که این مناطق یا هیچ وقت به شهر ملحق نشوند یا اگر تصمیم به الحاق این روستاها داریم هر چه سریعتر اقدامات لازم در این زمینه صورت بگیرد.

قائدی ادامه داد: هرچند که با الحاق این روستاها به شهر شاهد تشدید نظارت شهرداری بر فعالیت های عمرانی و جلوگیری از ساخت و سازهای غیر اصولی و بی رویه در این مناطق خواهیم بود، اما اجرای طرح الحاق این روستاها به شهر، مدیران شهری را با مشکلات و چالش های جدی مواجه می کند.

وی با بیان اینکه پیوستن روستاهای پیرامونی به شهر هزینه های سرسام آوری را برای شهرداری به همراه دارد، گفت: پس از تبدیل شدن نقاط روستایی به شهر، ساکنان این روستاها توقع دریافت خدمات شهری را دارند و اگر شهرداری بخواهد خدماتی را در منطقه و خیابان هایی از شهر شیراز ارائه دهد مجبور خواهد شد همان خدمات را در اختیار این مناطق ملحق شده نیز قرار دهد. 

این عضو شورای شهر شیراز بیان کرد: باید توجه داشت که قصد قانونگذار از تبدیل روستا به شهر، افزایش رفاه و آسایش مردم است، بنابراین باید با تغییر ساخت و سازها به شکل فنی و برنامه ریزی شده و ایجاد امکانات زیر بنایی نظیر گسترش فضاهای سبز شهری،توسعه معابر اصلی و فرعی، ایجاد گذرگاه، مراکز خرید و سایر مسائل مربوط به شهر، نشاط و شادابی را در بین مردم افزایش دهیم .

وی گفت: اما از آنجا که تفکیک زمین های واقع در این مناطق به صورت غیر مجاز انجام شده، شهرداری نمی تواند برنامه ها و اقدامات مورد نظر خود را به مرحله اجرا درآورد، در واقع شهرداری میراث دار مجموعه ای می شود که این مجموعه با مشکلات عدیده ای مواجه است.

قائدی بیان کرد: اغلب مردم این روستاها معتقدند که این مناطق هویت و بافت روستایی خود را از دست داده است و به همین دلیل اکثر آنها امکانات خود را با امکانات ساکنان شهر مقایسه می کنند، در صورتی که این مناطق از ضوابط و شرایط مربوط به مناطق روستایی برخوردار هستند، این مناطق از دهیاری، شورای روستا، کد روستا و طرح هادی بهره می برند هرچند امکانات محدودی دارند اما در قالب روستا شناخته می شوند.

وی عنوان داشت: ملحق شدن روستاها به شهر باعث می شود که روستاییان خدمات بسیار خوبی دریافت کنند اما این الحاق هیچ آورده ای برای شهر شیراز ندارد و منجر به ورود ضرر و زیان به کلانشهر شیراز می شود.

قائدی ادامه داد: روستاهایی که بیش از ۲ کیلومتر تا شیراز فاصله دارند نباید در طرح الحاق قرار بگیرند، متأسفانه خزش شهری و الحاق روستاها به شهر به تدریج باعث افزایش غیرمنطقی فضای شهر و از میان رفتن روستاها می شود در صورتی که ماهیت روستاها نباید از بین برود.

وی اضافه کرد: خدماتی توسط روستاها ارائه می شود که ارائه این خدمات در شهر امکان پذیر نیست، اگر روستاها به شهر تبدیل شوند، مشاغل مولد آنها نیز به نابودی کشیده خواهد شد بنابراین شاهد سیل مهاجرت از روستاها به شهرهای بزرگ خواهیم بود.

رئیس کمیسیون عمران، حمل و نقل و ترافیک شورا، بیان کرد: تقویت روستاها، فراهم کردن امکانات مورد نیاز برای روستاییان، ایجاد اشتغال در روستاها و حفظ مشاغل مولد روستایی باید در اولویت مسئولان مربوطه قرار بگیرد تا به جای تبدیل کردن این نقاط به شهر شاهد توسعه این مناطق با حفظ ماهیت روستایی خودشان باشیم.

 

مصوبه الحاق سه روستا به شهر شیراز خط بطلانی بر ساخت و سازهای غیرمجاز

مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری فارس اما از موافقین طرح الحاق روستاهای همجوار به شهر شیراز است که اعتقاد دارد برای ساماندهی روستاهای مجاور شیراز و کاهش مشکلات اقتصادی و معضلات اجتماعی، باید هرچه سریعتر روستاهای گردخون، اقبال آباد، سلطان آباد و دیگر روستاهای همجوار به این کلانشهر ملحق شوند.

سید کمال پاک فطرت حاشیه نشینی را از مهمترین مشکلات پیش روی کلانشهر شیراز قلمداد کرد و گفت: متأسفانه برخی از افرادی که در مجموعه مدیریت شهری فعالیت می کنند، موافق با تصویب این طرح نیستند و در مقابل اجرایی شدن مصوبه الحاق سه روستا به این شهر مقاومت می کنند در صورتی که این تغییرکاربری به نفع مدیران شهری است.

وی در مصاحبه با ایرنا افزود: الحاق این روستاها به هر حال باید انجام شود و اگر امسال عملی نشود، سال های آینده اجرا خواهد شد چرا که ما با پدیده گسترش اراضی شهری به سمت عرصه های روستایی روبه رو هستیم.

پاک فطرت اضافه کرد: مصوبه الحاق سه روستا به شهر شیراز خط بطلانی بر ساخت و سازهای غیرمجاز و بی رویه این مناطق خواهد بود، ساخت و سازهای غیرقانونی و غیراصولی که اگر ادامه پیدا کند، بلای جان شهر خواهد شد. بنابراین بهتر است که هرچه زودتر روستاهای مجاور به شهر شیراز ملحق شوند، تا نظارت بهتری بر این مناطق صورت بگیرد و از ساخت و سازهای غیرمجاز و غیرفنی که اصول شهرسازی را دچار مشکل خواهد کرد، جلوگیری شود.

وی ادامه داد: در جریان سیلی که در روستای کرونی شیراز رخ داد، آن دسته از منازل و بخش هایی از این منطقه دچار خسارت شدند که ساخت و ساز آنها به صورت غیراستاندارد و بدون در نظر گرفتن ضوابط و مقررات شهرسازی و ساختمان سازی انجام شده بود.

پاک فطرت اضافه کرد: متأسفانه برخی از این ساخت و سازها در حریم رودخانه و به صورت غیرمجاز انجام شده بود،بدون شک افزایش این نوع ساخت و سازها می تواند تبعات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.

وی بیان داشت: گردخون، قلات، ماه فیروزان، سلطان آباد، اقبال آباد، شاهپور جان و کرونی از جمله روستاهایی هستند که از اهمیت بسزایی در استان فارس بهره می برند و لازم است که این مناطق هر چه سریعتر به شهر متصل شوند، این روستاها می توانند هم به شهر خدمات ارائه دهند و هم از خدمات شهر استفاده کنند.

پاک فطرت گفت: بخش عظیمی از اراضی این روستاها تفکیک نشده است که در صورت الحاق آنها به شیراز، شهرداری امکان بیشتر و بهتری برای نظارت آنها خواهد داشت و می‌تواند درآمد مناسبی را از این محل کسب کرده و ارائه خدمات را مدیریت کند.

وی با اشاره به اینکه باز خورد و پیامدهای ناشی از بی توجهی به روستاها دیر یا زود گریبان شهر را می گیرد، گفت: روستاها از کانون های اصلی توسعه هستند و توجه به توسعه آن ها می تواند موجب رشد و شکوفایی هر منطقه شود، اگر ما مشکلات روستاها را مرتفع کنیم می توانیم مشکلات شهرها را نیز برطرف کنیم، الحاق روستاهای حاشیه شیراز به این کلانشهر موجب کاهش مشکلات این مناطق و جلوگیری از انتقال مشکلات آنها به شهر می شود.

 ملحق شدن به کلانشهر شیراز حق مسلم روستاهای همجوار

نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ملحق شدن به کلانشهر شیراز حق مسلم این روستاها است، اظهار کرد: روستاهای همجوار شیراز به دلیل اینکه در حریم شهر شیراز قرار دارند و هویت شهری پیدا کرده اند، باید به این شهر ملحق شوند. این امر موجب کاهش معضلات و مشکلات ساکنین این روستاها خواهد شد.

ابراهیم عزیزی در رابطه با مخالفت برخی از افراد فعال در مجموعه مدیریتی شهر با طرح الحاق سه روستا به شهر، گفت: متأسفانه ما با اظهارنظر و مخالفت های بی دلیل برخی از افراد فعال در مجموعه مدیریت شهری مواجه هستیم و مخالفت این افراد در خصوص طرح الحاق روستاهای پیرامونی به شهر نشان می دهد که کار کارشناسی در این زمینه توسط این افراد انجام نشده است. مخالفت باید دلایل کافی و قانع کننده ای داشته باشد.

او افزود: حتی اگر اعضای کنونی شورای شهر با این طرح موافقت نکنند، اعضای شورای شهر در دور بعدی قطعا این طرح را به مرحله اجرا خواهند گذاشت.

وی با تأکید بر اینکه فرصت های بسیار خوبی از الحاق این روستاها به شهر ایجاد خواهد شد، بیان کرد: متأسفانه شهر شیراز تنها از سمت غرب گسترش پیدا کرده است و گسترش این کلانشهر از سمت جنوب باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرد. الحاق این روستاها به شهر شیراز، هم موجب آبادانی جنوب این شهر می شود و هم فرصت های بسیار خوبی برای شهرداری شیراز فراهم می کند.

عزیزی با اعتقاد به اینکه این اقدام هیچ گونه تبعات اجتماعی به دنبال ندارد، افزود: بدون شک متصل نشدن این روستاها به شهر, پیامدها و تبعات جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت. این مناطق در حال حاضر هویت و بافت روستایی خود را از دست داده اند. نه قوانین شهرنشینی بر آنها حاکم است و نه از مزایای زندگی روستایی بهره می برند.

وی ادامه داد: با وجود اینکه این روستاها در فاصله نزدیکی از شهر شیراز واقع شده اند اما از دریافت خدمات شهری، امکانات و حمل و نقل مناسب محروم هستند. همان طور که گفتم ساکنین این روستاها هزینه های شهرنشینی را متحمل می شوند اما از مزایای زندگی شهری هیچ بهره ای نمی برند.

نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی، ابراز کرد: شهرداری متعلق به همه مردم است. بنابراین باید شرایط مساعد و مناسبی برای آسایش و آرامش مردم فراهم کند.

 

حل مشکلات روستاییان در گرو تعامل مسئولین و ارائه الگوهای منطقه ای پایدار

یک استاد دانشگاه در حوزه مطالعات جغرافیای انسانی (شهری_ روستایی) در رابطه با طرح الحاق روستاها به شهر، اظهار کرد: برای اینکه به درک بیشتری نسبت به طرح الحاق روستاها به شهر برسیم قبل از هرچیز لازم است که به بررسی عوامل مؤثر در بروز پدیده شهرگرایی در میان روستاییان بپردازیم، بر همین اساس می بایست چند موضوع مهم مورد بررسی قرار بگیرد.

دکتر ابراهیم رستگار در گفت و گو با ایرنا افزود: بنابراین بهتر است که در یک فرآیند ساختاری ابتدا دلیل شکل گیری پدیده شهرگرایی، تحلیل وضعیت ساختار مدیریتی مناطق روستایی، پیامدهای حاصل از الحاق روستاها به شهر و سپس راه های برون رفت از این نوع مشکلات مورد ارزیابی واقع شود.

او ادامه داد: با بررسی تحولات جمعیتی برخی از روستاهای همجوار شیراز متوجه خواهیم شد که این مناطق بر خلاف اکثر سکونتگاه های روستایی در کشور، از رشد جمعیتی بسیار بالایی برخوردار هستند. می توان گفت عوامل متعددی نظیر پدیده خشکسالی سال های اخیر و افزایش تمایل به مهاجرت، اختلاف های درآمدی میان مناطق روستایی و شهری بویژه در بخش زمین و مسکن و اختلالاتی اینچنینی در ساختار نظام مدیریت فضایی سرزمین در رشد جمعیتی این مناطق تأثیرگذار بوده آمد.

رستگار اضافه کرد: بنابراین رشد جمعیت در این مناطق باید علت شناسی شود و می بایست به بررسی دلایلی که باعث شده جمعیت کثیری به استقرار در این محدوده ها روی بیاورند، بپردازیم.

وی با اشاره به اینکه گسترش شتابان شهرها و رشد فیزیکی ناموزون آنها، موجب خزش شهری و پیوستن روستاهای همجوار به شهر می شود، گفت: وضعیت مدیریتی در روستاهای همجوار شیراز هم باید مورد توجه قرار بگیرد، مدیریت روستاها به لحاظ ساختارهای سیاسی به عهده بخشداری ها و دهیاری ها است و بخشی از فضاهای این مناطق هم توسط بنیاد مسکن، وزارت جهاد و کشاورزی و سازمان های خدمات رسان مدیریت می شود، در واقع همان بحث مدیریت یکپارچه ای که در شهر وجود دارد برای روستاها نیز ایجاد شده است.

این استاد دانشگاه افزود: ما در روستاها با یک مدیریت بخشی و یک جانبه رو به رو هستیم. در صورتی که لازم است برای کاهش مشکلات این مناطق مدیریت منطقه ای داشته باشیم تا این مناطق با رویکرد مطلوب تری مدیریت شوند.

وی در رابطه با پیامدهای الحاق روستاهای همجوار به شهر، گفت: بدون تردید متصل شدن روستاها به شهر باعث افزایش مشکلات اقتصادی و بالا رفتن قیمت زمین می شود. همچنین الحاق این روستاها به شهر موجبات افزایش معضلات اجتماعی در شهر را فراهم خواهد کرد.

رستگار به راه های برون رفت از مشکل شهرگرایی روستاییان اشاره و بیان کرد: توجه به رویکردهای منطقه ای و الگوهایی که برای مدت های مدید می توانند پایداری را در این مناطق ایجاد کنند، از مهمترین راه های برون رفت از مشکل شهرگرایی روستاییان است.

استاد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه شیراز، افزود: پی ریزی یک ساختار منطقه ای نیازمند کار پژوهشی است که می تواند کمک شایانی به برطرف شدن مشکلات روستاییان کند. اگر سعی کنیم یک روش سیستماتیک را دنبال کنیم در آینده با چنین مشکلاتی رو به رو نخواهیم شد. در حقیقت نیاز است که به دنبال مدل های پایدارتری برای فضاهای سرزمین مان باشیم.

رستگار ادامه داد: ساختارهای شهری قدرتمندتر از مناطق روستانشین هستند و خدمات بهتری ارائه می کنند. لذا می توان گفت بخش عمده ای از مشکلات روستاییان به دلیل نیاز آنها به خدمات شهری به وجود آمده است. بنابراین بایستی خدماتی که به شهرها ارائه می شود برای روستاییان هم در نظر گرفته شود.

وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا الحاق روستاهای همجوار به شهر، ره آوردی برای کلان شهرها به دنبال دارد، گفت: ما به این موضوع به صورت گسترده تری نگاه می کنیم و به صورت مدل های پایدار و پیوندهای روستا_ شهری نگاه می کنیم. به اعتقاد بنده باید به مدل ها و الگوهایی برای پایدارسازی روستاها برسیم تا زمینه و بستر مناسبی برای توسعه پایدار فراهم شود. رستگار افزود: البته روستاهای حاشیه کلانشهرها به دلیل شرایط ساختاری که با آن روبرو هستند و تجربه ای که تهران و بسیاری از کلانشهرها نشان داده و همچنین به دلیل تئوری خزش شهری دیر یا زود جزیی از شهر خواهند شد و قاعدتا دسترسی به خدمات برای روستاها با الحاق به شهر بهتر خواهد شد.

عضو انجمن جغرافیای روستایی ایران با اعتقاد به اینکه سکونتگاه ها مانند موجودات زنده ای هستند که باید مکمل هم باشند و با هم پیوند داشته باشند، بیان کرد: البته مطالبات و خواسته های روستاییان باید مورد توجه قرار بگیرد و این قشر از مردم به عنوان سرمایه های انسانی یک جامعه می بایست مورد حمایت واقع شوند و ساختارهای مدیریتی نیز باید با درک این مسائل، تصمیمات لازم را اتخاذ کنند و بهترین اقدامات را در این زمینه انجام دهند.

برچسب‌ها روستائیان شورای اسلامی شهر شیراز توسعه روستایی شیراز شهرداری شیراز فارس

منبع: ایرنا

کلیدواژه: روستائیان شورای اسلامی شهر شیراز توسعه روستایی روستائیان شورای اسلامی شهر شیراز توسعه روستایی شیراز شهرداری شیراز فارس اخبار کنکور روستاهای همجوار به شهر شورای اسلامی شهر شیراز الحاق روستاها به شهر طرح الحاق روستاها الحاق سه روستا کلانشهر شیراز پیوستن روستاهای روستای گردخون ماهیت روستایی ساخت و سازهای شهر شیراز روستا به شهر ساخت و سازها شدن روستاها روستایی خود کاهش مشکلات قرار بگیرد خدمات شهری اقبال آباد سلطان آباد شهر می شود خدمات شهر شورای شهر ملحق شوند منطقه ای هزینه ها برای شهر خواهد شد پاک فطرت حریم شهر ملحق شدن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۰۶۸۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تیک‌تاک؛ صدایی برای اعتراض

 «مطمئن باشید، ما جایی نمی‌رویم. ما مطمئن هستیم و برای حقوق شما در دادگاه‌ها مبارزه خواهیم کرد.» این واکنش مدیر شرکت بایت‌دنس، مالک پلتفرم تیک تاک در پاسخ به لایحه جدید کنگره آمریکا بود. براساس این لایحه، شرکت چینی بایت دنس موظف است تا تیک تاک را به یک شرکت آمریکایی بفروشد. در غیر این صورت دسترسی به آن در ایالات‌متحده ممنوع اعلام خواهد شد. این لایحه درحالی به امضای جو بایدن رسیده که از سال گذشته تاکنون جلسات دادگاه مختلفی در این زمینه و با حضور نمایندگان مجموعه تیک تاک برگزار شده است. ممنوعیت استفاده از این پلتفرم تصویرمحور درحالی مطرح شده است که تاکنون شبکه‌های اجتماعی مختلفی اعم از اینستاگرام، واتساپ و فیسبوک هویت آمریکایی دارند و از همان ابتدای شکل گیری به‌صورت آزادانه و بدون توجه به چهارچوب‌های اخلاقی در کشور‌های مختلف دنیا درحال فعالیت هستند. البته مقایسه ممنوعیت استفاده از تیک تاک در آمریکا با فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی خارجی در ایران اعتبار چندانی ندارد. آمریکا در شرایطی مقابل تیک‌تاک ایستاده که شبکه اجتماعی جامعی مثل اینستاگرام دارد و می‌تواند جایگزین آن کند که در سطح بین‌المللی فعال‌تر از تیک‌تاک هم است.

 یا به ما بفروشید یا حذفتان می‌کنیم

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا دولت ترامپ اولین کسی بود که نسبت به مساله پلتفرم تیک تاک هشدار داد. او با ابراز نگرانی از اینکه ۱۳۸ میلیون کاربر آمریکایی در تیک تاک عضو هستند، گفت: «اگر به کودکان و نوه‌هایتان اهمیت می‌دهید برنامه تیک‌تاک را روی گوشی‌های هوشمند آنها غیرفعال و حذف کنید.» پمپئو از مردم خواسته بود که به او اعتماد کنند و قول داده بود که در آینده جوانان به‌خاطر این ممنوعیت از والدین‌شان تشکر خواهند کرد. بعد از پمپئو، دونالد ترامپ هم شبکه اجتماعی تیک تاک را تهدیدی برای امنیت ملی خواند. 

در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ همه کابینه به‌دنبال این بودند تا این شرکت چینی را مجبور کند تا سهام خود را در آمریکا بفروشد. در روز‌های اخیر هم بایدن بسته لوایح کمک‌های خارجی را امضا کرد که شامل قانون حفاظت از شهروندان آمریکایی در مقابل اپلیکیشن‌های تحت کنترل دشمن خارجی بود. این قانون به بایت دنس، مالک چینی تیک‌تاک ۲۷۰ روز فرصت می‌دهد تا این پلتفرم خود را به مالکی جدید بفروشد. در غیر این صورت تیک تاک در فروشگاه‌های اپلیکیشن آمریکایی ممنوع خواهد شد. بایت دنس هم نسبت به این قانون اعتراض کرده و طی بیانیه‌ای به غیرقانونی بودن ممنوعیت تیک تاک واکنش نشان داد و اعلام کرد: «ممنوعیت تیک‌تاک غیرقانونی است و این امر را در دادگاه به چالش می‌کشیم. ما معتقدیم این وقایع و قوانین درواقع واضح هستند و درنهایت ما پیروز خواهیم شد. ما میلیارد‌ها دلار سرمایه‌گذاری کردیم تا داده‌های آمریکا و پلتفرم‌مان را ایمن و عاری از تاثیر و دستکاری خارجی نگه داریم.»

داوود طالقانی، نویسنده کتاب شرق شناسی معتقد است مساله شدن پلتفرم تیک تاک از جایی شروع شد که شخصیت‌های امنیتی آمریکایی و سپس اتحادیه اروپا درباره اش موضع‌گیری کردند. وی درباره روند شکل گیری این جریان گفت: «اولین فردی که به‌عنوان یک شخصیت سیاسی- امنیتی درباره این پلتفرم موضع‌گیری کرد، مایک پمپئو وزیر خارجه سابق آمریکا بود. پمپئو به پدر و مادر‌ها توصیه کرد که تیک تاک را از موبایل‌های خود و فرزندان‌شان حذف کنند. در ادامه این روند، کنگره به اعضایش پیشنهاد کرد که در موبایل‌هایشان از این پلتفرم استفاده نکنند. سپس همین توصیه به کارکنان دولت ابلاغ شد و تا الان حداقل دو سه بار دادگاه تیک تاک برگزار شده و نمایندگان این پلتفرم در مجلس حضور پیدا کرده اند. امروز تیک تاک در آستانه ممنوعیت است و شروطی گذاشته شده که این بستر ذیل آنها به فروش برسد در غیر این صورت استفاده از آن در ایالات‌متحده آمریکا ممنوع خواهد شد. تمام این اتفاقات و رویداد‌های خبری از جنس امنیتی- سیاسی بوده و بهتر است فعلا به جنبه‌های فرهنگی، هویتی و اقتصادی آن کاری نداشته باشیم.

 خطر جدی تیک تاک برای استیلای سیاسی آمریکا

با توجه به رشد بدون توقف چین در زمینه‌های مختلف در سال‌های اخیر، این کشور به‌عنوان یکی از رقبای جدی آمریکا شناخته می‌شود. همین موضوع سبب شده تا آمریکا توجه ویژه‌ای نسبت به این رقیب قدرتمند داشته باشد. در کنار این موضوع انتخابات زمان زیادی به انتخابات آمریکا نمانده و پیش از این هم شائبه‌هایی درخصوص دخالت روسیه در انتخابات آمریکا وجود داشت. تلاقی این مسائل باعث می‌شود که کاخ‌سفید نسبت به نفوذ چینی‌ها به شکاف‌های اجتماعی آمریکا آن هم در میان اعتراضات ضداسرائیلی در این کشور احساس خطر کنند. 

طالقانی در توضیح این تهدید گفت: «نکته اساسی بر سر استیلای سیاسی و سلطه پلتفرمی است که آمریکا بر جامعه خودش و سایر جوامع دارد. ایالات‌متحده مجموعه‌ای از پلتفرم‌ها، رسانه‌های اجتماعی و خانواده‌های بزرگ فناوری ارتباطی را گسترش داده که اینها به‌عنوان یک سری زیرساخت و بستر‌هایی که قرار بوده خدمات اجتماعی مثل پیام رسانی و داشتن صفحات شخصی و بازاریابی ارائه کنند. این پلتفرم‌ها و سرویس‌ها در همه جوامع جای خود را باز کرده بودند و این استیلای سیاسی و کنترل ایدئولوژیک آمریکا در چند سال گذشته خیلی خوب اعمال می‌شد تا اینکه چین با برنامه تیک‌تاک در دو نسخه که یکی از آنها برای خود چینی‌هاست و دیگری برای غیر‌چینی‌ها، این فضا را شکاند.

این نکته هم وجود دارد که این برنامه یک منطق زیبایی‌شناسی و فرهنگی دارد که کاملا مبتنی‌بر یک لذت تصویری است؛ سرگرمی را به حد ناب خودش می‌رساند و عملا چالش‌ها و هنجار‌های اخلاقی و شرکتی (هنجار‌هایی که شرکت‌ها خودشان اعمال کرده‌اند) را ندارد. برای همین خیلی خوب در دنیا مورد اقبال واقع شد. به‌دنبال آن یک چالش امنیتی- سیاسی برای آمریکا به‌وجود آمد که ممکن است این کنترل، سلطه و استیلایی که تا الان از طریق پلتفرم‌ها و خانواده بزرگ فناوری‌های ارتباطی داشته به خطر بیفتد. در این موقعیت انگاره‌هایی مطرح می‌شود که هیچ‌کس نمی‌تواند آن را اثبات یا رد کند.

 این انگاره‌ها از انتخابات دوره اول ترامپ به‌وجود آمد که آیا انتخابات توسط رسانه‌های غیر‌آمریکایی یا نیرو‌های غیر‌آمریکایی در رسانه‌های اجتماعی به انحراف کشیده می‌شود یا نه؟ در انتخابات دوره اول ترامپ هم مساله درباره دخالت روسیه بود و درنهایت هم مشخص نشد که واقعیت داشته است یا خیر. وقتی درباره محبوبیت تیک تاک و احتمال جریان‌سازی آن برای انتخابات یا افکار عمومی آمریکا صحبت می‌کنند این انگاره ها، یعنی انگاره دستکاری اطلاعات به وسیله الگوریتم‌ها و هوش مصنوعی و همچنین سرقت و به دست آوردن کلان‌داده‌ها و آمار و اطلاعات شهروندان آمریکایی مطرح شده است.

 تقریبا هر حاکمیتی دو نکته را در قبال پلتفرم‌های خارجی خودش مطرح می‌کند و معمولا، چون گزاره‌هایی امنیتی و سیاسی است به‌صورت رسمی تایید یا رد نمی‌شوند. همین انگیزه برای کسانی که در داخل کشور ما اقدام به فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی می‌کنند نیز وجود دارد، یعنی آنها هم معمولا در بهانه‌هایشان این نکته را ذکر می‌کنند یا ممکن است شرکت‌های ارتباطی بزرگ دنیا که غالبا غربی هستند به کلان‌داده‌های جامعه ما دست پیدا کنند، یا به وسیله دستکاری الگوریتم، استفاده از هوش مصنوعی و شبکه‌های اجتماعی افکار عمومی را منحرف کنند. این تمام صورت‌مساله دولت آمریکا با تیک تاک است. البته می‌شود یک انگیزه اقتصاد سیاسی هم برای آن مطرح کرد. چین انتفاع بسیار زیادی از تیک‌تاک و مصرف رسانه‌ای که کاربران در آمریکا دارند، کسب می‌کند. اما به نظر می‌رسد این دلیل اصلی نباشد که آمریکا بخواهد به‌خاطر آن با چین مقابله کند.

 در تیک تاک از فلسطین ۱۵ برابر بیشتر از اسرائیل حمایت می‌شود

با توجه به اینکه تیک تاک چهارچوب خاصی را برای نسخه جهانی خود در نظر نگرفته است، بسیاری از محتوا‌های مربوط به فلسطین از این طریق منتشر می‌شوند. این در حالی است که شبکه مشابه آمریکایی یعنی اینستاگرام، سانسور شدیدی بر محتوا‌های غیرهمسو با منافع خود اعمال می‌کند. این در حالی است که نفتالی بنت، نخست وزیر سابق رژیم‌صهیونیستی در سفر خود به آمریکا ضمن تاکید بر اینکه اسرائیل وضعیت خوبی در افکار عمومی بین المللی ندارد گفت: «به دنبال این هستیم که موقعیت‌مان در افکار عمومی جهان تقویت شود تا آزادی عمل کامل به فرماندهان ارتش اسرائیل برای نابودی حماس داده شود؛ هرچند که در حال حاضر افکار عمومی جهان به نفع ما نیست.» بنت از تیک تاک به عنوان مصداقی برای تایید گفته هایش استفاده کرد و گفت: «در شبکه تیک تاک محتوای طرفدار فلسطین و گروه حماس ۱۵ برابر بیشتر از محتوای طرفدار اسرائیل دیده می‌شود.» بنابراین اتفاقات و جدی‌تر شدن روند ممنوعیت تیک تاک در آمریکا، این مساله ایجاد می‌شود که ایالات‌متحده به دنبال تخریب یکی از بازو‌های رسانه‌ای فلسطین باشد. 

طالقانی با اشاره به اینکه مواجهه امنیتی-سیاسی دولت‌های آمریکایی و غربی (که شبیه همین واکنش‌ها را با تیک‌تاک داشته اند) مربوط به قبل از طوفان الاقصی و مساله فلسطین است، گفت: «این فشار‌ها صرفا در فلسطین خلاصه نمی‌شود و از قبل شروع شده است. همان‌طور که گفتم تیک تاک یک رژیم زیبایی شناسی خاصی دارد که تقریبا هیچ خط قرمزی ندارد و صرفا مبتنی بر لذت ناب بصری است و صرفا همین تصویر است پیرو همین مورد از اینستاگرام بسیار جلوتر است و به این معنا هیچ چهارچوب اخلاقی و حقوقی را در خودش جا نمی‌دهد؛ چراکه گذاشتن هرگونه چهارچوب اخلاقی، حقوقی یا هنجاری به منزله محدودکردن آن پلتفرم است. اینستاگرام این محدودیت‌ها را داشت، اما تیک تاک از اول چنین محدودیت‌هایی نداشت. 

به همین دلیل هم محبوب‌تر شد؛ چراکه آدم‌ها می‌توانستند خیلی راحت‌تر و بدون واسطه از این لذت بصری استفاده کنند. به نظر می‌رسد در ماجرای فلسطین یک نتیجه ناخواسته به وجود آمده است، یعنی، چون این پلتفرم از اول چهارچوب‌های مشخص و محدودیت‌های اخلاقی نداشته، درباره مساله فلسطین هم ورود نمی‌کند. پس این موضوع ربطی به این ندارد که چین طرفدار حماس یا فلسطین است یا در هماهنگی با ایران این اقداماتی می‌کند. مساله این است که تیک‌تاک، چون از اول چهارچوب اخلاقی و هنجاری نداشته، نسبت به مساله طوفان الاقصی و فلسطین هم هست. درحالی‌که احیانا گر یک جنبش اجتماعی دیجیتال در تیک‌تاک به وجود می‌آید یک نتیجه ناخواسته برای این پلتفرم است، یعنی کارکرد این پلتفرم از ابتدا این نبوده که جنبش‌های اجتماعی در آن شکل بگیرد. بلکه قرار بوده آدم‌ها در آنجا سرگرم شوند و یک اوقات فراغت کوتاه داشته باشند؛ بنابراین مواجهه آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها با تیک تاک در مساله فلسطین به این معناست که می‌خواهند نسبت به فقدان چهارچوب اخلاقی و هنجاری تیک‌تاک چشم‌پوشی کنند، یعنی آنها توقع دارند تیک‌تاکی که تحت عنوان نسخه جهانی ارائه می‌شود، یک‌سری از محدودیت‌های اخلاقی و هنجاری را رعایت کند.

 چین می‌خواهد مرکز جهانی ارتباطات باشد

برخی بر این باورند که باتوجه به محبوبیت چشمگیر تیک تاک در بین جوانان از یک طرف و فقدان هرگونه چهارچوب و آزادانه بودن محتوا‌های منتشرشده در این پلتفرم از طرف دیگر، زنگ خطری برای اروپا و آمریکا ایجاد شده تا مبادا کنترل فضای دیجیتال از دست‌شان خارج شود. طالقانی تحریم شرکت هواوی توسط غربی‌ها را به عنوان اولین واکنش سلبی این کشور‌ها نسبت به اقدامات چین دانسته و گفت: «در آن زمان این برآورد وجود داشت که چین در یک بازه زمانی ۱۰ تا ۱۵ ساله، «سیلیکون‌ولی» خودش را داشته باشد و در برابر شرکت‌های مادر و غول‌های فناوری ارتباطات، تبدیل به یک مرکز جهانی برای ارتباطات، رسانه‌های اجتماعی و در کل در مرکز تکنولوژی‌های نوظهور قرار بگیرد. اما به نظر می‌رسد حداقل چین در این بازه زمانی به چنین برآوردی دست پیدا نکرد، یعنی رسانه‌های محبوب چینی‌ها متفاوت با رسانه‌های محبوب غربی‌هاست. نسخه‌هایی که برای رسانه‌های اجتماعی در داخل چین ارائه می‌شود با نسخه‌های جهانی متفاوت است. چین یک سانسور گسترده و یک کنترل ایدئولوژیک بر محتواهایش دارد که این سانسور و کنترل ایدئولوژیک را در نسخه‌های ارائه شده برای سایر جوامع اعمال نمی‌کند. پس تمام مسئله غربی‌ها بر سر همین سانسور و کنترل ایدئولوژیک است. اگر چین هم بخشی از این سانسور‌ها را بر نسخه‌های جهانی اعمال می‌کرد احتمالا غربی‌ها مشکلی با تیک‌تاک نداشتند. احتمالی وجود دارد که اتفاقا یکی از انگیزه‌هایی است که آمریکایی‌ها از آن می‌ترسند. به این صورت که چین در قبال نسخه‌های جهانی به شیوه‌های دیگری سانسور و کنترل ایدئولوژیک کند، یعنی همانطور که خط قرمز‌هایی برای نسخه‌های داخلی تعیین کرده یک‌سری خط قرمز برای نسخه‌های جهانی رسانه‌های اجتماعی و تکنولوژی‌های نوظهورش بگذارد که منافع ملی چین در بیرون از مرزهایش را تضمین کند و این اتفاق قطعا خوشایند آمریکایی‌ها نیست. البته این امر هنوز رخ نداده و یک پیش‌بینی است که احتمالا غربی‌ها از آن باخبرند و در حال مبارزه با آن هستند.

منبع: روزنامه فرهیختگان

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • تیک‌تاک؛ صدای اعتراض
  • دستگیری و انهدام باند سارقان خودرو در نهاوند
  • مجلس با وجود مخالفت دولت با الحاق جدولی به بودجه ۱۴۰۳ موافقت کرد
  • تیک‌تاک؛ صدایی برای اعتراض
  • پیوستن دانشگاه سوربن به جنبش ضدصهیونیستی 
  • روستاها آغازگر جهش تولید با مشارکت مردم هستند
  • الجزایر در آستانه پیوستن به بانک بریکس
  • نبود سالن ورزشی مشکل اصلی روستاهای دهستان الوندکوه غربی
  • ارائه آموزش‌های مهارتی به روستاییان و عشایر خوزستان
  • تذکر کمیسیون اصل نود به ۴ دستگاه برای پیوستن به سامانه اعتبارسنجی