Web Analytics Made Easy - Statcounter

به نظر می‌رسد رئیس‌جمهور آمریکا در حال حاضر بین متحدان در اروپا برای احیا برجام و منتقدان در کنگره بر سر بازگشت به توافق یا فشار بر رسیدن به توافقی جامع‌تر گیر افتاده است.

سرویس سیاست مشرق- روزنامه‌ها در لابه‌لای گزارش‌ها و سرمقاله‌ها، قسمتی از صفحات خود را به اخبار روزهای گذشته یا اخبار ویژه اختصاص می دهند که مشرق در ادامه به آنها اشاره می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

**********

کیهان

تحریف‌کنندگان FATF در آفساید

رسانه‌های زنجیره‌ای در ادامه خط تحریفی خود درباره FATF این‌بار سعی کردند ماجرا را به فوتبال که مورد توجه و علاقه مردم است پیوند بزنند بلکه با این نمد کلاهی برای قالب کردن لوایح ضدمنافع ملی FATF بسازند.

روزنامه سازندگی در گزارشی با تیتر نیم تای صفحه اول خود با عنوان «فوتبال ایران، قربانی FATF» نوشت: «کنفدراسیون فوتبال آسیا ایران را از کشورهای میزبان لیگ قهرمانان آسیا حذف کرد، آنها دلیل این امر را کرونا اعلام کردند اما تحلیلگران به محدودیت‌های بانکی برای انتقال پول، حق پخش تلویزیونی مسابقات و مسائل گمرکی‌ اشاره کردند و این عوامل را دلیل اصلی این محرومیت دانستند.»

سازندگی در گزارش غیرحرفه‌ای و بدون استناد خود، بی‌آنکه‌ اشاره کند کدام تحلیلگران و کارشناسان چنین ادعایی کرده‌اند، نوشت: «حقیقت این است که ایرادها و دغدغه‌های کنفدراسیون فوتبال آسیا مربوط به مسائلی مانند محدودیت‌های بانکی برای انتقال پول، حق پخش تلویزیونی مسابقات و مشکلات با صداوسیما، مسائل گمرکی و درنهایت کرونا بوده.»

مدعیان اصلاحات سعی می‌کنند از هر حربه‌ای برای مخدوش‌سازی تصمیم نظام بر رد لوایح FATF استفاده کند چه آنکه آنها پیش‌ازاین نیز در ماجرای قهر «استراماچونی» سرمربی ایتالیایی تیم استقلال هم با آسمان‌وریسمان به هم بافتن سعی کردند با مغالطه و وارونه‌نمایی، مشکلات پدید آمده برای حساب بانکی وی را ناشی از تصویب نشدن لوایح CFT و پالرمو قلمداد کنند. مدعیان اصلاحات که پیش ‌از این زلف همه مشکلات کشور را به برجام گره می‌زدند، حالا که دیده‌اند موضوعات فوتبالی ضریب بالایی در افکار عمومی جامعه ایرانی دارد، درصددند با موج‌سواری بر افکار عمومی FATF را بزک کنند و عدم تصویب آن را دلیل اصلی مشکلات کنونی عنوان کنند.

لازم به ذکر است، صالحی امیری، رئیس کمیته ملی المپیک ایران در نخستین واکنش به گرفته شدن میزبانی لیگ قهرمانان فوتبال آسیا و انتخابی جام جهانی گفته است: «واقعیت این است که وقتی فدراسیون یک سال بلاتکلیف بود و خلأ ایجاد شد، رقبا از این فرصت طلایی سوءاستفاده کردند و در پنهان و به‌صورت تبانی، تصمیمات کاملاًً سیاسی گرفتند که مغایر با روح المپیک و جوانمردی است... دلایلی که آوردند اصلاً قانع‌کننده نیست. بحث تبلیغات، اسپانسر و تحریم بود که اینها بهانه است و واقعی نیست».

استراتژی مهم انصارالله برای فتح استان مأرب

انصارالله برای جلوگیری از افزایش آمار کشته‌ها و زخمی‌ها در شهر مأرب، عملیات نظامی خود را به تدریج و آهسته دنبال می‌کند، زیرا حدود یک میلیون نفر در این شهر سکونت دارند.

تحلیلگران مسائل منطقه‌ای درباره تحرکات و عملیات‌های نظامی اخیر انصارالله در یمن با هدف آزادسازی استان مأرب- که یک استان فوق‌العاده استراتژیک به‌حساب می‌آید- گفته‌اند که انصارالله عملیات خود را به‌گونه‌ای طراحی و اجرایی کرده که به زیرساخت‌های اقتصادی این استان آسیب زیادی وارد نشود، زیرا بخش وسیعی از نفت و منابع آبی یمن در این استان قرار دارد. در واقع استان مأرب یک استان اقتصادی و قلب اقتصادی یمن به‌حساب می‌آید.

انصارالله برای جلوگیری از افزایش آمار کشته‌ها و زخمی‌ها در شهر مأرب، عملیات نظامی خود را به تدریج و آهسته دنبال می‌کند، زیرا حدود یک میلیون نفر در این شهر سکونت دارند.

مهم‌ترین استراتژی جنگی انصارالله در این منطقه، تلاش برای جلب همکاری سران عشایر و طوایف در مأرب و آزادسازی آن به شکل مسالمت‌آمیز است.

بنابراین عملیات آزادسازی مأرب که می‌توانست در یک فاصله کوتاه و مثلا در چند روز اتفاق بیفتد، هفته‌ها به طول انجامیده است.

عضویت  در حزب اصلاح‌طلب برای دور زدن وزارت کشور

به‌دنبال مخالفت وزارت کشور با حضور افراد حقیقی و نه حقوقی در ناسا، اصلاح‌طلبان برای نگه داشتن بهزاد نبوی در رأس این نهاد دست به کار شده‌اند. در پی اعلام وزارت کشور مبنی بر  اینکه حضور بهزاد نبوی در نهاد اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان(ناسا) خلاف قانون است و این فرد به عنوان عضو حقیقی نمی‌تواند در این نهاد باشد، اصلاح‌طلبان نبوی را عضو حزب توسعه ملی کردند تا بتواند رئیس ناسا باقی بماند.

اخیرا طی جلسه‌ای که کمیسیون ماده ۱۰ احزاب متشکل از نمایندگان وزارت کشور، مجلس شورای اسلامی و قوه قضائیه تشکیل جلسه داده است، حضور اشخاص حقیقی را در ارکان جبهه‌های سیاسی مجاز ندانسته است.  

با تأکیدی که کمیسیون ماده ۱۰ احزاب بر رعایت قانون در تشکیل جبهه‌های سیاسی دارد، به نظر می‌رسد که بهزاد نبوی از اعضای شاخص سازمان منحله مجاهدین انقلاب اسلامی که اکنون به عنوان رئیس این جبهه انتخاب شده است از این جایگاه کنار گذاشته شده شود.

حمزه امرایی دبیرکمیسیون ماده ۱۰ احزاب چندی پیش در نشستی با خبرنگاران گفته بود: بنا به نظر کمیسیون اشخاص حقیقی می‌توانند به عنوان مشاور استفاده شوند اما اشخاص حقیقی نمی‌توانند به عنوان کادر رهبری در این جبهه فعالیت کنند.

اصلاح‌طلبان پس از این از نامزدهای اعتدال حمایت نمی‌کنند

عضو «ناسا» (نهاد اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان) تصریح کرد: طیف اعتدال می‌تواند از نامزد ما در انتخابات حمایت کند اما از نامزد اعتدال حمایت نمی‌کنیم.

علی صوفی که قبلا در شعسا(شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان) حضور داشته گفت: همه نامزدهای احزاب اصلاح‌طلب می‌توانند در انتخابات ثبت‌نام کنند، کار ساختار نهاد اجماع‌ساز تحت عنوان جبهه اصلاحات ایران بعد از اعلام نامزدهای تایید صلاحیت شده آغاز می‌شود تا مشخص شود در نظرسنجی‌ها چه کاندیدایی احتمال پیروزی‌اش بیشتر است.

وی اظهار کرد: الان هیچ مناقشه‌ای در جریان اصلاحات وجود ندارد، اگر در نهایت جبهه اصلاح‌طلبان ایران تصمیم گرفت هیچ گزینه‌ای را حمایت نکند، آن موقع احزاب می‌توانند از گزینه مطلوب خود حمایت کنند. در این حالت نیز اگر گزینه‌ای غیراصلاح‌طلب توسط حزبی مطرح شود مثلا کارگزاران بگوید «چون گزینه‌ای نیست ما از آقای لاریجانی حمایت می‌کنیم»، آن حزب حرکت حزبی تنها انجام داده است.

صوفی درباره طرح نام علی لاریجانی و ظریف از سوی کارگزاران یادآور شد: راهبرد انتخاباتی جریان اصلاحات از سال گذشته تغییر کرد و رویکرد ائتلافی کنار گذاشته شد اما شاید کارگزاران هنوز قائل به آن رویکرد باشد، حال آنکه جبهه اصلاح‌طلبان قائل به این نیست.

وی درباره همکاری انتخاباتی اصلاحات و اعتدال اظهار کرد: حزب اعتدال و توسعه جزو احزاب اصلاح‌طلب نیست، با راهبردی که اشاره شد ایرادی ندارد که جبهه اصلاحات ایران نامزدی را معرفی کند و حزب اعتدال و توسعه نیز از همین نامزد حمایت کند اما برعکسش اتفاق نمی‌افتد که اعتدال و توسعه نامزد معرفی کند و اصلاح‌طلبان از نامزد اعتدال و توسعه حمایت کنند.

ایران

واکنش وزارت خارجه به اظهارات «آشنا»

   خبر اول اینکه، حسام‌الدین آشنا، مشاور رئیس‌جمهوری در مصاحبه با روزنامه الاخبار گفته بود: «موضع آقای ظریف در چارچوب برجام و کمیسیون رفع اختلافات طرف‌های برجام است. موضع ظریف نهایتِ آن چیزی است که ایران می‌تواند عرضه کند که بپذیرد بازگشت به تعهدات به‌صورت همزمان باشد و راستی‌آزمایی توسط اتحادیه اروپا انجام شود.» اما سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه در این‌باره گفت: نظرات مطرح شده در این مصاحبه شخصی است و با وزارت خارجه یا آقای ظریف هماهنگی نشده است. به گزارش ایرنا، وی افزود: موضع ایران درخصوص عدم پایبندی ایالات متحده به تعهدات قطعی‌اش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و مسیر بازگشت این کشور به برجام روشن است که بارها توسط وزیر محترم ‌خارجه به دقت و روشنی بیان شده است. پس از رفع تحریم‌ها توسط امریکا، ایران همانگونه که رهبری اعلام فرموده‌اند اقدامات جبرانی خود را متوقف می‌کند. مرجع راستی‌آزمایی براساس برجام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است.

افزایش صادرات نفت ایران به چین

  خبر دیگر اینکه، بلومبرگ از افزایش صادرات نفت ایران به چین خبر داد. به گزارش ایلنا به نقل از بلومبرگ، صادرات نفت ایران به  شاندونگ چین در این ماه شدیداً افزایش یافته است‌. کوین رایت، تحلیلگر مؤسسه کپلر گفت: پیش‌بینی می‌شود  واردات نفت خام چین از ایران در ماه مارس به ۸۵۶ هزار بشکه در روز برسد  که بالاترین رقم در دو سال گذشته و ۱۲۹درصد بیشتر از ماه قبل است. ایران در تلاش برای افزایش صادرات نفتی و بالابردن درآمد نفتی خود است‌.

شرکت اماراتی ادعای امریکا علیه ایران را زیر سؤال برد

  شنیدیم که، شرکت FIOGC که در امارات متحده عربی مستقر است، اعلام کرد محموله نفتی که امریکا مدعی است ایرانی بوده و تحریم‌ها را نقض کرده است، از عراق خریداری شده بود و در اوج پاندمی، در دریا نگهداری می‌شد. به گزارش جماران، طبق اسنادی که در دادگاه فدرال منطقه کلمبیا تنظیم شده است، شرکت نفت و گاز بین‌المللی فجیره (FIOGC) که متعلق به شیخ حمد بن محمد الشرقی، حاکم امیرنشین فجیره است، مدعی است یک فروشنده واسطه این محموله بوده و این نفت عراقی است. امریکا مدعی است ایران نفت را به خارج صادر می‌کرد و ایران در واکنش به توقیف این محموله، اقدام امریکا را دزدی خوانده است.

بازداشت شهردار منطقه یک ارومیه

  دست آخر اینکه،  شهردار منطقه یک ارومیه دیروز توسط سربازان گمنام «امام زمان» دستگیر شد. به گزارش ایلنا، در ادامه دستگیری‌ها در شهرداری ارومیه دیروز شهردار منطقه یک ارومیه توسط سربازان گمنام امام زمان (عج) دستگیر شد. چند روز گذشته معاون عمرانی شهردار ارومیه نیز دستگیر شده بود. پیش از این، شهرداران مناطق دو و چهار شهرداری مرکزی ارومیه نیز دستگیر شده بودند.

خراسان فاجعه بندر بیروت در کمین ایران

یک مقام مسئول در نامه روزهای اخیر خود خطاب به دستگاه های ذی ربط در امر صادرات کالا، به آن ها متذکر شده با توجه به خطرات ناشی از انباشت کالاهای خطرآفرین و آتش زا در برخی مناطق مرکزی کشور که احتمال آتش سوزی و وقوع حوادث را بالا می برد، مدیران مربوط باید ضمن رعایت تمهیدات ایمنی لازم، از ازدحام این اقلام در مناطق مرزی اجتناب کنند و از صاحبان کالا و همتایان کشور مجاور بخواهند این کالاها را در اسرع وقت ترخیص و پذیرش کنند.

آرمان ملی

کاندیداتوری فرزند شهید صیاد شیرازی
مهدی صیاد شیرازی با حضور در ساختمان شماره ۲ فرمانداری تهران در انتخابات ششمین دوره شورای شهر تهران ثبت‌نام کرد. وی درباره حضور خود در انتخابات شوراها، گفت: حضور بنده در این عرصه فراجناحی و فراحزبی و در چارچوب اهداف نظام و انقلاب است. صیادشیرازی با اعلام اینکه در حوزه حکمرانی شهر تهران برنامه‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت داریم، افزود: این برنامه‌ها در تئوری شخص بنده است و البته با عزیزان جوان همچون تشکل «نسل نو» هم در تعامل و ارتباط هستیم و این تئوری نیز که به آن اشاره شد، در راستای بیانیه گام دوم انقلاب است.
 
 
دلیل حضور فکری در باشگاه استقلال؟
سرمربی پیشین استقلال برای پیگیری مطالباتش به ساختمان باشگاه رفت. ورزش سه نوشت: محمود فکری که حدود 10 روز پیش به صورت توافقی از باشگاه استقلال جدا شد و جای خود را به فرهاد مجیدی داد، هنوز مطالباتش را دریافت نکرده است. مسئولان استقلال در توافقی که با فکری داشتند قرار گذاشتند 65 درصد مطالبات او را بپردازند. آنها اعلام کرده بودند که به زودی این پول را به حساب فکری واریز می‌کنند اما با گذشت 2 هفته چنین اتفاقی رخ نداده است. از این رو فکری دیروز به باشگاه استقلال رفت تا پیگیر مطالباتش شود. فکری در نشستی که با احمد مددی مدیرعامل استقلال داشت، بار دیگر وعده گرفت که طی روزهای آینده مطالباتش پرداخت شود.
 
 
بازداشت هکرهای هزاران حساب بانکی
دادستان قم از انهدام و دستگیری باند فیشینگ و هک حرفه‌ای چند هزار حساب بانکی با اقدامات قضایی و پلیسی استان قم خبر داد و گفت: متاسفانه دو نفر از اعضای این باند ۹ نفره، نوجوان ۱۶ ساله بودند. غریب افزود: مجرمان سایبری در این پرونده، از طریق انتشار لینک‌های پربازدید و هدایت افراد به استفاده از درگاه جعلی، اقدام به دسترسی غیرمجاز و خالی کردن حساب‌های بانکی قربانیان کرده و با آن از طریق خرید طلا، سکه، مسافرت‌های طولانی، پرداخت خلافی خودرو و خرید شارژ پولشویی می‌کردند.
 
 مرگ بازیکن نوشهری بر اثر ضربه مغزی
علی ناصریان بازیکن تیم فوتبال شهرداری نوشهر در سانحه تصادف دار فانی را وداع گفت. صبح دیروز ریزش بهمن باعث شد که اتوبوس آنها از مسیر اصلی پرتاب شده و به جای دیگری بیفتد. در این حین شیشه‌ها شکسته و علی ناصریان بازیکن این تیم که در اتوبوس خواب بود، به بیرون پرتاب شد و به دلیل ضربه مغزی از دنیا رفت.
 
 
دستگیری شهردار منطقه یک ارومیه
در ادامه دستگیری‌ها در شهرداری ارومیه دیروز شهردار منطقه یک ارومیه توسط سربازان گمنام امام زمان(عج) دستگیر شد. چند روز گذشته معاون عمرانی شهردار ارومیه نیز دستگیر شده بود. پیش از این، شهرداران مناطق دو و چهار شهردار مرکزی ارومیه نیز دستگیر شده بودند.
 
 
صف دیدار با احمدی‌نژاد مقابل خانه‌اش
کانال تلگرامی دولت بهار، منتسب به هواداران محمود احمدی‌نژاد، تصویری از صف دیدار با رئیس دولت‌های نهم و دهم مقابل خانه‌اش در نارمک منتشر کرده است. این رسانه نزدیک به احمدی‌نژاد نوشت: مردم روزانه از اقصی‌نقاط کشور برای دیدار با احمدی‌نژاد به میدان ۷۲ نارمک می‌روند.
 
 
بازداشت یکی از مدیران‌ خراسان ‌شمالی
دادستان بجنورد از بازداشت یک مدیرکل به‌اتهام تخلفات مالی گسترده خبر داد. سید جواد ایلالی هیچ اشاره‌ای به نام و سمت فرد دستگیرشده نکرده است. گفته می‌شود این مدیرکل از مدیران مرتبط با مجموعه وزارت ورزش و جوانان بوده و تخلفات وی در زمینه سوءاستفاده‌های مالی از بودجه هیات‌های ورزشی بررسی شده است. یک منبع مطلع گفت: حوالی ظهر دیروز این مدیرکل که دارای تخلفات گسترده مالی است، با حکم قضائی و حضور ضابطان در محل کارش در اداره‌کل بازداشت و روانه زندان شده است.
 
 اکبر عبدی از قرنطینه خارج شد
اکبر عبدی، از مدتی پیش به دلیل ابتلا به بیماری کرونا در بیمارستان و منزل بستری و تحت درمان بود و حضورش در پروژه تلویزیونی «روزهای آبی» با وقفه مواجه شد. حالا و با بهبودی کامل، عوامل این سریال تلویزیونی از چند روز پیش شاهد حضور دوباره این چهره محبوب هنری در صحنه تولید سریال تلویزیونی‌اند. «روزهای آبی» در 26 قسمت 40 دقیقه‌ای برای پخش از شبکه 5 سیما در بهار 1400 در حال ساخت است.
 
نظردرباره کاندیداتوری سعید محمد
سخنگوی جمعیت رهپویان گفت: نباید فرمان اداره کشور به‌خصوص نظام را به دست افرادی که خودشان، سوابقشان، تیم‌شان، اطرافیان‌شان و مواضع‌شان مشخص و شناخته‌شده نیست، بدهیم. حجت‌الاسلام سیدمحمدصادق کاظمی درخصوص حضور نظامیان در انتخابات با توجه به استعفای سردار محمد از فرماندهی قرارگاه خاتم‌الانبیا به همین منظور، گفت: من یک نکته کلی به شما بگویم، اگر نظامیان منع قانونی برای حضور در انتخابات ریاست‌جمهوری دارند حتما باید قانون اعمال شود؛ اما اگر در قانون منعی ندارند، چه اصراری دارید که شرکت نکنند.
 
سلامی صفحه‌ای در فضای مجازی ندارد
در پی انتشار برخی اخبار و اظهارنظرها در شبکه‌های اجتماعی و ارجاع آن به صفحه منتسب به سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه، روابط عمومی کل سپاه در اطلاعیه‌ای با رد انتساب این صفحه به وی، تصریح کرد: همانگونه که در گذشته نیز اعلام شده است، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و فرمانده کل سپاه هیچگونه کانال و صفحه رسمی در شبکه‌های اجتماعی ندارند و صفحات منتسب به سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه در توئیتر یا دیگر شبکه‌های اجتماعی جعلی است.
 
روایت نیویورک‌تایمز از بن‌بست برجام
به نظر می‌رسد رئیس‌جمهور آمریکا در حال حاضر بین متحدان در اروپا برای احیا برجام و منتقدان در کنگره بر سر بازگشت به توافق یا فشار بر رسیدن به توافقی جامع‌تر گیر افتاده است. لارا جیکس در «نیویورک تایمز» نوشت: سه هفته پیش، آمریکا به خاطر فشارهای دیپلماتیک و همچنین در راستای نشان دادن حسن نیت خودش، پذیرفت که به مذاکرات هسته‌ای با ایران بپیوندد. در سوی مقابل اما ایران اعلام کرد که بدون دریافت مشوق‌های مالی لازم یعنی لغو تحریم‌ها حاضر به گفت‌وگو نیست.
 
دلیل حذف واکسن آمریکایی کرونا
رئیس سازمان پدافند غیرعامل گفت: نوع پیدایش واکسن فایزر آمریکا هم مساله‌دار بود به این شکل هنوز تایید رسمی نشده اما به‌شدت علاقه‌مند به فروش آن بودند، در واقع دنبال تست انسانی بدون هزینه بودند که ما هم باید احتیاط می‌کردیم و یک واکسن پرمخاطره را از سبد واکسیناسیون کشورمان حذف می‌کردیم.

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا اخبار ویژه روزنامه ها روزنامه های کشور اصلاح طلبان وزارت کشور انتخابات بیروت برجام شهردار منطقه یک ارومیه اعتدال و توسعه اصلاح طلبان احمدی نژاد صادرات نفت جبهه اصلاح وزارت کشور اصلاح طلب چند روز کل سپاه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۰۷۵۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود

روزنامه هم میهن نوشت: در پی درگیری نظامی اخیر میان ایران و اسرائیل، پس از هدف قرار گرفتن کنسول‌گری ایران در دمشق و پاسخ نظامی ایران به این اقدام و اقدام نظامی بعدی در اصفهان که به اسرائیل منتسب شد، به نظر می‌رسد که وضعیت درگیری مستقیم نظامی بین دو کشور پایان یافته‌است.

به اعتقاد بسیاری از کارشناسان پس از فاز نظامی، اکنون نوبت به فاز دیپلماسی رسیده‌است تا جمهوری اسلامی بتواند ضمن بهره‌برداری از نمایش قدرت خود در منطقه، جلوی آسیب رسیدن به منافع کشور و افزایش فشارهای بین‌المللی را بگیرد.

سیدمحمد صدر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام معتقد است که در این شرایط دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران باید به‌شدت فعال‌تر شود و ضمن در پیش گرفتن دیپلماسی متوازن و متعادل با همه کشورهای جهان، به‌دنبال خنثی کردن تلاش‌های حامیان اسرائیل برای افزایش فشار علیه ایران باشد. این دیپلمات پیشین معتقد است که وزارت امور خارجه باید تلاش برای احیای برجام و خروج از لیست سیاه FATF را در اولویت کارهای خود قرار دهد، چراکه این دو پرونده باعث شده‌است که استمرار تحریم‌های گسترده علیه ایران باعث مشکلات عدیده اقتصادی برای کشور شود.

 

در ادامه متن کامل گفت‌وگوی «هم‌میهن» را با سیدمحمد صدر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و معاون پیشین وزارت امور خارجه مطالعه می‌کنید.

*به نظر می‌رسد فاز نظامی رویارویی مستقیم ایران و اسرائیل به پایان رسیده‌است. فکر می‌کنید که دستگاه سیاست خارجی و دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در این شرایط چه مسئولیتی بر عهده دارد؟

شرایط به‌گونه‌ای است که موقعیت نظامی و جایگاه ایران در منطقه تا حدی مورد توجه کشورهای منطقه و جهان قرار گرفته‌است. الان شرایطی پدید آمده‌است که باید فعالیت‌های جدی دیپلماتیک در زمینه‌های مختلف آغاز شود. حامیان اسرائیل، چه در آمریکا و اروپا و چه در نهادهایی مانند اتحادیه اروپا و گروه ۷ سعی می‌کنند که از این وقایع سوءاستفاده کنند و فشارها را بر تهران افزایش دهند.

این کشورها و نهادها به‌هیچ‌وجه نگران حمله اسرائیل به کنسول‌گری ایران در دمشق نبودند، اما حالا به‌گونه‌ای رفتار می‌کنند که انگار پاسخ مشروع ایران به این اقدام نظامی باعث نگرانی آنها شده‌است. با توجه به اینکه جو تبلیغاتی علیه ایران تشدید شده‌ و این کشورها قصد دارند به‌دنبال تحریم ایران بروند، باید کارزار جدی دیپلماتیک در زمینه‌های مختلف، هم در منطقه و هم در اروپا و سازمان ملل داشته‌باشیم تا بتوانیم اقدام‌هایی را که کشورهای غربی قصد دارند علیه ایران انجام دهند، خنثی شود.

در عین حال دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی باید تمام تلاش خود را به کار گیرد که قضایای مسکوت و معطل‌مانده از گذشته مانند برجام و FATF را نیز حل و فصل کند، چراکه تا این قضایای دیپلماتیک حل‌وفصل نشود، ما از تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی شدید ناشی از آن رنج خواهیم برد.

*فکر می‌کنید با تحولات اخیر آیا آمریکایی‌ها حاضر خواهند بود باز هم پای میز مذاکره بنشینند و در مورد برجام صحبت کنند؟

الان آمریکا در شرایط خاصی قرار دارد. در شش ماه گذشته هم مشخص شد که آمریکایی‌ها به دنبال مشارکت در جنگ یا گسترش بحران در منطقه نیستند و تا این حد مشخص شده‌است که سیاست آمریکا این است که جنگ غزه در سراسر خاورمیانه گسترش پیدا نکند، پای کشورهای دیگر به آن کشیده‌نشود و آمریکا درگیر یک منازعه جدید در منطقه نشود.

در این زمینه به نظر می‌رسد که انگیزه‌های ایران و آمریکا مشابه یکدیگر باشد و ایران هم علاقه‌ای به گسترش منازعه در منطقه ندارد. اما در مورد برجام و مسائل مرتبط با آن، شاید هنوز وقت گفت‌وگو در این مورد فرا نرسیده‌باشد. در چارچوب تعامل دیپلماتیک شاید هم لازم نباشد که در گام نخست سراغ احیای برجام برویم.

الان اولویت‌های مهمی وجود دارد. آمریکا که ۶ سال است از برجام خارج شده‌است و عضو این توافق نیست، این امکان وجود دارد که با طرف‌های باقی‌مانده در برجام برای اجرای احکام معطل‌مانده آن تعامل کرد و در این زمینه مذاکرات را با جدیت پی گرفت.

برای این مهم لازم است که کارشناسان خبره سیاست خارجی وارد کار شوند و دولت از ظرفیت‌های دیپلمات‌های باتجربه و نخبه کشور برای مذاکرات در مورد برنامه هسته‌ای ایران استفاده کند و اجازه بدهد که چه در حوزه مذاکرات هسته‌ای و چه در حوزه خارج شدن از فهرست سیاه FATF وضعیت از حالت توقف خارج شود و کارها پیش برود.

*ارزیابی شما از عملکرد ۷ ماه گذشته دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی بعد از عملیات طوفان‌الاقصی و جنگ غزه چیست؟

این سوال خیلی کلی است و نمی‌توان به سادگی به آن پاسخ قاطعی داد. قضایای مختلف در حوزه سیاست خارجی با هم مرتبط است. دستگاه سیاست خارجی موظف است که منافع بین‌المللی کشور را در همه حوزه‌ها با جدیت پیگیری کند. همانگونه که عرض کردم چه در حوزه برجام و FATF و چه در حوزه جلوگیری از افزایش فشار به ایران پس از پاسخ نظامی ایران به اسرائیل، دستگاه دیپلماسی باید مقتدرانه پیگیر منافع ایران باشد.

در عین حال باید در حوزه‌های دیگر مانند روابط دوجانبه مثل روابط با سوریه، روابط با روسیه و چین، دستگاه دیپلماسی ما فعالانه‌تر عمل کند. مهم‌ترین مسئله این است که باید از این محدودیت‌هایی که برای سیاست خارجی ایجاد شده‌است، خارج شویم و باید روابط خارجی خود را خیلی جدی با همه کشورها گسترش دهیم. نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود.

اگر روابط ما مثل شرایط کنونی محدود باقی بماند، قدرت‌های دیگر از این محدودیت سوءاستفاده خواهند کرد. دستگاه دیپلماسی باید به صورت جدی در این زمینه‌ها فعال شود و تغییرات جدی به وجود بیاورد.

*بعضی از کارشناسان معتقدند که بعد از پاسخ نظامی ایران به اسرائیل ممکن است این تصور در بین کشورهای همسایه به‌خصوص کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس ایجاد شود که قدرت نظامی و قدرت موشکی و پهپادی ایران را تهدیدی برای خودشان تلقی کنند. فکر می‌کنید آیا ممکن است بتوان سازوکاری ایجاد کرد که به این کشورها نشان داد ایران تهدیدی برای کشورهای همسایه و منطقه محسوب نمی‌شود؟

بخشی از این تصورات ناشی از تبلیغات است. کشورهای منطقه به خوبی می‌دانند که تاریخ ایران نشان داده‌است که ایران هرگز در سده‌های اخیر تهاجمی وارد یک درگیری و بحران نشده‌است. ایران اگر مورد حمله نظامی واقع شده‌باشد از خود دفاع می‌کند، این موضوع را در قضیه عراق شاهد بودیم و اخیراً هم در مقابل تعرض نظامی اسرائیل به کنسول‌گری ایران در دمشق مشاهده کردیم. ولی ایران هرگز تهدیدی برای همسایگانش نبوده است. ایران همواره دعوت کرده‌است که سازوکار امنیتی مشترکی برای تضمین امنیت کشورهای همسایه ایجاد شود.

الان هم دستگاه دیپلماسی ایران باید فعال‌تر از گذشته تلاش کند تا به همسایگان نشان دهد که اگر ایران یک نیروی نظامی قوی دارد، اگر توان موشکی و پهپادی دارد، این ظرفیت‌ها می‌تواند در راستای تامین امنیت منطقه به کار رود. این تز کلی ایران که امنیت منطقه باید توسط کشورهای منطقه تامین شود، می‌شود با دیپلماسی فعال و تعامل با کشورهای همسایه و دولت‌های جنوب خلیج‌فارس، آنها را به این نتیجه برسانیم که باید سازوکار امنیت جمعی در منطقه ایجاد شود و آنها را قانع کنیم که نیازی به حضور نیروهای خارج از منطقه نیست و کشورها خودشان می‌توانند امنیت منطقه را تامین کنند.

*در منطقه غرب آسیا ایران و اسرائیل چهار دهه است که با هم خصومت دارند. این منازعه برای نخستین بار در طول هفته‌های گذشته ماهیت مستقیم و رودررو پیدا کرد. فکر می‌کنید آیا امکان تکرار این منازعه مستقیم و تبدیل شدن آن به یک جنگ تمام‌عیار وجود داشته‌باشد؟

آینده منازعه ایران و اسرائیل بستگی به عملکرد طرف مقابل دارد. ایران در سال‌های اخیر و به‌ویژه پس از آغاز جنگ غزه نشان داده‌بود که صبر استراتژیک در پیش گرفته‌است. اسرائیل به شیوه‌ای عمل کرد که ایران استراتژی‌اش را کنار گذاشت و وادار کرد وارد حالت تهاجمی شود. اگر اسرائیل اشتباه قبلی خود را تکرار کند، طبیعی است که مورد حمله ایران واقع خواهد شد. به اعتقاد من آینده این رویارویی کاملاً به عملکرد طرف مقابل بستگی دارد.

*عملیات وعده صادق تا چه اندازه باعث شد که اسرائیلی‌ها نسبت به عملکردشان در آینده محتاط‌تر شوند؟

بسیار مؤثر بود. اسرائیلی‌ها باور نمی‌کردند که ایران دست به اقدامی چنین گسترده در واکنش به اقدامات آنها بزند. اسرائیل بعد از جنگ ۱۹۷۳ پوشش امنیتی قدرتمندی برای خودش ایجاد کرده‌بود و هم متحدانش چه در غرب از طرف آمریکا و اروپا و چه در شرق از طریق شوروی و بعد از آن روسیه، کمک‌های گسترده نظامی و دفاعی در اختیار اسرائیل قرار می‌دادند.

قدرت‌های جهانی پذیرفته‌بودند که موجودیت اسرائیل و امنیت اسرائیل از اولویت‌های اصلی خودشان است. این موضوع در آمریکا به یک سیاست دوحزبی و اجماعی تبدیل شده‌بود و کار تا جایی پیش رفت که از اسرائیل با عنوان ایالت پنجاه‌ویکم آمریکا یاد می‌شد. در نیم قرن گذشته به جز یک مورد پرتاب موشک‌های عراق به سمت اسرائیل، هیچ حمله‌ای به اسرائیل نشده‌بود و اسرائیل تصور می‌کرد که سازوکار بازدارندگی‌اش صددرصد موفق بوده‌است.

برای کل قدرت‌های جهانی، به‌ویژه آمریکا جا افتاده‌بود که اسرائیل باید از لحاظ نظامی و به‌خصوص از نظر توانمندی نیروی هوایی از همه کشورهای منطقه قوی‌تر باشد. پاسخ نظامی ایران نشان داد که این حجم از تلاش‌ها بی‌فایده بوده و اسرائیل ضربه‌پذیر است و اگر مرتکب اشتباهی شود، ضربات دیگری هم خواهد خورد.

*مشارکت ائتلاف آمریکا، بریتانیا و فرانسه با حمایت برخی کشورهای عربی در رهگیری و انهدام موشک‌ها و پهپادهای ایرانی باعث شد که برخی تحلیل‌گران این موضوع را مطرح کرده‌اند که اسرائیل و آمریکا یک گام به ایجاد یک ائتلاف منطقه‌ای با مشارکت اسرائیل و کشورهای عربی برای مقابله با ایران نزدیک‌تر شده‌اند. نظر شما در مورد این مسئله چیست؟

منازعه‌ای که بین ایران و اسرائیل پیش آمد، در واقع فقط بین ایران و اسرائیل نبود، بلکه بین ایران و ناتو بود. تمام ظرفیت‌های کشورهای عضو ناتو به کمک اسرائیل آمد و به همین دلیل هم بود که موفق شدند برخی از پهپادها و موشک‌های ایران را منهدم کنند. صرفاً خود اسرائیل در عملیات ایران مدافع نبود، بلکه ظرفیت بزرگی از کشورهای عضو ناتو در این دفاع مشارکت کردند. همین موضوع نشان‌دهنده توان و قدرت موشکی و پهپادی ایران بود، چراکه برای بی‌اثر کردن این عملیات کل ظرفیت کشورهای متحد اسرائیل در ناتو با همه امکانات وارد صحنه شدند.

بعضی از کشورهای عربی مثل اردن از اسرائیل دفاع کردند و برخی کشورهای عربی هم آسمان خودشان را در اختیار آمریکا و انگلیس و فرانسه قرار دادند و سعی کردند که در این حمله اسرائیل ضربات کمتری بخورد. اسم این ائتلاف را هر چیزی بگذاریم، چه به آن بگوییم ناتوی خاورمیانه یا ناتوی عربی یا هر چیز دیگر، در این شرایط شاهد بروز عملی آن بودیم.

ولی اینکه در آینده قرار باشد چنین تشکیلاتی واقعاً شکل بگیرد، به شرایط آینده منطقه بستگی دارد و از الان نمی‌توان پیش‌بینی کرد؛ به‌خصوص اینکه کشورهای منطقه هم می‌دانند که اگر بخواهند وارد فاز یک ائتلاف شوند، آنگاه باید امنیت و آینده خود را دربست در اختیار آمریکا و اسرائیل قرار دهند و خودشان را با آنها هم‌سرنوشت کنند. همانگونه که در سال‌های گذشته مشاهده کرده‌ایم، همه سیاست‌های آمریکا و اسرائیل همیشه برای همه کشورهای عربی قابل پذیرش نیستند.

*بعد از آغاز جنگ غزه گفته ‌می‌شد که عربستان از فرآیند عادی‌سازی روابط با اسرائیل دور شده‌است. با توجه به تحولاتی که در ۶ ماه گذشته رخ داده‌است، تصور می‌کنید ریاض تا چه اندازه امکان دارد به فرآیند عادی‌سازی با اسرائیل بازگردد؟

تجدید رابطه ایران با عربستان نشان‌دهنده تغییراتی در سیاست خارجی ریاض بود. از طرف دیگر برخی واکنش‌هایی که حکومت عربستان سعودی نسبت به عملکرد آمریکا نشان داد، مشخص کرد که سران این کشور دیگر مانند گذشته به صورت صددرصد پیرو آمریکا نیستند. در عربستان تصور غلطی ایجاد شده‌بود که اگر این کشور دنبال توسعه اقتصادی و فناوری است، باید با اسرائیل که یک قدرت اثرگذار در آمریکا و کشورهای غربی محسوب می‌شود، رابطه‌ای دوستانه برقرار کند. اما فکر می‌کنم ریاض اکنون به این نتیجه رسیده‌است که تحلیلی که در گذشته داشتند، درست نبوده و می‌توانند بدون رابطه با اسرائیل توسعه اقتصادی داشته‌باشند و می‌توانند مطمئن باشند که کشورهای منطقه ظرفیت کافی برای تامین امنیت منطقه دارند.

نکته بسیار مهم این است که افکار عمومی کشورهای عربی به صورت جدی با توسعه روابط با اسرائیل مخالف هستند. مردم عرب و مردم مسلمان با اسرائیل مخالف هستند و حاضر به پذیرش این رژیم نیستند. این دولت‌های عربی هستند که به سمت عادی‌سازی روابط با اسرائیل حرکت می‌کنند. با توجه به وقایعی که در شش ماه گذشته رخ داد و جنایاتی که اسرائیل در غزه مرتکب شد، قتل‌عام بیش از ۳۴ هزار نفر که اکثریت آنها کودکان و زنان هستند، گورهای دست‌جمعی که در بیمارستان‌ها کشف می‌شوند، بمباران مدارس، بیمارستان‌ها و خانه‌های شخصی و قحطی گسترده در غزه؛ همه‌ی اینها باعث شده‌است که زمینه عادی‌سازی روابط با اسرائیل در کشورهای عربی، دست‌کم در افکار عمومی کاملاً از بین برود.

اگر دولت‌های عربی دست‌کم تا زمانی که جنگ غزه در خاطره ملت‌ها زنده است بخواهند اقدامی در راستای عادی‌سازی روابط و دوستی با اسرائیل انجام دهند، درون کشورهایشان با افکار عمومی دچار مشکل خواهند شد. احتمال اینکه فرآیند عادی‌سازی روابط با اسرائیل ادامه پیدا کند، بسیار کمتر از گذشته شده‌است.

*بعد از پاسخ ایران به اسرائیل، رئیس‌جمهور آمریکا گفت که می‌خواهد جبهه متحدی را برای فشار و تحریم علیه ایران ایجاد کند. در نشست سران گروه ۷ و وزرای خارجه اتحادیه اروپا هم شاهد بودیم که دولت‌های غربی تصمیم خود را برای توسعه دایره تحریم‌ها علیه ایران اعلام کردند. چه کاری از دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی برای جلوگیری از توسعه و افزایش تحریم‌ها بر می‌آید؟

من باید یک نکته را تذکر بدهم. تمام شعارهای انسان‌دوستانه و بشردوستانه‌ای که غربی‌ها مطرح می‌کنند و آن را ناشی از ایدئولوژی لیبرالیسم می‌دانند، شعارهایی مثل آزادی، دموکراسی، حقوق‌بشر، رعایت حقوق زنان و کودکان، عدم استفاده از خشونت، حل اختلاف‌های بین‌المللی بر مبنای دیپلماسی، نظم جهانی مبتنی بر قانون و امثال اینها، همه این شعارها وقتی نوبت به اسرائیل می‌رسد، از یاد برده می‌شود.

جنایتی نمانده است که اسرائیل انجام نداده‌باشد و کشورهای غربی به‌‌رغم همه شعارهایشان به آن بی‌توجهی نکرده‌باشند. اسرائیل کل منطقه غزه را شش ماه است که مستمراً هوایی و زمینی بمباران می‌کند و نسل‌کشی گسترده‌ای را آغاز کرده‌است. در این شرایط کشورهای غربی همچنان از اسرائیل حمایت می‌کنند. یعنی تمام ادعاهایی که در مورد حقوق بشر و دموکراسی مطرح می‌کنند، دروغ است.

من فکر می‌کنم بیش از اینکه اسرائیل در این جنگ شکست خورده ‌باشد، فرهنگ و ایدئولوژی غرب شکست خورده ‌است و نشان داده‌ تمام حرف‌هایی که می‌زنند، دروغ است و واقعیت ندارد. یکی از نتایج مهم جنگ غزه و بحرانی که بین ایران و اسرائیل پدید آمد، شکست ادعاهای بشردوستانه غرب بود. وقتی اسرائیل مرکز دیپلماتیک ایران را هدف قرار داد، هیچ واکنشی نشان ندادند، اما وقتی ایران به جنایت اسرائیل عکس‌العمل نشان داد، شروع می‌کنند به محکوم کردن و افزایش فشار و تحریم.

اینها استانداردهای دوگانه‌ای است که در قبال کشورها دارند. در قبال این نوع عملکرد، ایران باید تمام تلاش‌اش را به کار بگیرد تا این رویه را متوقف کند و اجازه ندهد که میان کشورهایی که قصد دارند در همراهی با اسرائیل، ایران را تحت فشار قرار دهند، اجماع ایجاد شود. ایران باید به صورت جدی وارد فعالیت شود و با کشورهای منطقه و جهان وارد مذاکره شود. احیای برجام قطعاً یکی از بهترین راه‌های مقابله با افزایش فشار بین‌المللی است. ایران باید از منحصر کردن سیاست خارجی به چین و روسیه دست بکشد و بعد فعالیت سیاست خارجی‌اش را گسترش دهد.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: کیهان علیه برجام و FATF / این همه موفقیت را نمی بینید یا نمی خواهید ببینید؟! قوانين و محدوديت‌هاي" FATF " كاغذ پاره نيست

دیگر خبرها

  • اطلاعیه جدید وزارت حمل و نقل عراق درباره انتقال مسافران از اروند رود
  • ◄ فهرست 50 اقدام بسیار مهم وزارت راه و شهرسازی از ابتدای دولت سیزدهم تا کنون
  • نیویورک‌تایمز: اسرائیل از موضع قبلی خود درباره توافق با حماس کوتاه آمده است
  • عقب‌نشینی اسرائیل از مطالبه اولیه خود درباره آزادی اسرا
  • حضور ۲ هزار تاجر در نمایشگاه اکسپوی تهران/آزاداندیشان جهان، بیش از این تداوم جنایات در غزه را تحمل نمی‌کنند
  • فاجعه برجام در انتظار لایحه عفاف! | ماده ۴۹ لایحه عفاف و حجاب یعنی پول بده و کشف حجاب کن! | انتقاد تند حسین شریعتمداری
  • کیهان: فاجعه برجام در انتظار لایحه عفاف! /جمهوری اسلامی: روحانیت خودش پیشقدم شود/از پرواز با بال استعداد‌ها تا پرواز با جت شخصی
  • فاجعه برجام در انتظار لایحه عفاف!
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • اعلام زمان بندی انتخابات عضویت در کمیسیون فراقوه‌ای احزاب