Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@19:36:51 GMT

رخت نو بر قامت کتاب‌فروشی جهاد دانشگاهی اصفهان

تاریخ انتشار: ۲۵ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۳۲۱۳۹۱

رخت نو بر قامت کتاب‌فروشی جهاد دانشگاهی اصفهان

ایسنا/اصفهان یک گوشه از حافظه جمعی آن‌ها که از ۳۶ سال پیش تا کنون، به دانشگاه اصفهان رفت‌وآمد داشته‌اند، حتماً تصویری از کتاب‌فروشی جهاد دانشگاهی پیدا می‌شود؛ مکانی که از این پس با شکل و شمایلی جدید، در خدمت کتاب‌بازهاست.

چند روز مانده به آغاز سال نو، دعوت‌نامه‌ای که خبر از افتتاح سومین شعبه شهر کتاب اردیبهشت اصفهان با همکاری جهاد دانشگاهی می‌داد، مهدی ژیان‌پور، سرپرست جهاد دانشگاهی واحد اصفهان، سروش صحت، مدیر شهر کتاب اردیبهشت، فریده روشن، رئیس کمیسیون فرهنگی ورزشی شورای اسلامی شهر، علی خدایی و رضوان نیلی پور، دو تن از نویسندگان اصفهان و دیگر اهالی فرهنگ و هنر اصفهان را دور هم جمع کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این برنامه، البته هیچ سخنرانی نداشت و در فضایی دوستانه رقم خورد.

مهدی ژیان‌پور، سرپرست جهاد دانشگاهی واحد اصفهان در پاسخ به سؤال‌های مطرح شده پیرامون این تحول تازه در فعالیت کتابفروشی جهاد دانشگاهی، به ایسنا می گوید: بعد از وقوع انقلاب فرهنگی و در شرایطی که هنوز انتشاراتی  نظیر سمت وجود نداشت، جهاد دانشگاهی مأموریتی با عنوان «نهضت ترجمه و تألیف» کتاب را بر عهده گرفت و متناسب با این مأموریت، کتاب‌فروشی‌های جهاد دانشگاهی در سراسر کشور راه‌اندازی شد.

او ادامه می‌دهد: یکی از پایه‌های اصلی هویت فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد اصفهان نیز، انتشارات و کتاب‌فروشی‌ای است که با سابقه‌ای ۳۶ ساله در مجاورت دانشگاه اصفهان به‌عنوان یک برند مطرح دانشگاهی فعالیت داشته و تغییر سلیقه جامعه دانشگاهی در گذر زمان، ایجاب می‌کرد که این مرکز هم تغییراتی داشته باشد.

به گفته ژیان‌پور، مشارکت و تفاهم تازه‌ای که میان جهاد دانشگاهی و شهر کتاب اردیبهشت برقرار شده، در راستای برآورده کردن نیازهای تازه جامعه و ارتقای استانداردهای چاپ و فروش کتب دانشگاهی بوده است.

سرپرست جهاد دانشگاهی واحد اصفهان، در این باره توضیح می‌دهد: امروزه دیگر دانشگاه سپهر متمایزی از جامعه نیست و از قضا، بیش‌ازپیش به آن شبیه شده، کتاب، به‌عنوان منبع اطلاعات، انحصار خود را از دست‌ داده و بازار کتاب به‌عنوان متن، با پیرامونی به نام اقلام تبلیغی، تزئینی و تحریری رونق می‌یابد؛ در پاسخ به این شرایط، ما نیز تصمیم گرفتیم با عملکردی جامع‌تر و حرفه‌ای‌تر خود را با روح جدید زمانه منطبق کنیم.

او تأکید می‌کند که جهاد دانشگاهی در حوزه نشر و فروش کتاب به‌هیچ‌عنوان به دنبال مقاصد انتفاعی نیست و در ادامه، هدف از مشارکت با شهر کتاب را این‌گونه شرح می‌دهد: هدف ما در چارچوب‌های حرفه‌ای نشر و فروش کتاب، عمل به مسئولیت‌های فرهنگی نظیر نشر دانش، تقویت اقتصاد فرهنگ و ترویج سنت مطالعه و گفت‌وگو است و به لحاظ اقتصادی نیز انتظار داریم این بخش خوداتکا باشد.

ژیان‌پور می‌افزاید: شکل تفاهم جهاد دانشگاهی و شهر کتاب به‌گونه‌ای است که کمک می‌کند هم نیازهای دانشگاهی بهتر برآورده و هم، دیگر نیازهای تازه شکل‌گرفته در جامعه، در مواجهه با یک کتاب‌فروشی، به شکل کامل‌تری پاسخ داده شود.

از دید این پژوهشگر، نخستین مزیت این تفاهم برای جامعه دانشگاهیان و عموم شهروندان، پویاتر شدن کتاب‌فروشی و انتشارات جهاد دانشگاهی واقع در لبه شمالی دانشگاه اصفهان است که باز شدن در دانشگاه به روی عموم مردم را نیز تسهیل می‌کند و این، یکی از ویژگی‌هایی است که در شهر خلاق به آن توجه ویژه‌ای شده.

او خاطرنشان می‌کند که با در نظر گرفتن گستره فرهنگی علمی و حتی رفاهی تفریحی زندگی دانشجویی، در این بخش از شهر فراتر از کتاب، نیازهایی وجود دارد که باید پاسخ داده شود و از این منظر، همکاری کتاب‌فروشی جهاد دانشگاهی و شهر کتاب می‌تواند پاسخی حرفه‌ای به برخی از نیازها به‌خصوص برای دانشجویان خوابگاهی باشد.

سرپرست جهاد دانشگاهی واحد اصفهان ادامه می‌دهد: هم‌نشینی کتاب و نوشت‌افزار و مجاورت کتاب‌های دانشگاهی و غیردانشگاهی در این مرکز، ضمن پاسخگویی به تمام نیازها می‌تواند سبد علایق فرهنگی مشتریان را گسترش بدهد و در این صورت می‌شود امیدوار بود که با انعکاس کامل‌تری از  جامعه مواجه شویم.

ژیان‌پور تأکید می‌کند که هنوز هم این کتاب‌فروشی، کتاب‌فروشی جهاد دانشگاهی با سبقه و سنتی ۳۶ ساله است و می‌گوید: کمک دوستان ما در شهر کتاب باید به‌گونه‌ای باشد که این هویت و اختصاصیت مربوط به دانشگاه، نه‌تنها حفظ شود بلکه با شیوه‌هایی نوین ارتقاء یابد؛ ازاین‌رو اجرای فعالیت‌های مشترکی را به‌ویژه در زمینه برگزاری رویدادهایی نظیر جلسات نقد، معرفی و رونمایی از کتاب با محوریت کتب دانشگاهی و استفاده از ظرفیت‌های اساتید مدنظر قرار خواهیم داد و تلاش خواهیم کرد که از ابتدای سال آینده و با ارائه یک تقویم کاری، سالی سرشار از رویدادهای غنی در این مرکز داشته باشیم.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری جهاد دانشگاهی اصفهان سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی كتابفروشي شهر کتاب سروش صحت دانشگاه اصفهان استانی علمی و آموزشی شهر کتاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۲۱۳۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نور فلسفه و حکمت، روشنی‌بخش مسیر نصف جهان شدن اصفهان

فلسفه و حکمت، دو نوری هستند که به روشن‌تر شدت مسیر پیشرفت نصف جهان کمک شایانی کردند و در همین راستا، علما و حکمایی‌ پرورش یافتند که مسیر زندگی و درس‌های مکتب‌ آنان، جزئی از هویت اصفهان شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، برخی معتقدند که با پیشرفت دانش و مادی‌گرایی، دیگر فلسفه و حکمت، مخصوصاً از نوع اسلامی، کارایی ندارد در حالی که تعالیم آن، باغ بزرگی است که درخت علوم مختلف در آن ریشه زده و به ثمر می‌نشیند.

از خوشبختی اصفهانی‌هاست که علما در این شهر نمی‌میرند بلکه با گذشت صدها سال، همچنان نام و یادشان زنده است و تعالیمشان، راهگشای حقیقت جویان است؛ آنچنان که تخت فولاد به‌عنوان یک قبرستان، توانسته زنده‌ترین انسان‌های تاریخ را در آغوش خاک خود جای دهد و بر همین اساس علی کرباسی‌زاده، مدیر خانه حکمت اصفهان اظهار می‌کند: نگاه به زیست و زندگی حکماً و فیلسوفان در اصفهان، موضوع مهمی است و اگر بخواهم به دوران صفویه که موجب تشکیل مکتب اصفهان شد اشاره کنم، زندگانی میرفندرسکی میرداماد و به ویژه نحوه زیست شیخ بهایی می‌تواند به این موضوع کمک کند.

وی می‌افزاید: می‌توان گفت جامعیتی که علمای ما در آن زمان و چه در زمینه‌های فلسفه، عرفان و کلام و چه در موضوعات فقه و تفسیر و حدیث، باعث شد حوزه علمیه اصفهان یک حوزه بسیار درخشان در تاریخ و تمدن ایران شود و تأثیری که بر زندگی مردم اصفهان و بقیه شهرها گذاشت، این بود که توانستند تعادلی بین جنبه‌های مختلف تن و جسم با روح و نفس برقرار کنند به ویژه اینکه در حکمت موضوعی داریم که چگونه بین اعضای مختلف بدن و روح انسان، تعادل برقرار کنیم؛ همچنین تأثیر حکماً و فیلسوفان، طوری بوده که توانستند پیدا و ناپیدا در زندگی همه مردم تأثیر مثبت بگذارند.

مکتب اصفهان، دلیلی بر ادامه‌دار بودن فلسفه اسلامی

مدیر خانه حکمت اصفهان ادامه می‌دهد: درخصوص راز پویایی و ماندگاری حکمت، زیست حکمای ما در اصفهان و تلاش آن‌ها برای کمک به رفع تعارضاتی که در هر زمان در فرهنگ به وجود می‌آمد، قابل توجه است، مثلاً از میرداماد تا میرفندرسکی تا آقاحسین خوانساری، جهانگیر خان قشقایی و حاج آقا رحیم ارباب که هرکدام با نوعی از این تعارضات رو به رو می‌شدند و تلاش می‌کردند از یک طرف با علما و دانشمندانی که در علوم ظاهری کار می‌کردند و از طرف دیگر با حاکمان و حکومتیان، طوری تعامل کنند که با حمایت دولت مردان، مکاتب فلسفی و حکمتی زنده بماند و بهترین نشانه آن در ایران، مکتب اصفهان برای کسانی است که فکر می‌کنند دیگر فلسفه اسلامی در کار نیست.

کرباسی‌زاده خاطر نشان می‌کند: بحث تلاقی ادیان در حوزه مکتب فلسفی اصفهان هم اتفاق افتاده که محل تلاقی اشراق، عرفان، حکمت و کلام است؛ یکی از دلایل پویایی تاریخ فلسفه حکمت در ایران و اصفهان این است که دل و عقل به یک نقطه مشترک برسند و بهترین نمونه آن شیخ بهایی است که چه در اشعار او چه کتاب‌هایش، هدف نهایی دل و عقل را یکی می‌بیند؛ در واقع روحی که در آثار معماری اصفهان و یا در مشهد وجود دارد و شیخ بهایی در بنای آن‌ها دارای تأثیر مستقیم است، به دنبال وحدتی بین دانش‌ها می‌گردد و می‌داند نقطه اشتراک همه آن‌ها عرفان و اشراق است.

وی با بیان کتاب اینکه رساله صناعیه از میرفندرسکی که از حیث موضوع در کل تاریخ تفکر، بی نظیر است و قبل و بعد آن هیچکدام از حکماً، مستقیماً به بحث صنعت، هنر و پیشه و فن، نپرداختند، می‌گوید: میرفندرسکی معتقد است که پیشه، یک امر الهی است و هرکس برای پیشه‌ای زاده شده، که از نبوت و امامت، شروع و به طبقات پایین‌تر می‌رسد؛ در واقع می‌گوید رابطه صنعت با زندگی انسان، مانند رابطه بدن اجزای بدن و روح است؛ مردم اصفهان باید قدر خود را بدانند زیرا در شهری زندگی می‌کنند که هر دوره آن، افتخارآمیز است و پایتخت حکومت‌های مختلف بوده، طوری که بزرگ‌ترین متدینان به هر دینی در این شهر به دنیا آمدند و یا تربیت شدند که این موضوع از آثار به جا مانده، پیداست؛ بیهوده نیست که وقتی شاه اسماعیل به اصفهان آمد و متوجه مدارس متعدد علمی و رفت و آمد دانشجویان و طلاب شد، گفت اگر از این جنگ آخر، جان سالم به در ببرم، اینجا پایتخت قرار می‌دهم که این کار توسط شاه عباس کبیر انجام شد و امروز با چنین پیشینه درخشانی به مراتب جلوتر افرادی هستیم که دارای چنین هویتی نیستند.

ایرانی که میراث‌دار باستان و اسلام است

علیرضا فرهنگ، محقق و پژوهشگر حوزه ادیان نیز اظهار می‌کند: امروزه در ایران میراث دار دو فرهنگ عمیق هستیم، یکی از آن‌ها، فرهنگی است که از ایران باستان و دیگری از اسلام به ما رسیده است؛ کوروش کبیر شخصیتی بود که اولین امپراتوری چند ملیتی و چند دینی را پایه گذاری و آشتی و همزیستی بین ادیان را ایجاد کرده است، شخصیت کوروش به نحوی است که در کتاب مقدس یهودیان، او را مسیح خدای یهود معرفی کردند و هم از استوانه کوروشی که در بابل به جا مانده، کوروش می‌گوید که من را خدای بابل صدا زد تا دین را اینجا اصلاح کنم؛ در قرآن به اعتبار مفسرینی مثل علامه طباطبایی، ذکر ذوالقرنین اشاره به کوروش دارد؛ جالب اینجاست که امروز نمی‌دانیم دین خود کوروش چه بوده‌است زیرا با هر دینی متناسب با همان دین برخورد می‌کرده و به همین روش توانسته امپراتوری پایداری ایجاد کند که صدها سال استوار بماند.

وی می‌افزاید: در اواخر ساسانی، انحصارگرایی دینی رخ می‌دهد که منجر به ضعف این امپراتوری و از هم گسیختگی آن می‌شود و اسلام این دیدگاه را دوباره احیا می‌کند؛ قرآن از بین تمامی کتب مقدس به طور خاص تری به تفضیل، تفسیر و تأیید ادیان دیگر پرداخته‌است؛ در آیات ۴۴ تا ۴۸ صورت مائده دستور قرآن به سه دین یهودیت و مسیحیت و مسلمان این است که با یک دیگر درگیر نشوید بلکه در نیکی‌ها از هم سبقت بگیرید، در حالی که متأسفانه امروزه شاهد جنگ بین ادیان مختلف هستیم و شاید این الگوی زیبا بتواند یک راهنما برای همزیستی ادیان متفاوت باشد.

فرهنگ ادامه می‌دهد: اولین کسی که تاکید بر همزیستی دارد ابوریحان بیرونی است که کتاب ماللهند را می‌نویسد؛ در آن زمان، دید مردم این بود که هندوها بت پرستند درحالی که ابوریحان، به عنوان یک مسلمان مقید، از آن‌ها دفاع می‌کند و آن‌ها موحد می‌داند؛ میرفندرسکی که خانه حکمت در کنار مزار اوست، بیش از ۱۰ سفر به هند داشته و کتاب «جوگ باسشت» که کتاب مهمی برای آن‌هاست، به فارسی ترجمه کرده و تحقیقات زیادی در این حوزه داشته است.

اصفهان موزه‌ای است که تمام ادیان را در خود جای داده است

وی خاطر نشان می‌کند: هاتف اصفهانی که ترجیع بند آن شاهکار ادبیات ایران است، بخش اول با آئین زرتشت شروع می‌کند و آن را به حق و یکتا پرست می‌داند؛ در بخش دوم به مسیحت اشاره می‌کند و دوباره به همان موضوع می‌پردازد؛ جالب اینجاست که هاتف در زمانی می‌زیسته که تقریباً دیدگاه تعصب آمیزی نسبت به علما وجود داشته‌است و با این حال، به طور تمام قد از ادیان مختلف دفاع می‌کند.

محقق و پژوهشگر حوزه ادیان با بیان اینکه بعد اسلام اصفهان حدود ۴۰۰ سال، پایتخت بوده و به نوعی، زبده فرهنگ تمدن ایرانی اسلامی است، می‌گوید: اصفهان، هنوز هم موزه‌ای است که تمام ادیان را در خود دارد و هیچ گاه شاهد درگیری بین آن‌ها نبوده‌ایم؛ در واقع با روی باز، روابط خیلی خوبی در تمامی حوزه‌ها بین این افراد وجود دارد.

وی بیان می‌کند: شرایط امروز جهان شرایط خاصی است و در طول تاریخ چنین شرایطی را نداشتیم، رشد علم و فناوری، کاملاً بر رفاه انسان متمرکز است و با خودش نوعی انسان‌گرایی آورده که این دو به تدریج باعث شده انسان امروزی از متافیزیک و حوزه روح جدا شود و روز به روز، بیشتر شاهد دین گریزی و دین ستیزی باشیم، این الگوی جهان مدرن، سکولاریسم است یعنی بی تفاوتی به ادیان در حالی که کوروش و قرآن این‌طور برخورد نمی‌کنند و اتفاقاً ادیان را تشویق می‌کند که در حوزه خود فعال‌تر باشند؛ در مقابل، برخی دین گرایان به افراط گراییدند و حتی به مبارزه‌های تسلیحاتی مثل داعش و صهیونیسم روی می‌آورند.

محقق و پژوهشگر حوزه ادیان با اشاره به اینکه باید راه تعادل را در پیش بگیریم و الگوی موفقی داریم که هزاران سال جواب داده‌است، اظهار می‌کند: از نمونه‌های همکاری که بین ادیان در اصفهان وجود دارد می‌توان گفت اولین بار، صنایع چاپ و تجارت ابریشم را ارامنه به اصفهان آوردند و دانش‌های یهودیان در مسائل مختلف مورد استفاده قرار گرفته‌است؛ زرتشتیان، مفاهیم حکمتی را به از پیش از اسلام به پس از آن منتقل کردند، مانند کتاب ابن‌مسکویه که به خرد و حکمت ایران باستان می‌پردازد و این همکاری باعث درخشش شده است؛ بزرگمهر حکیم می‌گوید که همه چیز را همگان دانند و کسی که انحصارگرا شود و تعصب بورزد، موقعیت‌های خود را از دست می‌دهند.

به گزارش ایمنا، مکتب فلسفی اصفهان مکتبی که اعتقاد به جمع فلسفه با دین داشت و در بستر اندیشه شیعی در دوره صفویه شکل گرفت و نقش به‌سزایی در فلسفه اسلامی داشت؛ این مکتب را همچنین دوره نوزایی فلسفه ایران نامیدند که متأثر از فلسفه مشاء، فلسفه اشراق، عرفان و اصول عقاید شیعه بود و نکته قابل توجه آن است که تمامی فیلسوفان مکتب اصفهان شیعه دوازده امامی هستند و بیشترشان درصدد تطبیق مطالب فلسفی با معارف شیعی برآمده‌اند؛ بر این اساس باید گفت که اصفهان نه تنها در هنر و معماری بلکه در علوم دینی و اندیشه نیز سرآمدی میان دیگر نقاط بوده و یکی از مهم‌ترین مصادیق آن که امروزه نیز به‌طور عینی مشهود است، هم‌زیستی ادیان در این شهر و استان است.


کد خبر 748023

دیگر خبرها

  • دانشجویان خود را نسبت به مسائل روز دخیل بدانند
  • اجرای بیش از ۴۰۰ برنامه فرهنگی در لرستان
  • مسابقات ملی «سدید»‌ بستری برای رشد و تقویت مهارت‌های ارتباطی در دانشجویان است
  • تمدید مهلت ثبت‌نام دانشجویان دانشگاه‌های تهران برای شرکت در مسابقه ملی «سدید»
  • موزه پبده از بی نظیرترین موزه‌های کتب و نسخ خطی قرآن کریم
  • هندی‌ها به نمایشگاه کتاب تهران نمی‌آیند؟
  • مهلت ثبت‌نام دانشجویان در مسابقه ملی «سدید» تمدید شد
  • کدام کتاب «سروش صحت» باعث صف طولانی در اصفهان شد؟
  • مهلت ثبت‌نام دانشجویان در مسابقه ملی «سدید» تمدید شد
  • نور فلسفه و حکمت، روشنی‌بخش مسیر نصف جهان شدن اصفهان