Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس اقتصادی با ارائه طرحی برای تکمیل پروژه‌های نیمه‌ تمام کشور گفت: این طرح با همکاری دولت، سیستم بانکی و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی است و می‌تواند جهش بزرگی در کشور رقم بزند. - اخبار اقتصادی -

محمدجواد محقق‌نیا در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم در خصوص ایده طرحی برای تکمیل پروژه‌های عمرانی کشور گفت: در حدود دو سال قبل مقام معظم رهبری به مجلس وقت فرمودند که در مورد پروژه‌های نیمه تمام یک فکری شود که متاسفانه این اتفاق رخ نداد و در حال حاضر ما با حجم بالای طرح‌های نیمه تمام در دولت مواجه هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در صفحه اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

وی افزود: با توجه به شرایط اقتصاد و سیاسی کشور، هر روز بر تعداد این طرح ها افزوده می‌شود و حجم آن با توجه به خواست برخی از نمایندگان مجلس و فشارهایی که گاها از مناطق محروم می آید (البته این موضوع حق آنهاست) بالاتر می رود.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه پس از فرمایشات مقام معظم رهبری ما به دنبال چگونگی انجام این کار بودیم، گفت: نظر بنده این است که حتماً برای اصلاح کار باید از ظرفیت بانک‌ها استفاده کرد. برای آنکه بتوانیم به مرحله‌ای از ثبات در پروژه‌های عمرانی برسیم به حداقل دو هزار میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیازمند هستیم تا در نتیجه سطح صادرات غیر نفتی خود را به میزان 200 میلیارد دلار در سال برسانیم.

وی در ادامه گفت: اگر صادرات غیر نفتی ما به این میزان برسد یک رفاه نسبی در کشور برقرار خواهد شد و بخش زیادی از مسائل امروز کشور از جمله اشتغال برطرف خواهد شد اما دولت چنین منابعی را در اختیار ندارد تا بتواند پروژه‌ها را به اتمام برساند.

محقق‌نیا با اشاره به منبع دومی که می‌توان از آن برای تکمیل پروژه‌های عمرانی استفاده کرد، گفت: منابع خارجی منبع دیگری است که می‌توان از آن استفاده کرد که در مورد نیز خارجی‌ها یا نمی‌آیند یا به دلیل شرایط سیاسی و سلیقه‌هایی که داریم، ما نمی‌خواهیم که بیایند. به طور مثال شرقی‌ها به ایران اقبال نشان دادند اما از طرف ایران استقبال کافی انجام نشده است. سرمایه گذاری خارجی نیازمند فرش قرمز است.

وی ادامه داد: راه سوم استفاده از منابع بانکی است. در کشور ما سالی هزار هزار میلیارد تومان و با توجه به وضعیت فعلی نقدینگی شاید تا 1500 هزار میلیارد تومان تسهیلات جدید توسط سیستم بانکی به اقتصاد تزریق می‌شود و این در حالی است که تمام حجم پروژه‌های ما در حدود 1200 هزار میلیارد تومان (البته برخی ارقام پایین‌تر از این است) است.

این اقتصاددان گفت: یعنی اگر ما بخواهیم سختگیرانه در نظر بگیریم با دو سال تسهیلات بانک‌های کشور تمام پروژه‌های عمرانی به اتمام خواهد رسید اما مسئله این است که منابع سیستم بانکی متعلق به خودش نیست و متعلق افرادی است که آن را به امید دریافت سود در بانک‌ها سرمایه‌گذاری کردند.

وی افزود: قاعدتاً سرمایه‌گذاری در پروژه‌های عمرانی نیمه تمام، سود چندانی ندارند که بتواند پاسخگوی سرمایه‌گذاران باشد. راه علاج آن این است که ما بخشی از بودجه مورد نیاز پروژه عمرانی را به عنوان یارانه تسهیلات به کسانی که در این پروژه‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند، پرداخت کنیم.

محقق‌نیا گفت: برای عملیاتی شدن، این طرح باید وارد فاز مطالعاتی شود و در حال حاضر صرفاً به عنوان یک ایده در نظر گرفته می‌شود و در واقع یک طرح اولیه است. سرمایه‌گذاری که می‌خواهد پروژه نیمه تمام را در اختیار بگیرد، دولت کاری که تا الان انجام شده را به عنوان اجاره بلند مدت با نرخ بسیار پایینی در اختیارش قرار بدهد. این یک تجربه‌ای است که پس از ادغام آلمان شرقی و غربی از آن استفاده شد.

وی با تاکید براینکه ما باید نرخ‌های اجاره بسیار پایین و با مدت بسیار بالا در نظر بگیریم و در اختیار کسانی بگذاریم که حداقل حاضر باشند 25 درصد به صورت نقدی در این پروژه ها پول بیاورند، گفت: اگر در نظر بگیریم پروژه‌ای در حدود 50 درصد پیشرفت داشته باشد، برای 50 درصد مابقی نیز، 25 درصد سهم نقدی بخش خصوصی و 25 درصد مابقی را نیز سیستم بانکی به صورت تسهیلات نیم بها بدهد. یعنی به طور مثال اگر سود در حال حاضر 18 درصد است برای این منظور وام با سود 9 درصد داده شود.

این کارشناس حوزه بانکی با بیان اینکه این 9 درصد مابقی را نیز دولت می‌تواند از محل بودجه‌های عمرانی خود تامین کند و به بانک‌ها پرداخت کند، گفت: اگر ما فرض کنیم که دولت 50 هزار میلیارد تومان از بودجه عمرانی خود یارانه تسهیلات برای سیستم بانکی در نظر بگیرد حداقل 450 هزار میلیارد تومان از طریق سیستم بانکی می‌توانیم در پروژه‌های نیمه تمام تزریق کنیم.

این بدین معناست که تمام پروژه های عمرانی کشور ظرف مدت کوتاهی (سه تا چهار سال) به انجام خواهد رسید. به این دلیل که سرمایه‌گذار تنها 25 درصد از نقدینگی لازم را آورده است و 75 درصد مابقی را یا به صورت یارانه یا اجاره ارزان قیمت در اختیار گرفته است، این طرح توجیه اقتصادی دارد و می‌تواند بازدهی مناسبی را داشته باشد.

وی معتقد است: البته برای این 25 درصد آورده نیز می‌شود کارهایی کرد از جمله این که مردم هر منطقه می‌توانند برای آنکه پروژه‌های عمرانی منطقه خودشان تکمیل شود بیایند و اوراقی را به مردم بفروشند و مردم نیز برای تکمیل پروژه‌های عمرانی منطقه خود و سودآوری آن را خریداری کنند.

معادله چند مجهولی رشد بورس و کنترل تورم و کسری بودجه در 1400 +فیلمتکالیف مجلس به وزارت نفت درباره بودجه سال1400

فایده این طرح این است که افرادی که پول در اختیار دارند، نقدینگی خود را به فعالیت‌های مولد وارد می‌کنند و در عین حال سیستم بانکی نیز در این امر مشارکت می‌کند. در حال حاضر برعکس این امر اتفاق می‌افتد و در حدود 70 درصد از منابع بانکی ما صرف بازرگانی، دلالی و بخش غیررسمی اقتصاد می‌گردد.

محقق‌نیا در ادامه گفت: اگر بخواهیم یک اتفاق خوب و مبارک در کشور ما رخ دهد، سیستم بانکی باید همراهی کند و کلید همراهی سیستم بانکی نیز در اختیار دولت است. دولت می‌تواند با یارانه‌ای که پرداخت می‌کند، منابع بانکی را به سمت طرح های نیمه تمام جهت دهی کند.

به طور مثال اگر دولت تمام بودجه عمرانی را برای این منظور در نظر بگیرد می توان تا 900 هزار میلیارد تومان از منابع بانک‌ها استفاده کرد. البته این به شرطی است که طرح‌های عمرانی کشش این حجم از نقدینگی را داشته باشند.

وی افزود: دولت می‌تواند با پرداخت 200 هزار میلیارد تومان یارانه برای تسهیلات بانکی در طی چهار سال  پروژه‌های نیمه تمام را به بهره‌برداری برساند و یک جهش عظیم را در کشور رقم بزند. این یک طرح جهادی با ترکیبی از دولت، بانک و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی است. بخش خصوصی می‌تواند شامل تعاونی‌هایی باشد که در هر استان تشکیل می‌شود. البته اگر بتوان از منابع صندوق توسعه ملی نیز برای این منظور استفاده کرد، امکان اجرایی کار بیشتر خواهد شد.

کشیدن شدن ترمز دلالی با تغییر جهت منابع بانکی به سمت فعالیت مولد

این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: ترمز بخش دلالی باید در کشور کشیده شود. وقتی پول به سمت تولید حرکت کند عملاً بخش دلالی کند خواهد شد و بسیاری از مشکلاتی که ما در حال حاضر در بازارها می‌بینیم به این دلیل است که در دلال‌ها می‌توانند به خوبی از سیستم بانکی استفاده کنند که این مسئله باید متوقف شود و ما باید برای سیستم بانکی یک ریل‌گذاری درست انجام دهیم.

وی گفت: بنده فکر می‌کنم در شرایط فعلی این طرح قابل اجراست و می توان بر روی آن حساب کرد. بنده از نمایندگان انقلابی مجلس تقاضا دارم که به این مسئله و به اینکه سیستم بانکی ما امروز جهت‌گیری عادلانه‌ای در اختصاص منابع ندارد توجه کنند و هدف‌گذاری کلانی برای این منابع می‌شود، دقت کنند.

محقق‌نیا در آخر گفت: سیستم بانکی نگاه می‌کنیم علیرغم تمام محاسن و کمکی که سیستم بانکی به اقتصاد می‌کند اما وقتی ما به خروجی آن نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که 60 تا 70 درصد منابع بانکی به سمت بخش غیر مولد حرکت می کند. این موضوع اجرای فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر اقتصاد مقاومتی نیست. اگر ما بخواهیم این موضوع را عملیاتی کنیم حتماً باید جهت‌گیری درستی به سیستم بانکی بدهیم و هدف‌کلانی برای آن تعیین کنیم.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: کمیسیون عمران تسهیلات بانکی سرمایه گذاری خارجی کمیسیون عمران تسهیلات بانکی سرمایه گذاری خارجی برای تکمیل پروژه هزار میلیارد تومان پروژه های عمرانی پروژه های نیمه سرمایه گذاران نیمه تمام سرمایه گذاری سیستم بانکی منابع بانکی حال حاضر درصد مابقی منابع بانک بخش خصوصی خواهد شد محقق نیا بانک ها طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۳۱۸۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۷۶ طرح عمرانی شهری زنجان در دولت سیزدهم اجرا شد

سعید خلجی روز چهارشنبه در جلسه رسمی و علنی شورای اسلامی شهر زنجان با تاکید بر اینکه از ابتدای دولت مردمی سیزدهم نگاه دولت بر حل مسائل شهری و کمک در این حوزه بوده است، اظهار داشت: طی ۲.۵ سال گذشته ناوگان عمومی شهر زنجان با نگاه حمایتی دولت نوسازی شد در حالیکه در ۱۰ سال گذشته چنین کمکی نشده بود و با کارهای انجام گرفته ۲۴ دستگاه سنگین تحویل شهرداری‌ها شد.

وی گفت:سرانه بودجه شهری از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ برابر با ۳۶۰ درصد افزایش یافته و ۹۴ میلیون‌ متر مربع به فضای سبز شهری اضافه شده که یکی از موفقیت‌های شهرداری های استان همین موضوع است.

مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری زنجان گفت: بیش از ۴۵۴ هزار تن آسفالت در سطح شهرهای استان آسفالت‌ریزی شده است که بیش از ۸۰ درصد آمار متعلق به شهر زنجان بوده و این امر کام مردم شهر را شیرین کرده است.

وی به ارزیابی عملکرد شوراهای اسلامی اشاره کرد و گفت: هم اکنون ۱۱۳ عضو شورای شهر استان در ۲۱ شهر فعالیت می کنند در حالیکه در ارزیابی ها، شورای اسلامی شهر زنجان به عنوان شورای برتر انتخاب شد.

این مسوول با تاکید بر اینکه خدمات این نهاد در بسیاری از موارد به صورت شبانه‌روزی در حال انجام است، ادامه داد: در زمان حاضر شهر زنجان ۵۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که به همت شهردار و اعضای شورا تبدیل به یک کارگاه عمرانی شده است.

خلجی اضافه کرد: طبق ماده ۶۸ قانون شهرداری و شورا باید ۴۰ درصد مجموع درآمد آنها در بخش عمرانی استفاده شود اما در شهر زنجان ۶۰ درصد بودجه‌ در این محل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری زنجان با بیان اینکه بیش از ۹۱ درصد مصوبات شورای شهر زنجان مصوب و اجرا شده است، گفت: تاکنون مصوبات مشکل‌داری را در شهر شاهد نبودیم و در شورای اسلامی شهر زنجان بدون هیچ حاشیه‌ای و وابستگی با تمام قدرت، اقدامات لازم در خصوص مسائل شهری انجام می شود.

باشگاه خبرنگاران جوان زنجان زنجان

دیگر خبرها

  • ارائه خدمات به بیش از ۱۶۰۰ سرمایه‌گذار و فعال اقتصادی
  • یادگاری زلزله در سی‌سخت، نیمه تمام ماندن ۲۷۰ واحد مسکونی
  • حجم تجارت خارجی ایران در سال قبل ١۴٠ میلیارد دلار بود
  • دولت با نظام بانکی شوخی ندارد
  • رییس جمهور برتکمیل پروژه نیمه کاره مونوریل و فرودگاه قم تاکیددارد
  • تاکید رئیس جمهور بر فعال شدن پروژه منوریل قم
  • ۱۷۶ طرح عمرانی شهری زنجان در دولت سیزدهم اجرا شد
  • ۱۷۶ پروژه عمرانی بزرگ مقیاس در زنجان اجرا شد
  • سرمایه‌گذاران بخش خصوصی مورد حمایت مدیریت استان قم هستند
  • قرار است در پارک‌های تهران هتل بِروید یا چرخه رانت‌خواری بچرخد؟/ «شهرداری همان هتل نیمه‌کاره را بسازد، چرا می‌خواهد هتل جدید بسازد؟»