Web Analytics Made Easy - Statcounter

  متن کامل پیام سیدجواد سلیمانی به‌شرح زیر است:   سال ۱۳۹۹ به‌عنوان یکی از سخت‌ترین و بی‌سابقه‌ترین سال‌های تاریخ صنعت و اقتصاد کشور به‌ویژه در بخش تولید خودرو، با همه تجربیات خاص و پیچیده ناشی از تحریم و کرونا، سپری شد و جوانان متخصص، غیور و متعهدِ شاغل در صنعت خودرو و گروه سایپا، با رقم زدن جلوه جدیدی از توانمندی و خودباوری ملی، شگفتی و خشم‌ِ تحریم‌کنندگانِ ملت بزرگ ایران را برانگیختند و با تلاش و همت جهادی خود ضمن حفظ روند تولید و افزایش آن، با خروج خودروهای با تکنولوژی قدیمی، تولید و عرضه محصولات جدید، به‌روز و مدرنی را آغاز کردند که طلیعه تولد «سایپای نوین» در سال آینده را به رخ می‌کشید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  در سالی که گذشت، اهتمام جدی و اصلی مدیران سایپا بر تحقق اهداف حفظ جریان تولید و جهش آن قرار داشت تا حرکت این مجموعه صنعتی با راهبردها و‌ منویات رهبر معظم انقلاب پیوند خورده و بر اساس توصیه‌ها و رهنمودهای معظم‌له، نقش صحیح خود را در عرصه صنعت کشور ایفا کند.   همچنین با راهبری دولت و حمایت، پشتیبانی و برنامه‌ریزی وزارت صنعت، معدن و تجارت، علی رغم وجود سخت‌ترین و مستحکم‌ترین موانع ایجاد‌شده از سوی دشمنان ملت ایران، اقداماتی ماندگار و فراموش‌نشدنی در گروه خودروسازی سایپا رقم خورد که هر یک به‌تنهایی جلوه‌ای ویژه از توان و ظرفیت جوانان ایرانی در بی‌اثر ساختن تحریم‌ها محسوب می‌شود.   حفظ رونق تولید و افزایش تولید خودرو نسبت به سال‌های گذشته علی رغم محدودیت‌های ناشی از تحریم و کرونا، اقدام تاریخی برای توقف تولید پراید، آغاز تولید انبوه و عرضه سه‌ محصول جدید «شاهین»، «ساینا.اس» و «کوییک.اس»، معرفی خودرو «آریا» به‌عنوان یک محصول کاملا متفاوت و جدید در تاریخ صنعت خودرو ایران، برنامه عرضه ۱۰ محصول جدید در سه‌ سال آینده، استقرار نظام جدید کیفیت و ارتقاء سطح کیفی تمامی محصولات، تداوم پویش بومی‌سازی قطعات با همکاری نیروهای مسلح و مشارکت شرکت‌های دانش‌بنیان، کاهش حجم تعهدات معوق و به‌روزرسانی تحویل خودروهای مشتریان، اطلاع‌رسانی مستمر و شفافیت و پاسخگویی در عرصه رسانه و ارتباط‌ با مخاطبان و نیز چندین دستاورد مهم دیگر در حوزه مالی و اداری، کارنامه گروه سایپا را در سال ۹۹ پربار و ماندگار کرد.   نامگذاری سال ۱۴۰۰ از سوی رهبر معظم انقلاب به‌نام سال "تولید، پشتیبانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها"، نشان‌دهنده آن است که نگاه به جریان تولید ملی در کشور، به‌درستی و به‌شکلی اصولی همچنان راهبرد اصلی در مسیر توسعه محسوب می‌شود و راهکار رشد و پیشرفت اقتصادی جامعه از سوی رهبر معظم انقلاب، کسب جایگاه ممتاز در عرصه تولید کالای باکیفیت ایرانی با تکیه بر امکانات موجود در کشور و قابلیت حضور رقابتی در بازارهای مختلف داخلی و بین‌المللی است؛ بی‌تردید چنین رویکردی حاکی از مسئولیت مهم و جایگاه بی‌بدیل فعالان، دست‌اندرکاران، مدیران و کارکنان عرصه تولید کشور و در رأس آن صنعت خودرو به‌عنوان یک صنعت پیشرو و بنیادین در کشور است تا با نقش‌آفرینی به‌موقع و دلسوزانه، به وظیفه خود عمل کنند.   گروه خودروسازی سایپا همان گونه که در دو سال گذشته موفق به تحقق دو رویکرد «رونق تولید» و «جهش تولید» شد، از بدو ورود به سال ۱۴۰۰، از تمام تجربیات و ظرفیت‌های خود استفاده خواهد کرد تا مسیر تولید را پشتیبانی کرده و موانع موجود را به‌طور کامل از سر راه خود بردارد.   بی‌شک در این مسیر لازم است که همه ارکان مختلف کشور نیز دست‌ به‌ دست هم داده تا اهداف کلان منطبق با شعار سال ۱۴۰۰ را رقم بزنند.   در پایان اینجانب به‌ عنوان عضوی از خانواده بزرگ تولید و صنعت ایران، ضمن عرض تبریک نوروز ۱۴۰۰ و سال نو، آمادگی گروه سایپا را برای ادامه حرکت استوار در مسیر پرافتخار شکوفایی و بلوغ تولید ملی در دورانِ «سایپای نوین» اعلام کرده و توفیق روزافزون همه هموطنان گرانقدر به‌ویژه مدافعان سلامت را از درگاه خداوند متعال مسئلت می‌نمایم.   سیدجواد سلیمانی   مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا  

منبع: تابناک

کلیدواژه: اعمال ماه شعبان مناجات شعبانیه عیسی شریفی محمود سیف نوروز 1400 سایپا پیام نوروزی رهبر جهش تولید سیدجواد سلیمانی اعمال ماه شعبان مناجات شعبانیه عیسی شریفی محمود سیف نوروز 1400

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۶۸۹۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(عکس) ال۹۰ هم بومی‌سازی شد!

به تازگی کاتالوگ سدان P ۹۰ توسط پارس خودرو منتشر شده است و این نشان می‌دهد که ال ۹۰ ایرانی به زودی به عرضه خواهد رسید.

به گزارش آخرین خودرو، فروردین ۱۴۰۲ بود که سایپا از سدان P ۹۰ پرده برداشت. این خودرو در ابتدا با نام کادیلا رونمایی شد، اما بعد‌ها با نام پروژه P ۹۰ توسعه پیدا کرد. حالا پس از گذشت بیش از یکسال کاتالوگ سدان P ۹۰ منتشر شده است و مشخصات رسمی و نهایی این محصول به صورت رسمی به تایید رسیده است.

این خودرو قرار است در خط تولید پارس خودرو به تولید برسد و به عنوان یکی از محصولات اختصاصی این زیر مجموعه سایپا در کنار سهند عرضه خواهد شد. تولید رنو تندر ۹۰ یا همان ال ۹۰ بعد از اعمال تحریم‌های شدید در ایران متوقف شد، اما به دلیل کیفیت و دوام بالای این خودرو، همچنان بازار خوبی برای آن شاهد هستیم. همین نکته باعث شد تا سایپا تولید نسخه ایرانیزه شده از ال ۹۰ یا همان داچیا (Dacia) لوگان را پیش ببرد. البته باید دید کیفیت و عملکرد فنی سدان P ۹۰ پارس خودرو نسبت به ال ۹۰ چگونه خواهد بود.

کاتالوگ سدان P ۹۰ مشخصات فنی سدان P ۹۰

بر اساس کاتالوگ منتشر شده، سدان P ۹۰ به پیشرانه ME ۱۶ مجهز است. این پیشرانه همان پیشرانه EC ۵ گروه PSA است که از زمان قبل از برجام به سایپا رسیده و حالا تولید آن در مگاموتور انجام می‌شود. علاوه بر سدان P ۹۰ قرار است در سایپا شاهین پلاس هم این پیشرانه را داشته باشیم. این پیشرانه کلیتی برابر با پیشرانه TU ۵ پلاس دارد، اما در برخی جزئیات نظیر بلوک سیلندر با آن موتور متفاوت است.

پیشرانه ۱.۶ لیتری تنفس طبیعی در ال ۹۰ ایرانی توان تولید نهایت قدرت ۱۱۳ اسب بخار و نهایت گشتاور ۱۴۴ نیوتن متر را دارد. قدرت از طریق جعبه دنده ۵ سرعته دستی به چرخ‌های جلو می‌رسد. البته احتمالا در آینده نسخه اتوماتی این خودرو با گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک DAE را هم خواهیم داشت. سیستم تعلیق در جلو از نوع مک فرسون و در عقب از نوع نیمه مستقل پیچشی است. نکته جالب ترمز‌های این خودرو است که در جلو دیسکی و در عقب از نوع کاسه‌ای است!

کابین و امکانات

طراحی کابین سدان P ۹۰ الگو‌های مشابه با همان تندر ۹۰ را دارد که البته تغییراتی را در برخی جزئیات می‌بینیم. این سدان در نسخه دنده‌ای به امکاناتی نظیر فرمان D کات، کنترل صوتی از روی فرمان، سیستم پایش فشار باد تایر‌ها (TPMS)، رینگ ۱۵ اینچی آلومینیومی، سیستم تهویه الکتریکی دستی، دو کیسه هوای جلو، شیشه دودی عقب، تریم داخلی دو رنگ، تنظیم برقی آینه ها، سنسور و دوربین دنده عقب، سنسور نور، سنسور باران و صفحه نمایش ۷ اینچی مالتی مدیا مجهز است.

شباهت فنی P ۹۰ با شاهین پلاس سایپا

قرار است تا شاهین پلاس سایپا و P ۹۰ پارس خودرو از یک قوای محرکه و مجموعه انتقال قدرت استفاده کنند. در حال حاضر نمونه نهایی شاهین پلاس اتوماتیک به بازار کشور معرفی شده و قرار است تا پایان تابستان ۱۴۰۳ این سدان سایپایی به بازار بیاید.

دیگر خبرها

  • حضور رئیس دفتر نظامی فرمانده کل قوا در منزل شهید زاهدی برای ابلاغ سلام رهبر معظم انقلاب | ویدئو
  • ۴۰ عنوان کتاب جدید از منشورات رهبر معظم انقلاب در نمایشگاه کتاب
  • فیلم| در آخرین دیدار شهید زاهدی با رهبر معظم انقلاب چه گذشت؟
  • کتاب‌های تازه رهبر انقلاب در نمایشگاه کتاب
  • کتاب‌های تازه رهبر معظم انقلاب در نمایشگاه کتاب
  • (عکس) ال۹۰ هم بومی‌سازی شد!
  • کتاب‌های تازه رهبر معظم انقلاب
  • ال۹۰ هم بومی‌سازی شد!/ عکس
  • امام جمعه قم: در اسرائیل تظاهرکنندگان تصویر رهبر انقلاب را حمل کردند و شعار دادند ما را از دست نتانیاهو نجات دهید
  • رئیس دفتر فرمانده معظم کل قوا: رهبر انقلاب از وضعیت موجود رضایت مطلق ندارند