Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،   طبق برنامه و اهداف ناسا، تا سال ۲۰۳۰ انسان‌هایی به مریخ فرستاده خواهند شد. بسیاری از کارشناسان نگران چالش‌های سلامتی چنین سفری هستند.

در سفر‌های فضاییِ بسیار طولانی، فضانوردان با چه چالش‌های روحی و جسمی روبرو خواهند بود؟ مارک جربلوم مدرس روان‌پزشکی در دانشگاه ملبورن و عضو کمیته پزشکی حیات در فضا، در پاسخ به این پرسش، ۶ معضل مرتبط با سلامتی برای چنین مسافرانی را مشخص کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتر بخوانید

نگرانی ناسا از انتقال کرونا به ایستگاه فضایی؛ فضانوردان حاملان خاموش کرونا به فضا

۱. ناخوشی فضایی

در روی زمین چیزی شبیه به یک ژیروسکوپ کوچک در مغزتان به شما آگاهی کاملی از حرکتتان در فضا می‌دهد. همین آگاهی است که در زمان چرخاندن سر، شتاب گرفتن و یا تغییر مکان، حتی اگر چشمانتان بسته باشد، شما را از این تغییرات آگاه می‌کند و البته خبری از آن درفضا نیست. جربلوم می‌گوید:" در مکانی با نیروی گرانش صفر چنین حسی کارآیی خود را از دست می‌دهد و در نتیجه‌ی آن فضانورد زمان زیادی را با حالت تهوع می‌گذراند. بسیاری از فضانوردان روز‌های زیادی را به سبب این ناخوشی که بی شباهت به دریازدگی نیست، با حال عمومی بسیار بد می‌گذرانند.

مثال‌های زیادی از ناخوشی فضایی وجود دارد. برای نمونه در سال ۱۹۶۸ وقتی ناسا آپولو ۸ را به فضا فرستاد، فرانک بورمن در راه ماه به سبب همین بیماری آنچنان ناخوش شد که هیئت کنترل در صدد کاهش زمان ماموریت بود.

خوشبختانه همچون دریازدگی، ناخوشی فضایی هم بعد از گذشت زمانی در حدود دو هفته رفع می‌شود و بدن فضانوردان به شرایط عادت می‌کند.

۲. اضطراب روانی

با وجود پیشرفت‌های تکنولوژیکی، سفر‌های فضایی هنوز در ذات خود خطرناک هستند. غوطه‌ور بودن در سلولی مهر و موم شده در حالی‌که زنده ماندن به عملکرد ماشین‌هایی که آب و هوا را تصفیه می‌کنند، بستگی دارد. جربلوم در این‌باره می‌گوید:" ما هنوز دقیقا نمی‌دانیم ماه‌ها زندگی در کپسولی بدون تغییر در حالیکه آن‌طرف پنجره چیزی جز تاریکی مطلق وجود ندارد، با روان انسان چه می‌کند. "

۵ چالش سلامتی در سفر به مریخ

تحقیقات در این زمینه ثابت کرده است در محیط‌های خشن، حفظ سلامت روانی از طریق اعمالی ساده‌تر می‌شود. این اعمال مانند عبادت، مراقبه و البته واقعیت مجازی می‌تواند یکنواختی این سفر را کم‌رنگ کند.

۳. ضعف عضلانی

در ایستگاه بین‌المللی فضایی (ISS) هیچ جاذبه‌ای وجود ندارد و جاذبه مریخ یک سوم کره زمین است. به عقیده جربلوم ماهیچه‌های ما روی زمین آنچنان درگیر مبارزه با این جاذبه هستند که غیبت آن ضعفی سراسری را برای آن‌ها رقم خواهد زد. جربلوم ادامه می‌دهد:" فضانوردان برای حفظ سلامت عضلات و تناسب قلب و عروق هر روز باید ۲ تا ۳ ساعت ورزش کنند. در این شرایط بدون ورزش روزانه، بافت عضلانی قلب کاهش می‌یابد که موضوعی خطرناک و کشنده است. "

بد نیست بدانید شوروی در دوران جنگ سرد، اولین کشوری بود که لباس‌هایی مخصوص برای فضانوردان با فشار داخلی ساخت. این لباس مخصوص با لقب لباس پنگوئن، همواره فشاری مصنوعی به پوست، ماهیچه و استخوان فضانورد وارد می‌کرد که در نتیجه‌ی آن انجام تمام کار‌ها برای او سخت‌تر می‌شد. لباس پنگوئن البته با وجود کارآیی، فاصله زیادی با یک لباس ایده‌آل فضایی داشت.

۴. مشکلات چشمی

در ایستگاه بین‌المللی فضایی، معلق بودن اشیا در فضای کابین‌ها و احتمال برخورد با چشم فضانوردان همواره یک خطر بالقوه برای سلامتی آن‌ها است، اما به عقیده جربلوم نبود جاذبه و درنتیجه عدم حرکت مایعات، خطرِ به مراتب بزرگتری برای سلامت چشم فضانوردان است. جربلوم می‌گوید:" بیشتر آن‌ها در فضا مجبور به استفاده از عینک می‌شوند و بعضی از آن‌ها حتی پس از بازگشت با تغییراتی دائمی در شماره چشمانشان روبرو می‌شوند. "

جربلوم عقیده دارد این تغییر در بینایی و زوال چشم در نتیجه حرکت مایعات چشمی در جهتی مخالف جهت طبیعی‌اش به داخل جمجمه می‌باشد. این موضوع درنهایت تورمی در قسمت پشت چشم‌ها بوجود می‌آورد که شکل لنز‌ها را برای همیشه تغییر می‌دهد. او ادامه می‌دهد:" این تورم ظاهرا باعث ایجاد مشکلاتی برگشت ناپذیر در بینایی می‌شود و ما هنوز در اول راه شناخت آن هستیم. "

۵. سرفه و سرماخوردگی

اگر شما در روی کره زمین به سرماخوردگی دچار شوید، این مشکل با مراجعه به پزشک و استراحت به راحتی قابل رفع است، اما سرماخوردگی در فضا مسئله دیگری است. علاوه بر اشکالات قابل حدس، سیستم ایمنی بدن به خوبیِ زمین در فضا عمل نمی‌کند بنابراین یک سرماخوردگی ساده ممکن است منجر به قرنطینه چند هفته‌ای یک فضانورد شود.

جربلوم می‌گوید: "ما هنوز به درستی نمی‌دانیم چرا باکتری‌ها در فضا خطرناک‌تر می‌شوند. علاوه بر آن اگر شما در ایستگاه فضایی عطسه کنید، قطرات آب دهان شما تا ابد در آن محیط در حرکت خواهد بود. اگر شما در چنین وضعیتی به آنفولانزا دچار شوید احتمالا بقیه را هم بیمار خواهید کرد و این موضوع باتوجه به محدودیت دسترسی به پزشک و البته راه بسیار طولانی تا نزدیک‌ترین بیمارستان، بسیار خطرناک خواهد بود. "

۶. اضطرار‌های پزشکی

خوشبختانه تا به امروز وضعیت اضطراری پزشکی در فضا پیش نیامده است، اما تمام فضانوردان برای مواجهه با چنین وضعیتی آموزش می‌بینند. برای نمونه فضانوردان ایستگاه بین‌المللی فضایی نوعی احیای قلب در شرایط بدون جاذبه را ابداع کرده‌اند. در این حالت فرد احیا کننده با چسباندن پا‌ها به سقف و فشار دادن بیمار به کف کابین، مراحل احیا را انجام می‌دهد.

همه این‌ها درحالیست که در شرایط اورژانسی عملیات نجات از ایستگاه فضایی در عرض یک روز ممکن است؛ اما این زمان برای مسافران مریخ به ۸ ماه افزایش می‌یابد. به عقیده جربلوم به همین دلیل فضانوردانِ حاضر در سفر به مریخ باید آمادگی بیشتری در مواجهه با چنین شرایطی داشته باشند. او ادامه می‌دهد: "در این شرایط تمام کار‌های ساده، مشکل می‌شود.

اعمال ساده‌ای مثل انتقال بیمار به برانکارد، خارج کردن فضانورد از لباس مخصوص و جابجایی او به میز جراحی همه و همه به سختی انجام می‌شود. درصورت انجام درست تمام مراحل، هنوز بیمار باید در حضور یک پزشک، یک گیاه‌شناس و تعدادی دانشمند جراحی شود. در بهترین حالت یک جراح اورتوپد از روی زمین شما را راهنمایی خواهد کرد با این توضیح که این اطلاعات با تاخیری ۲۰ دقیقه‌ای به شما خواهد رسید. "

بنابر همین دلایل دانشمندان تلاش می‌کنند روی زمین، شرایط سفر به مریخ را شبیه‌سازی کنند تا با تجربه مشکلات محتمل در سفر به مریخ، بهترین راه حل را برای این مشکلات بیابند.

منبع: برترین ها 

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: دانستنی های علمی فضانوردان ناسا سفر به مریخ روی زمین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۸۱۹۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرمایه وقف به سمت رفع نیاز مردم در حرکت است

به گزارش حوزه فرهنگ و هنر خبرگزاری تقریب، حجت الاسلام سیدمهدی خاموشی در حاشیه نمایشگاه دستاوردهای سازمان اوقاف و امور خیریه در نشست هم اندیشی و بررسی چالش های پیش رو در جمع مسئولان شرکت‌های دانش بنیان اظهار داشت: سرمایه وقف به سمت رفع نیاز مردم در حرکت است و هر نیازی دانشمندان و بازار بگوید ضرورت دارد به همان سمت طی مسیر کنیم.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: معضل تکمیل نبودن «زنجیره تولید» از تولید تا صادرات از چالش‌ها است، به عنوان مثال در صنعت تولید پرورش ماهی همه روی تولید کار می کنند، اما چقدر امکان صادرات وجود دارد؟ بررسی چالش‌های قانونی و حاکمیتی و رفع موانع آن در تکمیل غذا، پرورش و فناوری نیز از دیگر موارد اعلام شده بود.

وی تصریح کرد: موضوع بیمه بحث دیگری که در نشست هم اندیشی و بررسی چالش های پیش رو از سوی برخی شرکت‌های دانش بنیان عنوان شد که اوقاف کار خود را در این حوزه به نحو احسن انجام داده اما مدیران سازمان‌ها باید همکاری کنند موانع برطرف شود.

خاموشی ادامه داد: در کشورمان اقلیم خشک و مرطوب داریم در جایی ۶۰۰ میلیمتر بارش و در جایی دیگر، ۱۰ میلیمتر بارش داریم. مدیریت ما باید علمی شود. در اقلیم استوایی کارهای انجام نشده داریم که باید انجام دهیم. استان هایی مانند هرمزگان، بوشهر، جنوب فارس، کرمان و سیستان و بلوچستان زمین مساعد برای کشت‌های خاص دارند. در جنوب فارس فعالیت خود را شروع کرده ایم و سطح کشت را افزایش داده ایم.

وی با بیان اینکه فرآوری در کشورمان در حال رشد است، عنوان کرد: باید در رابطه با بهره‌وری زمین‌های خشک فکر کنیم. رهبر معظم انقلاب اسلامی مکرر به سواحل مکران اشاره کرده اند، در این زمین ها کشت انبه، آلوورا و کاکتوس بسیار مناسب است.

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه بیان داشت: بحث دوم اینکه ما در کشورمان بحران گوشت قرمز داریم و قیمت تمام شده برای مصرف‌کننده زیاد است و تولید کننده هم مشکل دارد باید دام ها را به سمت جایی ببریم که نزولات زیاد دارد و سطح کشت بالاست. ارزان سازی خوراک را می توانیم داشته باشیم.

خاموشی افزود: در استان گلستان این تجربه را داریم؛ در حال توسعه دام سبک هستیم. در بحث دریا می خواهیم سطح اشتغال در دریا را افزایش دهیم. با افزایش تولید اشتغال خرد ایجاد می شود، فروش زیاد و میادین فعال می شود و زنجیره ۵ هزار تن تولید، دو هزار نفر را مشغول می کند.

وی گفت: به زودی در بوشهر به ۵ هزار تن تولید می‌رسیم. آبزی پروری باید بر روی رژیم غذایی مردم تاثیر بگذارد. با قیمت‌های رقابتی این اتفاق محقق می‌شود.

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه بیان کرد: باید تبلیغ و توجیه پزشکی وجود داشته باشد. ما باید ۲۰ درصد بازار را هدف گذاری کنیم. کشور آفریقا برای انعقاد تفاهم نامه در حوزه پرورش ماهی در قفس بسیار استقبال کردند. صادرات با روش علمی، صحیح و درست کار کردن محقق می شود. اگر به چند صد هزار تن تولید برسیم صادرات شکل می گیرد.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه افزود: صنایع باید ارزآوری داشته باشند، جایگزین کردن کالای داخلی در ارزبری مهم است. کاری که با مشارکت اوقاف و جهاد دانشگاهی در شرکت سینافناوران ماندگار شکل گرفت که دام ممتاز تولید شد. در این زمینه نیز با آفریقا تفاهم نامه منعقد شده که ارزآوری خواهد داشت. ما وظیفه داریم در کل زمین‌ها و رقبات‌ به بهره‌وری بالا فکر کنیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • چین اولین کشوری خواهد بود که خاک مریخ را به زمین می‌آورد
  • رصد عنکبوت در سیاره سرخ
  • زباله فضایی در دام دوربین ماهواره ژاپنی افتاد
  • (عکس) عنکبوت‌های درحال حرکت روی سطح مریخ
  • تصاویر عنکبوت‌های درحال حرکت روی سطح مریخ
  • عکس مدارگرد «مارس اکسپرس» از لشکر عنکبوت‌ها روی مریخ!
  • سرمایه وقف به سمت رفع نیاز مردم در حرکت است
  • فضانوردان چینی به ایستگاه فضایی رسیدند
  • کشف نشانه‌ای تازه در مریخ برای اثبات وجود موجودات فضایی
  • نبود زمین برای ساخت مسکن، چالش این روزهای مددجویان و کمیته امداد