Web Analytics Made Easy - Statcounter

مشهد این سال‌ها قربانی بی قوارگی در تصمیمات مدیران شهری و استانی بوده و نمونه بارز آن را می‌توان در پروژه کمربند جنوبی مشاهده کرد؛ پروژه‌ای که شهرداری مشهد برای اجرای آن اصرار بسیار دارد.

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛* شهرداری‌ها خیلی وقت است که در مدیریت شهر‌ها براساس سلیقه خودشان جولان می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
این موضوع از بدقوارگی آن‌ها به وضوح پیداست. شهرها؛ هم از نظر کالبدشان و هم نقشه هویتی ندارند و معلوم نیست کدام قسمت شهر چه کارکردی دارد یا اصلا شهر چه شکلی است؟ نقشه اش دقیقا کجاست و تا کجا می‌تواند بزرگ شود.
شورا‌های شهر تشکیل شدند تا نهاد قانون گذاری برای مدیریت شهری باشند و کالبد شهر‌ها سامان یابد؛ کمیسیون‌های ماده ۱۰۰ و ماده پنج هم قرار شد از تخلفات شهرسازی جلوگیری کنند، اما وقتی در بودجه ریزی شهرداری ها، بخش مهمی برای دریافت جریمه از ساخت و ساز‌های بی ضابطه درنظر گرفته می‌شود، نمی‌توان به این قانون گذاری‌ها امیدوار بود. آنچه در شهری مانند مشهد رخ داده، نمایانگر این سیاست گذاری‌های بی قواره است. یک نمونه بارز آن را در کمربند جنوبی مشهد می‌توان مشاهده کرد.
اگر بزرگراه‌های غربی مشهد، مانند بزرگراه کلانتری را برای تردد انتخاب کنید، در غرب این بزرگراه و درست مقابل کوهسنگی مجتمع‌های آبادگران را مشاهده می‌کنید، ساختمان‌های بلند که در منطقه‌ای مرتفع احداث شده اند. این مجتمع چند سالی است که احداث شده و اطراف آن، اکنون خیابان‌های زیادی برای تردد ساخته شده است. برج‌های مسکونی و تجاری سربه فلک کشیده این مجتمع را می‌توانید از بزرگراه کلانتری به سادگی ببینید.     خیابان‌های منتهی به این منطقه همگی با شیبی تند به بالا می‌روند و کاملا معلوم است که برای ساختن شهر، کوه‌ها تراشیده شده اند. بلوار نماز و به موازات آن بلوار‌های شهید فکوری و پیروزی ساخته شده اند تا مسیر‌های دسترسی به این مناطق مرتفع را مهیا کنند.   جاده‌ها برای توسعه شهر می‌آیند همه این‌ها برای توسعه شهر کافی نیست؛ مسئولان شهری مشهد حدود ۲۰ سال قبل تصمیم گرفتند برای آیندگان به عنوان میراث خود، کوه‌های جنوبی مشهد را تخریب و مسطح کنند و روی آن جاده‌ای به عنوان کمربند جنوبی مشهد بسازند، اما این کمربند جنوبی بیشتر از آنکه برای مشهد سودآور باشد، باعث تخریب محیط زیست در ارتفاعات جنوبی شده و از طرف دیگر آلودگی هوا را در مشهد بیشتر می‌کند.   بیشتر بخوانید:  تکلیف مطالعات محیط زیستی کمربند جنوبی چه شد؟ / معاونتی که شهرداری و شورای شهر مشهد را روی انگشت می‌چرخاند! ۱۰۴ عضو هیئت علمی دانشگاه‌های کشور خواستار حذف کامل کمربند جنوبی مشهد شدند شهرداری مشهد پیگیر تغییر نتیجه مطالعات محیط زیستی کمربند جنوبی است هرگونه عملیات اجرایی در ارتفاعات جنوبی مشهد باید متوقف شود اصرار به تخریب محیط زیست در ارتفاعات جنوبی مشهد / شهرداری زیر میز پیوست محیط زیستی کمربند جنوبی زد   اولین گروه‌هایی با اجرای پروژه کمربند جنوبی مخالفت کردند، فعالان محیط زیست و سمن‌های مردمی در این حوزه بودند. این مخالفت‌ها کم کم به رسانه‌ها باز شد و گزارش‌های متعددی طی چند سال اخیر درباره اثرات مخرب کمربند جنوبی بر محیط زیست ارتفاعات جنوبی مشهد و اثرگذاری بر کیفیت هوای مشهد در آینده منتشر شد.   مردم در میانه میدان نظارت بر عملکرد شهرداری مطالبه گری مردم و رسانه ها، به آنجا رسید که دادگستری خراسان رضوی واکنش نشان داد. در آن زمان، محمد بخشی محبی، معاون دادستان خراسان رضوی و دبیر شورای حفظ حقوق بیت المال به میدان آمد در زمستان ۹۶ از ادامه پروژه کمربند جنوبی جلوگیری کرد تا زمانی که پیوست محیط زیستی برای این پروژه نوشته شود.
پروژه موقتا از کار افتاد، اما کمی بعد صدای بیل مکانیکی‌ها از دل کوه‌های جنوبی مشهد شنیده شد. پیگیری‌ها ادامه یافت تا اینکه نگارش پیوست محیط زیستی برای کمربند جنوبی به انجمن ارزیابی محیط زیست ایران سپرده شد و دانشگاه فردوسی هم به عنوان ناظر این پیوست معرفی شد. معاونت حمل و نقل شهرداری مشهد هم به عنوان کارفرما در این قرارداد حضور یافت، اما نتیجه ارزیابی اثرات محیط زیستی کمربند جنوبی آنقدر‌ها به ذائقه مسئولان شهرداری مشهد خوش نیامد.   شهرداری زیر میز مطالعات میحط زیستی زد ساناز صنایع گلدوز، دبیر انجمن ارزیابی محیط زیست ایران، به خبرنگار ما می‌گوید که این مطالعات تا فصل چهارم انجام شده و نظر ما بر اجرایی نشدن این پروژه قرار گرفته است.

با این حال شهرداری مشهد حاضر نشد این مطالعات را بپذیرد و به نظر می‌رسد به دنبال تغییر در نتایج مطالعات انجمن ارزیابی میحط زیست ایران است! مسئولان شهرداری می‌گویند که این انجمن قرار بوده مطالعات EMP را انجام دهد، اما نتیجه مطالعات EIA را برایشان آورده است.
مطالعات EMP در واقع به مخاطبان می‌گوید که حالا برای پروژه‌ای که بخشی از طبیعت را تخریب کرده و برای آینده هم اثرات محیط زیستی مخرب دارد، چه کاری انجام دهیم که این اثرات کمتر شود. مطالعات EIA هم مجموعه تحقیقاتی که اثرات محیط زیستی یک پروژه را ارزیابی می‌کند؛ بنابراین نتیجه این مطالعات بررسی نتایجی است که یک پروژه عمرانی با محیط زیست اطراف خود گذاشته است.

با این حال، دبیر انجمن ارزیابی محیط زیست ایران می‌گوید: تا زمانی که مطالعاتی درباره اثرات تخریبی پروژه بر محیط زیست انجام نداده ایم، چطور می‌توانیم درباره کاهش اثرات آینده آن بر محیط زیست اظهارنظر کنیم؟

در واقع شهرداری مشهد از ابتدا ژست حمایت از محیط زیست به خود گرفت و برای مطالعات محیط زیستی کمربند جنوبی پاپیش گذاشت و حالا که نتیجه این مطالعات در گام اول، عدم اجرای پروژه است، نسبت به این نتیجه اعتراض می‌کند. در این مدت بیل مکانیکی‌ها همچنان مشغول کار بودند.   شهرداری مقابل دادگستر قد علم کرد این بار دادگستری خراسان رضوی به میدان آمد؛ سیدهادی شریعت یار، معاون پیشگیری از وقوع جرم دادستانی خراسان رضوی برای بررسی میدانی فک پلمب صورت گرفته در ارتفاعات جنوبی مشهد، مسئولان شهرداری مشهد مانند معاون حمل و نقل، معاون خدمات شهری و مدیر پروژه کوه پارک را در این منطقه احضار کرد. کاظمی، معاون حمل و نقل شهرداری مشهد در این بازدید اعلام کرده بود که فعالیت عمرانی کمربند جنوبی ادامه پیدا نمی‌کند. او اعلام کرده فک پلمب صورت گرفته مربوط به پروژه کمربند جنوبی نبوده است.

او درباره مطالعات محیط زیستی هم گفته که این مطالعات در حال انجام است و پس از اتمام در اختیار کمیسیون ماده ۵ قرار می‌گیرد. پس از آن هم ستاد تدبیر استان باید درباره آن اظهارنظر کند. اما مساله اینجاست که معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد حاضر به تحویل گرفتن مطالعات محیط زیستی این پروژه نیست و عملا باعث ایجاد اختلال در روند مطالعات شده است!

رهبر انقلاب در سال ۹۳ و در دیدار با جمعی از فعالان محیط زیست اعلام کرده بودند که تخریب کوه‌ها و محیط زیست جرم انگاری شود! ایشان در این سخنان به صراحت از ساخت و ساز‌های آبادگران و پروژه‌های تخریبی ارتفاعات جنوبی مشهد نام برده اند و آن را به عنوان جرم معرفی کردند. اما تاکنون این مساله از سوی مسئولان شهری و استانی خراسان رضوی مورد بی اعتنایی بوده است!   کد ویدیو دانلود فیلم اصلی
شهرداری ها، توانایی بسیار بالایی برای بازی با قوانین دارند. نبود سازوکار‌های نظارتی از سوی نهاد‌های دولتی و قضایی بر شهرداری‌ها به مسئولان و مدیران شهری توانایی بازی با قوانین را داده است. رفتار‌های مسئولان و مدیران شهری در سال‌های اخیر نشان داده است که نیاز به حضور مستقیم و جدی‌تر دستگاه‌های نظارتی در شهرداری‌ها وجود دارد. وظیفه‌ای که تاکنون توسط مردم و سمن‌های مردم نهاد انجام می‌شده است.

 

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: کمربند جنوبی مشهد ارتفاعات جنوبی مشهد شهرداری مشهد محیط زیست مشهد تخلفات شهرداری مشهد محیط زیستی کمربند جنوبی ارتفاعات جنوبی مشهد مطالعات محیط زیستی پروژه کمربند جنوبی انجمن ارزیابی شهرداری مشهد خراسان رضوی زیست ایران شهرداری ها حمل و نقل کوه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۸۳۳۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۴ پروژه شاخص شهری بجنورد در اولویت اجرا است

جمشید عین بیگی در نشست خبری هیأت رئیسه، رؤسای کمیسیون‌های تخصصی و اعضای شورای اسلامی شهر بجنورد با اصحاب رسانه که ۱۰ اردیبهشت ماه برگزار شد، اظهار کرد: تکلیف بیمارستان مادر و کودک که می‌خواستند آن را در شهربازی بسازند و شورای اسلامی شهر با آن موافقت نکرد، روشن شد تا شاهد تهدید فضاهای سبز شهری نباشیم. وی ادامه داد: مسئولان تصمیم گرفتند آن را در جاده ارکان بسازند. برای بهبود دسترسی به مراکز بیمارستانی، دانشگاهی و... که در این مسیر است، همه دستگاه های اجرایی مربوطه باید پای کار باشند و نمی شود شهرداری را در این خصوص تنها گذاشت. وی با اشاره به بعضی اقدامات شاخص شورای شهر مرکز استان، بیان کرد: بیش از ۱۴ سال است که دچار فرسودگی ناوگان بودیم و هیچ خودرویی خریداری نشد اما در این دوره شورای شهر تمهیدات لازم برای خرید ۲۶ اتوبوس شهری فراهم شد. عین بیگی ادامه داد: تاکنون تلاش کرده‌ایم که از خام فروشی در شهر جلوگیری و ارزش افزوده برای دارایی‌های شهر ایجاد کنیم. رئیس کمیسیون عمران معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر بجنورد نیز در این جلسه گفت: یکی از اقدامات شاخص شورای اسلامی شهر حمایت از شهرداری و توسعه آسفالت‌ها بوده که افزایش چشمگیری پیدا کرده است. علی اربابی افزود: در ابتدای فعالیت این دوره از شورای شهر ۷۰ هزار متر مربع آسفالت ریزی انجام شده بود که در سال گذشته به ۲۳۱ هزار متر مربع رسید. به گفته وی قرار است میزان آسفالت‌ها در سال جاری نیز ۳۵۰ هزار تا ۴۰۰ هزار متر مربع باشد. وی با اشاره به معضل ترافیک در مرکز استان نیز گفت: در این راستا قصد داریم با ایجاد تقاطع غیر همسطح در میدان خرمشهر بخشی از معضل ترافیک در این محور را برطرف کنیم. همچنین ۵ بازگشایی محوری نیز در برنامه شهرداری گنجانده شده است. به گفته وی، راه اندازی مرکز کنترل ترافیک نیز که ۲۰ سال است محقق نشده امسال تحقق می‌یابد. رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر بجنورد نیز در این جلسه گفت: بودجه امسال شهرداری بجنورد ۱.۶ همت پیش بینی شده است که تلاش می‌کنیم آن را محقق کنیم.  یوسف مغروری افزود: یکی از اقداماتی که برای تحقق بودجه در دست اقدام است مطالبات شهرداری از دستگاه‌های مختلف بوده که حدود ۳۵۰ میلیارد تومان را شامل می‌شود. وی تصریح کرد: برای دریافت این مطالبات باید استانداری و سازمان برنامه و بودجه نیز پایه کار باشند اما متاسفانه همچنان پرداخت این بدهی‌ها در اعتباراتی که به دستگاه‌ها اختصاص می‌یابد دیده نمی‌شود. رئیس کمیسیون اقتصادی و سرمایه‌گذاری شورای اسلامی شهر بجنورد نیز در این نشست بیان کرد: چهار پروژه شاخص سرمایه‌گذاری را دنبال می‌کنیم تا به سرانجام برسد.  سید محسن موسوی اظهار کرد: پارکینگ طبقاتی در هسته مرکزی شهر، ایجاد تقاطع غیر هم‌سطح و زیرگذر در میدان خرمشهر، ایجاد مرکز کنترل ترافیک و شهربازی بجنورد از جمله این پروژه‌ها محسوب می‌شود. این عضو شورای اسلامی شهر بجنورد ادامه داد: معضل غیر فعال بودن فرودگاه بجنورد نیز یکی از موضوعاتی محسوب می‌شود که در بخش سرمایه‌گذاری نمود منفی دارد و باید تلاش کنیم تا با دیپلماسی شهری این مشکل برطرف شود. وی همچنین افزود: در این دوره از شورای اسلامی شهر سرانه فضای سبز که به ازای هر فر چهار متر مربع بود با تلاش‌های بسیار به ۱۳ متر مربع افزایش یافت.  رئیس کمیسیون نظارت و حقوقی شورای اسلامی شهر بجنورد نیز گفت: شورای اسلامی شهر خود را موظف می‌داند که از دارایی شهرداری که متعلق به مردم است حراست کند و در این مسیر تخلفاتی که رخ می‌دهد را پیگیری کند.  مهدی معلم گفت: پرسنل شهرداری افرادی زحمتکش و پرتلاش هستند اما به صورت محدود شاهد بعضی تخلفات بودیم که تاکنون ۲۱ نفر از آن‌ها به تخلفات اداری کمیته انضباطی و یا سیستم قضایی معرفی شده‌اند که در این مسیر سه نفر نیز اخراج شده‌اند. وی به ضرورت انضباط شهری و رعایت مقررات سد معبر اشاره کرد و افزود: برای نخستین بار شاهد برخوردهای قاطع با مصادیق سد معبر بودیم که حمایت‌های سایر اعضای شورا و همچنین دادستانی، رسیدگی به این معضل در شهر ادامه دارد.  دیگر عضو شورای اسلامی شهر بجنورد نیز به کمبودهای استان اشاره کرد و گفت: توسعه نیافتگی استان خراسان شمالی به دلیل نبود تخصص نیست بلکه باید نگاه‌های مدیریتی تغییر یابد. یزدانی افزود: افزایش تراکم در شهر بجنورد از یک سال و نیم است که پیگیری می‌شود اما مسئولان گفته‌اند چون این موضوع رسانه‌ای شده باید مسکوت بماند.  به تصریح کرد: این یک مصداق از نگاه‌های نادرست مدیریتی است و تا زمانی که تغییر نکند این استان توسعه نمی‌یابد.  وی اظهار کرد: نباید دیدگاه‌های جناحی حزبی و گروهی را در تصمیماتی که برای استان اتخاذ می‌شود دخالت دهیم نقدهایی که مطرح می‌شود نیز باید منصفانه باشد.  به گفته وی، توسعه مرکز استان نیازمند همراهی و همدلی است و باید دست یکدیگر را برای توسعه بگیریم تا توسعه اتفاق بیفتد.  یزدانی بیان کرد: یکی از مشکلات شهرداری بجنورد، فرسودگی کارخانه آسفالت و عمر حدود ۴۰ ساله آن است که سبب فعالیت محدود آن شده و علی رغم اینکه مشکل قیر نداریم باید فکری به حال تهیه آسفالت کنیم. وی تصریح کرد: آسفالت محلات حاشیه بجنورد در اولویت قرار دارد و به صورت جدی ین موضوع را رصد می‌کنیم تا خدمات به صورت متوازن ارائه شود. / خراسان شمالی _خبرنگار جام جم _اسدالله ابراهیمی

دیگر خبرها

  • ارتقا وضعیت نگهداشت شهر یزد با تکمیل پروژه‌های نیمه تمام در سال پایانی شورای شهر یزد
  • باغ مشاهیر ابر پروژه‌ای برای تمام مردم شهر است
  • شفافیت حقوق مدیران در راستای دانستن مردم است
  • اقدامات دوره ششم مدیریت شهری اراک در راستای توسعه شهری است
  • موفقیت شورا و شهرداری یزد در کاهش آسیب‌های شهری
  • ۱۷۶ پروژه عمرانی بزرگ مقیاس در زنجان اجرا شد
  • احداث بوستان «کرامت» نیازمند بیش از ۳۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار است
  • موفقیت شورا و شهرداری در کاهش آسیب‌های شهری هنگام وقوع بارندگی
  • ایجاد ایست‌کار، گامی در راستای حفظ شان و منزلت کارگران
  • ۴ پروژه شاخص شهری بجنورد در اولویت اجرا است