Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمدرضا شرفی خبوشان، نویسند تحسین‌شده کشورمان در گفت‌وگو با خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس درباره عبور از سال ۹۹ و پیامدهای سالی که اغلب افراد در مجامع عمومی کمتر حضور داشتند، اظهار داشت: کرونا هم سختی‌ها و هم فرصت‌هایی برای درک زندگی پدید آورد؛ زیرا هر مصیبت و هر فقدانی ما را متوجه ارزشمندی زندگی می‌‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

* یک رنج و مصیبت به ما بینایی می‌دهد

نویسنده کتاب «عاشقی به‌سبک ون‌گوگ» با بیان اینکه تکرار، ما را از مهم‌ترین وجوه زندگی غافل می‌کند، گفت: گاهی روزمرگی و تکرار باعث می‌شود ما از مهم‌ترین وجوه زندگی غفلت کنیم. همین موارد به چیزهای عادی و معمولی تبدیل شده و از نظر ما غایب می‌شود. در نتیجه مصیبت‌ و رنج‌ها فرصتی هستند برای ظهور چیزهایی که از نظر ما غایب بودند. یعنی یک رنج و مصیبت به ما بینایی می‌دهد.

وی با بیان اینکه انسانی که همه چیزش دچار تکرار شده بینا نیست، گفت: گاهی این تکرار، بینایی انسان را فلج می‌کند و به مثابه کوری برای اوست. این رنج، تلنگری برای قوه بینایی و درک به شمار می‌آید و تمام حواس ما را زنده می‌کند. این وجه خوشبینانه هر مصیبت و رنجی است. رویارویی انسان با رنج باید از سر یک تفکر و تامل باشد. زیرا انسان هوشمند رنج را برای خود تبدیل به فرصت می‌کند.

* مصیبت جمعی می‌تواند ما را به سمت بی‌رحمی بکشاند

شرفی خبوشان با بیان اینکه انسان باید ابعاد مختلف یک مصیبت و فقدان را در نظر بگیرد، گفت: یکی از وجوه آن، تلنگر و تذکر است و دیگری، یافتن امید از دست رفته و بیدار شدن حواس ما برای باز دیدن جهان و خودمان، به خصوص اگر این رنج جنبه جمعی پیدا کند. وجه دیگرش زنده کردن حس درونی است؛ یعنی حس شفقت، ترحم، مهربانی، جوانمردی که درون ما از دست رفته است. عکس این وجه هم می‌تواند وجود داشته باشد؛ یعنی مصیبت جمعی به جای اینکه مهربانی ما را بیدار کند، می‌تواند ما را به سمت بی‌رحمی و خودخواهی بکشاند.

وی به عواقب ندیدن این وجوه متعالی اشاره و خاطرنشان کرد: اگر ما وجوه متعالی را نبینیم، بسیاری از افراد جامعه ما به جای اینکه مهربان شوند، خودخواه خواهند شد. امروز مصداق‌هایی از این موضوع را می‌بینیم مثل گران فروشی، احتکار و.... گویی این عده مصیبت جمعی را نمی‌بینند؛ در حالی که در همین روزگار وجه الهی برخی از افراد زنده می‌شود تا جامعه را نجات دهند. هر دو این رویکردها را در دوران کرونا در انسان پیچیده می‌بینیم.

نویسنده کتاب «روایت دلخواه پسری شبیه سمیر» با بیان اینکه وجه دیگری که این رنج را پیش می‌آورد، پیشرفت انسان به سمت ایمان است، تاکید کرد: انسان تکیه صرف بر تلاش‌های فنی یا علم محدود خود نمی‌تواند داشته باشد و باید چیزی فراتر از آن را بیابد. بنابراین ایمان اگر وجود داشته باشد حواس پنج‌گانه ما در برابر یک رنج بیدار می‌شود و به جای بی‌رحم شدن ما را به سمت مهربان و گذشت می‌کشاند. اگر چنین نشود در چاله خودپسندی فرو می‌رویم و جامعه با چالش جدی مواجه خواهد شد.

* انسان امیدوار می‌تواند رنج و غم را برای رسیدن به خوشی تحمل کند

شرفی خبوشان با این جمله که کرونا می‌تواند درسی برای همه باشد، زیرا نجات از یک مصیبت، نجات دیگران است، گفت: برای روشن شدن این موضوع، مثالی می‌زنم: استادیومی را در نظر بگیرید که هر کسی یک چیزی در آنجا گم کرده است. اگر هرکس دنبال گمشده خود باشد کسی چیزی نمی‌یابد، اما اگر یک نفر چیزی بیابد و بگوید این گمشده کیست؟ دیگران هم اعلام می‌کنند و گمشده همه پیدا می‌شود. یعنی همه در پی گمشده دیگری باشند و تنها خود را نبینند.

این مولف با بیان این مطلب که کرونا مباحثی را برای فلاسفه، هنرمندان و عالمان اجتماعی فراهم کرده است، افزود: تلخی و رنج را نمی‌توان نادیده گرفت. گاهی فقط یک فرد از دست نمی‌رود، بلکه با درگذشت مثلا یک نویسنده ذخیره ارزشمندی را از دست می‌دهیم و چکیده همه این موارد همان بیت مولاناست:

رنج و غم را حق پی آن آفرید
تا بدین ضد خوش‌دلی آید

مولف «بی‌کتابی» معتقد است: انسان امیدوار می‌تواند رنج و غم را برای رسیدن به خوشی صرف کند؛ در حالی که انسان خودخواه و گمراه با آن رنج و غم به هلاکت می‌رسد.

* کرونا فرصتی برای تنها زیستن فراهم کرد

وی در پاسخ به اینکه شیوع کرونا تاثیری روی کار نویسنده داشته یا نه، چرا که اغلب نویسنده‌ها پیش از آن هم خانه‌نشین بودند، افزود: کرونا یک عده را کمتر دچار مشکل کرد و آن عده کسانی هستند که از قبل آموختند که چگونه با تنهایی خودشان سر کنند و ارزش تنهایی را دانسته‌اند و اصلا به دنبال تنهایی بوده‌اند. کرونا به دلیل دوری از جمع توصیه به تنهایی دارد تا از این مرحله بگذریم. خصوصا نویسنده‌ها که کارشان تنهایی است تا بنویسند. بنابراین کرونا نویسندگان را آزرده نکرد، اما فرصتی هم برای تنها زیستن فراهم کرد.

* نجات ما در حرکت جمعی و رهایی دادن دیگران است

شرفی خبوشان متذکر شد: اما همین دوری از جمع برای سایر مردم تلخ است و می‌تواند‌ تلنگری باشد که چگونه با تنهایی سر کنیم و ببینیم چقدر ظرفیت داریم که با خود سر کنیم. گاهی رفتن به جمع‌ها و با دیگری بودن فرار از خویشتن است، در حالی که باید با خویشتن آشتی کنیم، اما کرونا شناسایی وجود خودمان را به ما پیشنهاد می‌کند، به نوعی معتکف شدن در خویشتن است، اما در این روزگاری که از سرما گذشته بسیاری لطمه دیدند و ضربه خوردند و در این میان بسیاری شکیبایی کردند چون امیدوار به آینده هستند. حق هم همین است به جای نالیدن باید آواز امید سر دهیم و در مسیری حرکت کنیم تا بتوانیم جامعه را نجات دهیم. نجات ما در حرکت جمعی و رهایی دادن دیگران است.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: محمدرضا شرفی خبوشان نویسنده شرفی خبوشان رنج و غم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۹۳۲۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مدرسه ملی روایت در سمنان افتتاح شد

مدرسه ملی روایت سمنان با حضور محمدمهدی دادمان رییس حوزه هنری انقلاب اسلامی و دیگر مسوولان ملی و استانی افتتاح و حکم ریاست این مدرسه به حسینعلی جعفری از نویسندگان برجسته این استان تحویل شد.

روایت موثر در جهت‌گیری افکار و جریان‌سازی

مدیر دفتر ادبیات داستانی حوزه هنری انقلاب اسلامی گفت: روایت چیزی است که با آن می‌فهمیم چطور و چگونه عمل کنیم، درک ما را از زندگی بهبود می‌بخشد و در جهت‌گیری افکار موثر است.

بهزاد دانشگر با اشاره به تحقق وعده صادق، افزود: در آستانه تحقق این دستاورد ۲ روایت شکل گرفت یک روایت باید پاسخ داده شود و روایت دیگر در برابر ظلم باید ایستاد.

وی با بیان اینکه روایت اهمیت زیادی دارد، تصریح کرد: روایت می‌تواند عامل پویایی، ایستادگی و مقاومت باشد.

مدیر دفتر ادبیات داستانی حوزه هنری انقلاب اسلامی در توصیف ارزشمندی و جایگاه روایت اظهار کرد: از عواملی که فلسطین همچنان ایستادگی و مقاومت می‌کند دلگرمی آنان به روایت پایداری است.

ادبیات پایداری سرمایه یک ملت است

پیشکسوت حوزه ادبیات پایداری گفت: روایت یا داستان معماری دارد که در ذهن می‌ماند، این ماندگاری زمینه‌ساز اشاعه آن روایت یا داستان است.

مرتضی سرهنگی در این آیین افزود: ادبیات پایداری از دارایی ملی هر کشوری محسوب می‌شود و باید این ادبیات حفظ و به نسل آینده منتقل شود، زیرا گردآوری و حفظ روایت‌ها با هدف اطلاع‌رسانی به نسل آینده جامعه تلاش برای حفظ نظام جمهوری اسلامی است.

وی با بیان اینکه روایت رشادت‌ها و جانفشانی‌ها برای حفظ کشور در حدانتظار نیست، اضافه کرد: وقتی که جامعه بداند کشور با چه سختی و قیمتی حفظ شد، بدون شک آحاد جامعه به ویژه نسل جوان در حفظ آن بیش از پیش تلاش می‌کنند و قدر می‌دانند.

پیشکسوت حوزه ادبیات پایداری گفت: مدرسه ملی روایت بستری برای بیان روایت‌ها و جانفشانی‌هاست، شاید بتوان با کتاب‌ها قیمت تمام شده جنگ را در آورد، این قیمت هنوز درنیامده است.

رمز ماندگاری روایت انقلاب اسلامی استفاده از زبان هنر است

معاون راهبری استان‌های حوزه هنری انقلاب اسلامی گفت: اگر در جنگ روایت‌ها، روایت درست ارائه نشود، روایت‌ها تحریف خواهد شد.

سعید لشکری در این آیین افزود: روایت انقلاب اسلامی با زبان هنر رمز ماندگاری آن است و مدرسه ملی روایت این راهبرد را دنبال می‌کند.

وی ادامه داد: مدرسه ملی روایت خلاصه در انقلاب و دفاع مقدس نیست و رویکرد بوم‌گرایانه نیز در این مدرسه مورد توجه است و سمنان میراث‌دار بزرگانی، چون شیخ علاءالدوله سمنانی، بایزید بسطامی، شیخ ابوالحسن خرقانی است و با تکیه بر میراث‌داری و ظرفیت‌ها و توانمندی‌های نیروی انسانی، این دیار برای راه‌اندازی مدرسه ملی روایت انتخاب شد.

معاون راهبری استان‌های حوزه هنری انقلاب اسلامی گفت: پیش‌بینی می‌شود طی پنج ساله آینده کتاب‌های زیادی در روایت بزرگان و شهدای استان سمنان نوشته شود.

حفظ هویت و اصالت ملی در سایه روایت درست

سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار سمنان گفت: مدرسه ملی روایت یک ظرفیت ذهنی ارزشمند برای معرفی اصالت و پیشینه این دیار است.

فرج‌الله شوشتری در این آیین افزود: جنگ امروز، جنگ روایت‌هاست و افتتاح مدرسه ملی روایت اقدامی ارزشمند برای ارایه درست روایت‌ها و معرفی هویت و خنثی‌سازی دسیسه دشمنان است.

رییس حوزه هنری سمنان گفت: سمنان استانی روایت نشده در هنر انقلاب است و با وجود ظرفیت‌هایی که دارد در کشور ناشناخته است.

محمداصغرزاده در این آیین افزود: راه‌اندازی مدرسه ملی روایت در خانه تاریخی خطیبی سمنان اقدامی ارزشمند در معرفی ظرفیت‌های این استان است.

وی ادامه داد: خانه تاریخی خطیبی در تملک شهرداری سمنان است که با مرمت مشارکتی این بنا برای چندین سال در اختیار حوزه هنری قرار گرفته و مکان مدرسه ملی روایت است.

باشگاه خبرنگاران جوان سمنان سمنان

دیگر خبرها

  • مصیبت جدید مستاجران
  • تفال به حافظ چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳؛ آن شب قدری که گویند اهل خلوت امشب است...
  • کرونا ویروس چگونه با تغییرات آب و هوایی گسترش یافت؟
  • مصیبت جدید مستاجران؛ قیمت نجومی کارتن موز!
  • نقش کارگران در جهش تولید و رونق اقتصاد کشور انکارناپذیر است
  • آسترازنکا به مرگبار بودن واکسن کرونایش اعتراف کرد
  • اعتراف سازنده واکسن کووید آسترازنکا بعد از ۳ سال
  • موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان
  • مدرسه ملی روایت در سمنان افتتاح شد
  • ویروس کرونا در بدن این مرد هلندی بیش از ۵۰ بار جهش داشت